Connect with us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Η Μαρία Μάλλη για την πρόταση “Ειδικού οικονομικού – φορολογικού καθεστώς στο νομό μας”

Δημοσιεύθηκε

στις

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΛΛΗ*

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ «ΕΙΔΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΔΡΑΜΑΣ»

Το ΚΚΕ θεωρεί πως ο λαός έχει τη δυνατότητα,  αξιοποιώντας την πείρα και τη γνώση των τελευταίων χρόνων, να βγάλει ουσιαστικά πολιτικά συμπεράσματα, να θωρακιστεί από την προσπάθεια των αστικών κομμάτων να παρουσιάσουν τις κάθε φορά «προτάσεις» τους ως το «νέο», το «καινοτόμο», αυτό που τελικά μπορεί δήθεν να συγκεράσει τα μέχρι σήμερα, εδώ και αιώνες, αγεφύρωτα ταξικά συμφέροντα.

Μια τέτοια προσπάθεια επιχειρεί και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Δράμας κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης με την πρόσφατα δημοσιευμένη πρότασή του για τη «Θέσπιση Ειδικού Οικονομικού-Φορολογικού Καθεστώτος πιλοτικά για τον Νομό Δράμας και τους όμορους Νομούς».

Πρόκειται για συρραφή μέτρων και προτάσεων που κατά καιρούς και άλλα αστικά κόμματα και πολιτευτές έχουν προτείνει, πάντοτε με πυξίδα τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δηλαδή της θηλιάς που βάζει η ΕΕ με τα μνημόνια διαρκείας για λογαριασμό του κεφαλαίου στο λαιμό του λαού, ώστε να επιτυγχάνονται τα περιβόητα «μαξιλαράκια», που πρόσφατα κάποιοι ανακάλυψαν ότι θα … έπρεπε να είναι μικρότερα!!!

Υπάρχει άλλωστε και η πείρα από εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων της δεκαετίας του ’90, που αφορούσε ποσοστά αφορολόγητου με εκπτώσεις επί της αξίας επενδύσεων και αφορολόγητη έκπτωση κερδών επιχειρήσεων που έφτανε στο 90% στη Δράμα και στο 100% στη Θράκη και που εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε πως ζεστό χρήμα δόθηκε σε επενδύσεις, από το υστέρημα και τη φοροαφαίμαξη των εργαζόμενων και τελικά η ανάπτυξη αφορούσε μόνο την κερδοφορία τους, τα πορτοφόλια των μετόχων και στον λαό της περιοχής μοιράστηκε ο λογαριασμός με συνέπειες στο εισόδημά τους αλλά και συνολικά δεν αποφεύχθηκε ο μαρασμός του τόπου.

Το γεγονός ότι ο λαός της περιοχής ακούει από διαφορετικά κόμματα τις ίδιες προτάσεις εδράζεται στο γεγονός της στρατηγικής συμφωνίας των κομμάτων αυτών στα μεγάλα και σημαντικά για την περιοχή μας: για τη μετατροπή της σε στρατιωτικό προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ και παράλληλα σε στόχο αντιποίνων, σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο για να φουσκώνουν οι τσέπες των ομίλων της πράσινης ενέργειας και ο λαός να ζει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, σε τουριστικό προορισμό για τα «μεγάλα πορτοφόλια» προς τέρψη των μεγαλοξενοδόχων, των tour operators, την ώρα που η λαϊκή οικογένεια «βλέπει με τα κιάλια» την αναψυχή και τις διακοπές και παράλληλα οι εργαζόμενοι στον κλάδο έρχονται αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση, την απλήρωτη εργασία, τη ζωή με επιδόματα (και όχι πάντα) το χειμώνα!

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, παρότι από την αρχή αναφέρει ότι «Η πρόταση τίθεται στη δημοσιότητα στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει αναπτυχθεί με αφορμή τα νέα φορολογικά μέτρα που θα επιβαρύνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες και μετά την παρουσίαση του φορολογικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση», για αυτά τα ίδια μέτρα δεν λέει τίποτα, δεν ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η επίκληση των «ξεχωριστών συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας, λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης της και τις ανάγκες του πληθυσμού που κατοικεί ή/και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον Νομό» δεν είναι καινοφανής, ειδικά για την περιοχή μας. Πολύ πρόσφατα άλλωστε (Γενάρης 2023) η Ελληνική Λύση ζητούσε από την κυβέρνηση με ερώτησή της προς τον Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει στη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος στη Θράκη, με την ίδια επιχειρηματολογία και προπέτασμα καπνού τη δημογραφική συρρίκνωση, που μάλλον ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σήμερα αμέλησε να προσθέσει στη δική του.

Την πρόταση αυτή, που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των απαιτήσεων των επιχειρηματικών κολοσσών, μπορεί κανείς να τη βρει επίσης στα προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που ο κ. Νικολαΐδης υποτίθεται αντιπολιτεύεται. Τέτοιες προτάσεις καταγράφονται σε δημόσιες παρεμβάσεις των τοπικών βουλευτών αυτών των κομμάτων, στα πορίσματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη «διακομματική επιτροπή της βουλής για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» κ.ο.κ.

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε ενδεικτικά από το πόρισμα της πλειοψηφίας (ΝΔ) τα παρακάτω: «Οι προκλήσεις της περιοχής απορρέουν τόσο από τον γεωγραφικό και παραμεθόριο χαρακτήρα, τον ευρύτερο οικονομικό ανταγωνισμό με όμορες χώρες όσο και από τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας… στο βαθμό που η ίδρυση ειδικών οικονομικών ζωνών στην Θράκη αφορά κίνητρα με την μορφή λ.χ. εφαρμογής μειωμένου φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις που θα κάνουν επενδύσεις στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης… αυτό δύναται να αξιολογηθεί… Η γεωγραφική θέση της Αν. Μακεδονίας και Θράκης και η διασυνοριακότητά της πρέπει να αξιοποιηθούν περαιτέρω και να ξεκλειδώσουν την δυναμική συνεργασιών και συνεργατικών σχημάτων…Καθιέρωση φορολογικών απαλλαγών και άλλων κινήτρων και ενισχύσεων όπου δυνατόν… Επιβράβευση επιχειρήσεων μέσω επιδοτήσεων/φοροαπαλλαγών… Επέκταση του καθεστώτος αναστολής καταβολής ΦΠΑ ΚΥΑ Π. 2869/87, και παράλληλα ειδικό καθεστώς-απαλλαγή από ΦΠΑ ή τελών εισαγωγής για συγκεκριμένες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται σε έρευνα…».

Αντίστοιχα από το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ: «Η τοπική επιχειρηματικότητα πρέπει να στηριχθεί πολλαπλά, με στοχευμένα και όχι γενικά κριτήρια και κίνητρα… Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί σε παθογένειες του επιχειρείν στην περιοχή, όπως οι ελλιπείς υποδομές, τα υψηλά μεταφορικά κόστη και ο φορολογικός και άλλου είδους αθέμιτος ανταγωνισμός από τις γειτονικές χώρες… Να δοθούν κίνητρα σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις στη Θράκη ώστε να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του εκσυγχρονισμού τους, να δημιουργήσουν δραστηριότητες υψηλότερης αξίας… Αξιοποίηση της διασυνοριακότητας…».

Πόσο διαφορετικές είναι οι παραπάνω προτάσεις από αυτές του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα η «μείωση του ΦΠΑ» γενικά και αόριστα και όχι η κατάργησή του στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης; Με τα «ψιλά γράμματα» να λένε την πραγματική στόχευση που δεν είναι η ανακούφιση του τσακισμένου λαϊκού εισοδήματος αλλά το γεγονός ότι «αφενός θα περιοριστεί η εξαγωγή τοπικού κεφαλαίου στη Βουλγαρία, αφετέρου θα δημιουργήσει συνθήκες για εισαγωγή κεφαλαίων από τη γείτονα χώρα με ευνοϊκούς όρους»! «Η μείωση Φορολογίας για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες» που όμως «πρέπει να συνοδεύονται από την απλοποίηση της διαδικασίας φορολόγησης και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικής καινοτομίας». Και παραπέρα τα «Ειδικά κίνητρα για τη δημιουργία και διατήρηση των επιχειρήσεων στη περιοχή», όμως «βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η προσφορά στην τοπική ανάπτυξη». Είναι καθαρό ποιος ανάμεσα σε μεγαθήρια τύπου Arivia, Reycap κλπ και στους αυτοαπασχολούμενους βιοπαλαιστές επαγγελματίες έχει δυνατότητες για «επιχειρηματική καινοτομία» και «διατήρηση θέσεων εργασίας», «προσφορά στην τοπική ανάπτυξη»!

Αντίστοιχα οι προτάσεις για «Ανταποδοτικό επίδομα παραμεθορίου», που όμως δεν θα είναι για το σύνολο του λαού της Δράμας αλλά θα «βασίζεται σε πολλαπλά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων του εισοδήματος, της οικογενειακής κατάστασης και της εργασιακής θέσης…», με λίγα λόγια κάτι σαν τα pass της ΝΔ και τα επιδόματα του ΣΥΡΙΖΑ, με την φοροαφαίμαξη της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας να επιδοτεί τα δισεκατομμύρια για τα κίνητρα και τις φοροαπαλλαγές στους ομίλους και τα επιδόματα – ψίχουλα για την ακραία φτώχεια! Ή τέλος η «Αυτοματοποιημένη πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με την έκδοση και πληρωμή του τιμολογίου», ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια του κράτους για το φοροκυνηγητό των αυτοαπασχολουμένων.  

Ο λαός της Δράμας δεν έχει να περιμένει τίποτα θετικό από τέτοιου είδους προτάσεις. Αναγνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, όπως το γεγονός ότι τα φορολογικά βάρη και συνολικά τα κόστη για τους μικρούς επαγγελματίες της περιοχής είναι δυσβάσταχτα και λόγω του «ανταγωνισμού» από τη γειτονική Βουλγαρία, που σε κάποια προϊόντα κατανάλωσης είναι φθηνότερη. Ένα παραπάνω επομένως έχουμε υποχρέωση να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε, μαζί με όλο τον λαό της Δράμας και της χώρας την κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια, του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως επανειλημμένα το ΚΚΕ πρότεινε με νομοσχέδια στη βουλή, τα οποία όλα τα κόμματα καταψήφισαν φανερώνοντας  την ταξική τους αναλγησία απέναντι στις λαϊκές ανάγκες.

Πάνω από όλα όμως χρειάζεται να γυρίσουμε την πλάτη στα κόμματα που είναι ταγμένα στην υπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας που στενάζει από την ακρίβεια, τα φορολογικά βάρη, την εμπορευματοποίηση της υγείας, που αποτελεί εκτός των άλλων και την ουσιαστική πηγή των τεράστιων προβλημάτων όλων των δομών υγείας στο Νομό μας και οπωσδήποτε για την οριακή λειτουργία του Νοσοκομείου.

Καταθέτουμε  όλες τις δυνάμεις μας για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών – λαϊκών αναγκών, για να πάρει ανάσα ο λαός μας. Έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού τον καλούμε να παλέψουμε μαζί για να φωτιστεί ο άλλος δρόμος ανάπτυξης προς όφελος των εργαζομένων, για την ανατροπή των πολιτικών που τον στραγγίζουν. Να βαδίσουμε μαζί στον δρόμο για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

.

 

*Η Μαρία Μάλλη είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Δράμας του ΚΚΕ.

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε την υγεία ως εμπόρευμα και τον ασθενή ως πελάτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Δράμας δηλώνει την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεση του στη λειτουργία απογευματινών – επί πληρωμή – χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία.

Το μέτρο ακυρώνει τη δωρεάν περίθαλψη και την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Ως εργαζόμενοι σε δημόσιο νοσοκομείο αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε την υγεία ως εμπόρευμα και τον ασθενή ως πελάτη. Δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι σε σχεδιασμούς που στοχεύουν στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

     Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε, από σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας, ότι απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία θα ξεκινήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και στο Νοσοκομείο της Δράμας. Ένα νοσοκομείο που όλοι γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζει τραγική έλλειψη γιατρών και παραϊατρικού προσωπικού, που η λειτουργία βασικών κλινικών του εξαρτάται από τις συνεχείς μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία, ενώ ειδικά για το προσωπικό του χειρουργείου, οι μέρες κανονικής άδειας που οφείλονται είναι εκατοντάδες.

     Αντί η κυβέρνηση να δώσει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών, να τους εντάξει στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, να επαναφέρει τον 13ο-14ο  μισθό, ζητά από εργαζόμενους που ήδη δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς, να εργαστούν ακόμα περισσότερες ώρες για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους.

     Καλούμε τους συναδέλφους να μην συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία στα οποία οι πολίτες θα πληρώνουν από την τσέπη τους. Να μην πάρουν μέρος σε φιέστες και αναμνηστικές φωτογραφήσεις.Δεν θέλουμε ασθενείς δύο ταχυτήτων σε ένα σύστημα που την υγεία τους θα βρίσκουν μόνο όσοι μπορούν να την ακριβοπληρώσουν. Οι πολίτες πληρώνουν ήδη μέσω των εισφορών τους και έχουν δικαίωμα στην παροχή σύγχρονης και δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης.

     Δεν ανεχόμαστε να συνεχίζεται άλλο η απαράδεκτη κατάσταση με την εντατικοποίηση της εργασίας μας λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, με τις πολλές χρωστούμενες ημέρες άδειας, τους πετσοκομμένους μισθούς μας, την εργασιακή ομηρία διαρκείας για τους συμβασιούχους συναδέλφους μας αλλά και την ταλαιπωρία και οικονομική αιμορραγία των ασθενών.

     Απαιτούμε:

 • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας και ένταξη στα ΒΑΕ
 • Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού

·         Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για να λειτουργήσει το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών στα δημόσια νοσοκομεία, που παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού

 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
 • Αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία
 • Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους

Την Τετάρτη 17 Απριλίου, το Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Δράμας, προκηρύσσει στάση εργασίας από τις 11:00 ως τις 15:00 ενάντια στη λειτουργία απογευματινών – επί πληρωμή – χειρουργείων στο νοσοκομείο της Δράμας. Στις 14:30 καλούμε τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου.

Η ανθρώπινη ζωή και η υγεία δεν κοστολογούνται.

 

Ο Πρόεδρος                                                           Η Γραμματέας

               ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                             ΚΙΟΡΠΕ ΖΩΗ

Με εκτίμηση 
Ιωάννης Παπαδόπουλος
Προέδρος Ε.Γ. Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ
Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν. Δράμας
Γενικός Σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Την Τετάρτη 17 Απρίλη κάνουμε το βήμα ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για μας και τα παιδιά μας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΔΡΑΜΑΣ

Συνάδελφε, συναδέλφισσα

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας τον άθλιο μνημονιακό νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου, ανακοίνωσε για άλλη μια χρόνια την απαράδεκτη πολιτική της απόφαση να κρατήσει τον κατώτερο ονομαστικό μεικτό μισθό καθηλωμένο στα 830€, επιβάλλοντας με το έτσι θέλω στην πλειοψηφία των εργαζομένων να ζουν με 714€ καθαρά το μήνα.

Και αυτό όταν τα τελευταία χρόνια το κόστος ζωής έχει διπλασιαστεί. Με τεράστιες ανατιμήσεις στα τρόφιμα, στα έλαια και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα βρεφικά ήδη και στα ήδη προσωπικής υγιεινής, στα ενοίκια και στις δόσεις δανείων, στην ενέργεια και στα καύσιμα, με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να έχει καταρρεύσει και ο μισθός να φτάνει μόνο για 15 μέρες.

Είναι πρόκληση να ισχυρίζεται ο κύριος Μητσοτάκης ότι «αυτά μπορεί να δώσει η κυβέρνηση» για να μη διαταραχθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη, όταν τα κέρδη προ φόρων των 500 μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων, το 2022 στη χώρα μας, προσέγγισαν το ιστορικό ρεκόρ των 20 δις.

Δίπλα στις δεκάδες νομοθετημένες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και στις μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών, οι καθηλωμένοι μισθοί παραμένουν ως κύριο στοιχείο αναπαραγωγής της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό συμβαίνει:

Γιατί με τους αντιλαϊκούς νόμους που έχουν ψηφίσει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν σχεδόν καταργηθεί οι κλαδικές και επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, κρατά παγωμένες τις τριετίες για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, κλέβοντας τις τριετίες που δούλεψαν οι εργαζόμενοι την περίοδο 2012- 2023. Έτσι ένας εργαζόμενος που μπήκε στην παράγωγη το 2012, θα πάρει την πρώτη του τριετία το 2027.

