Connect with us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ο δρόμος για Αμφίπολη έχει… πολύ δρόμο μπροστά του

Δημοσιεύθηκε

στις

Χωρίς λιμάνι και αεροδρόμιο, η περιοχή πάντα βασιζόταν για την ανάπτυξή της στο οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο

Του Τάσου Αποστολίδη | makthes

Αν υπήρχε ο τίτλος του πιο απομονωμένου συγκοινωνιακά νομού, τότε η Δράμα θα τον διεκδικούσε με αξιώσεις.

Χωρίς λιμάνι και αεροδρόμιο, η περιοχή πάντα βασιζόταν για την ανάπτυξή της στο οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο. Εδώ και χρόνια είναι προβληματική η γραμμή του ΟΣΕ από Θεσσαλονίκη έως Έβρο, η οποία, όταν λειτουργεί, συνήθως εξαιρεί τη Δράμα. Στη θέση των τρένων, ο ΟΣΕ δρομολογεί λεωφορεία όμως κανείς δε μπαίνει στη διαδικασία αλλαγής μέσων μεταφοράς όταν ο συνολικός χρόνος ταξιδιού είναι τόσο μεγάλος.

Το μόνο που απομένει για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και την κάλυψη των υφιστάμενων αναγκών της είναι το οδικό δίκτυο.

Η πόλη της Δράμας είναι η μόνη πρωτεύουσα νομού στη βόρεια Ελλάδα από την οποία δεν διέρχεται ούτε η Εγνατία Οδός ούτε κάποιος κάθετος άξονάς της. Άλλες πόλεις που είναι βορειότερα του οδικού άξονα, όπως οι Σέρρες, έχουν αποκτήσει ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση στην Εγνατία ενώ για πόλεις όπως η Βέροια και η Ορεστιάδα, είτε εκτελούνται είτε έχουν δρομολογηθεί σημαντικά έργα.

Το να αποκτήσει δε η Δράμα κάθετο άξονα με χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου, όπως η Καστοριά και η Πτολεμαΐδα που συνδέονται με σημεία έξω από την Κοζάνη, είναι κάτι που ούτε ως υπόσχεση δεν έχει ακουστεί έως τώρα.

Ξεκινώντας από τη Δράμα, για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στην Εγνατία Οδό πρέπει να διανύσει περίπου 30 χιλιόμετρα στην παλιά εθνική οδό για Καβάλα. Θεωρητικά, είναι μικρή απόσταση. Επίσης ο δρόμος έχει βελτιωθεί σε αρκετά σημεία. Ωστόσο δεν πρόκειται για κλειστό αυτοκινητόδρομο, ούτε για δρόμο ταχείας κυκλοφορίας στον οποίο μπορούν να αναπτυχθούν μεγάλες ταχύτητες. Οι οδηγοί διέρχονται από 10 διαφορετικά χωριά, σε ορισμένα από τα οποία παρατηρείται το μόνιμο μποτιλιάρισμα της καθημερινότητας αφού πάνω στην παλιά εθνική οδό λειτουργεί η κάθε τοπική αγορά.

Τις θερινές περιόδους, κυρίως κατά τις ώρες επιστροφής των Δραμινών από τις παραλίες της Καβάλας, παρατηρούνται πολύ αργές ταχύτητες που σε ορισμένες περιπτώσεις θυμίζουν… περιφερειακή της Θεσσαλονίκης με έργα fly over. Επιπλέον, ο δρόμος παρουσιάζει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, τόσο για τους οδηγούς, όσο και για τους κατοίκους των οικισμών από τους οποίους διέρχεται.

Την τελευταία δεκαετία στη Δράμα έχουν δοθεί υποσχέσεις για δύο οδικά έργα που θα εξασφαλίσουν πρόσβαση στην Εγνατία Οδό. Το ένα αφορά την μετάβαση έως την Αμφίπολη και το άλλο έως την Καβάλα. Και τα δύο θα εξυπηρετήσουν τα ταξίδια από και προς Θεσσαλονίκη, ωστόσο ο άξονας της Καβάλας θα εξυπηρετήσει επιπλέον και ανάγκες της καθημερινότητας αφού παρατηρείται πολύ μεγάλος φόρτος κίνησης όλο το έτος.

Εξάλλου θα εξυπηρετήσει και τις τουριστικές ροές όπως η είσοδος Βούλγαρων μέσω της Εξοχής ή η πρόσβαση Δραμινών στις παραλίες, είτε πρόσβαση των πολιτών της βορειοανατολικής Ελλάδας στο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού.

Και για τα δύο έργα παρατηρείται στασιμότητα και ολιγωρία από την πολιτεία. «Ως πολίτες του νομού έχουμε κουραστεί να γινόμαστε συνεχώς αποδέκτες υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα και να ενημερωνόμαστε για χρονοδιαγράμματα τα οποία τελικά δεν τηρούνται» λέει χαρακτηριστικά ο βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Νικολαΐδης, που είναι ένας από τους πολλούς που έχει «σκαλίσει» το θέμα με ερωτήσεις στη βουλή.

Θυμίζει ότι η Δράμα είναι μια πλήρως αποκομμένη περιοχή, χωρίς πρόσβαση σε λιμάνια και αεροδρόμια που «βρίσκεται ουσιαστικά δεκαετίες πίσω». Ο φόρος αίματος που πληρώνεται στην άσφαλτο είναι βαρύς και τα τροχαία πολύ συχνά. Ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους οδηγώντας πέρυσι στον δρόμο για Αμφίπολη ήταν και ο δήμαρχος Δοξάτου Θέμης Ζεκερίδης.

Ο συγκεκριμένος δρόμος των 43 χιλιομέτρων για Αμφίπολη έχει… πολύ δρόμο μπροστά του. Σύμφωνα με την τελευταία γραπτή ενημέρωση του υπουργείου Υποδομών, ο διαγωνισμός δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το 2025 και το έργο κατασκευής, στην καλύτερη περίπτωση, θα ολοκληρωθεί μετά το 2028. Στη Δράμα επικρατεί η βεβαιότητα ότι ούτε αυτό το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί.

Ο δε δρόμος για την Καβάλα θυμίζει γεφύρι της Άρτας. Πριν από μερικές εβδομάδες, η Εγνατία Οδός Α.Ε. έκανε γνωστό ότι μόλις στα τέλη του 2023 εκδικάστηκε η υπόθεση απαλλοτριώσεων για ένα μέρος μόνο του έργου και η απόφαση δεν έχει ακόμη εκδοθεί.

Για κάποια σκέλη του έργου δεν έχουν ακόμη τελειώσει ούτε οι μελέτες ενώ για άλλα, σύμφωνα με την «Εγνατία», δεν έχουν καν εξασφαλιστεί πηγές χρηματοδότησης. Από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι το έργο δεν έχει προοπτική ολοκλήρωσης πριν το 2030. Αλλά ακόμη και τότε, μια λεπτομέρεια έρχεται να τονίσει ότι δεν ζούμε σε μια συνηθισμένη χώρα.

Η κατάληξη του κάθετου άξονα θα είναι στον κόμβο της δυτικής εισόδου της Καβάλας. Το τελευταίο τμήμα του δρόμου από Σταυρό Αμυγδαλεώνα μέχρι Άγιο Σίλλα, μήκους μόλις δυόμιση χιλιομέτρων, είναι το δυσκολότερο τεχνικά αλλά και γραφειοκρατικά. Η χάραξη περνά μέσα από αισθητικό δάσος και το δασαρχείο Καβάλας απαγορεύει να γίνουν γεωτρήσεις εντός του. Έτσι έχει κολλήσει, ίσως για πάντα, η εξέλιξη μιας σειράς μελετών. Για το συγκεκριμένο σημείο υπάρχει έντονος σκεπτικισμός. Ο κόμβος του αυτοκινητόδρομου είναι σε υψόμετρο 200 μέτρων και απαιτείται ένα εξαιρετικά περίπλοκο τεχνικό έργο. Αν αποφασιστεί αλλαγή της χάραξης, τότε αυτό θα σημάνει νέα πολυετή καθυστέρηση.

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Σίτνα στη Δράμα – Επιχειρούν και τρία ελικόπτερα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Φωτιά στην περιοχή Σίτνα της Δράμας ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά καίει δασική έκταση.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 35 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων από την 4η και 7η ΕΜΟΔΕ με πέντε οχήματα.

Παράλληλα από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τρία ελικόπτερα.

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μεγάλη φωτιά με εκρήξεις στο νοσοκομείο τής Δράμας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Μετά από λίγη ώρα, ευτυχώς τέθηκε υπό έλεγχο με την παρέμβαση του προσωπικού του Νοσοκομείου αλλά και με την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Δράμας.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 13:30 και σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε  από εργασίες που γινόταν σε υπαίθριο χώρο, με αποτέλεσμα να αναφλεχθούν εύφλεκτα υλικά. Αναφέρθηκαν υλικές ζημιές, χωρίς τραυματίες.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων λεπτών ακούστηκαν ορισμένες εκρήξεις, ο οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, προέρχονταν από μπουκάλια σπρέι

Με την βοήθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου, ξεκίνησε άμεσα και η μετακίνηση των ασθενών σε υπαίθριο χώρο. Αυτή την στιγμή παραμένουν πυροσβεστικα μέσα ενώ η μυρωδιά από καμμένο είναι έντονα διάχυτη στους χώρους του νοσοκομείου Δράμας.

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ανησυχία αν εργαστεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου 80χρονος συνταξιούχος γιατρός

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ανακοίνωση ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν. Δράμας

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν. Δράμας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την πιθανότητα να εργαστεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Δράμας 80χρονος συνταξιούχος γιατρός. Πρόκειται για τον μοναδικό ιδιώτη γιατρό που εκδήλωσε ενδιαφέρον,  μετά από πρόσκληση της Διοίκησης του νοσοκομείου, να εργαστεί με δελτίο παροχής υπηρεσιών για την κάλυψη των κενών 24ωρης εφημέρευσης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η είδηση και μόνο έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και δυσαρέσκεια  στους εργαζόμενους. Ο Διευθυντής της ΜΕΘ αντέδρασε εκφράζοντας την  πρόθεση του να παραιτηθεί αν προχωρήσει η  διαδικασία πρόσληψης του υπερήλικα  γιατρού. Στην πολύπαθη ΜΕΘ της Δράμας που εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί με δύο μόνιμους γιατρούς, μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα.

Κανείς δεν αμφισβητεί τις ιατρικές ικανότητες, τις γνώσεις, την εμπειρία ή την καλή διάθεση  του συγκεκριμένου γιατρού να βοηθήσει σε μια δύσκολη κατάσταση. Όταν όμως οι υπάλληλοι με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους απολύονται αυτοδίκαια και συνταξιοδοτούνται, εύλογα γεννιέται το ερώτημα αν στα 80 τους μπορούν να επανέρχονται για να αναλάβουν εκ νέου καθήκοντα  σε μια υπηρεσία υποστελεχωμένη με υπερεφημέρευση και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας.

Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους λύσεις που αναζητά η κυβέρνηση για την κάλυψη των κενών στα δημόσια νοσοκομεία δεν θα συμβάλουν στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΣΥ αλλά ενδέχεται να έχουν αντίθετα αποτελέσματα. Αναφερόμαστε στην τροπολογία με την οποία άνοιξε ο δρόμος για αθρόες προσλήψεις με μπλοκάκι στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς  αλλά και στο κάλεσμα που απηύθυνε ο υπουργός υγείας μέσω τηλεοπτικής εκπομπής σε  συνταξιούχους τραυματιοφορείς προκειμένου να  επιστρέψουν με μπλοκάκι στα νοσοκομεία.

Οι εργαζόμενοι έχουμε φτάσει στα όρια μας λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και δεν αντέχουμε πειραματισμούς στις πλάτες μας. Δεν αντέχουμε επίσης να χάσουμε ούτε έναν από τους λιγοστούς γιατρούς που έχουν απομείνει. Για ακόμα μια φορά ζητάμε την άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό. Τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Τη θέσπιση ισχυρών κινήτρων ώστε νέοι γιατροί, νοσηλευτές αλλά και προσωπικό όλων των ειδικοτήτων να έρθει να εργαστεί στο νοσοκομείο της Δράμας και στα υπόλοιπα περιφερειακά νοσοκομεία.

Όπως μας ενημέρωσε η Διοικήτρια του νοσοκομείου Δράμας σε συνάντηση που είχαμε μαζί της, δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση σχετικά με την πρόσληψη του 80χρονου γιατρού. Ενήμεροι για το θέμα είναι και οι βουλευτές του νομού. Ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη του.

Για το Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                                                                              Η Γραμματέας

Ιωάννης Παπαδόπουλος                                                            Κιορπέ Ζωή

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

Πολιτιστικά3 μήνες πριν

Πέντε Σιωπές… της Σίλα Στίβενσον από την ομάδα “Θεατροστάσιο”

Πολιτιστικά3 εβδομάδες πριν

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός στη Δράμα την Τετάρτη 3 Ιουλίου στις 21:00

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Η Ελένη Βιτάλη στις 11 Μαΐου στην Κεντρική Πλατεία Δράμας

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

Ανακοίνωση του Γυμναστικού Συλλόγου ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη “έδιωξε” τις αντιπολιτεύσεις του Δήμου Δράμας

Εκπαιδευτικά3 μήνες πριν

Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής της First Lego League στη Δράμα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ6 ημέρες πριν

Η Αναστασία Τόλιου υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Δόξας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Οίνου «Βασικές αρχές οινογνωσίας»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

Στο τοπικό πρωτάθλημα μετά από 106 χρόνια – Μαύρη σελίδα για τη Δόξα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Απολογισμός των πρώτων 100 ημερών της θητείας του Δημάρχου Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ6 ημέρες πριν

Φωτιά στο Πανόραμα Δράμας – Επιχειρούν και εναέρια μέσα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Η Καλίσσα Αποστολίδου επικεφαλής της Raycap

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στη Δράμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Άντρη Παράσχου: Η δραμινή επιλογή στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

1ο Τουρνουά Μπάσκετ “ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΓΚΛΑΒΟΠΟΥΛΟΥ”

Χρηστικά7 ώρες πριν

Αποκλειστικά για γυναίκες με άποψη!

Χρηστικά7 ώρες πριν

Νεανική λάμψη και προστασία με αντηλιακά youth lab σε προσφορές που σας συμφέρουν

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ11 ώρες πριν

Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Σίτνα στη Δράμα – Επιχειρούν και τρία ελικόπτερα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα πριν

Μεγάλη φωτιά με εκρήξεις στο νοσοκομείο τής Δράμας

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 ημέρα πριν

Σε περίοπτη θέση στο Δημαρχείο Δράμας και στην καρδιά μας η “Άννα Κορακάκη”

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα πριν

Ανησυχία αν εργαστεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου 80χρονος συνταξιούχος γιατρός

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα πριν

16η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δράμας

Χρηστικά1 ημέρα πριν

Αναζητάτε χώρο εργασίας για την επαγγελματική σας δραστηριότητα;

Χρηστικά1 ημέρα πριν

Αρρενωπότητα… στα άκρα!

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

Ψήφισμα  του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ6 ημέρες πριν

Φωτιά στο Πανόραμα Δράμας – Επιχειρούν και εναέρια μέσα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ6 ημέρες πριν

Η Αναστασία Τόλιου υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Δόξας

Πολιτιστικά1 εβδομάδα πριν

Ολοκλήρωση της 3η Διεθνούς Θερινής Μουσικής Ακαδημίας – DISMA 2024

Χρηστικά1 εβδομάδα πριν

Επώνυμα brands στις καλύτερες τιμές!

Χρηστικά1 εβδομάδα πριν

SUP φουσκωτές σανίδες: Το νέο καλοκαιρινό σπορ που θα σας συναρπάσει

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών