Πιθανό να απαγορευτούν επιπλέον οι μετακινήσεις αλλά και δραστηριότητες που είναι ανοιχτές

Ούτε δύο ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά για νέα μέτρα που αφορούν κυρίως την πανελλαδική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 05.00, ο Στέλιος Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για λήψη νέων μέτρων, μιλώντας για κλείσιμο σχολείων και άλλων δραστηριοτήτων που είναι ανοιχτές και νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις, ενώ δήλωσε πως “δεν αποκλείει” lockdown τον Δεκέμβριο

Ειδικότερα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφορικά με τα νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, το τι γίνεται με τις ΜΕΘ των νοσοκομείων αλλά και με τις μάσκες των παιδιών στα σχολεία.

«Είμαστε εδώ και αρκετές ημέρες και στη Βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας, με αυξημένα μέτρα επιτήρησης και προστασίας, αλλά τα κρούσματα παραμένουν υψηλά και ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα παρά ότι έχουν τα μέτρα 14 ημέρες. Για να προλάβουμε περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας αποφασίσαμε να σκληρύνουμε τα μέτρα», είπε ο κ. Πέτσας.

Αναφορικά με το τι φταίει για την αύξηση των κρουσμάτων παρά τα μέτρα, ο ίδιος σημείωσε ότι «Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν υψηλότερη κινητικότητα, από ό,τι θα δικαιολογούσε η εφαρμογή των μέτρων. Κανείς δεν φταίει όταν είναι μετά από τόσους μήνες σε ένα πρωτοφανές καθεστώς όπως αυτό που ζούμε. Υπάρχει μια κόπωση που πρέπει να την λαμβάνουμε υπόψιν και αυτό κάνουμε».

«Το βασικό ζήτημα που μας απασχολεί είναι να αντέξει το σύστημα υγείας γιατί η πίεση σε αυτό θα κορυφώνεται τις επόμενες 7-10 μέρες. Τα κρούσματα περιμένουμε ότι θα επιπεδοποιηθούν στην καμπύλη τους και θα αρχίσει να πέφτει», συνέχισε ο ίδιος.

Σχετικά με το πότε θα γίνει η επόμενη κίνηση από την κυβέρνηση, ο κ. Πέτσας είπε ότι «Μόλις χθες ο υπουργός Υγείας είπε ότι 234 κλίνες ΜΕΘ μέχρι τέλος χρόνου. Σήμερα πήγαμε να εντάξουμε άλλες 50 κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Όσο βλέπουμε πίεση θα αυξάνουμε τις ΜΕΘ. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται αντιμετωπίζοντας τη χώρα σαν μια ενιαία περιφέρεια».

«Τα σκληρότερα μέτρα θα μπορούσαν να είναι περαιτέρω περιορισμός στις μετακινήσεις, ή περιορισμό κάποιων δραστηριοτήτων που είναι μέχρι σήμερα ελεύθερες, όπως τα σχολεία και επαγγελματικές δραστηριότητες που τώρα λειτουργούν ενώ δεν λειτουργούσαν», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

«Σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να υπάρξει γρήγορα κάμψη των κρουσμάτων, να έχουμε τζίρο στην αγορά τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα. Δεν μπορώ να αποκλείσω την επέκταση των μέτρων και τον Δεκέμβριο», τόνισε ο ίδιος.

Αναφορικά με το γιατί ξέφυγε η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «Πάντα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που έθετε την πίεση στους τοπικούς φορείς. Όμως το πρόβλημα με την πανδημία είναι ότι είναι πολύ εύκολο να περάσεις σε μεγάλο κύμα και αυτό να γίνει τσουνάμι που είναι ικανό να σε πνίξει. Για αυτό πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να παίρνουμε γρήγορα τα μέτρα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

«Τα μέτρα τα συζητούσαμε με τους τοπικούς φορείς. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι όσες κλίνες ΜΕΘ και να έχει ένα σύστημα σε μια πανδημία δεν θα είναι ποτέ αρκετές, αν δεν ελεγχθεί η πανδημία. Το ότι προσθέτουμε κλίνες δείχνει ότι είμαστε σε εγρήγορση και ότι έχουμε σχέδιο που ξεδιπλώνεται όταν χρειάζεται» συνέχισε ο κ. Πέτσας.

Σχετικά με το αν συμφωνεί με τις δηλώσεις του κ.Γεωργιάδη, ότι η κυβέρνηση «έπεσε έξω» στις αρχικές προβλέψεις, ο κ. Πέτσας είπε ότι «Σε όλο τον κόσμο το δεύτερο κύμα εξελίχθηκε σε εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Στην Ελλάδα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι προβλέψεις των επιστημόνων δεν έδειχναν αυτή την εκθετική αύξηση στα κρούσματα. Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων είναι πάνω από το χειρότερο πιθανό σενάριο που είχαν προβλέψει οι επιστήμονες».

Τέλος, μιλώντας για τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις για τις μάσκες στα σχολεία ο ίδιος ανέφερε ότι «Δεν ξέρω τι μπορεί να έχει ζητήσει το ελεγκτικό συνέδριο για τις συμβάσεις για τις μάσκες. Έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες προδιάγραφες κλπ. ώστε το θέμα να λήξει. Η υποχρέωση ήταν να δώσουμε δωρεάν μάσκες σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη χρονιά. Δεν ήταν όλες ακατάλληλες. Η ευθύνη για το θέμα είναι συλλογική. Δεν είναι ατομική».

Δείτε τις δηλώσεις του Στ. Πέτσα.

Πηγή: typosthes.gr