Connect with us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Γνωρίζοντας το “Πάρκο Φιλίππων”

Δημοσιεύθηκε

στις

Γνωρίζοντας το “Πάρκο Φιλίππων” με τους “Οψόμεθα εις Φιλίππους”

Πεζοπορία στη Via Egnatia //  Από το Καλαμπάκι στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων

Δράση στα πλαίσια της ανάδειξης της Via Egnatia για όλο το έτος 2019 η οποία αναβλήθηκε στις 7/4 λόγω έντονης βροχόπτωσης.

Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Η πεζοπορική αυτή εκδρομή είναι η πρώτη ανάμεσα σε αυτές που αντλούν την έμπνευσή τους από την Via Egnatia και έχει ως σκοπό να στρέψει το ενδιαφέρον μας στην αρχαία Εγνατία οδό, στα πλαίσια του έργου που έχει αναλάβει η Επιστημονική ομάδα με τίτλο “Πιστοποίηση πεζοπορικού μονοπατιού Via Egnatia από την European Ramblers Association”.  Μας καλεί να γνωρίσουμε ένα μαγευτικό κομμάτι της μέσα από την καθοδήγηση έμπειρων περιηγητών, που θα μας εξηγήσουν πώς προετοιμάζονται οι εν λόγω πεζοπορικές διαδρομές μέσα από μελέτη χαρτών, ιστορικών πηγών και όχι μόνο. Πρόκειται για μια ημερήσια πεζοπορική εκδρομή μέτριας δυσκολίας. Το μήκος της διαδρομής υπολογίζεται στα 13.5 χμ. και ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος είναι οι 3-4 ώρες.

Ημερομηνία: 21 Απριλίου – Κυριακή

Είδος: Πεζοπορία

Διαδρομή: Καλαμπάκι – Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων

Ώρα εκκίνησης: 10:00π.μ.

Σημείο εκκίνησης: Καλαμπάκι έμπροσθεν του δημαρχείου

Αντίτιμο συμμετοχής: 5€  – Θα υπάρχει λεωφορείο επιστροφής στο Καλαμπάκι

 

——————————– Σημεία Ενδιαφέροντος ———————————-

Πιο αναλυτικά, τα σημαντικότερα σημεία που θα δούμε:

  1. Εκκλησία Αγίου Γεωργίου και Εκκλησάκι Αγίου Αθανασίου.

Χαρακτηριστικό το Έθιμο του Κουρμπανιού (θυσίας): Οι Κρυονερίτες πρόσφυγες έφεραν μαζί τους, το 1922, το έθιμο από την ανατολική Θράκη.  Ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι του Καλαμπακίου, την παραμονή αλλά και ανήμερα της γιορτής του Αγίου Αθανασίου φροντίζουν να κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις στήνοντας μεγάλο γλέντι.

  1. Καλαμπάκ Τεπέ.

Η περιοχή του Καλαμπακίου κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων και τα ευρήματα που ανασκάφηκαν μας οδηγούν πίσω στην 5η χιλιετηρίδα π.Χ. Χαρακτηριστικά δείγματα των ευρημάτων αυτών βρίσκονται στους νεολιθικούς οικισμούς «Συκιά – Καλαμπάκ Τεπέ».

  1. Άνω Σταύλος.

Αρχαιολογική θέση στον κάμπο των Κυργίων με σημαντικά ευρήματα κεραμικής.

  1. Αψίδα του Θριάμβου.

Κρυμμένη καλά ανάμεσα στα αγριόχορτα ενός χωραφιού. Κοντά στο πεδίο της Μάχης των Φιλίππων.

  1. Βαπτιστήριο Αγίας Λυδίας.

Στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού βαφτίστηκε η πρώτη Ελληνίδα χριστιανή, Λυδία, από τον ίδιο τον Απόστολο των Εθνών, Παύλο. Στις όχθες αυτές χτίστηκε και ο Ναός- Βαπτιστήριο προς τιμήν της το 1974.

Τοπικές επιχειρήσεις που θα επισκεφθούμε:

  1. Ηλιοδώρα Κοιν.Σ.Επ.

Η Ηλιοδώρα Κοιν.Σ.Επ. είναι Συλλογικού και Παραγωγικού σκοπού, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή, εμπορία και μεταποίηση τοπικών προϊόντων. Τα μέλη της Ηλιοδώρα Κοιν.Σ.Επ. δημιουργούν χειροποίητα προϊόντα, από επιλεγμένες πρώτες ύλες, ακολουθώντας παραδοσιακές μεθόδους μεταποίησης για κάθε προϊόν και δίνοντας έμφαση στην ποιότητα.

  1. Φάρμα Μηλιάς

Μια φάρμα με λωτούς 1000 περίπου δέντρων. Το κτήμα είναι πιστοποιημένο Βιολογικό από την Δ.Η.Ω. και εφαρμόζονται αρχές Βιοκυκλικής. Από την επεξεργασία του φρούτου παράγονται μαρμελάδα, αποξηραμένα και όχι μόνο.

 ———————————- Πεζοπορικές Λεπτομέρειες ———————————-

Πεζοπορικός Χάρτης Διαδρομής

Μήκος Διαδρομής: 13.6 Km

Ελάχιστος Απαιτούμενος Χρόνος: 4-5h

Πεζοπορική Δυσκολία: Μέτριος βαθμός δυσκολίας σε τμήματα ασφαλτοδρομων και χωματόδρομους με πολύ καλή βατότητα και ήπιες γεωμετρικές Κλίσεις.

Βασικός Απαιτούμενος Εξοπλισμός: Αθλητικά υποδήματα ελαφριά για πορεία σε ασφαλτο και χωματόδρομο προτιμήστε τα αδιάβροχα. Κάλτσες μάλλινες ή συνθετικές που να καλύπτουν και τον αστράγαλο (και εφεδρικές απαραίτητα). Ελαφριά Αθλητική ενδυμασία όχι βαμβακερά και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες αδιάβροχο και αντιανεμικό μπουφάν (εφεδρικές εσωτερικές αλλαξιές). Ορειβατικό σακίδιο με κατάλληλη αεριζόμενη στήριξη στην πλάτη. Καπέλο, σκουφάκι, και γυαλιά ηλίου (προαιρετικά). Χαρτομάντηλα και χαρτί υγείας. Φωτογραφική μηχανή. Εξοπλισμό και βοηθήματα πλοήγησης (ψηφιακή καταγραφή ίχνους διαδρομής). Φαρμακείο. Σουγιά ή πολυεργαλείο. Τροφή και νερό.

Φυσική Κατάσταση: Απαιτείται μέτρια αερόβια ικανότητα με δυνατότητα να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε ήπιες καρδιοαναπνευστικές επιβαρύνσεις μεγάλης χρονικής διάρκειας.

 ———————————- Περισσότερες πληροφορίες ———————————-

  • Η χαρτογράφηση της Αρχαίας Εγνατίας, η ξενάγηση, η παρουσίαση των βοτάνων και η σύνδεση επιχειρήσεων με την αρχαία οδό καθώς και όλες οι παροχές σε είδος από τις τοπικές επιχειρήσεις είναι Ευγενικές Χορηγίες από την Επιστημονική Ομάδα “Οψόμεθα εις Φιλίππους” και τις επιχειρήσεις Ηλιοδώρα ΚΟΙΝΣΕΠ και Φάρμα Μήλιας.
    • Ξεναγός: Αγγελική Κόμσιου
    • Εκπαιδευτής: Δημήτρης Χατζηγεωργίου (Υπεύθυνος Χαρτογράφησης) – Θα μας συνοδεύσει δίνοντας μας πληροφορίες για το  πως η ομάδα έργου χαρτογραφεί την αρχαία οδό.
    • Βοτανολόγος: Ζαλίδας Ιωάννης – Θα μας συνοδεύσει δίνοντας μας πληροφορίες για τα βότανα, τις ονομασίες τους, τις ιδιότητες τους και τους μύθους γύρω από αυτά.

Στοιχεία επικοινωνίας

Νικόλαος Δαλγιαννάκης

culture@opsometha.org

(+30) 6948072894

 

Διαβάστε όλο το άρθρο
Σχόλια

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Διανομή τροφίμων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Δράμας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος διανομών του Καταστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Κοινωνικό Παντοπωλείο) του Δήμου Δράμας από την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 θα πραγματοποιηθεί  διανομή στις 479 οικογένειες – δικαιούχους του.

 Τα είδη που θα διανεμηθούν στους δικαιούχους είναι τα εξής:

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 5lt, ηλιέλαιο 5lt, ζάχαρη, αλάτι, αλεύρι, κριθαράκι, ρύζι, μακαρόνια, φακές, φασόλια, γάλα εβαπορέ, ντοματοχυμός, μέλι, χυμός πορτοκάλι, πραλίνα φουντουκιού, μαρμελάδα, φρυγανιές, άνθος αραβοσίτου, κονσέρβα ζαμπόν, κονσέρβα σαρδέλα και τραχανάς.

Παρακαλούνται οι δικαιούχοι να προσέρχονται με την προσωπική τους κάρτα και την ταυτότητα τους αυστηρά την ημέρα και ώρα που είναι καταγεγραμμένη στην προσωπική τους κάρτα.

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Χριστουγεννιάτικη Αγορά Ονειρούπολης Δήμου Δράμας – Οδηγίες Συμμετοχής

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο Δήμος Δράμας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους πωλητές για τη διαδικασία συμμετοχής στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Ονειρούπολης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4849/2021.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι κάτοχοι:

  • Βεβαίωσης δραστηριοποίησης ετήσιας διάρκειας σε βραχυχρόνιες αγορές
  • Άδειας πωλητών λαϊκών αγορών
  • Άδειας δραστηριοποίησης στο υπαίθριο εμπόριο (στάσιμο ή πλανόδιο)
  • Άδειας χειροτέχνη – καλλιτέχνη

Διαδικασία

  1. Έκδοση προκήρυξης: Η προκήρυξη αναρτάται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Ανοικτή Αγορά» – OPENMARKET (openmarket.mindev.gov.gr) και στη σελίδα του Δήμου. Εκεί θα δημοσιευθούν ο Κανονισμός Λειτουργίας, έντυπο οδηγιών και υποδείγματα αιτήσεων.
  2. Υποβολή αιτήσεων: Γίνεται αποκλειστικά ψηφιακά στο OPENMARKET με χρήση κωδικών Taxisnet. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τη βεβαίωση ή την άδεια που κατέχουν, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
  3. Αποτελέσματα:
    • Εκδίδονται προσωρινά αποτελέσματα, με δυνατότητα υποβολής ενστάσεων εντός 15 ημερών.
    • Εκδίδονται τα οριστικά αποτελέσματα, τα οποία εγκρίνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από γνωμοδότηση της τριμελούς επιτροπής.
  4. Έγκριση και απόδοση θέσεων: Οι δικαιούχοι λαμβάνουν έγκριση συμμετοχής και θέση στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά. Η πράξη κοινοποιείται στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα και στη Δ.Ο.Υ. Δράμας.

Υποχρεώσεις πωλητών

  • Οι άδειες και βεβαιώσεις πρέπει να είναι σε ισχύ και να περιλαμβάνουν σχετικό ΚΑΔ.
  • Πριν τη χορήγηση της έγκρισης συμμετοχής απαιτείται η καταβολή του καθορισμένου τέλους στον Δήμο Δράμας (Ταμείο, τράπεζα ή e-banking).
  • Οι πωλητές είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την τήρηση όλων των αγορανομικών, φορολογικών και υγειονομικών διατάξεων.
  • Επιτρέπεται υποβοήθηση/αναπλήρωση ή πρόσληψη υπαλλήλου με σχετική βεβαίωση, εκτός των χειροτεχνών – καλλιτεχνών.
  • Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση με τον ίδιο ΑΦΜ και σε μία κατηγορία πώλησης.
  • Σε περίπτωση μη επιθυμίας συμμετοχής, ο δικαιούχος οφείλει να το δηλώσει εγγράφως στην αρμόδια υπηρεσία.

Πληροφορίες

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Αυτοτελές Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας.
Τηλέφωνα: 25213 50686 – 687 – 689

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πολλοί υπουργοί αγαπούν περισσότερο την καρέκλα της εξουσίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ξυπνήστε…..
Άρθρο του Μαργαρίτη Τζίμα, καθηγητή 
Είμαστε σε άλλες εποχές. Κακώς γίνεται η σύγκριση με το παρελθόν. Ποιός πρέπει να κυβερνά μια χώρα; Το κόμμα η οι άξιοι ανεξαρτήτως κομματικής ιδεολογίας;
Φιλελευθερισμός η σοσιαλισμός η κομμουνισμός;
Σήμερα δεν έχουν τόση αξία οι ετικέτες. Αξία έχουν τα αποτελέσματα σε μια διακυβέρνηση. Γίνεται καλλίτερη η ζωή των πολιτών από χρόνο σε χρόνο;. Τότε ναι αξίζει η πολιτική.
Η βελτίωση των συνθηκών της ζωής είναι το ζητούμενο σε μια κοινωνία.
Η δημοκρατία λένε έχει αξία. Ναι. Έχει τεράστια αξία.
Αλλά η διαβίωση;η απόλαυση των κοινωνικών αγαθών, του πολιτισμού δεν έχει μεγαλύτερη αξία;.
Πότε ο άνθρωπος χαίρεται περισσότερο;
Όταν έχει δημοκρατία με κοινωνικές ανισότητες η δημοκρατία με ισονομία και ισοπολιτεία;
Οι αλλαγές που γίνονται καθημερινά στη ζωή μας έχουν να κάνουν κυρίως με τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας παρά με την πολιτική βούληση των εξουσιών.
Πολιτική βούληση υπάρχει όταν υπάρχει πολιτικός και κοινωνικός στόχος, όταν υπάρχουν ικανοί διοικούντες σε κάθε επίπεδο εξουσίας. Η πολιτική βούληση μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός , ως κινητήρια δύναμη που μπορεί να ανατρέψει όλα τα κακώς κείμενα σε μια κοινωνία.
Το χάσμα των γενεών δεν είναι είναι μόνο χάσμα οικονομικό.
Η νεολαία προσδοκά ένα καλύτερο κόσμο, ένα καλύτερο αύριο.
Το εάν αυτά προέρχονται από την α η β ιδεολογία λίγο την ενδιαφέρει.
Σίγουρα έχουν γίνει βήματα βελτίωσης πολλά, όμως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και γρηγορότερα. Άξιοι άνθρωποι βρίσκονται αποκλεισμένοι στο περιθώριο της Δημοκρατίας μας γιατί δεν είναι του συστήματος, η γιατί έχουν μια φωνή ανεξαρτησίας που δύσκολα μπαίνει σε κομματικές προσταγές.
Εδώ κατά τη γνώμη μου είναι το πρόβλημα.
Επιστράτευση, ενεργοποίηση , αξιοποίηση.
Όσοι πιστεύουν στην Ελλάδα, όσοι και όσες είναι Έλληνες και Ελληνίδες με καθαρά οράματα, με στόχους έχουν θέση στη νέα πραγματικότητα.
Φωτισμένοι άνθρωποι δημιουργούν τη νέα πραγματικότητα. Αυτοί ξεφεύγουν από ένα φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και μιζέριας και δημιουργούν αυτό που χρειάζεται η κοινωνία.
Είναι δυνατόν ακόμη να υπάρχουν άστεγοι άνθρωποι που κοιμούνται στα πεζοδρόμια μέσα σε χαρτοκιβώτια;
Ακούει κάνεις;
Η υψηλή πολιτική χρειάζεται. Όμως επείγοντα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε μέρα ο συνάνθρωπό μας.
Δε θίγεται το…. κόμμα μας αν επισημάνουμε τα αρνητικά. Είναι γεγονός πως πολλοί πολιτικοί, βουλευτές και υπουργοί αγαπούν περισσότερο την καρέκλα της εξουσίας παρά τον πολίτη που τους έστειλε στην εξουσία.
Εδώ ο ηγέτης τους ξηλώνει.
Η φωνή της κοινωνίας είναι ισχυρότερη από τη σιωπή πολλών πολιτικών.
Είναι ώρα παντού σε κάθε επίπεδο να αναθεωρηθούν πολλά .Στην πολιτική στην Εκκλησία,στην αυτοδιοίκηση.
Ας ξυπνήσουν μερικοί από το λήθαργο τους και ας δουλέψουν για τον συνάνθρωπο και όχι για τον εαυτό τους.
Μαργαρίτης Τζίμας
Καθηγητής
Πρώην υπουργός

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Πολλοί υπουργοί αγαπούν περισσότερο την καρέκλα της εξουσίας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Θετικό πρόσημο για τον Δήμο Δράμας στη διαχείριση των αδέσποτων

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

KAOD BC: Παρουσίαση του νέου προπονητή Κώστα Σδράκα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας εντός δασών

ΕΛΛΑΔΑ2 μήνες πριν

Το επιχειρηματικό ESG όπως το διαμορφώνει πλέον το πακέτο Omnibus

Εκλογές 20192 μήνες πριν

ΟΠΕΚΕΠΕ Το φωνάζαμε εγκαίρως πριν το σκάνδαλο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Διανομή τροφίμων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Δράμας

Εκπαιδευτικά2 εβδομάδες πριν

Η Δράμα στο ευρωπαϊκό προσκήνιο της εκπαίδευσης

Εκπαιδευτικά16 ώρες πριν

Κοινωνικό Φροντιστήριο από Δήμο Δράμας και Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Χριστουγεννιάτικη Αγορά Ονειρούπολης Δήμου Δράμας – Οδηγίες Συμμετοχής

Εκπαιδευτικά16 ώρες πριν

Κοινωνικό Φροντιστήριο από Δήμο Δράμας και Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Διανομή τροφίμων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Χριστουγεννιάτικη Αγορά Ονειρούπολης Δήμου Δράμας – Οδηγίες Συμμετοχής

Εκπαιδευτικά2 εβδομάδες πριν

Η Δράμα στο ευρωπαϊκό προσκήνιο της εκπαίδευσης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Πολλοί υπουργοί αγαπούν περισσότερο την καρέκλα της εξουσίας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Θετικό πρόσημο για τον Δήμο Δράμας στη διαχείριση των αδέσποτων

Εκλογές 20192 μήνες πριν

ΟΠΕΚΕΠΕ Το φωνάζαμε εγκαίρως πριν το σκάνδαλο

ΕΛΛΑΔΑ2 μήνες πριν

Το επιχειρηματικό ESG όπως το διαμορφώνει πλέον το πακέτο Omnibus

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας εντός δασών

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

KAOD BC: Παρουσίαση του νέου προπονητή Κώστα Σδράκα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

Τουρνουά Beach Volley DRAMA OPEN 20-22 Ιουνίου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Παρουσίαση των τουριστικών πλεονεκτημάτων της Δράμας, στο Βελιγράδι

ΕΛΛΑΔΑ3 μήνες πριν

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Χαλκιδική

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Πανδραμινό Συλλαλητήριο Πέμπτη 12/6 στις 20:00 στην Κεντρική Πλατεία

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Δράσεις του Δήμου Δράμας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών