Connect with us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πόλη & Ζωή: Της ΔΕΚΠΟΤΑ … το κατάντημα

Δημοσιεύθηκε

στις

Όλες οι μηχανορραφίες για να σωθεί το ‘βάζο με το μέλι’

Ποιοι δεν θέλουν την εκκαθάριση;

Οι εξελίξεις στο θέμα της ΔΕΚΠΟΤΑ, ΝΠΙΔ του Δήμου Δράμας, θα μείνουν στην ιστορία ως παράδειγμα μηχανορραφίας και ευτελισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούν την πλειοψηφία του Δραμινού Λαού και αποτελούν σήμερα πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, είχαν εκφράσει προεκλογικά τη βούλησή τους να καταργηθεί η ΔΕΚΠΟΤΑ. Η βούληση αυτή επαναβεβαιώθηκε επίσημα μετά τις δημοτικές εκλογές. Από τότε και μετά ξεκίνησαν οι μηχανορραφίες της Διοίκησης του Δήμου Δράμας. Οι μηχανορράφοι στο Δήμο Δράμας έγραφαν σενάρια τα οποία προωθούσαν στο Υπουργείο Εσωτερικών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Η βούληση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας υλοποιήθηκε μετά την πραγματοποίηση της χειρότερης Ονειρούπολης 2019-2020, από τον πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ, ίσως τον καταλληλότερο, ανάλογα πώς βλέπει κανείς τη διαχείριση της ΔΕΚΠΟΤΑ. Αλλιώς είναι αν τη βλέπεις ως ‘το βάζο με το μέλι’.

Οι εξελίξεις έχουν ως εξής:

  1. Με στόχο να μην μπορεί να ληφθεί απόφαση, νομοθετείται η υποχρέωση να διαθέτει πλειοψηφία των 2/3 των μελών του δημοτικού συμβουλίου η απόφαση για κατάργηση ΝΠΔΔ. Γκάφα πρώτη! Τους διέφυγε ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ δεν είναι ΝΠΔΔ, αλλά ΝΠΙΔ. Αποτυχία της πρώτης μηχανορραφίας. Ολοταχώς για τη δεύτερη.
  2. Με στόχο να μην μπορεί να υλοποιηθεί η απόφαση, νομοθετείται στις 11 Μαρτίου 2020 (Ν. 4674/2020, ΦΕΚ 53Α) η υποχρέωση να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου για να καταργηθεί ένα ΝΠΙΔ. Γκάφα δεύτερη! Δεν πρόκαναν. Η απόφαση είχε ήδη ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 22-1-2020, ήδη από τις 25 Φεβρουαρίου 2020 (ΑΠ 1406) είχε ελεγχθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης η νομιμότητά της και βρέθηκε απολύτως νόμιμη.Αποτυχία και της δεύτερης μηχανορραφίας. Ολοταχώς για την τρίτη.
  3. Για να μην υλοποιηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας, αποστέλλει στις 9 Μαρτίου 2020 επιστολή προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με την κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ και επομένως, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 11 του 4674/2020 (ΦΕΚ 53Α, 11-3-2020) δεν μπορεί να καταργηθεί. Γκάφα Τρίτη! ΟΛΚΗΣ!!! Η επιστολή Μαμσάκου προηγείται χρονικά της δημοσίευσης και ισχύος του Νόμου!!!!!!
  4. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας –Θράκης, και συγκεκριμένα η Προϊσταμένη στο Τμήμα Διοικητικό – Οικονομικό Δράμας κ. Κυριακίδου Μαρία, αντί ως όφειλε να έχει αποστείλει για δημοσίευση στο ΦΕΚ την από 22-1-2020 απόφαση του ΔΣ Δράμας, την έγκριση νομιμότητας της οποίας η ίδια υπέγραψε στις 25-2-2020, αποφασίζει δύο περίπου μήνες μετά (ΑΠ 2742/14-4-2020) να θέσει την δική της απόφαση στο Αρχείο χωρίς να την ανακαλέσει, απλώς με ένα διάτρητο  έγγραφό της !!!!!!!

Η απόφαση να δοθεί αναδρομική ισχύς στο νόμο 4674/11-3-2020, χωρίς αυτό να προβλέπεται, ενέχει ευθύνες για όποιον την έλαβε. Όπως και η πρωτοβουλία κρατηθεί για δύο μήνες και να μην προωθηθεί για δημοσίευση στο ΦΕΚ η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, η οποία κρίθηκε νόμιμη από την ίδια την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και συνεχίζει να ισχύει, αφού ουδέποτε ανακλήθηκε. Δεν νομίζουμε βέβαια ότι πρόκειται για ΓΚΑΦΑ!!! Αν παρά ταύτα πρόκειται για λάθος, υπάρχει ελάχιστο περιθώριο για να διορθωθεί. Πολύ σύντομα θα κατατεθεί αναφορά για όλα τα τραγικά συμβάντα σχετικά με την υπόθεση και θα αναζητηθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες όλων όσοι έχουν εμπλακεί και με ενέργειες ή παραλείψεις τους συνετέλεσαν στην προσπάθεια ακύρωσης της βούλησης του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας.