Και αντί η κυβέρνηση να του δώσει προσαύξηση σήμερα τα 249€ των τριών τριετιών που του κλέβει, που είναι δεδουλευμένα μιας δωδεκαετίας, του δίνει προσαύξηση 83€ ευρώ και αυτά το 2027. Που μας αναγκάζει να πληρώνουμε όλο και πιο ακριβά για την Εκπαίδευση και την Υγεία που ιδιωτικοποιούνται περισσότερο, για τα φάρμακα που ακριβαίνουν, για τη συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία και στο μακελειό στη Γάζα.

Γιατί το 50% των προσλήψεων που γίνονται τα τελευταία χρόνια είναι μερικής απασχόλησης ή με το καθεστώς άλλων μορφών ελαστικής απασχόλησης.

Γιατί με τον άθλιο νόμο της ΝΔ (Χατζηδάκη) οι εργαζόμενοι δουλεύουν έως και 10 ώρες την εβδομάδα απλήρωτες υπερωρίες.

Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι πανηγυρίζουν με ψέματα την ώρα που οι εργαζόμενοι έχουν μείνει στο έλεος της ακρίβειας και των καθημερινών ανατιμήσεων. Την ίδια στιγμή γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις δίκαιες διεκδικήσεις των συνδικάτων και των εργαζομένων. Όμως γελιούνται αν νομίζουν ότι τα συνδικάτα θα κάτσουν με τα χέρια σταυρωμένα.

Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη έχουν ένα κοινό παρανομαστή. Το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή! Γι αυτό το σύνθημα μας απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας μπορεί να συνενώσει τον αγώνα όλων μας. Ενώνουμε  τις φωνές μας οι εργαζόμενοι από το εμπόριο, τα super market, τα εργοστάσια, τις αποθήκες , τα λατομεία, την καθαριότητα, με τους εργαζόμενους από άλλους κλάδους, με τους φοιτητές, τους μαθητές, τους συνταξιούχους, την αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους.

Οι εργαζόμενοι με την οργάνωση και τον αγώνα δείχνουν τη δύναμη τους!

Αυτό απέδειξαν οι οικοδόμοι και οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγεπισκευαστικής Ζώνης με την επιβολή των κλαδικών τους συμβάσεων. Συμβάσεις που επιβάλλουν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς, κατοχυρώνουν το 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο, επιβάλλουν να πληρώνεται η υπερωρία από την πρώτη ώρα, καταργώντας στην πράξη όλους τους άθλιους αντεργατικούς νόμους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό απέδειξε ο μεγάλος αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ, της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, των Πετρελαίων και των Λιπασμάτων της Καβάλας για να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας και τα συλλογικά τους δικαιώματα.

Αφήνουμε στην απέξω την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ που όχι μόνο δεν πήρε απόφαση για απεργία στις 28 Φλεβάρη αλλά προπαγάνδιζε την απεργία για τις 17 Απρίλη με ξυλοπόδαρους σε αποκριάτικο δήθεν πνεύμα την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι δεν έχουν να φάνε.

Αλλά  έτσι κι αλλιώς είναι για τα καρναβάλια αφού ακόμα και η ημερομηνία που διάλεξαν ήταν αφού θα είχε προηγηθεί η περιβόητη αύξηση του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση. Συναγωνίζεται φαίνεται με την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ η οποία στο διαγωνισμό ξεφτίλας σκοράρει 1-1 με τη στάση της να μην πάρει απόφαση για συμμετοχή στην απεργία στις 17 Απρίλη!

Μετά τη μεγαλειώδη απεργία στις 28 Φλεβάρη που στρίμωξε την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους μπροστά μας είναι η επόμενη μεγάλη μάχη, η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη, που δεν πρέπει να λείψει κανείς.

Την Τετάρτη 17 Απρίλη κάνουμε το βήμα! ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για μας και τα παιδιά μας!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους  σε γενικό απεργιακό ξεσηκωμό. Τη μάχη της απεργίας θα τη δώσουμε με αποφασιστικότητα και επιμονή. Και θα πετύχουμε γιατί αυτός ο δρόμος είναι η πραγματική διέξοδος για εμάς τους εργαζόμενους.

Με τον αδιάκοπο αγώνα μας θα βάλουμε στέρεες βάσεις για να γίνουν πράξη οι διεκδικήσεις των συνδικάτων μας:

 • Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα Συνδικάτα.
 • Κατώτατος μισθός στα 900 ευρώ
 • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.
 • Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012-2023.
 • Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της μετενέργειας κ.ο.κ.
 • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.
 • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμιά ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.
 • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
 • Κατάργηση των έμμεσων φόρων και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, των βρεφικών ειδών και ειδών λαϊκής κατανάλωσης.

Στην κοροϊδία της κυβέρνησης και των εργοδοτών απαντάμε με οργάνωση και αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς.

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πίνακας διημερεύσεων διανυκτερεύσεων 16-30 Απριλίου 2024

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

Νίκη Ευκαρπίας – Δόξα Δράμας 1-1: Προμελετημένο έγκλημα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Ανακαλύφθηκε μια ολόκληρη αρχαία πόλη κάτω από τη Δράμα.

Εκπαιδευτικά1 μήνα πριν

Η ROBOTEK Δράμας πρώτη στον διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ΑΜ-Θ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Κώστας Αποστολίδης (1948 – 2024): Το Made in Greece επιχειρηματικό όνειρο ενός σπάνιου ανθρώπου

Εκπαιδευτικά1 μήνα πριν

Μεγάλη επιτυχία του Δραμινού καθηγητή πληροφορικής Ραφαήλ Τζίμα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 μήνα πριν

Στους αγώνες των Ανοιχτών Πρωταθλημάτων στη Δράμα παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Δράμας Δωρόθεος

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Ο δρόμος για Αμφίπολη έχει… πολύ δρόμο μπροστά του

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

Τη μεγαλύτερη ντροπή στα 106 χρόνια της ιστορίας μας φέτος δεν θα τη γλιτώσουμε

Εκπαιδευτικά1 μήνα πριν

Βραβείο στην Εικονική Επιχείρηση «Stalk Jet» του 1ου ΕΠΑΛ Δοξάτου

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

16η αγωνιστική της Α’ ΕΠΣΔ 2023-2024

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

«Μπαμ» της BIANCO MONTE Δράμα κόντρα στην ΑΕΚ 29-26

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Βρέθηκε σορός ηλικιωμένου σε χωράφι στην Καλή Βρύση

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Κρίνουμε απαράδεκτο το καθεστώς δυνητικής αργίας Γενικής Ιατρού

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

Ολοταχώς για το τοπικό η ΔΟΞΑ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Προσκυνηματική εκδρομή στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ τον Μάιο

Εκπαιδευτικά2 ημέρες πριν

Αντάμωμα σχολείων και Πολιτισμών στις 19 Απριλίου 2024

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 ημέρες πριν

Αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε την υγεία ως εμπόρευμα και τον ασθενή ως πελάτη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Την Τετάρτη 17 Απρίλη κάνουμε το βήμα ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για μας και τα παιδιά μας

Εκπαιδευτικά3 ημέρες πριν

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι δίκαιος, γιατί έχει τον νου του στα παιδιά μας

Εκπαιδευτικά3 ημέρες πριν

5ο Δημ. Σχολείο Δράμας: Η θρεπτική αξία του Σαρακοστιανού τραπεζιού

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Πίνακας διημερεύσεων διανυκτερεύσεων 16-30 Απριλίου 2024

Πολιτιστικά2 εβδομάδες πριν

Μαρία Κιόρτεβε: “Ηχηρή Σιωπή” το Σάββατο 06 Απριλίου 2024 στις 19:00

Εκπαιδευτικά2 εβδομάδες πριν

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 εβδομάδες πριν

Κ.Α.Ο.Δ.- ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Το Σάββατο στις 17:00 ΑΠΚ Κραχτίδη η πρεμιέρα των Play Out

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Ανακαλύφθηκε μια ολόκληρη αρχαία πόλη κάτω από τη Δράμα.

Χρηστικά3 εβδομάδες πριν

Cavalieri Assyrtiko ’23 Η νέα εσοδεία της οινοποιίας NICO LAZARIDI!

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Ήταν ένας απελευθερωτικός αγώνας. Δεν ήταν αγώνας συμφερόντων. Δεν ήταν αγώνας για την ύλη.

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

1ο Βραβείο πήρε η σχολική εφημερίδα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας σε διεθνή διαγωνισμό

Εκπαιδευτικά4 εβδομάδες πριν

Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας και Νερού

Πολιτιστικά4 εβδομάδες πριν

Ευχαριστίες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δραμινών και φίλων Θεσσαλονίκης ΥΔΡΑΜΑ

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών