Connect with us

Πολιτιστικά

ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ – ΣΥΝΟΥΡΖΙΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτο: Από την ομάδα ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ-ΒΩΛΑΚΑΣ-ΔΡΑΜΑΣ

Άρθρο από Μελέτη του Δημήτρη Σταμπουλή για τα Δρώμενα του Βώλακα την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Το φυσικό περιβάλλον, δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός, πως αποτελούσε τον βασικό πόρο ζωής των κατοίκων γεωργοκτηνοτρόφων της κοινότητάς μας και ως τέτοιον έπρεπε να τον προστατέψουν από τα κακά πνεύματα.

Την ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρωί τα χαράματα τρεις νέοι άντρες καβάλα στα άλογα (σπάνια συμμετείχαν και γυναίκες) από τις δύο γειτονιές του χωριού (Μαχαλάδες), συγκεντρώνονταν στη δυτική ορεινή τοποθεσία Βεσενίκ, κατά άλλους στο Άγιο Πέτρο, η οποία βρίσκεται διαμετρικά αντίκρυ από το παρεκκλήσι του Αγίου Πνεύματος και τυχαίνει να είναι τα σύνορα της κοινότητας του Βώλακα με το Κάτω Νευροκόπι.

Οι δύο ομάδες ανταγωνίζονταν μεταξύ τους ποιά θα είναι η νικήτρια, που θα ανέβαινε πρώτη στο Φαλακρό και θα κατέλυε στο παρεκκλήσι του Αγίου Πνεύματος που βρίσκεται στο Μπόζ Δαγ.

Ακολουθούσαν οι δύο έφιππες ομάδες δύο διαφορετικές ημικυκλικές κατευθύνσεις. Η μία ομάδα κατευθύνονταν αρχικά προς τα βόρεια και η άλλη προς τα νότια. Οι δύο ομάδες επισκέπτονταν στη διαδρομή τους και τα παρεκκλήσια που βρίσκονταν στη περιοχή τους.

Στο ύψος κάθε κορυφής κατά μήκος των συνόρων της κοινότητας ραντίζουν με Μύρο, το οποίο αγίασε ο παπάς της εκκλησίας του χωριού. Επικρατεί και η άποψη, ότι οι δύο γειτονιές επέλεγαν κάθε χρονιά τον νέο, ο οποίος θα την εκπροσωπούσε στον αγώνα του Αγίου Πνεύματος.

Η προσέγγιση της κορυφή του Μπόζ Δαγ από την δυτική του πλευρά που είναι και η πιο απότομη θεωρούνταν μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση αναρρίχησης ακόμη και για τους άνδρες, ειδικά για τις γυναίκες μετατρέπονταν σε μια δοκιμασία καθώς για τις περισσότερες ήταν θέμα τάματος και υγείας.

Όταν κατέφθαναν στο παρεκκλήσι του Αγίου Πνεύματος που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Φαλακρού, ο παπάς της ενορίας τελούσε τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Πνεύματος. Από τα παλαιότερα χρόνια οι κάτοικοι του χωριού την ημέρα αυτή, μετά την θεία λειτουργία, γλεντούσαν και διασκέδαζαν όλοι μαζί στο Φαλακρό.

Την ημέρα αυτή, οι κάτοικοι του χωριού εκπλήρωναν τα τάματά τους – που ήταν κυρίως μικρά ζώα. Σπάνιο ήταν το φαινόμενο της ανομβρίας την ημέρα αυτή.

Συνήθως μετά το φαγητό και την διασκέδαση άνοιγαν οι ασκοί του Αιόλου και έβρεχε. Κατά την επιστροφή τους για το χωριό οι κάτοικοι στόλιζαν τα ζώα κυρίως με αγριολούλουδα και κλαδιά δένδρων. Μετά από το φαγητό και την μικρή μεσημεριανή ανάπαυλα, οι έφιπποι επισκέπτες κατευθύνονται για το χωριό όπου στο δρόμο έξω από το χωριό στήνονταν ένα οδόφραγμα, με κορμούς και κλαδιά δένδρων, το οποίο πρέπει οι έφιπποι να υπερπηδήσουν για να εισέλθουν στο χωριό.

Οι καμπάνες της εκκλησίας κτυπούσαν χαρμόσυνα αναγγέλλοντας την έλευση των έφιππων. Ακολουθούσαν οι πεζοί πιστοί με την εικόνα και τον παπά της ενορίας καθώς και ομάδα γυναικών τραγουδώντας παραδοσιακούς σκοπούς.

Διαβάστε όλο το άρθρο
Σχόλια

Πολιτιστικά

Η ΑΛΗΘΕΙΑ του Florian Zeller, από το Θεατροστάσιο στη Δράμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

‘’Η ΑΛΗΘΕΙΑ’’ είναι ένα έργο για την αλήθεια και το ψεύδος στις σχέσεις των σύγχρονων ζευγαριών. Όπως αναφέρει και ο εξαιρετικά δημοφιλής συγγραφέας του έργου Florian Zeller – ο οποίος το 2020 έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία «Ο πατέρας» με τον Άντονι Χόπκινς και την Ολίβια Κόλμαν – «Οι αλήθειες και τα ψέματα αποτελούν μέρος του θεάτρου και της ενέργειάς του».

Στην ‘’ΑΛΗΘΕΙΑ’’ ο Zeller αφηγείται με γλαφυρό τρόπο την άβολη αλήθεια του γάμου δύο ζευγαριών που κινούνται στο λαβύρινθο της εξαπάτησης. Το έργο σκιαγραφεί, εν τέλει, με κωμικό τρόπο, την υποκρισία που κρατά ενωμένη την κοινωνία.

Υπόθεση έργου:

Δύο ζευγάρια φίλων. Ένα μυστικό, που είναι έτοιμο να αποκαλυφθεί και απειλεί να διαταράξει τις σχέσεις τους και να αλλάξει ριζικά τις ζωές τους. Μια πλοκή που συνδυάζει χιούμορ και χειραγώγηση.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που επιλέγουμε να αγαπήσουμε; Ποιοι είμαστε εμείς οι ίδιοι και ποια είναι αληθινά η σχέση μας με τους άλλους; Πόσο καλά γνωρίζουμε τον εαυτό μας; Αυτή η κωμωδία εξερευνά τις ανατροπές του ψέματος και τις συνέπειες του.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Πολιτιστικά

Πρόσκληση εθελοντών για το 48ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 48ο ΔΙΕΘΝΕΣ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

Ελάτε να γίνετε μέρος της ιστορίας του 48ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και να ζήσετε την μαγεία του κινηματογράφου από κοντά!

Αν αγαπάς τον κινηματογράφο, αν θέλεις να ζήσεις από κοντά την ατμόσφαιρα ενός φεστιβάλ διεθνούς επιπέδου και να συμβάλεις στην οργάνωση και υλοποίησή του, αυτή είναι η ευκαιρία σου! Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αποτελεί μία μοναδική εμπειρία για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τον κόσμο του κινηματογράφου, και να συμμετάσχουν σε όλες τις πτυχές της μεγάλης αυτής γιορτής της έβδομης τέχνης.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το πιο ιστορικό και σημαντικό φεστιβάλ κινηματογράφου της Ελλάδας, συμπληρώνει φέτος τα 48 χρόνια του και για άλλη μια χρονιά καλεί εθελοντές να συμμετάσχουν στην επερχόμενη διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί στη Δράμα από τις 8 έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2025.

Οι εθελοντές είναι  στήριγμα για το  φεστιβάλ και διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην επιτυχή του υλοποίηση, από τη φάση της προετοιμασίας μέχρι και την ολοκλήρωσή του. Μέσα από τη συμμετοχή τους, οι εθελοντές αποκτούν πολύτιμη εμπειρία, γνώσεις και δεξιότητες, ενώ παράλληλα γίνονται μέρος μιας μεγάλης κινηματογραφικής κοινότητας.

Προϋποθέσεις συμμετοχής:

  • Αιτήσεις γίνονται δεκτές από άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
  • Γνώση ξένης γλώσσας (κατά προτίμηση αγγλικά).
  • Χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Πώς να συμμετάσχετε: Καλούμε και φέτος όσους/ες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ενεργά στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή του 48ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας να συμπληρώσουν την παρακάτω φόρμα μέχρι τις 31 Ιουλίου 2025.

Επιπλέον πληροφορίες: Σε όλους τους εθελοντές θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Για τα έγγραφα υποβολής της αίτησης, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ:  https://www.dramafilmfestival.gr/prosklisi-ethelonton/ ή επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 25210 47575.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Πέτρος Παρασκευαΐδης

Αντιπρόεδρος Δ.Σ.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Πολιτιστικά

Βράβευση της ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΠΟΤΕΛΛΗ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης κ.Λαζαρος Κυριζογλου και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Παύλος Κεσόγλου σε συνεργασία με τον Μουσικό Καλλιτεχνικό σύλλογο Ευόσμου ”Φιλομηλα” θα τιμήσουν την ηθοποιό κ. Μελίνα Μποτέλλη για την προσφορά της στην τέχνη και τον πολιτισμό, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας.Κυριακη 9 Μαρτίου ώρα 7μμ.Θεατρο Αλέξης Μινωτής .

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Η ΑΛΗΘΕΙΑ του Florian Zeller, από το Θεατροστάσιο στη Δράμα

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Πρόσκληση εθελοντών για το 48ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Το Global Stone Congress 2025 στη Δράμα από 16 έως 20 Ιουνίου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Επιστολή Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας σχετικά με το τέλος ανθεκτικότητας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Πανδραμινό Συλλαλητήριο Πέμπτη 12/6 στις 20:00 στην Κεντρική Πλατεία

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Δωρεά ενός αθλητικού-πολιτιστικού κέντρου από τον Δραμινό ευεργέτη κ. Θεοδωρίδη

Εκπαιδευτικά2 μήνες πριν

Το 5ο Δημ. Σχολείο Δράμας στο Εθνικό Εκπαιδευτικό Δίκτυο «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Δήλωση Άγγελου Καλλία, Προέδρου Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Εργασιακές Σχέσεις – Χρόνος Εργασίας- Εργάνη και Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Επιβολή Ειδικού Τέλους των Υδροηλεκτρικών Έργων της ΔΕΗ επί του ποταμού Νέστου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Ο Χρ. Μαμσάκος παραιτείται από Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής της Παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα»

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Στήριξη για άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Καμία στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ – Σάββατο 24/5 στις 12μ.μ

ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα πριν

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Χαλκιδική

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 εβδομάδα πριν

Τουρνουά Beach Volley DRAMA OPEN 20-22 Ιουνίου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Παρουσίαση των τουριστικών πλεονεκτημάτων της Δράμας, στο Βελιγράδι

ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα πριν

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Χαλκιδική

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Πανδραμινό Συλλαλητήριο Πέμπτη 12/6 στις 20:00 στην Κεντρική Πλατεία

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Δράσεις του Δήμου Δράμας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Ο Δήμος Δράμας παραχώρησε  ένα λεωφορείο στη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Δωρεά ενός αθλητικού-πολιτιστικού κέντρου από τον Δραμινό ευεργέτη κ. Θεοδωρίδη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Ένωση Ξενοδόχων Δράμας: Η συνάντηση για την Ονειρούπολη ήταν άτυπη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Εγγραφές στο Πρόγραμμα Αθλητισμός & Παιχνίδι 2025 του Δήμου Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

500.000 € για Εξοπλισμό Άθλησης και Παιδικών Χαρών στον Δήμο Δράμας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Τι (δεν) έκανε η Περιφέρεια ΑΜΘ όταν η Γάζα πνιγόταν στο αίμα και την πείνα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Σύνδεση της Δράμας με το Αεροδρόμιο Χρυσούπολης

Εκπαιδευτικά4 εβδομάδες πριν

Ημερίδα για τις δυνατότητες εισαγωγής και σταδιοδρομίας στον Στρατό Ξηράς

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Στα βήματα του Εθνοϊερομάρτυρος Αγίου Χρυσοστόμου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Καμία στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ – Σάββατο 24/5 στις 12μ.μ

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών