Το Νευροκόπι κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς το 1383 και απελευθερώθηκε σαν σήμερα (4 Ιουλ) το 1913, κατά την διάρκεια του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου, μετά από 530 χρόνια. Σημειώνεται ότι, προηγήθηκε η απελευθέρωση της Δράμας τρείς ημέρες νωρίτερα (1 Ιουλίου).
Μέσω των διαβάσεων Γρανίτη και Βροντούς, ο Ελληνικός Στρατός κινήθηκε προς Βορρά, συναντώντας ισχυρά πυρά του Βουλγαρικού Πυροβολικού, τα οποία αναχαίτισε με επιτυχία. Στη συνέχεια, προέλασε μέσω των χωριών, Οχυρού, Περιθωρίου, Δασωτού, Βαθυτόπου, Νευροκοπίου (Ζύρνοβο τότε, μετονομάστηκε το 1928), κλπ…. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας (4 Ιουλ) τα Ελληνικά Τμήματα στρατοπέδευσαν, μεταξύ των χωριών Χρυσοκεφάλου – Εξοχής (η δεξιά φάλαγγα) και BA της διάβασης Ακρινού (η αριστερή φάλαγγα).
Την επομένη 5 Ιουλ, κινήθηκαν μέχρι το Γκότσε Ντέλτσεφ (τότε Νευροκόπι, μετονομάστηκε το 1951). Λίγες μέρες αργότερα (10 Ιουλ) έφτασαν στο Μπάνσκο.
Τα σημερινά σύνορα καθορίστηκαν με την συνθήκη του Βουκουρεστίου (7 Αυγ 1913) και ο Ελληνικός Στρατός, αποσύρθηκε από τα εδάφη βόρεια των νέων συνόρων.
Σήμερα, Ελλάδα και Βουλγαρία βιώνουν μια από τις καλύτερες περιόδους συνεργασίας της ιστορίας τους, στο πλαίσιο της Ε.Ε. Χρόνια πολλά, στους συντοπίτες μας.
ΥΓ : Αυτά και άλλα πολλά, θα ακουστούν στην Ημερίδα του Π.Ο.Σ για την ιστορία του Νευροκοπίου, την Δευτέρα 25 Ιουλίου
Πηγή: ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ PRESS – Georgios Mourouzidis