Καθώς ο κόσμος ψηφιοποιείται όλο και περισσότερο σε καθημερινή βάση, οι παραβιάσεις δεδομένων και τα χακαρίσματα γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα, κάτι που είναι ατυχές. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προστατευτείτε όταν σερφάρετε στο Διαδίκτυο και σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε τέσσερις συμβουλές για το πώς μπορείτε να παραμείνετε ασφαλής όταν το κάνετε.
Να χρησιμοποιείτε ιστότοπους με https:// στη γραμμή URL
Εάν σερφάρετε στο Διαδίκτυο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε ότι θα πρέπει να επισκέπτεστε μόνο ιστότοπους που έχουν «https://» στη γραμμή διευθύνσεων URL. Εάν το δείτε στη γραμμή διευθύνσεων, σημαίνει ότι ο ιστότοπος είναι πιστοποιημένος και ασφαλής στη χρήση του. Συνήθως βλέπετε https:// σε ιστότοπους με online ηλεκτρονικές συναλλαγές ή ακόμα και σε ιστότοπους διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών όπως η Betsson. Το όλο σκεπτικό του “http” είναι να δώσει δυνατότητα διασφάλισης σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή δεδομένων μέσω ενός δικτύου. Οι ιστότοποι χωρίς το “http” μπορούν να οδηγήσουν σε πιθανές διαρροές πληροφοριών, επομένως, οι έξυπνοι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα μπορούν να παρακάμψουν την ασφάλεια των ιστοσελίδων και να δουν το όνομα χρήστη, τους κωδικούς πρόσβασής του καθώς και τα οικονομικά του στοιχεία. Επομένως, εάν έχετε την τάση να παίζετε σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα τυχερών παιχνιδιών, είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθείτε ιστότοπους με αυτό το πρωτόκολλο. Εάν ο ιστότοπος δεν έχει https://, φύγετε αμέσως από τον ιστότοπο.
Συνδεθείτε στο Διαδίκτυο μέσω ενός Εικονικού Ιδιωτικού Δικτύου
Ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο ή VPN, κρυπτογραφεί τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να δει τι κάνετε ή τι κάνετε στο διαδίκτυο. Είναι μια καταπληκτική (και νόμιμη) μέθοδος για να διατηρείτε το Wi-Fi σας ασφαλές στο σπίτι, ή ακόμη κι όταν χρησιμοποιείτε δημόσιο Wi-Fi.
Το κύριο μειονέκτημα στη χρήση ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου είναι ότι είναι πιο δύσκολο να παρακολουθείτε τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα. Μπορεί να έχετε πιο αργή σύνδεση Διαδικτύου, αλλά ως αποτέλεσμα, τα δεδομένα σας προστατεύονται από ένα VPN, καθώς δρομολογούνται μέσω ενός ξεχωριστού διακομιστή.
Μην κάνετε κλικ σε αναδυόμενες διαφημίσεις
Επειδή ποτέ δεν ξέρει κανείς τι κρύβεται πίσω από ένα αναδυόμενο παράθυρο, είναι πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσει. Ένα αναδυόμενο παράθυρο διαφήμισης μπορεί να περιέχει κακόβουλο λογισμικό και όταν κάνετε κλικ για να απορρίψετε το παράθυρο, δεν είναι σίγουρο ότι θα κλείσει. Το κουμπί κλεισίματος πιθανότατα θα πραγματοποιήσει λήψη ενός αρχείου στον υπολογιστή σας εάν υπάρχει κάποιο κακόβουλο κίνητρο πίσω από αυτό. Θα πρέπει να το έχετε αυτό πάντα υπόψην σας και να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν έχετε να κάνετε με αναδυόμενα παράθυρα, ιδιαίτερα αυτά που εμφανίζονται από το πουθενά και σε ακατάλληλες στιγμές. Για να το αποφύγετε με τον καλύτερο τρόπο, ενημερώστε τις ρυθμίσεις ασφαλείας του προγράμματος περιήγησης.
Αποφεύγετε να κάνετε κλικ σε διασυνδέσεις που υπάρχουν σε ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα (scam)
Στον κόσμο του ηλεκτρονικού εγκλήματος, τα μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) είναι μια δημοφιλής τακτική που χρησιμοποιείται για να ξεγελάσει ανυποψίαστα θύματα. Το ηλεκτρονικό ψάρεμα μπορεί να πάρει πολλές μορφές, αλλά η πιο συνηθισμένη λειτουργεί σαν δέλεαρ για να ξεγελάσει το θύμα. Χρησιμοποιώντας έναν παρόμοιο τομέα (domain), ο χάκερ στέλνει ένα email στον στόχο ζητώντας του να κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο και να συμπληρώσει μια φόρμα που του έχει σταλεί. Οι χάκερ μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τις προσωπικές πληροφορίες του θύματος για να διαπράξουν διάφορα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της πώλησής τους σε τρίτα πρόσωπα με σκοπό το κέρδος ή τη χρήση τους για αγορές ή ανάληψη χρημάτων από τον τραπεζικό λογαριασμό του θύματος.