Connect with us

Πολιτιστικά

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας: Δάφνες και Πικροδάφνες

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας φιλοξενεί το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στις 9 το βράδυ, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου με την παράσταση «Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά, σε σκηνοθεσία Αντρέα Κουτσουρέλη.

Ο Αντρέας Κουτσουρέλης, μετά την εξαιρετική επιτυχία που σημείωσε πέρυσι με την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη, αναλαμβάνει να ανεβάσει ένα έργο σταθμό της νεοελληνικής δραματουργίας. Πρόκειται για μια οξυδερκή κριτική της σύγχρονης πολιτικής σκηνής, δοσμένης με κωμικό τρόπο, που προβάλλει το σκοτεινότερο κομμάτι του πολιτικού συστήματος, την αλυσιδωτή διαπλοκή που επιβιώνει μέσω των πιο ευτελών τρόπων άσκησης εξουσίας: του εκβιασμού και του ρουσφετιού. Πρόσωπα έρμαια των παθών τους, φιλόδοξα, ημιμαθή, συνένοχα, που εκβιάζουν, απειλούν και προδίδουν με μεγάλη ευκολία σχέσεις και αξίες, αποτελούν ένα σημαντικό γρανάζι του τοπικού πολιτικού συστήματος.

Λίγα λόγια για το έργο

Κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου, τέσσερις άντρες που έχουν άμεση εμπλοκή με συγκεκριμένους υποψηφίους της ίδιας κομματικής παράταξης στην Τρίπολη, συζητάνε για τις επερχόμενες εκλογές. Η κουβέντα παρεκτρέπεται όταν τα προσωπικά συμφέροντα τους διασταυρώνονται και ο καθένας προσπαθεί με την παράθεση πληροφοριών, στοιχείων ή ενόχων μυστικών του παρελθόντος να «βγάλει από τη μέση» τον άλλον υποψήφιο του ίδιου συνδυασμού. Όλοι νομίζουν ότι κινούν ή μπορούν να κινήσουν τα νήματα της εξουσίας προς όφελός τους αλλά, ταυτόχρονα, διαπιστώνουν πως είναι δεμένοι και οι ίδιοι στο πλέγμα των νημάτων αυτών. Μια γυναικεία μορφή, που δεν εμφανίζεται στη σκηνή, μοιάζει να κατευθύνει πρόσωπα και πράγματα (ή μήπως αποτελεί και αυτή ένα ακόμα ασταθές θεμέλιο του ίδιου πολιτικού οικοδομήματος).

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο αυτού του έργου, δεν είναι η απολύτως ρεαλιστική αποτύπωση της πολιτικής πραγματικότητας και το διεφθαρμένο πολιτικό παρελθόν της χώρας, αλλά το σημείο της προβολής της αστάθειας αυτού του φαύλου συστήματος, το οποίο εμφανίζεται στη δυνατότητα ανατροπής και αλλαγής του.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Το «Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δ. Κεχαΐδη και Ε. Χαβιαρά, είναι ένα σημαντικό έργο της νεοελληνικής δραματουργίας το οποίο καταγράφει το παρασκήνιο, τον παραγοντισμό και τη νοοτροπία των πελατειακών σχέσεων, σε ένα τοπίο μικροπολιτικών συμφερόντων.

Τέσσερις κομματάρχες, μηχανορραφούν, μπλοφάρουν, συνωμοσιολογούν, διακινδυνεύουν τη φιλία τους και την τιμή τους μπροστά στο βωμό του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος  και της «καρέκλας», κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Αν και το έργο είναι γραμμένο λίγο μετά τη μεταπολίτευση, σήμερα μοιάζει σα να μην πέρασε ούτε μια μέρα από τότε και ενώ χαρακτηρίζεται ως σάτιρα, κατά βάθος πρόκειται για κάτι θλιβερό, όπου το προσωπικό συμφέρον υπερισχύει του κοινού, χρησιμοποιώντας ίντριγκες και συνωμοσίες, μέσω της τέχνης του να λες αληθοφανή ψέματα, ή ψεύτικες αλήθειες. Κάτι που συμβαίνει συχνά στην πολιτική.

Έχουμε να κάνουμε με μία πάλη που διεξάγεται στο «ρινγκ» της πολιτικής ανυπαρξίας, με χτυπήματα κάτω από τη μέση, δίνοντάς μας, για ακόμα μία φορά, την ευκαιρία, τόσο να το χλευάσουμε, όσο και να το διασκεδάσουμε, ως ένα αστείο και ταυτόχρονα οικείο φαινόμενο.

Απέναντι σε αυτήν τη διαχρονική πραγματικότητα, το χιούμορ, ως άμυνα – προστασία, ίσως τελικά να είναι μια λύση, οπότε, τίποτα δε μας εμποδίζει ώστε να γελάσουμε άφοβα.

Ανδρέας Κουτσουρέλης

«ΔΑΦΝΕΣ ΚΑΙ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία- Μουσική Επιμέλεια: Αντρέας Κουτσουρέλης, Σκηνικά – Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας, Φωτισμοί: Τάσος Δαηλίδης, Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Βούτος, Φωτογράφιση παραγωγής: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος

*Βοηθοί σκηνοθέτη (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Λουκία Κοίλια, Γιώργος Σαμαρινίδης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Βούτος (Αλέκος), Κώστας Ίτσιος (Τάσος), Νίκος Νικολάου (Βασίλης), Δημήτρης Παλαιοχωρίτης/ Βασίλης Σεϊμένης (Κώστας)

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Διαβάστε όλο το άρθρο
Advertisement
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πολιτιστικά

Μορφωτικός Σύλλογος Καλαμπακίου: Εκατό χρόνια μετά…

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Κρατώντας την υπόσχεση που δόθηκε πέρυσι με αφορμή τα εκατό χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, την εκκένωση της Θράκης, τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, εκατό χρόνια από την μόνιμη εγκατάσταση των προσφύγων στο Καλαμπάκι,  τιμούμε τους όλους τους πρόσφυγες πρώτης γενιάς. Χωρίς διάκριση, χωρίς εξαιρέσεις, άλλωστε, το χωριό μας είναι αμιγώς προσφυγικό.

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου το πρωί θα τελεστεί μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Καλαμπάκι για όλους τους «ανταλλάξιμους» πρόσφυγες που θεμελίωσαν τη ζωή όλων μας, που δεν αντάλλαξαν τη μνήμη και την περηφάνια της καταγωγής.

Η παρουσία όλων μας τιμά τη μνήμη των παππούδων και των γιαγιάδων μας, των ανθρώπων που μας κληρονόμησαν τη μνήμη για να τη διαφυλάξουμε.

 

Για τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμπακίου

Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δοξάτου

Αθανασία Π. Θεοδωρίδου

Για τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου

Ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι. Ναού & Αρχιερατικός Επίτροπος

Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Τσενεκίδης

Διαβάστε όλο το άρθρο

Πολιτιστικά

Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας, 15 Σεπτεμβρίου, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας και το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργανώνουν παιδικό εργαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες, προσκαλώντας τους μικρούς φίλους να γιορτάσουν μαζί τους την ημέρα της Δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει ο συγγραφέας,  κ. Βασίλης Τερζόπουλος, ο οποίος θα διαβάσει την ιστορία του βιβλίου του «Το κορίτσι με το φλάουτο»(εκδ. Υδροπλάνο),  χρησιμοποιώντας εικόνες – μουσική και θα συνομιλήσει με τους μικρούς αναγνώστες  στην Αίθουσα εκδηλώσεων της βιβλιοθήκης (είσοδος επί της Θεοτοκοπούλου) τη Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18:30.

Σας περιμένουμε!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:

  • Ο Βασίλης Τερζόπουλος γεννήθηκε το 1980 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στη Δράμα.
  • Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics (Ευρωπαϊκή Πολιτική) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Διοίκηση Μονάδων Υγείας).
  • Έχει εργαστεί στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ως Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης, στον τομέα της Επικοινωνίας και του Πολιτισμού.
  • Είναι ο επικεφαλής του διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος Short and Green, με ταινίες περιβαλλοντικού προβληματισμού και κεντρικός παρουσιαστής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, καθώς επίσης συνεργάτης ελληνικού προγράμματος των Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
  • Έχει εκδώσει πέντε βιβλία για παιδιά, εκ των οποίων το ένα και στα αγγλικά, σε ηλεκτρονική μορφή. Έχει δημοσιεύσει διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά και ιστοτόπους.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Πολιτιστικά

Βρέθηκε αρχαίος κίονας στο κέντρο της Δράμας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Του Γιώργου Λεκάκη | ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.8.2023

Βρέθηκε αρχαίος κίονας στο κέντρο της Δράμας

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, το εύρημα βρέθηκε στον δρόμο, μπροστά από το κτήριο της οδού Βεργίνας 52, στην αγορά της Δράμας!

Ο κίονας βρέθηκε σε σωστικές ανασκαφές έργων Φυσικού Αερίου. Ανέλαβε να τον εκτιμήσει η τοπική Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Σε μια ερώτησή μας, απάντησαν πως μάλλον ήταν «για αντιστήριξη πετρόκτιστου αγωγού αποχέτευσης, από τα χρόνια της οθωμανοκρατίας»…

Ο προσφάτως ευρεθείς αράβδωτος κίονας είναι προς εξέταση στον περίβολο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Δράμας…

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

Δημοτικές 20232 ημέρες πριν

“Project για τη Δράμα”: Πόσες ψήφους αξίζει ένα εμβόλιο;

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Απόπειρα βιασμού νεαρής στη Δράμα σε πυλωτή οικοδομής

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Ο Χριστόφορος Παυλίδης εξαγόρασε το 100% όλων των εταιρειών του ομίλου “Παυλίδης Μάρμαρα”

Δημοτικές 20234 εβδομάδες πριν

Αναζητώντας τη Δράμα στον τουριστικό χάρτη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Δράμα: Συνελήφθη 62χρονος που μετέτρεψε την αυλή του σε αρχαιολογικό μουσείο

Δημοτικές 20237 ημέρες πριν

Ηχηρό μήνυμα αλλαγής και ανάτασης της Δράμας!

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ6 ημέρες πριν

Αποτελέσματα εκλογών ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Δράμας

Πολιτιστικά4 εβδομάδες πριν

Βρέθηκε αρχαίος κίονας στο κέντρο της Δράμας

Περιφερειακές 20232 εβδομάδες πριν

Υποψήφιοι Περιφερειακοί Σϋμβουλοι ΠΕ Δράμας με τη Λαϊκή Συσπείρωση

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Αγιασμός θεμελίωσης Γυμνασίου – Λυκείου Καλαμπακίου

Δημοτικές 20235 ημέρες πριν

Ένωση Κυριών Δράμας: Όαση κοινωνικής προσφοράς

Δημοτικές 20233 εβδομάδες πριν

Ψηφοδέλτιο “Project για τη Δράμα” – Δημοτικές Εκλογές 2023

Δημοτικές 20232 εβδομάδες πριν

Project για τη Δράμα: Πολιτισμός και Άνθρωπος

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Επίσκεψη Κασσελάκη στη Δράμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ12 ώρες πριν

Θ. Ξανθόπουλος: Θεωρώ βέλτιστη λύση την Εφη Αχτσιόγλου

Δημοτικές 20231 ημέρα πριν

Συγχαρητήριο μήνυμα για τον ιατρό – χειρουργό Γιώργο Βράκα

Δημοτικές 20231 ημέρα πριν

Πρόγραμμα 2024 – 2028 / «Project για τη Δράμα»

Εκλογές 20191 ημέρα πριν

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.: Άρθρο του Θεόφιλου Ξανθόπουλου

Δημοτικές 20231 ημέρα πριν

Αγαπάμε την πόλη μας – Ζωντανεύουμε τις γειτονιές της #2

Δημοτικές 20232 ημέρες πριν

Επαφές του Γιώργου Παπαδόπουλου και υποψηφίων της Επανεκκίνησης

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Επίσκεψη Κασσελάκη στη Δράμα

Περιφερειακές 20232 ημέρες πριν

“Μαζί για την Αλλαγή” Παρουσίαση υποψηφίων στη Δράμα

Δημοτικές 20232 ημέρες πριν

“Project για τη Δράμα”: Πόσες ψήφους αξίζει ένα εμβόλιο;

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Ενίσχυση της αυτοεικόνας και προσωπική ενδυνάμωση

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας

Δημοτικές 20233 ημέρες πριν

Σύλλογος Παραπληγικών Δράμας Όλοι διαφορετικοί. Όλοι ίσοι.

Δημοτικές 20235 ημέρες πριν

Ένωση Κυριών Δράμας: Όαση κοινωνικής προσφοράς

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ6 ημέρες πριν

Αποτελέσματα εκλογών ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Δράμας

Δημοτικές 20236 ημέρες πριν

Μεγαλειώδης συγκέντρωση της παράταξης «συνΕργάζομαι»

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών