Δελτίο Τύπου Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών Δράμας
Η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, εδώ και χρόνια, στηρίζεται στην υπερεργασία των απομεινάντων ιατρών του. Υπενθυμίζουμε ότι παρά τις προσλήψεις νέων ιατρών και παρά τις προκηρύξεις θέσεων για πλήρωσή τους (με αυτές να καταλήγουν κενές – άγονες), οι ενέργειες αυτές δεν καθίστανται ικανές να αναστρέψουν την υποστελέχωση που βιώνουμε.
Ο ρυθμός αποχώρησης ιατρών συνεχίζεται με τους δύο απομείναντες ιατρούς της Παθολογικής Κλινικής να βρίσκονται σε νέα τροχιά αποχώρησης. Ο ένας ιατρός προτίθεται να δηλώσει εκ νέου παραίτηση, ενώ ο άλλος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον στην τελευταία προκήρυξη θέσεων για ανάληψη καθηκόντων σε άλλο Νοσοκομείο, με καλύτερες προς το παρόν συνθήκες εργασίας και εφημέρευσης.
Τα εφημεριακά κενά καλύπτονται με μετακινήσεις ιατρών από άλλα νοσοκομεία και η εφημερία στηρίζεται και από την εφημέρευση ειδικευομένων ιατρών από κλινικές του παθολογικού τομέα στην παθολογική κλινική. Η υποστήριξη του ΤΕΠ παθολογικού τομέα στηρίζεται και στην μετακίνηση και εφημέρευση γενικών ιατρών από Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία στα επείγοντα του ΓΝ Δράμας.
Στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον εργασίας προστίθεται και το πρόσφατο γεγονός της πειθαρχικής δίωξης σε βάρος της Γενικής Ιατρού Ελένης Καλαϊτζή. Η εν λόγω ιατρός έχει εργαστεί με απόλυτη υπευθυνότητα και άριστο ήθος τόσο στην περίοδο της πανδημίας όσο και μετέπειτα στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας και ειδικότερα στο ΤΕΠ παθολογικού τομέα αυτού, συμβάλλοντας καθοριστικά και ουσιωδώς στην εύρυθμη λειτουργία της μονάδας υγειονομικής φροντίδας, παρέχοντας άριστες ιατρικές υπηρεσίες στους ασθενείς.
Η οργανική της θέση είναι στο Περιφερειακό Ιατρείο Καλαμπακίου, το οποίο υπάγεται στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης. Σε ημερήσια βάση, κατά τον χρόνο απασχόλησής της εκεί, εξυπηρετεί περί τα εκατό (100) άτομα για εξέταση και συνταγογράφηση φαρμάκων και παραπεμπτικών. Η ιατρός αναμένει την τελική απόφαση του Υπουργείου Υγείας, για την θέση της ή μη σε καθεστώς δυνητικής αργίας.
Ως Σύλλογος κρίνουμε απαράδεκτη την θέση της σε καθεστώς δυνητικής αργίας, διότι η ιατρός εργάζεται άριστα και δεν έχει υπάρξει ποτέ παράτυπη, ούτε παράνομη στα καθήκοντά της. Τελεί δε σημαντικό έργο κατά την εφημέρευσή της στο ΤΕΠ παθολογικού τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Η απόλυτη αλλά όχι διασταλτική ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου, σε αυτή την περίπτωση, θίγει την ιατρό αλλά και το υπόλοιπο σώμα των νοσοκομειακών ιατρών. Κρίνουμε απαραίτητη την ορθολογική κρίση του Υπουργείου Υγείας και την συνέχιση εκτέλεσης των καθηκόντων της.