Connect with us

Εκλογές 2019

Επισκέψεις του Κώστα Κατσιμίγα

Δημοσιεύθηκε

στις

Επισκέψεις του Κώστα Κατσιμίγα στο χωριό Δοκός και σε γειτονιές της Κομοτηνής

Το χωριό Δοκός του Νομού Ροδόπης επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου, με την ευκαιρία της προσευχής – μεβλίντ, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Κατσιμίγας. Ο επικεφαλής του συνδυασμού Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία συνομίλησε με κατοίκους του χωριού και παρακάθισε σε γεύμα το οποίο παρέθεσαν. Μαζί του ήταν οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ροδόπης Νεσέ Αλή, Χακάν Μουμίν και Ταχήρ Ταχήρ.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Κατσιμίγας περιόδευσε σε γειτονιές της Κομοτηνής και συγκεκριμένα στις οδούς Ομήρου, Φιλιππουπόλεως και Μ.Αλεξάνδρου. Είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους, νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία, καθώς επίσης με επαγγελματίες, να ενημερωθεί για τα προβλήματά τους και να περιγράψει τις προτάσεις της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, οι οποίες στοχεύουν στην αντιστροφή του δυσμενούς οικονομικού κλίματος και των συνεπειών του για τους ανθρώπους της περιοχής μας. Στις επισκέψεις του αυτές ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ συνοδευόταν από τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους Ροδόπης Νεσέ Αλή, Μεχμέτ Εμίν, Χακάν Μουμίν και Ταχήρ Ταχήρ.

Τις αγωνίες κατοίκων και φορέων του Βόρειου Έβρου αφουγκράστηκε ο Κώστας Κατσιμίγας

Επισκέψεις σε υπηρεσίες και φορείς και γόνιμες συζητήσεις με κατοίκους ακριτικών οικισμών, περιελάμβανε η περιοδεία του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστα Κατσιμίγα, στον Βόρειο Έβρο.

Πρώτος σταθμός του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας ήταν η πόλη του Σουφλίου. Επισκεπτόμενος τον χώρο του ΚΑΠΗ, ο κ. Κατσιμίγας συνομίλησε με μέλη του και άκουσε τα προβλήματα και τις αγωνίες τους.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το Κέντρο Υγείας, όπου ενημερώθηκε για τις υπηρεσίες που παρέχονται από τη δομή και για τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη λειτουργία της. Οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας, όπως διευκρίνισε, περιορίζονται κυρίως στη χρηματοδότηση των υποδομών των μονάδων υγείας. Εντούτοις, υπογράμμισε πως η Περιφέρεια διαθέτει έναν βαρύνοντα θεσμικό λόγο για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργίας τους και οφείλει να διεκδικεί από την κεντρική διοίκηση την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στους κατοίκους της ακριτικής μας περιοχής.

Ακολούθως, ο κ. Κατσιμίγας επισκέφτηκε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του Σουφλίου. Γνωρίζοντας καλά την περιοχή από την περίοδο που ήταν Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας, συζήτησε για αρκετή ώρα με τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος για μια σειρά από θέματα που αφορούν στις δυνατότητες και τις συνθήκες αντιμετώπισης συμβάντων στην περιοχή αρμοδιότητάς τους. Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της προσπελασιμότητας του οδικού δικτύου, ενώ ο κ. Κατσιμίγας εστίασε στην ανάγκη οργανωμένης προστασίας του δάσους της Δαδιάς.

Επόμενος σταθμός του Υποψήφιου Περιφερειάρχη ΑΜΘ ήταν η πόλη του Διδυμοτείχου, όπου έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο, Παρασκευά Πατσουρίδη. Ο κ. Πατσουρίδης τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, αλλά και οι αναπτυξιακές προκλήσεις της ιστορικής πόλης του Έβρου. Έμφαση δόθηκε στην ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει ο συγκεκριμένος τόπος, με τον κ. Κατσιμίγα να δεσμεύεται ότι, εφόσον η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία λάβει τη λαϊκή εντολή για να διοικήσει την Περιφέρεια, θα δώσει προτεραιότητα στην ανάδειξη και την προβολή των ιστορικών μνημείων. Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη στήριξης του Πρωτογενούς τομέα και ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος, προτάσσοντας την αναβάθμιση των συστημάτων άρδευσης, με την αντικατάσταση των παλαιών δικτύων και με την κατασκευή ταμιευτήρων. Επίσης, συζητήθηκαν οι τεχνικές δυνατότητες προστασίας της περιοχής από τα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα.

Ακολούθησε μία ενδιαφέρουσα περιήγηση στο Βυζαντινό Μουσείο του Διδυμοτείχου, όπου φιλοξενούνται πολύ σημαντικά εκθέματα. Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας ενημερώθηκε για τη λειτουργία του Μουσείου από την Αρχαιολόγο, Λίλα Σαμπανοπούλου, και δήλωσε την πρόθεσή του να συνδράμει ώστε να αναδειχθεί και να καταστεί δημοφιλής προορισμός για τους επισκέπτες.

Προτού αναχωρήσει από το Διδυμότειχο, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ θέλησε να ενημερωθεί για τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης, που πρόσφατα αυτονομήθηκε από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Όπως προέκυψε από τη συζήτηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο και τη Γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων, Κώστα Ναζλή και Χρυσούλα Τριανταφυλλίδου, καθώς και με τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας, Θανάση Τσιαφούλη, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα συνίσταται στην έλλειψη προσωπικού. Αντίθετα, σε ικανοποιητικό επίπεδο βρίσκεται ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του Νοσοκομείου, ενώ δρομολογούνται και σημαντικές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης της κτιριακής υποδομής του. Ο κ. Κατσιμίγας δεσμεύτηκε ότι μέριμνά του, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει η Περιφέρεια, θα είναι η συνδρομή στην επίλυση των προβλημάτων και στην αναβάθμιση του ρόλου του νοσηλευτικού ιδρύματος, για την αρτιότερη δυνατή κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της ακριτικής περιοχής.

Στην πόλη της Νέας Ορεστιάδας, που ήταν ο τρίτος σταθμός της περιοδείας του, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ είχε επαφές με τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης, Κωνσταντίνος Δαδούσης έθεσε υπόψιν του κ. Κατσιμίγα το ζήτημα της έλλειψης επαρκούς προσωπικού, ενώ εκτενής συζήτηση έγινε για τα γραφειοκρατικά κωλύματα, για την αντιμετώπιση των ζωονόσων και ευρύτερα για τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Η περιοδεία του κ. Κατσιμίγα στον Βόρειο Έβρο ολοκληρώθηκε με επισκέψεις σε οικισμούς του Τριγώνου, όπως το Ορμένιο, τα Δίκαια, η Πτελέα και οι Καστανιές.  Στις συναντήσεις που είχε με τους κατοίκους των ακριτικών αυτών οικισμών, άκουσε και κατέγραψε τα προβλήματά τους και έγινε κοινωνός της ανησυχίας τους για τη μετανάστευση των νέων ανθρώπων και για την πληθυσμιακή ερήμωση της περιοχής, εξαιτίας της έλλειψης εργασίας και επαρκών εισοδημάτων. Αποφεύγοντας να μοιράσει κενές υποσχέσεις, τόνισε τη βούλησή του να εργαστεί για την αναχαίτιση του φαινομένου και παρουσίασε τις προτάσεις της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας που στόχο έχουν την αναβάθμιση των υποδομών της περιοχής και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων.

Τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη ΑΜΘ συνόδευσαν στις παραπάνω επισκέψεις και επαφές οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Έβρου Νίκος Αργυρίου, Γιώργος Δαλαμπίρας, Σπύρος Δέδογλου, Μπάμπης Καζάκης, Ελίζα Καλέση, Ελένη Παπαχρήστου, Γιάννης Στράκος και Σοφία Τερζή.

Εκλογές 2019

Διακόσμηση μπαλκονιού – Επιλέξτε το κατάλληλο στυλ σε φώτα Led

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Εάν σκέφτεστε να αναβαθμίσετε την αισθητική του μπαλκονιού σας, τώρα ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε σοβαρά. Με τη βοήθεια των φωτιστικών προφίλ αλουμινίου Led και των σποτ οροφής, μπορείτε να μετατρέψετε το μπαλκόνι σας σε μια υπαίθρια όαση, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε, να διασκεδάσετε ή απλά να απολαύσετε τη θέα. Ακολουθούν μερικές μοντέρνες ιδέες για να εμπνευστείτε σχετικά με την αναμόρφωση του μπαλκονιού σας:

Άνετο υπαίθριο σαλόνι

Επεκτείνετε τον εσωτερικό χώρο σας στο εξωτερικό μετατρέποντας το μπαλκόνι σας σε ένα υπαίθριο σαλόνι. Κατασκευάστε έναν στιβαρό, ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες καναπέ ή ανάκλιντρο. Ρίξτε μερικά αδιάβροχα μαξιλάρια για να κάθεστε άνετα και έτσι να μπορείτε να έχετε το τέλειο μέρος για να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. Φωτίστε τον χώρο σας τοποθετώντας στην οροφή σποτ Led για να εστιάσετε στα σημεία που θέλετε όπως το καθιστικό η τον χώρο του BBQ. Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε χωνευτή λεντοταινία μέσα σε προφίλ αλουμινίου περιμετρικά του μπαλκονιού σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια ζεστή, φιλόξενη ατμόσφαιρα μειώνοντας τα φώτα το βράδυ ή ένα χαλαρό περιβάλλον για να απολαύσετε τον πρωινό σας καφέ. Επιπλέον, τα περισσότερα σποτ οροφής έχουν μηχανισμό και μπορούν να εστιάσουν σε συγκεκριμένα σημεία, όπως ένα τραπεζάκι του καφέ ή το καθιστικό, δημιουργώντας ένα μαγευτικό παιχνίδι φωτός και σκιάς.

Ο Παράδεισος του Κηπουρού

Για τους λάτρεις των φυτών, το μπαλκόνι είναι ένας ιδανικός χώρος για τη δημιουργία ενός μίνι κήπου. Μπορείτε να σχεδιάσετε μία κάθετη σχάρα ή μία πολυεπίπεδη βάση για φυτά όπου με την χρήση προφίλ αλουμινίου και λεντοταινίας θα φωτίσετε τα λουλούδια και τα φυτά σας δημιουργώντας μία διαφορετική αισθητική. Επιλέξτε προφίλ αλουμινίου γιατί είναι ανθεκτικά στην  σκουριά. Επίσης, τα καθιστούν ιδανικά για χρήση σε αυτό το υγρό περιβάλλον. Εναλλακτικά, μπορείτε να αναδείξετε την πρασινάδα του σπιτιού σας, τοποθετώντας Led σποτ περιμετρικά της οροφής για να εστιάσετε γύρω από τα φυτά σας. Με αυτό τον τρόπο τα φυτά σας θα φαίνονται πιο ζωηρά και το σχήμα τους μεγαλύτερο.

Τραπεζαρία στο υπαίθριο

Μεταμορφώστε το μπαλκόνι σας σε μια γοητευτική τραπεζαρία με μπαρ. Κατασκευάστε ένα ανθεκτικό και κομψό χώρο τραπεζαρίας και πάγκου. Για το φωτισμό, τοποθετήστε ρυθμιζόμενα σποτ οροφής που παρέχουν έντονο φως στην τραπεζαρία. Για πιο οικεία ατμόσφαιρα, προσθέστε έναν διακόπτη dimmer για να ρυθμίσετε το φως ανάλογα με την περίσταση.

Χαλαρωτική διάθεση

Μετατρέψτε το μπαλκόνι σας σε ένα χαλαρωτικό σπα. Κατασκευάστε μια ελαφριά και κομψή ξαπλώστρα για ηλιοθεραπεία ή για τις ήσυχες στιγμές διαλογισμού. Προσθέστε μικρά led σποτ οροφής, για να δημιουργήσετε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα – στοχεύστε προς το δάπεδο για απαλό, έμμεσο φωτισμό ή χρησιμοποιήστε έγχρωμους λαμπτήρες για μια μοναδική εμπειρία.

Δημιουργικός χώρος εργασίας

Η απομακρυσμένη εργασία έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας. Πέρα από το εσωτερικό γραφείο του σπιτιού μπορείτε να σχεδιάσετε έναν εμπνευσμένο υπαίθριο χώρο εργασίας στο μπαλκόνι σας. Χρησιμοποιήστε υλικά όπως ξύλο και μέταλλο για να δημιουργήσετε ένα κομψό γραφείο με ράφια. Μπορείτε να το διακοσμήσετε περιμετρικά ή από κάτω με χωνευτό προφίλ αλουμινίου led. Επίσης μπορείτε να  χρησιμοποιήσετε σποτ οροφής για να φωτίσετε στα σημεία που θέλετε τον χώρο εργασίας σας, τοποθετώντας ρυθμιζόμενα φώτα που ταιριάζουν σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Η Τέχνη στον υπαίθριο χώρο

Εάν είστε λάτρης της τέχνης, μπορείτε να μετατρέψετε το μπαλκόνι σας σε μία μικρή γκαλερί. Κατασκευάστε ανθεκτικά ράφια εξωτερικού χώρου ή βάσεις για τα γλυπτά ή τα έργα τέχνης σας. Χρησιμοποιήστε σποτ οροφής για να δώσετε έμφαση στα έργα τέχνης σας, δημιουργώντας στον χώρο σας μία καλλιτεχνική ατμόσφαιρα.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Εκλογές 2019

Εξοικονομώ Επιχειρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το Επιμελητήριο Δράμας ενημερώνει ότι δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την Πρόσκληση της Δράσης για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» . Με την απόφαση ΥΠΕΝ/Δ ΕΠΕΑ/26201/171/2024 προκηρύσσεται το Πρόγραμμα με τίτλο «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στον τριτογενή τομέα (εμπορίου και υπηρεσιών και του τομέα του τουρισμού), τη μείωση των εκπομπών ρύπων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος.

Από τις  12 Μαρτίου 2024 ως τις 31 Μαρτίου 2024 , μπορούν να υποβάλλονται οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα», προϋπολογισμού 176,75 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Για κάθε επενδυτικό σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης που υποβάλλεται και επιχορηγείται στο πλαίσιο του προγράμματος, εξοικονομώ επιχειρώ , ο ελάχιστος ενεργειακός στόχος καθορίζεται ως ακολούθως:

– εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 40%

– μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%

– για το/α κτίριο/α ή την κτιριακή μονάδα που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης, θα πρέπει να επιτυγχάνεται από την υλοποίηση του σχεδίου αναβάθμιση της ενεργειακής του/ς κατηγορίας, βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά δύο (2) ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β+ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση), εφόσον πρόκειται για αναβάθμιση κτιριακών υποδομών που εμπίπτουν στις διατάξεις του ν.4122/2013. Για τον υπολογισμό της ενεργειακής αναβάθμισης κατά δύο τουλάχιστον κατηγορίες δεν θα πρέπει να συνυπολογίζεται η συνεισφορά εφαρμογών ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε. ή/και ΣΗΘΥΑ. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση επενδυτικών σχεδίων ενεργειακής αναβάθμισης που δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια απορρίπτονται από την διαδικασία αξιολόγησης.

Στο πλαίσιο της Δράσης «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΠΙΧΕΙΡΩ», επιλέξιμες είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια, σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού, διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής. Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού δικαίωμα συμμετοχής έχουν εκείνες, οι οποίες, σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση έχουν δυναμικότητα που δεν ξεπερνά τις 200 κλίνες.

Το ποσοστό ενίσχυσης για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων, φτάνει έως και 65%, αναλόγως του είδους της παρέμβασης  και του μεγέθους της επιχείρησης.

Αντιστοίχως, για τον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης ισχύουν τα εξής:

  • δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού.
  • δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ για τους λοιπούς κλάδους

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση, προκειμένου να υλοποιήσουν παρεμβάσεις:

  • ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακού κελύφους, όπως θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης,
  • ενεργειακής αναβάθμισης συστήματος φωτισμού, από νέας τεχνολογίας LED, εγκατάσταση αυτοματισμών μείωσης κατανάλωσης λόγω απουσίας/παρουσίας χρηστών,
  • εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων, όπως αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας,
  • εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ψύξης χώρων, όπως αντικατάσταση ψυκτών,
  • εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα αερισμού χώρων,
  • εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ζεστού νερού χρήσης,
  • εγκατάστασης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως ηλιοθερμικά συστήματα,
  • εγκατάστασης συστήματος αντιστάθμισης,
  • εγκατάστασης συστημάτων αυτοματισμού, ελέγχου και διαχείρισης σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο,
  • αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που αφορά στην παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία)

Αιτήσεις με σκοπό τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος: «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα» υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας: https://exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr/.

Στο πρόγραμμα εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

Στο Επιμελητήριο Δράμας επίσης λειτουργεί την υπηρεσία HelpDesk για b2b πληροφόρηση – υποστήριξη των επιχειρήσεων μελών του στα πλαίσια της ανταποδοτικής υπηρεσίας:

  • Με αποστολή mail: ccidrama@dramanet.gr και θέμα «ενημέρωση προγραμμάτων»
  • Με συμπλήρωση φόρμας στο «e-ραντεβού»   στο www.dramanet.gr
  • Με τηλέφωνο στο 2521022750 εσωτ. 1

Διαβάστε όλο το άρθρο

Εκλογές 2019

Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της Γεωθερμίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η δαπάνη ενέργειας και χρημάτων που απαιτείται από τη λειτουργία ενός γεωθερμικού συστήματος κλιματισμού έναντι σε ένα συμβατικό σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο, και ψύξης με κλιματιστικά, ανέρχεται μειωμένη κατά 60% ετησίως. Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι η θερμοκρασία του υπεδάφους είναι πολύ κοντινή στην επιθυμητή θερμοκρασία του εσωτερικού του κτιρίου. Έτσι, όταν χρησιμοποιείται γεωθερμία σε σπίτι, είναι ευκολότερο να θερμανθεί το κτίριο το χειμώνα και να ψυχθεί το καλοκαίρι.

Για να μπορέσει να επιτευχθεί η αναμενόμενη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη λειτουργία του γεωθερμικού συστήματος κλιματισμού, θα πρέπει να δίνεται η δέουσα σημασία στις παραμέτρους οι οποίες επηρεάζουν την απόδοση του συστήματος. Οι παράμετροι αυτές αφορούν το σχεδιασμό και τη συνδεσμολογία του συστήματος.

Ένα γεωθερμικό σύστημα κλιματισμού ανοικτού κυκλώματος, εκμεταλλεύεται τη θερμοκρασία του υπογείου νερού μέσω υδρογεωτρήσεων. Συνήθως απαιτούνται δύο υδρογεωτρήσεις, εκ των οποίων η μία χρησιμοποιείται ως υδρογεώτρηση άντλησης του νερού, και η δεύτερη χρησιμοποιείται ως υδρογεώτρηση επανεισαγωγής του υπογείου νερού στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα από όπου προήλθε, μετά την ενεργειακή του εκμετάλλευση. Ανάλογα με την ισχύ του συστήματος προκύπτει και η ζητούμενη παροχή του νερού.

Είναι απαραίτητο να έχουν μελετηθεί εξ’ αρχής στατιστικά στοιχεία της περιοχής σχετικά με τη διαθέσιμη παροχή υπογείου νερού στη θέση του έργου, ή να έχουν διερευνηθεί τυχόν κοντινές υδρογεωτρήσεις για να βεβαιωθεί το εκτιμώμενο ποσό αντλούμενου νερού. Κατόπιν, θα γίνει ο ακριβής σχεδιασμός του συστήματος.

Αν τελικά μετά την πραγματοποίηση της γεώτρησης προκύψει ότι η διαθέσιμη παροχή νερού είναι μικρότερη από την απαιτούμενη, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλαπλές γεωθερμικές αντλίες θερμότητας συνδεδεμένες εν σειρά. Με τον τρόπο αυτό η συνολική απαιτούμενη παροχή μειώνεται.

Βέβαια στην περίπτωση αυτή αλλοιώνεται η θερμοκρασία εισόδου του νερού στις επιμέρους μονάδες και μειώνεται κατ’ άτι η απόδοση του συστήματος. Τη μείωση αυτήν όμως την αντισταθμίζει το γεγονός ότι το σύστημα πλέον θα λειτουργεί ως inverter λόγω των πολλαπλών συμπιεστών που θα διαθέτει, με αποτέλεσμα την απόλυτη προσαρμογή στην απαιτούμενη ισχύ κάθε στιγμή.

Ένας τρόπος να αυξηθεί η απόδοση του γεωθερμικού συστήματος ανοικτού κυκλώματος, είναι να χρησιμοποιηθεί σύστημα inverter στην υποβρύχια αντλία. Με τον τρόπο αυτό θα ρυθμίζεται επακριβώς η αντλούμενη παροχή σύμφωνα με τη ζήτηση και θα αποφεύγεται το υδραυλικό πλήγμα. Ακόμη, πρέπει να δοθεί προσοχή στη θέση που θα έχει η γεώτρηση εμπλουτισμού σε σχέση με τη γεώτρηση άντλησης. Η γεώτρηση εμπλουτισμού [επανεισαγωγής], θα πρέπει να τοποθετηθεί κατά το δυνατόν μακριά από τη γεώτρηση άντλησης, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα της υπερβολικής θερμικής αλληλεπίδρασης.

Ένας άλλος παράγοντας ο οποίος επηρεάζει την απόδοση του γεωθερμικού συστήματος κλιματισμού στα ανοικτά κυκλώματα, είναι το αν το σύστημα είναι άμεσου ή έμμεσου βρόχου. Ο παράγοντας αυτός καθορίζεται από την ποιότητα του αντλούμενου νερού.

Το σύστημα που χρησιμοποιεί απευθείας στην εγκατάσταση το αντλούμενο νερό είναι σύστημα άμεσου βρόχου, ενώ το σύστημα που χρησιμοποιεί ενδιάμεσο εξοπλισμό προστασίας του εξοπλισμού [εναλλάκτη θερμότητας ανοξείδωτο ή τιτανίου] είναι το σύστημα έμμεσου βρόχου.

Για παράδειγμα, σε παραθαλάσσιες περιοχές, το αντλούμενο νερό είναι συνήθως υφάλμυρο, οπότε δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας στην εγκατάσταση λόγω των διαβρώσεων που θα προκαλέσει η υφαλμυρότητα.

Έτσι λοιπόν κατά το σχεδιασμό του γεωθερμικού συστήματος ανοικτού κυκλώματος πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα που εμφανίζει ένα σύστημα άμεσου βρόχου και ένα σύστημα έμμεσου βρόχου. Είναι γεγονός ότι ένα σύστημα άμεσου βρόχου παρουσιάζει μικρότερο κόστος επένδυσης, αλλά μεγαλύτερο κόστος συντήρησης του εξοπλισμού.

Επιπλέον, συνήθως ένα τέτοιο σύστημα εμφανίζει μικρότερο χρόνο ζωής έναντι σε ένα σύστημα έμμεσου βρόχου. Αντιθέτως, το σύστημα έμμεσου βρόχου, εμφανίζει μεγαλύτερο κόστος επένδυσης, μικρότερο κόστος συντήρησης και μεγαλύτερο χρόνο ζωής.

Αναφορικά με την απόδοση των συστημάτων αυτών, είναι γεγονός ότι το έμμεσο σύστημα παρουσιάζει μικρότερες αποδόσεις από το άμεσο σύστημα, με σχεδόν ίδια ηλεκτρική κατανάλωση, διότι η θερμοκρασία του νερού ανακυκλοφορίας είναι αλλοιωμένη σε σχέση με τη θερμοκρασία νερού άντλησης. Ωστόσο όμως το έμμεσο σύστημα δίνει το πλεονέκτημα ρύθμισης της θερμοκρασίας ανακυκλοφορίας στο δεύτερο βρόχο, καθώς και του καλύτερου αυτοματισμού σχετικά με την τελική λειτουργία του συστήματος.

Ένας ακόμη τρόπος ελέγχου και βελτιστοποίησης της απόδοσης του ανοικτού γεωθερμικού συστήματος, είναι ο σωστός καθορισμός των θερμοκρασιών που απαιτούνται στην ανακυκλοφορία του νερού στο εσωτερικό του κτιρίου, για τη θέρμανση και την ψύξη του. Ο καθορισμός αυτός συνδέεται με τη θερμοκρασία του υπογείου νερού, και με τις επενεργοποιήσεις των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας κατά τη λειτουργία του συστήματος.

Σε συνέχεια των παραπάνω, εξετάζοντας τη λειτουργία ενός γεωθερμικού συστήματος κλειστού κυκλώματος, θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στη διαστασιολόγηση του γεωσυλλέκτη, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη απόδοση του συστήματος. Το συνηθέστερο λάθος στο οποίο υποπέφτει  ένας μελετητής γεωθερμίας είναι ότι σχεδιάζει ένα σύστημα ψύξης στην Ελλάδα σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Λόγω του ότι οι Ευρωπαϊκές προδιαγραφές αναφέρονται σε συστήματα θέρμανσης, ένα σύστημα ψύξης δε λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα τις υψηλές καταναλώσεις ενέργειας επομένως και το υψηλό κόστος λειτουργίας. Το πρόβλημα αυτό διορθώνεται μελετώντας τις Αμερικάνικες προδιαγραφές οι οποίες αναφέρονται σε συστήματα ψύξης. Άρα λοιπόν πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στην ακριβή διαστασιολόγηση του γεωσυλλέκτη.

Ένα κλειστό κύκλωμα κάθετου βρόχου έχει καλύτερη απόδοση όταν χρησιμοποιούνται υλικά πολύ υψηλής θερμικής αγωγιμότητας κατά την τσιμέντωση του. Το ποσοστό του μπεντονίτη κατά την τσιμέντωση των γεωτρήσεων πρέπει να είναι περίπου 20% κατ’ όγκο του νερού, ώστε να έχει την καλύτερη απόδοση η κάθε οπή. Εκτός αυτού, είναι γεγονός πως εάν στο μίγμα τσιμέντωσης προστεθεί άμμος (πυριτική ή τοιχοποιίας), τότε το παραγόμενο μίγμα δύναται να έχει ακόμα και διπλή θερμική αγωγιμότητα σε σχέση με το απλό μίγμα μπεντονίτη.

Όταν ένα κλειστό κύκλωμα οριζόντιου βρόχου αποτελείται από σωληνώσεις διαμορφωμένες σε σπειροειδή μορφή, τότε δίνεται το πλεονέκτημα μεγαλύτερης απόδοσης από μικρότερο διαθέσιμο χώρο. Ένα άλλο μυστικό που έχει προκύψει από μελέτες είναι ότι η εφαρμογή ενός κωνικού συστήματος είναι πολύ πιο αποδοτική ενεργειακά από ότι η εφαρμογή ενός κωνικού συστήματος, και αυτό διότι βελτιώνεται η θερμική διάχυση στον κατακόρυφο άξονα του κάθε κώνου.

Η μελέτη της μακροχρόνιας λειτουργίας των γεωθερμικών συστημάτων, οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία συνδυάζονται με βιβλιογραφικά στοιχεία, ώστε να προκύψουν περαιτέρω επεμβάσεις βελτιστοποίησης της απόδοσης τους και μέγιστης εξοικονόμησης ενέργειας κατά τη λειτουργία τους.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

Νίκη Ευκαρπίας – Δόξα Δράμας 1-1: Προμελετημένο έγκλημα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

H Δράμα προικίζεται το 2024 με ένα νέο μουσείο φωτογραφικών μηχανών

Πολιτιστικά3 μήνες πριν

Πρόγραμμα για όλα τα Δρώμενα του Δωδεκαημέρου 2024 στην Π.Ε. Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Για τον Σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Εκπαιδευτικά2 εβδομάδες πριν

Η ROBOTEK Δράμας πρώτη στον διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ΑΜ-Θ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Κωνσταντίνος Δ. Μπλούχος: «Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα»

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Κώστας Αποστολίδης (1948 – 2024): Το Made in Greece επιχειρηματικό όνειρο ενός σπάνιου ανθρώπου

Εκπαιδευτικά3 εβδομάδες πριν

Μεγάλη επιτυχία του Δραμινού καθηγητή πληροφορικής Ραφαήλ Τζίμα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Λουτρά Ελευθερών: Εγκατάλειψη και παρακμή σε μια άλλοτε κραταιά και όμορφη λουτρόπολη

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 εβδομάδες πριν

Στους αγώνες των Ανοιχτών Πρωταθλημάτων στη Δράμα παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Δράμας Δωρόθεος

Πολιτιστικά3 μήνες πριν

Αρχαία Διονυσιακά Δρώμενα αναβιώνουν σε πολλά χωριά της ΠΕ Δράμας

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Η Μελίνα Μποτέλλη παρουσιάζει στη Δράμα τα «Δυο γυμνά άσπρα χέρια»

Πολιτιστικά3 μήνες πριν

Μπαμπούγερα Καλή Βρύσης στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Ο δρόμος για Αμφίπολη έχει… πολύ δρόμο μπροστά του

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

Τη μεγαλύτερη ντροπή στα 106 χρόνια της ιστορίας μας φέτος δεν θα τη γλιτώσουμε

Χρηστικά2 ημέρες πριν

Cavalieri Assyrtiko ’23 Η νέα εσοδεία της οινοποιίας NICO LAZARIDI!

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Ήταν ένας απελευθερωτικός αγώνας. Δεν ήταν αγώνας συμφερόντων. Δεν ήταν αγώνας για την ύλη.

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ7 ημέρες πριν

1ο Βραβείο πήρε η σχολική εφημερίδα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας σε διεθνή διαγωνισμό

Εκπαιδευτικά1 εβδομάδα πριν

Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας και Νερού

Πολιτιστικά1 εβδομάδα πριν

Ευχαριστίες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δραμινών και φίλων Θεσσαλονίκης ΥΔΡΑΜΑ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΕΥΑΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Επίσκεψη Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας στο Δήμαρχο Δράμας

Εκλογές 20191 εβδομάδα πριν

Διακόσμηση μπαλκονιού – Επιλέξτε το κατάλληλο στυλ σε φώτα Led

Χρηστικά1 εβδομάδα πριν

Πεζοπορία στη φύση: Οι απαραίτητες αγορές που πρέπει να κάνεις!

Χρηστικά1 εβδομάδα πριν

Πόσο ακόμα Formula 1: Drive to Survive αντέχουμε;

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Ημερίδα ΔΕΥΑΔ για την παγκόσμια ημέρα νερού

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Ο Πέτρος Τσολιάς υποψήφιος στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024

Εκλογές 20192 εβδομάδες πριν

Εξοικονομώ Επιχειρώ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Κλιμάκιο ΓΣΕΕ στο Δήμο Δράμας εν όψει της Γενικής Απεργίας στις 17 Απριλίου

Χρηστικά2 εβδομάδες πριν

Μέθοδοι απεντόμωσης : Πως οι δήμοι μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση παθογόνων παραγόντων που προσβάλουν σπίτι και επιχειρήσεις

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών