Το μοναδικό παγκοσμίως πιανιστικό σύνολο Piandaemonium εορτάζει φέτος με μοναδικό τρόπο την συμπλήρωση 25 ετών συναυλιακής παρουσίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού θα εμφανιστεί σε δύο ξεχωριστές παραστάσεις στις 5 και 6 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.
Θα ακουστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο “Voices at the End”, μια πολυμεσική σύνθεση του Νεοζηλανδού ελληνικής καταγωγής Γιάννη Ψαθά (John Psathas) για 6 πιάνα συνοδεία προηχογραφημένου ήχου και της ταινίας-ντοκυμαντέρ Planetary της ακτιβίστριας Joanna Macy, σε συνδυασμό με το έργο “And then there was light” του Δημήτρη Οικονόμου, παραγγελία του Piandaemonium, που θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη. Τα δύο έργα πραγματεύονται την κλιματική αλλαγή και την επιρροή της στην ανθρώπινη δραστηριότητα και καθημερινότητα.
Στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, μεταξύ Καβάλας και Δράμας, θα ηχήσουν δύο παραστάσεις σύγχρονης δημιουργίας υπό το φως των άστρων και του φεγγαριού, δύο μέρες μετά την πανσέληνο του Ιουλίου στις 21:00.
Στην εικοσαπενταετή του δράση, το Piandaemonium έχει παρουσιάσει σε πρώτες εκτελέσεις έργα Ελλήνων συνθετών γραμμένα ειδικά για το σχήμα, διασκευές σπουδαίων συμφωνικών έργων, αλλά και αυθεντικά έργα σε ποικίλους πιανιστικούς συνδυασμούς.
Το σύνολο έχει εμφανιστεί
- στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ,
- το Παλλάς στην Αθήνα,
- το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών,
- το Φεστιβάλ «Μουσικότροπο» της Λάρισας,
- το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πιάνου 2017 της ΕΛΣ και
- σε γεμάτες επανειλημμένα συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (2013, 2017, 2023).
Στην εκδήλωση συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Ευτυχία Βενιωτά, Εύη Γιαμοπούλου, Νίκος Ζαφρανάς, Γιώργος Κωνσταντίνου, Χρήστος Λενούτσος, Μαρία Μυλαράκη, Στέφανος Νάσος, Θοδωρής Τζοβανάκης, Μελίνα Τσινάβου, Κώστας Χάρδας και η Dawn Hardwick ως επίσημη προσκεκλημένη από το Piandaemonium και τον συνθέτη John Psathas.
Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (6€ γενική, 3€ μειωμένη).
Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.
Για περισσότερες πληροφορίες: https://digitalculture.gov.gr
Κρατήσεις απευθείας:
https://www.ticketservices.gr/event/oli-i-ellada-enas-politismos/?eventid=9321&showids=59643,59644#eventpage_tics
Πρόγραμμα
Δημήτρης Οικονόμου (*1984) And then there was light, για 6 πιανίστες σε 6 πιάνα (ανάθεση του Piandaemonium – Παγκόσμια πρεμιέρα)
Second Rain
Void Echoes
The Stars
John Psathas (*1966) Voices at the End, για 6 πιανίστες σε 6 πιάνα, προηχογραφημένο ήχο και video – Πανελλήνια πρεμιέρα
-Prologue. Mitote
-Part 1. Business as Usual
-Part 2. The Great Unravelling
-Part 3. The Great Turning
-Epilogue. Chrysalis
Λίγα λόγια για τα έργα
Το νέο έργο του Δημήτρη Οικονόμου And then there was light θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στην αρχή της παράστασής μας. Με επιρροές από την ηλεκτρονική μουσική, το έργο περιγράφει φαινόμενα που βασίζονται σε στοιχεία της φύσης. Η σταδιακή εξέλιξη και μεταμόρφωση της υφής παραλληλίζεται με αναπόφευκτες αλυσιδωτές και μη αναστρέψιμες αντιδράσεις που καταστρέφουν ή αποκρυσταλλώνουν το μουσικό υλικό. Το έργο διαρκεί 14 λεπτά.
O Δημήτρης Οικονόμου, ένας από τους πιο διακεκριμένους συνθέτες της νέας γενιάς, είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης, σύνολα και ορχήστρες όπως ΚΟΑ και ΚΟΘ του έχουν παραγγείλει συνθέσεις, ενώ έργα του έχουν ηχογραφηθεί από τις δισκογραφικές Dissonance Records, Irida Classical και Phasma Music.
To έργο Voices at the End για 6 πιάνα, προηχογραφημένο ήχο και video του Νεοζηλανδού συνθέτη ελληνικής καταγωγής John Psathas (Γιάννης Ψαθάς) αποτελεί παραγγελία του διάσημου Piano Circus το 2018. Ο Γιάννης Ψαθάς διετέλεσε καθηγητής σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο Victoria του Wellington για 25 χρόνια, ενώ το αποτέλεσμα της συνθετικής εργασίας του έχει παρουσιαστεί επανειλημμένως από σπουδαίες ορχήστρες και σολίστ σε διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Πρόκειται για έναν από τους πιο διακεκριμένους συνθέτες της διασποράς, ο οποίος έχει ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, ενώ θεωρεί τιμή του κάθε παρουσίαση έργου του στην μακρινή πατρίδα του.
Το έργο Voices at the End βασίζεται στην ταινία-ντοκιμαντέρ Planetary της ακτιβίστριας Joanna Macy, Ph.D. και πραγματεύεται την κλιματική κρίση με έναν καλλιτεχνικό τρόπο αντιμετώπισής της. Καθώς όλα τα πλάσματα στον κόσμο αλληλοεξαρτώνται, το έργο εξερευνά τους τρόπους που βλέπει ο άνθρωπος την φύση και συνεπακόλουθα τον τρόπο που την αντιμετωπίζει.
6 πιανίστες παίζουν ζωντανά σε προηχογραφημένη ψηφιακή υπόκρουση, ενώ ταυτόχρονα προβάλλεται βίντεο σχετικό με κάθε μέρος. Πριν από κάθε μέρος υπάρχει απαγγελία/τραγούδι που το προαναγγέλλει. Το έργο διαρκεί περίπου 40 λεπτά.
Piandaemonium 6 πιάνα – 12 πιανίστες
Μια αγαπημένη παρέα μουσικών καταπολεμά την μοναχικότητα του πιανίστα, δημιουργεί μία ορχήστρα πιάνων και επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει μέσα σε ένα νέο πλαίσιο τον παραδοσιακό πιανιστικό ήχο. Το μοναδικό πιανιστικό σύνολο Piandaemonium ιδρύθηκε το 1998 στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Δόμνας Ευνουχίδου και αρχικά αποτελούνταν από την ίδια και έντεκα πρώην μαθητές της. Έκτοτε, το σύνολο εξελίχθηκε, άλλαξε σύνθεση πολλές φορές -παρότι ο πυρήνας διατηρείται σταθερός, εμφανίστηκε σε πολλές συναυλίες και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, πλέον ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία.
Στην εικοσαπενταετή του δράση, το Piandaemonium έχει παρουσιάσει σε πρώτες εκτελέσεις έργα Ελλήνων συνθετών γραμμένα ειδικά για το σχήμα, διασκευές σπουδαίων συμφωνικών έργων, αλλά και αυθεντικά έργα σε ποικίλους πιανιστικούς συνδυασμούς. Το σύνολο έχει εμφανιστεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, το Παλλάς στην Αθήνα, το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το Φεστιβάλ «Μουσικότροπο» της Λάρισας, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πιάνου 2017 της ΕΛΣ και επανειλημμένα σε γεμάτες συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (2013, 2017, 2023).
Στην εκδήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Ευτυχία Βενιωτά, Εύη Γιαμοπούλου, Νίκος Ζαφρανάς, Γιώργος Κωνσταντίνου, Χρήστος Λενούτσος, Μαρία Μυλαράκη, Στέφανος Νάσος, Θοδωρής Τζοβανάκης, Μελίνα Τσινάβου, Κώστας Χάρδας και η Dawn Hardwick ως επίσημη προσκεκλημένη από το Piandaemonium και τον συνθέτη John Psathas.
Ηχοληψία: Γιώργος Καρυώτης