Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 11 Σεπτεμβρίου
30 ταινίες μικρού μήκους απαρτίζουν το εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα του 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ ΤαινιώνΜικρού Μήκους Δράμας, που φέτος διεξάγεται από τις 5-11 Σεπτεμβρίου. Σχεδόν οι μισές (15) φέρουν την υπογραφή γυναικών δημιουργών. Σημειώθηκε μάλιστα νέο ρεκόρ συμμετοχών, καθώς υποβλήθηκαν συνολικά 285 ταινίες. Το φετινό εθνικό πρόγραμμα ποικίλει τόσο σε θεματική (LGBT, πανδημία, απώλεια, παραβατικότητα, κτλ.) όσο και σε αισθητικές τάσεις.
Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Ιουλίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης, και ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιώργος Δεμερτζής, ανακοίνωσαν επίσης το εθνικό σπουδαστικό πρόγραμμα, το πρόγραμμα Short and Green και τι θα δούμε στο πλαίσιο του Cinematherapy.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης επισήμανε: «Το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF) για 45 χρόνια προβάλει τις πρώτες ταινίες ανερχόμενων σκηνοθετών, από τη Φρίντα Λιάππα το 1980, το Γιάννη Οικονομίδη το 1992, τον Γιώργο Λάνθιμο το 1995, μέχρι το Βασίλη Κεκάτο το 2015. Η ομάδα του φεστιβάλ, μετά από δεκάδες χιλιάδες ώρες παρακολούθησης ταινιών, με μεγάλο ενθουσιασμό θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με μικρά αριστουργήματα και φρέσκες ανακαλύψεις από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα. Οι ταινίες κοινωνικού ρεαλισμού που επιλέξαμε συγκινούν και εκπλήσσουν με τις αφηγηματικές ανατροπές και τους πολυδιάστατους χαρακτήρες τους, ενώ δεν λείπουν και ταινίες με στοιχεία σουρεαλισμού, ταινίες με στυλιζαρισμένη φόρμα, αλλά και ταινίες που αντλούν νοηματοδότηση από συμβολισμούς και αισθητικούς πειραματισμούς».
O Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Nικόλας Γιατρομανωλάκης ενημέρωσε πως υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, του Δήμου Δράμας και της ΕΤΑΔ με στόχο την ανάδειξη του Στρατοπέδου Ανδρικάκη στη Δράμα σε ένα διεθνές οπτικοακουστικό κέντρο που θα περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις για το Φεστιβάλ, για το Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών που σχεδιάζεται, αλλά και για ανερχόμενες επιχειρήσεις του οπτικοακουστικού χώρου. Συμπλήρωσε επίσης ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί δύο έργα: ο εκσυγχρονισμός του Δημοτικού Ωδείου και του Κινηματογράφου «Ολύμπια» στη Δράμα.
Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιώργος Δεμερτζής υπογράμμισε πως ένα όνειρο και αγώνας χρόνων γίνεται επιτέλους πραγματικότητα: «Το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε Προπτυχιακό Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας και το Φεστιβάλ τα εργαστήρια θα υλοποιούνται στη πόλη μας. Παράλληλα, το Φεστιβάλ Δράμας θα αναπτύξει προγράμματα και δράσεις συνέργειας με τη Σχολή μεγιστοποιώντας το όφελος των εν δυνάμει νέων κινηματογραφιστών».
Η ΟΠΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 45ου DISFF
Παρουσιάζοντας την φετινή ταυτότητα του Φεστιβάλ Δράμας ο Δημήτρης Παπάζογλου (DpS Athens), Designer και DISFF Brand Director ανέφερε:
«Σε συνέχεια της επιτυχημένης περσινής χρονιάς, που αφορούσε το rebranding της διοργάνωσης, σήμερα έχουμε τη χαρά να σας παρουσιάζουμε την ταυτότητα του 45ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Το φετινό έργο αποτελεί τη δυναμική συνέχεια της οπτικής ταυτότητας και της ιδέας που αυτή πρεσβεύει και που χαρακτήρισε με επιτυχία την επιτυχή εργασία για το rebranding του Οργανισμού.
Η φετινή ταυτότητα αποτελεί το επόμενο βήμα της γόνιμης συνεργασίας που αναπτύχθηκε από το 2021, μέσα από την ανάθεση της διεύθυνσης του σχεδιασμού της ταυτότητας του Οργανισμού, μετρώντας ήδη σημαντικές επιτυχίες μεταξύ των οποίων και η βράβευση του συγκεκριμένου έργου, με το Χρυσό Βραβείο Γραφιστικής για το 2022, στα Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού και Οπτικής Επικοινωνίας».
ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ – 2022 DISFF45
- «Γιάμα», Ανδρέας Βακαλιός
- «ENOMENA», Φαίδρα Βόκαλη
- «Παπαρούνες και Πάπιες», Χριστίνα – Καλλιρρόη Γαρμπή
- «Αναμνήσεις μιας εφηβικής καταιγίδας», Σοφία Γεωργοβασίλη
- «Toxic Magnus», Νάσος Γκατζούλης
- «Pendulus», Δημήτρης Γκότσης
- «Χυμός πορτοκάλι», Δημήτρης Ζάχος
- «Kάκτος», Δημήτρης Ζούρας
- «Στο Θρόνο του Ξέρξη», Εύη Καλογηροπούλου
- «Σήμερα Ήθελα», Βασιλίνα Κατερίνη, Σελήνη Παπαγεωργίου
- «Τσίχλα- τσιγάρο», Αντζελίκα Κατσά
- «KIDDO», Μιχάλης Κίµωνας
- «Καναρίνι», Χρυσούλα Κοροβέση, Μάριος Γαμπιεράκης
- «The Last Journey», Στηβ Κρικρής
- «Η Κούρσα», Γιώργος Λεοντακιανάκος
- «Nothing Holier Than A Dolphin», Ισαβέλλα Μαργάρα
- «Δάφνη», Τώνια Μισιαλή
- «Όχι αύριο», Αμέρισσα Μπάστα
- «11.20 π.μ.», Δημήτρης Νάκος
- «Λίλα», Μάκης Παπαδημητρίου
- «FAULT», Kατερίνα Παπαναστασάτου
- «Homo Perfectus», Άλκη Πολίτη
- «Μια Νύχτα στο Νεκροταφείο», Στέλιος Πολυχρονάκης
- «Τελευταία Πνοή», Χάρης Ραφτογιάννης
- «Το πέταγμα του πιγκουίνου», Στέλλα Σερέφογλου
- «tokakis ή What’s My Name», Θάνος Τοκάκης
- «Under the Lake», Θανάσης Τρουμπούκης
- «Μάγμα», Λία Τσάλτα
- «Χλώριο», Θάνος Ψυχογυιός
- «5p.m. Seaside», Valentin Stejskal
Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 30 ταινίες, σκηνοθετημένες από 17 άνδρες και 15 γυναίκες. Συμμετέχουν δεκάδες δημοφιλείς ηθοποιοί -ενδεικτικά αναφέρουμε τους:
- Γιάννη Στάνκογλου,
- Μάκη Παπαδημητρίου,
- Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου,
- Χάρη Φραγκούλη,
- Νικολάκη Ζεγκίνογλου,
- Μαρία Καλλιμάνη,
- Κίµωνα Κουρή,
- Δημήτρη Λάλο,
- Δημήτρη Καταλειφό,
- Ρένη Πιττακή
- Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη.
Εμφανίζονται ακόμα
- ο τραγουδιστής Γιώργος Μαζωνάκης,
- η Άντζελα Μπρούσκου
- ο Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης.
Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί η νέα ταινία του Θανάση Νοεφώτιστου «Airhostess-737», η οποία θα παρουσιαστεί σε πανελλαδική πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Δράμας, μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Λοκάρνο. Η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα Boeing-737 που πραγματοποιεί την πτήση Αθήνα – Καβάλα. Η κεντρική ηρωίδα (Λένα Παπαληγούρα), είναι μια αεροσυνοδός στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.
Εκτός συναγωνισμού, σε ειδική προβολή, θα προβληθεί επίσης η ταινία “Shooting”, τρίτη μικρού μήκους ταινία του συγγραφέα, σεναριογράφου και καθηγητή σεναρίου (ΕΑΠ) Νίκου Παναγιωτόπουλου. Στο «Shooting», πρωταγωνιστεί ο Συμεών Τσακίρης. To γύρισμα ενός διαφημιστικού πηγαίνει κατά διαόλου. Μπορεί ο θάνατος ενός ανθρώπου να σώσει την παρτίδα;
ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ – 2022 DISFF45
- «Αστόρια», Γαβριήλ Αθανασίου
- «ΤΡΙΧΕΣ», Ιωάννα Διγενάκη
- «Love you more than Peanut Butter», Αριάδνη Αγγελική Θυφρονίτου Λήτου
- «Ποδήλατο», Στάθης Καλούδης
- «Σταυροδρόμι», Τζον Κονίνι
- «Σαν Βασιλιάς», Ευαγγελία Κουμαντσιώτη
- «Drama during the Pandemic», Γιώργος Κωνσταντίνου
- «Μία ευχή πέρα από τον θάνατο», Άννα-Μαρία Λεβέντη
- «Το Συμβόλαιο», Στέλιος Λέρης
- «Φωτοευαισθησία», Μελίνα Λουκανίδου
- «Τσουλάκια», Δέσποινα Μαυρίδου
- «Νύχτες Αυγούστου», Άλκηστη Μιχαλοπούλου
- «REVOLLUSION», Χρήστος Μπόσμος
- «Η Αρχή», Γιώργος Νικολόπουλος
- «Looking for Joy», Άννα Οικονόμου
- «Ό,τι απομένει», Σεμέλη Σαφού
- «Salted Lake», Αλέξανδρος Σολτς
- «Ο Καμβάς», Κώστας Σπανουδάκης
- «DO NOTHING», Μαρία Φουράκη
- «Σάμμερ», Στέλιος Χριστοφόρου
Στο Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 20 ταινίες, σκηνοθετημένες από 10 άνδρες και 10 γυναίκες. Head programmer του σπουδαστικού προγράμματος είναι ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης (σεναριογράφος, καθηγητής σεναρίου, Τμήμα Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).
ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ SHORT AND GREEN– 2022 DISFF45
- “Gardens Petrified”, Turkey, Ali Cabbar
- “Aralkum”, Uzbekistan, Daniel Asadi Faezi, Mila Zhluktenko
- “In Vain”, Greece, Anastasia Melia Eleftheriou
- “Autosaurus Rex”, Switzerland, Marcel Barelli
- “Sirens”, Germany, Ilaria Di Carlo
- “Under the Lake”, Greece, Thanasis Trouboukis
- “Toxic Neighbour”, Canada, Colin Scheyen
- “Magma”, Austria, Manuel Wetscher
- “Turbulent waters”, Finland, Elena Näsänen
- “Summer of Bees”, Finland, Ida-Maria Olva
- “Myosotis”, Switzerland, Michael Schwendinger
- “Berry Pickers”, Sweden, Agnes Skonare Karlsson
Στη δεύτερη του χρονιά φέτος, το διαγωνιστικό πρόγραμμα Short and Green περιλαμβάνει 12 ταινίες από όλα τα κινηματογραφικά είδη:
- 7 ταινίες μυθοπλασίας,
- 4 ταινίες ντοκιμαντέρ και
- 1 ταινία animation,
εκπροσωπούν γεωγραφικά 10 χώρες και καταπιάνονται με την κλιματική αλλαγή, την καταστροφική παρέμβαση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον, εστιάζοντας ή και προκαλώντας την αντίληψή μας για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.
Δύο ταινίες είναι ελλήνων δημιουργών: «In Vain», της Αναστασίας Μελίας Ελευθερίου και «Under the Lake» του Θανάση Τρουμπούκη. Το Short and Green συνοδεύεται από δύο περιβαλλοντικές δράσεις, η μία για τους μικρούς επισκέπτες του Φεστιβάλ, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική ΜΚΟ Οργάνωση Γη. Το πρόγραμμα επιμελείται ο Βασίλης Τερζόπουλος.
CINEMATHERAPY
To πρόγραμμα Cinematherapy, με εμπνεύστρια τη Ντενίς Νικολάκου, συνεχίζεται, ενδυναμωμένο, στο 45ο DISFF με Πάβελ Παβλικόφσκι, «Άγριες μέλισσες» και μια ενδιαφέρουσα ταινία για παιδιά:
*Την Τρίτη 6/09 (20:00) στον αύλειο χώρο του Μουσείου Φωτογραφίας της Δράμας (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΥΚΛΩΨ) θα προβληθεί η ταινία «Η εχθρόπιτα» (2019) του Ντέρεκ Μάνσον. Μια ταινία του αφηγείται την δημιουργία μια φιλίας δύο αγοριών ανάποδα: από το μίσος στην συμπάθεια και ύστερα σε πολύ μια δυνατή φιλία. Θα ακολουθήσει συζήτηση με ερωτήσεις κατανόησης και αποσυμβολισμός του περιεχομένου της ταινίας με την συμμετοχή των παιδιών, από την υπεύθυνη του προγράμματος Ντενίς Νικολάκου.
* Την Παρασκευή 9/09 στον θερινό κινηματογράφο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», και για πρώτη φορά στο φετινό πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί μια απόπειρα ανάλυσης της τηλεοπτικής σειράς «φαινόμενο» «Άγριες Μέλισσες» (2019-2022). Μια αποκαθήλωση της «άγιας» ελληνικής οικογένειας με ένα καταγγελτικό μήνυμα κατά των στερεοτύπων. Θα ακολουθήσει Q&A με τον σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρίτο και ηθοποιούς της σειράς.
* Το Σάββατο 10/09 θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Πάβελ Παβλικόφσκι. Το πρόγραμμα Cinematherapy είναι πλέον ταυτόσημο με το όνομα Pawel Pawlikowski καθώς ήταν ο ίδιος ο οσκαρικός σκηνοθέτης που εγκαινίασε το πρόγραμμα με την ταινία του Cold War (2018)στη 43η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας το 2020.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν αποσπάσματα από το πλούσιο έργο του (που περιλαμβάνει και την σημαντική περίοδο των ντοκιμαντέρ του στο BBC) και θα ακολουθήσει συζήτηση και Q&A παρουσία του σκηνοθέτη και του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Σακαρίδη. Στον συντονισμό της συζήτησης και στην ψυχολογική αποκρυπτογράφηση του έργου του, η Ντενίς Νικολάκου.
ANIMATION / ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COVID -19
Οι animation ταινίες που δημιουργήθηκαν με χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Covid -19 μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ξεκινούν τη διαδρομή τους για τη γνωριμία με το ελληνικό κοινό από το αφιέρωμα που ετοιμάζουν το Φεστιβάλ Δράμας σε συνεργασία με το ΕΚΚ.
Αντιπροσωπευτικές ταινίες του προγράμματος αυτού, που συνέβαλε ώστε να αρχίσουν να γίνονται ορατοί οι Έλληνες δημιουργοί animation σε μία ευρύτερη κλίμακα, θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στη Δράμα.