Πρόσκληση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Cinematherapy για νέους 18 έως 30 ετών» από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων για το 2023 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, καλεί τους νέους της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας για συμμετοχή στο πρόγραμμα Cinematherapy, με έμφαση στην ψυχική ενδυνάμωση που αντλείται από υλικό από το χώρο της 7ης τέχνης.
Κινηματογραφοθεραπεία (Cinematherapy) ορίζεται ως η χρήση ταινιών για την παρακίνηση και αναγνώριση συναισθημάτων ή αναζήτησης συμπερασμάτων στο πλαίσιο της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Η κινηματογραφοθεραπεία συνδέεται στην πραγματικότητα με την αρχαία τέχνη της αφήγησης της ιστορίας ως εργαλείου εκπαίδευσης. Το cinematherapy μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους νέους να κατανοήσουν σχεδόν οποιοδήποτε θέμα, καθώς ο κινηματογράφος καλύπτει ένα εξαιρετικά ευρύ πεδίο θεμάτων.
Το πρόγραμμα που ακολουθεί, παρέχει ένα σύνολο τεχνικών συναισθηματικής και ψυχολογικής υποστήριξης μέσω προβολής επιλεγμένων ταινιών, και περιλαμβάνει σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, ένα σύνολο δράσεων που στοχεύουν στην μείωση της εμφάνισης άγχους ή άλλων ψυχολογικών επιπτώσεων. Προβολές ταινιών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ανάλυση και αποσυμβολισμός, ερωτήσεις κατανόησης, παράθεση ιδεών με σύγχρονα κοινωνικά θέματα, διεύρυνση αντιληπτικού πεδίου και παιχνίδια εναλλαγής ρόλων για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης.
Αριθμός θέσεων, διάρκεια προγράμματος και προϋποθέσεις συμμετοχής:
- Ο συνολικός αριθμός θέσεων ορίζεται στα 50 άτομα ηλικίας 18 έως 30 ετών. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί κατόπιν δήλωσης συμμετοχής έως την συμπλήρωση θέσεων και με σειρά προτεραιότητας.
- Η πρόσκληση αφορά κατά προτεραιότητα το Νομό Δράμας και την ευρύτερη περιοχή.
- Στην δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να αναγράφονται τα εξής στοιχεία:
α) Ονοματεπώνυμο, ηλικία, επάγγελμα/δραστηριότητα, τόπος διαμονής
β) Ο λόγος της εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πρόγραμμα.
γ) Η δυνατότητα μετακίνησης στην πόλη της Δράμας για τις δύο (2) δια ζώσης συναντήσεις (έναρξη και λήξη του προγράμματος)
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdrdu3n06VDWH4DDruoZrIuSQQaAOymIHLjKSn1Kn5JNMUoxQ/viewform
Μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο χρονικό διάστημα μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 2023
Στόχοι του προγράμματος είναι: η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας, η ανάδειξη θετικών στοιχείων εν μέσω δυσκολιών και η μείωση της αίσθησης άγχους και φόβου που προκαλείται σε συνθήκες γενικευμένου άγχους. Επιπλέον δίνεται έμφαση στην καταπολέμηση των διακρίσεων και των στερεοτύπων, στην ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής των νέων σε πολιτιστικές δράσεις, στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, στην αποδοχή της διαφορετικότητας, την ελευθερία της έκφρασης και την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα, τόσο σε διεθνή, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα επιμορφωτικά βήματα:
Μετά από την αποδοχή της σχετικής πρόσκλησης συμμετοχής
(α) Οι συμμετέχοντες στις σύγχρονες εξ αποστάσεως και δια ζώσεις επιμορφωτικές συνεδρίες, γίνεται προσέγγιση και παρουσίαση των βασικών όρων του κινηματογράφου ως εργαλείου έκφρασης. Στο πλαίσιο των συναντήσεων σχεδιάζονται και υλοποιούνται βιωματικές δράσεις και ασκήσεις έκφρασης.
(β) Στο στάδιο αυτό οι συμμετέχοντες/ουσες, έχουν ειδική προσέγγιση στην ενότητα δημιουργίας ασφαλούς χώρου έκφρασης. Σχεδιάζονται παράλληλα και υλοποιούνται βιωματικές ασκήσεις.
(γ) Οι συμμετέχοντες και οι ομάδες τους καλούνται να εκφράσουν τις ιδέες και τις σκέψεις τους για την ταινία.
(δ) Οι συμμετέχοντες μαζί με τις ομάδες τους παρακολουθούν από κοινού επιμορφωτικές συνεδρίες για τις βασικές αρχές κινηματογραφοθεραπείας και γνωριμίας με τα μέσα του κινηματογράφου.
(ε) Κάθε ομάδα υπό την εποπτεία της συντονίστριας και επεξεργάζεται το υλικό που προκύπτει (αποκωδικοποίηση και αποσυμβολισμός της ταινίας και των θεμάτων που πραγματεύεται)
Παράλληλα, παρέχεται πλήρης υποστήριξη δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνεται ηλεκτρονικά (για το διάστημα που διαρκεί το πρόγραμμα) στην συντονίστρια, μέσω ηλεκτρονικού συστήματος επικοινωνίας (email) για την άμεση επίλυση αποριών σχετιζόμενων με τις θεματικές ενότητες και τις βιωματικές ασκήσεις. Επιμέρους επιδιώξεις:
- Η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης
- Η δυνατότητα θέασης ταινιών οι οποίες ανήκουν σε διαφορετικά είδη (αφηγηματικές, animation, ντοκιμαντέρ)
- Η απόλαυση της θέασης και η ανάδειξη συναισθηματικών διεργασιών.
- Η απόκτηση τεχνικών/στρατηγικών επιλογής (κριτική αποτίμηση) κινηματογραφικών ταινιών ως ενσυνείδητοι θεατές.
- Η ανάπτυξη κριτικής στάσης (μελέτη-έρευνα) απέναντι στα κινηματογραφικά προϊόντα (εκφραστικές συμβάσεις και οπτικά μέσα)
- Η προσέγγιση κοινωνικών ζητημάτων διαμέσου των κινηματογραφικών ταινιών.
- Η χρήση των οπτικοακουστικών εργαλείων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων προσωπικής έκφρασης.
Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μικρού Μήκους Δράμας υλοποιούνται υπό την αιγίδα και την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, κατόπιν σχετικής απόφασης έγκρισης. Δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες.