Οι τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η τραγική κατάσταση στο Νοσοκομείο Δράμας έχουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης, αλλά και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά που εφάρμοσαν πολιτική με κριτήριο το “κόστος – όφελος” για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έβαλε το δικό του «πετραδάκι» στη διάλυση του δημόσιου τομέα της Υγείας, στην υποβάθμιση του νοσοκομείου Δράμας. Διατήρησε τις συγχωνεύσεις κλινικών, με πιο χαρακτηριστική τη συγχώνευση των παθολογικών κλινικών, διαιώνισε την έλλειψη προσωπικού. Τα τελευταία 12 χρόνια αποχώρησαν 250 υγειονομικοί από το νοσοκομείο και έγιναν ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, από τους 107 ειδικούς γιατρούς που προβλέπει το «κουτσουρεμένο» οργανόγραμμα, υπηρετούν 50 ειδικοί γιατροί και 14 επικουρικοί και ιδιαίτερα στην παθολογική κλινική από 11 που προβλέπει το οργανόγραμμα υπάρχουν μόνο 4.
Συνέχισε την πολιτική υποχρηματοδότησης του δημόσιου τομέα υγείας που αποτυπώνεται στους μειωμένους προϋπολογισμούς του νοσοκομείου, όπου από 13.500.000 ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου πριν τα μνημόνια μειώθηκε σε 7.700.000 ευρώ μέχρι και σήμερα. Απορύθμισε ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις των υγειονομικών, το 25% του προσωπικού είναι συμβασιούχοι, επικουρικοί και με προγράμματα του ΟΕΑΔ. Δεν ικανοποίησε το αίτημα των υγειονομικών για ένταξη τους στα ΒΑΕ, συνέχισε την πολιτική περικοπής μισθών των υγειονομικών.
Η ΝΔ συνεχίζει σήμερα στην ίδια αντιλαϊκή ρότα. Μέσω πανδημίας μειώνει περαιτέρω τις δαπάνες για την υγεία σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2021. Αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών και άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος:
- Για μαζικές προσλήψεις όλου του απαραίτητου υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικού προσωπικού. Ένταξη τους στα ΒΑΕ
- Για την επίταξη όλων των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις και των αυτοαπασχολούμενων υγειονομικών με ένταξή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας.
- Για την διενέργεια μαζικών, δωρεάν τεστ στους χώρους δουλειάς.
Αποτελούν πρόκληση οι δηλώσεις του υπουργού υγείας «ότι το Νοσοκομείο Δράμας δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα και το πρόβλημα βρίσκεται στην πόλη της Δράμας» ρίχνοντας για άλλη μια φορά τις ευθύνες στους πολίτες για την εξάπλωση του κορονοϊού.
Η διέξοδος για τον λαό βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, στην αγωνιστική και μαχητική παρέμβαση για την υπεράσπιση της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του, στη σύγκρουση και ανατροπή κάθε “απόχρωσης” της πολιτικής διαχείρισης της βαρβαρότητας που λέγεται καπιταλισμός και φορτώνει τα βάρη στον λαό για να κερδίζει το κεφάλαιο»