Είναι απογοητευτικά λυπηρό και προκλητικά αισχρό, άνθρωποι που θεωρητικά αγωνίζονται για ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη Τοπική Αυτοδιοίκηση, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τόσες μηχανορραφίες.

Τέτοιες ενέργειες και αποφάσεις έχουν συντελέσει στη διαμόρφωση της αντίληψης ότι όσοι ασχολούνται με την πολιτική ενδιαφέρονται μόνο για το ‘βάζο με το μέλι’!

Δική μας απόφαση είναι να γίνει ευρέως γνωστή κάθε πτυχή τους θέματος, να κινηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία για υλοποίηση της από 22-1-2020 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους ευθύνονται για την μη υλοποίησή της.

Μετά από όλα αυτά καταλαβαίνουμε όλοι μας ποιοι είναι αυτοί που φοβούνται την εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ ώστε να πέσει άπλετο φως στα οικονομικά της από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα.

Τέλος, διαμαρτυρόμενοι για τον ευτελισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες τόσο στο πλαίσιο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, όσο και ευρύτερα.

Πρώτη μας πρωτοβουλία θα είναι  η μη συμμετοχή μας στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κατήφορος και ο ευτελισμός πρέπει να σταματήσει με κάθε τρόπο!!!

 

Γραφείο Τύπου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Νέες καθυστερήσεις στη δημοπράτηση του οδικού άξονα Δράμας-Αμφίπολης

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Θ. Ξανθόπουλος: Νέες καθυστερήσεις στη δημοπράτηση του οδικού άξονα Δράμας-Αμφίπολης λόγω πωλήσεων-συγχωνεύσεων κατασκευαστικών ομίλων

Ο βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος κατέθεσε Αναφορά, το διαδικτυακό δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρωινός Τύπος” της Δράμας, με τίτλο “Στο «χορό» των πωλήσεων κατασκευαστικών ομίλων καθυστερεί η δημοπράτηση του άξονα Δράμας-Αμφίπολης (;)”

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα που επικαλείται και πληροφορίες από τον ενημερωτικό ιστότοπο naftemporiki.gr, είναι μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί η κυβερνητική εξαγγελία για ολοκλήρωση της β΄φάσης του έργου και ανακήρυξη του αναδόχου ως το τέλος του έτους, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες πώλησης-απορρόφησης των μεγάλων κατασκευαστικων ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή του.

Μετά από αρκετές παλινωδίες της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ολόκληρη την προηγούμενη τετραετία, επιλέχθηκε τελικά να γίνει η κατασκευή του έργου με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα(ΣΔΙΤ) και  προϋπολογισμό 444,91 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ.

Ο κ. Ξανθόπουλος επισημαίνει ότι η κατασκευή του οδικού άξονα Δράμας-Αμφίπολης είναι ζωτικής σημασίας έργο για την περιοχή καθώς θα συνδέσει με σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο την Δράμα με την Εγνατία και εγκαλεί την κυβέρνηση της ΝΔ γιατί με τις συνεχείς παλινωδίες της τα τελευταία 4 χρόνια, υπονόμευσε την ολοκλήρωση αυτού του εμβληματικού για την περιοχή της Δραμας έργου.

Κατόπιν τούτων, ζητά από τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ενημέρωση για το ακριβές χρονοδιάγραμμα κατασκευής του οδικού άξονα Δράμας-Αμφίπολης καθώς για τις δικές του νέργειες για την ταχεία ολοκλήρωσή του.

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δραμινές Ημέρες Καρδιολογίας 16 Δεκεμβρίου 2023

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Επιστημονική Ημερίδα “Η αξία της πρόληψης στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων”.

  •  16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023
  •  ΔΡΑΜΑ
  •  Ξενοδοχείο HYDRAMA GRAND HOTEL
  •  Έναρξη: 09:00 – 20:15

Οργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας
Με τη συνεργασία:

  • ΔΕΔΚΑ (Σύλλογος Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής)
  • Ιατρικός Σύλλογος Δράμας
  • Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν.Δράμας

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Συναντήσεις του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Δράμας Γ. Παπαδόπουλου στην Αθήνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Δέσμευση στήριξης της Υπουργού Πολιτισμού για τον Πολιτιστικό Οργανισμό

Σειρά επαφών είχε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γιώργος Παπαδόπουλος, στην Αθήνα όπου βρίσκεται το τριήμερο 27-29 Νοεμβρίου, με την Υπουργό Πολιτισμού και στελέχη των Υπουργείων Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας, για θέματα που αφορούν στο Δήμο Δράμας

Ο κ. Παπαδόπουλος συναντήθηκε με την Υπουργό Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, στην οποία ανέπτυξε το αίτημα εξαίρεσης του Πολιτιστικού Οργανισμού από τη διαδικασία της αυτοδίκαιης κατάργησης, όπως προβλέπει ο νόμος, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου όλων των Δήμων της χώρας και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και προσωπικού τους στους οικείους Δήμους.

Η κ. Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα, εξέφρασε την άποψη ότι ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Δράμας πληροί τις προϋποθέσεις προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του ως έχει και δεσμεύθηκε ότι, και με προσωπικές παρεμβάσεις, θα στηρίξει το αίτημα.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος είχε συναντήσεις με στελέχη του Ταμείου Εθνικής Άμυνας σε μια προσπάθεια διερεύνησης των διαδικασιών παραχώρησης, προς το Δήμο, εκτάσεων των ανενεργών στρατοπέδων, οι οποίες θα αξιοποιηθούν από το Δήμο Δράμας.

Οι συναντήσεις του κ. Παπαδόπουλου συνεχίζονται σήμερα με στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Τραγωδία στη Δράμα: Πετάχτηκε στο δρόμο για να σώσει σκυλί και σκοτώθηκε όταν παρασύρθηκε από λεωφορείο ΚΤΕΛ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Επίσημη έναρξη της 20ης επετειακής χρονιάς της Ονειρούπολης Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Νέο Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στη Δράμα. Νεκροί και οι δύο οδηγοί

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Εντυπωσιακό το μουσείο φωτογραφίας στο «Μαρμάρινο Σπίτι» στη Δράμα

Εκλογές 20193 εβδομάδες πριν

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού 2023

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Λύση στο ΕΣΥ μόνο με προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων και μισθοί του 2012

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Εμπορικός Σύλλογος Δράμας: Η βιωσιμότητα του νοσοκομείου μας αφορά όλους

Εκπαιδευτικά1 εβδομάδα πριν

1ο ΕΠΑΛ Δράμας: Το μαθητικό πτυχίο επιχειρηματικότητας στην ΕΡΤ3

Εκπαιδευτικά2 εβδομάδες πριν

Βράβευση του 1ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας με ΕΤΙΚΕΤΑ Σχολείου eTwinning 2023-2024

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Διακοπή νερού στη Δράμα την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου από τις 15:30 έως 20:30

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Η νέα συντονιστική επιτροπή του Project για τη Δράμα!

Εκπαιδευτικά4 εβδομάδες πριν

Απορρόφηση από το ΔΠΘ των τμημάτων της Δράμας που φεύγουν από το ΔΙΠΑΕ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Ο “θάνατος του εμποράκου”

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Εμπορικός Σύλλογος Δράμας: Αιμοδοσίας την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 8.30π.μ – 13μ.μ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ4 εβδομάδες πριν

Αναλαμβάνει τη Δόξα Δράμας ο Στολτίδης

Πολιτιστικά13 ώρες πριν

Με συναυλία της Ήβης Αδάμου η έναρξη της 20ης Ονειρούπολης Σάββατο 2 Δεκεμβρίου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ22 ώρες πριν

Νέες καθυστερήσεις στη δημοπράτηση του οδικού άξονα Δράμας-Αμφίπολης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα πριν

Δραμινές Ημέρες Καρδιολογίας 16 Δεκεμβρίου 2023

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα πριν

Συναντήσεις του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Δράμας Γ. Παπαδόπουλου στην Αθήνα

Εκπαιδευτικά1 ημέρα πριν

Εκδήλωση για την Πολιούχο τής Δράμας στο Μουσικό Σχολείο Δράμας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ2 ημέρες πριν

17 Δεκεμβρίου η ορκωμοσία του Χρ. Τοψίδη και του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου

Εκπαιδευτικά2 ημέρες πριν

Θ. Ξανθόπουλος: Υποστελέχωση και υπολειτουργία του Τμήματος Οινολογίας στη Δράμα

Πολιτιστικά2 ημέρες πριν

Αφιέρωμα στο Πολυφωνικό Τραγούδι τής Ηπείρου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 ημέρες πριν

Πανδραμινή κινητοποίηση την Πέμπτη 30/11 στις 13:30 στην πύλη του Νοσοκομείου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Αποχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Καραγιαννίδης και 22 στελέχη από τη Δράμα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

ΜΕΡΑ25: Επιτρέπουν το κυνήγι όλων των ζώων που απέμειναν στον καμένο Έβρο

Εκπαιδευτικά5 ημέρες πριν

Αν οι υποψήφιοι επιλέγουν το τμήμα Δασολογίας και από το 4ο πεδίο;

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

Δράμα: Εξιχνιάστηκε απάτη σε βάρος ηλικιωμένης. Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί

ΑΘΛΗΤΙΚΑ5 ημέρες πριν

Μεταφέρονται οι αγώνες κυπέλλου από 29 Νοεμβρίου στις 6 Δεκεμβρίου

Πολιτιστικά6 ημέρες πριν

Η Δράμα συμμετέχει στην 1η Συνάντηση του Δικτύου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών