Connect with us

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τι είναι και πώς αλλάζει δραματικά τον κόσμο μας η Τεχνητή Νοημοσύνη

Published

on

Του Γιώργου Κρασαδάκη
Technology Innovation Leader

Η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζει εντυπωσιακή εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και – παρόλο που αποτελεί συχνά θέμα υπερβολών ή ακόμα και σεναρίων καταστροφολογίας – αρκεί να εστιάσουμε στην πραγματική τεχνολογική πρόοδο για να συνειδητοποιήσουμε τις συναρπαστικές δυνατότητές της.

Αποφεύγοντας την τεχνική ορολογία, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να προσδιοριστεί ως ένα υπολογιστικό σύστημα που μπορεί να εκτελέσει γνωστικές λειτουργίες ενώ ταυτόχρονα προσαρμόζεται και ‘μαθαίνει’, ώστε να γίνεται αποτελεσματικότερο. Σύγχρονα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ‘κατανοούν’ το περιβάλλον τους σε πραγματικό χρόνο και να λαμβάνουν βέλτιστες αποφάσεις. Η ‘κατανόηση του περιβάλλοντος’ συνίσταται στην αποτελεσματική επεξεργασία πολλαπλών σημάτων και ροών δεδομένων. Οι τεχνολογίες Computer Vision και Natural Language Processing επιτρέπουν στα υπολογιστικά συστήματα να ‘κατανοούν’ εικόνες, βίντεο και ομιλία και να αντιδρούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογών που στηρίζονται σε τεχνολογίες A.I. είναι τα ακόλουθα.

Computer Vision – οι αλγόριθμοι αποκτούν όραση

Η δυνατότητα των υπολογιστών να ‘βλέπουν’ είναι αδιαμφησβήτητα ένα σημαντικό επίτευγμα. Οι αλγόριθμοι ανάλυσης εικόνας μπορούν πλέον να αναγνωρίσουν τις οντότητες που απεικονίζονται σε μία τυχαία εικόνα ή ένα βίντεο, με μεγάλη ακρίβεια και ταχύτητα. Για παράδειγμα μπορούν να εντοπίσουν σε μία εικόνα ανθρώπους, αυτοκίνητα, σπίτια, δρόμους, δέντρα κλπ. Επιπλέον, μπορούν να εκτιμήσουν και άλλες παραμέτρους της εικόνας και των οντοτήτων που περιλαμβάνει – στο παραπάνω παράδειγμα, την μάρκα και τον τύπο των αυτοκινήτων, τον αριθμό των ατόμων, το φύλο, την ηλικία τους ή ακόμα και την συναισθηματική τους κατάσταση. Ο αλγόριθμος μπορεί επίσης να αναγνωρίσει την περίσταση που απεικονίζεται ή υπονοείται  – για παράδειγμα ένα παιδικό πάρτι, ένα αθλητικό γεγονός, μία επαγγελματική συνάντηση ή μία συγκέντρωση ανθρώπων σε μία πλατεία.

Οι εφαρμογές είναι απεριόριστες και εντυπωσιακές: από τα αυτόνομα αυτοκίνητα που μπορούν να ‘βλέπουν’ και να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους σε πραγματικό χρόνο, μέχρι ειδικές εφαρμογές όπως το πρωτότυπο Seeing AI της Microsoft που βοηθάει ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης να κατανοήσουν καλύτερα τον περιβάλλοντα χώρο. Σε αυτό το παράδειγμα, ο χρήστης με τα προβλήματα όρασης μπορεί να ζητήσει από το σύστημα μία λεπτομερή περιγραφή του περιβάλλοντος ή συνοπτικές ενημερώσεις των αλλαγών που συμβαίνουν – με την επικοινωνία να γίνεται απλά, σε φυσική γλώσσα.

Η τεχνολογία Computer Vision παρέχει νέες δυνατότητες σε μεγάλο εύρος εφαρμογών όπως πλοήγηση, ρομποτική, ιατρικές διαγνώσεις, αποτελεσματικότερη διαχείριση του online περιεχομένου, συστήματα ασφαλείας κλπ.

Ο διάλογος με την ‘μηχανή’

Μία σύντομη ‘συζήτηση’ με το Amazon Echo, την Cortana, το Google Home ή την Siri αρκεί για να κατανοήσουμε την πρόοδο της τεχνολογίας NLP – Natural Language Processing – και τις νέες δυνατότητες αλληλεπίδρασης σε φυσική γλώσσα. H Microsoft και η IBM πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι η απόδοση των NLP τεχνολογιών τους είναι πλέον αντίστοιχη με την μέση απόδοση επαγγελματιών transcribers στην συγκεκριμένη διαδικασία (μεταγραφή συζητήσεων σε σειρά θεμάτων, από αθλητικά έως πολιτική). Αν και οι αλγόριθμοι δυσκολεύονται ακόμα από τις διαφορετικές προφορές και το θόρυβο στο περιβάλλον, η συνολική απόδοση βελτιώνεται ταχύτατα.

PIXABAY

Η επικοινωνία με τους ψηφιακούς βοηθούς – digital assistants – εξελίσσεται, από ‘ερωτήματα και απαντήσεις’ σε ‘φυσικούς διαλόγους’. Οι ψηφιακοί βοηθοί γίνονται συνεχώς ‘εξυπνότεροι’ έχοντας στην διάθεσή τους πλούσια δεδομένα για τον χρήστη και το ευρύτερο περιβάλλον του. Σύντομα θα ενεργούν και αυτόνομα, θα μπορούν να πάρουν ‘πρωτοβουλία’ – εκμεταλλευόμενοι τα σήματα του περιβάλλοντος, και την βαθιά γνώση του χρήστη και των προτιμήσεών του – ώστε να προτείνουν αυτόνομα συγκεκριμένες ενέργειες και περιεχόμενο.

Η σπουδαιότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με την ταχύτατα αυξανόμενη δυνατότητα αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων, οδηγεί μία σπουδαία τεχνολογική επανάσταση. Σε ένα κοντινό σενάριο και στα πλαίσια του Internet of Things, δισεκατομμύρια διασυνδεδεμένες συσκευές θα αποστέλλουν, συστηματικά, δεδομένα και events που θα αποθηκεύονται και επεξεργάζονται αυτόματα από προηγμένες τεχνολογίες Big Data, Machine Learning και Artificial Intelligence. Ο πλούτος των δεδομένων σε συνδυασμό με τις δυνατότητες αξιοποίησής τους, θα δημιουργήσει πρωτοφανείς ευκαιρίες για την βελτίωση της υγείαςτης καθημερινότητας και του τρόπου ζωής μας, των μεταφορών και του περιβάλλοντος. Οι εφαρμογές είναι πραγματικά απεριόριστες.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα με πολιτικές, κοινωνικές και ηθικές προεκτάσεις. Για παράδειγμα, η Τεχνητή Νοημοσύνη επιτρέπει μεγάλης κλίμακας, έξυπνες αυτοματοποιήσεις που θα επιφέρουν δραματικές αλλαγές στην απασχόληση και την αγορά εργασίας. Από μία άλλη οπτική, υπάρχουν εξίσου μεγάλα ερωτήματα σχετικά με την πρόσβαση στα δεδομένα και τη γνώση που παράγεται από την ανάλυση και μοντελοποίησή τους. Όπως επίσης και σχετικά με την διαχείριση και ‘εκπαίδευση’ κεντρικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Η τεχνολογία ήδη μετασχηματίζει τον κόσμο μας και η τεχνητή νοημοσύνη επιταχύνει τις σχετικές διεργασίες. Αυτό που πρέπει να εξασφαλιστεί, είναι η καλή χρήση της τεχνολογίας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Continue Reading

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πυρηνική μπαταρία στο κινητό για να μην το φορτίσεις ποτέ

Published

on

By

Μια κινεζική εταιρεία η οποία αποκαλείται Betavolt Technology εργάζεται πάνω σε μια πυρηνική μπαταρία που καθιστά την φόρτιση άχρηστη. Ειδικότερα, οι εν λόγω μπαταρίες θα μπορούσαν να παραμείνουν σε λειτουργία για τουλάχιστον 50 χρόνια.

Ο λόγος, για την Betavolt Technology η οποία κατάφερε να βάλει 63 ραδιενεργά ισότοπα σε ένα module μικρότερο από νόμισμα. Το μοντέλο αποκαλείται BV100 και μπορεί να παρέχει 100 microwatts ηλεκτρικής ενέργειας. Οι διαστάσεις της αγγίζουν τα 15 x 15 x 5mm.

Αυτές οι μπαταρίες χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα τη ραδιενεργό διάσπαση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι παρόμοια τεχνολογία με αυτές που χρησιμοποιούνται στον ιατρικό τομέα και πιο συγκεκριμένα σε βηματοδότες. Πολλές εταιρείες, όλα αυτά τα χρόνια έμειναν μακριά από αυτή την τεχνολογία λόγω των ραδιενεργών στοιχείων, όπως το πλουτώνιο.

Για να κατευνάσει αυτές τις ανησυχίες, η Betavolt επέλεξε να κατασκευάσει μια έκδοση της μπαταρίας με ένα στρώμα ημιαγωγού από διαμάντι και ένα ισότοπο νικελίου που διασπάται. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι υπάρχει απολύτως μηδενική διαρροή ραδιενέργειας και ότι δεν υπάρχουν τοξικά στοιχεία στο μείγμα, ενώ θα μπορεί να λειτουργήσει σε θερμοκρασίες από -60 ως 120 βαθμούς Κελσίου. Η τεχνολογία είναι σχεδόν έτοιμη για μαζική παραγωγή, έχοντας περάσει το στάδιο των δοκιμών.

Πηγή: techmaniacs.gr

Continue Reading

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φροντιστής ρομπότ για άτομα με Alzheimer, Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στις 20:00

Published

on

By

Στα πλαίσια του 5ου  κύκλου  επιτάχυνσης νεοφυών ομάδων του Lab40, την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου ώρα 20:00, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του αγωνιστικού project «φροντιστής ρομπότ για άτομα με Alzheimer» της σχολής @robot’s education.

H καινοτόμα ιδέα που ανέπτυξαν ο Χάρης, η Κάτια , ο Γιάννης , ο Φίλιππος με εκπαιδευτικό – προπονήτρια την Σαρπότα Μαρία θα ταξιδέψει στον διεθνή διαγωνισμό Robochallenge που θα πραγματοποιηθεί 3-5 Νοεμβρίου στο Βουκουρέστι, Ρουμανία.

Η εκπαιδευτική ρομποτική είναι μια καινοτόμα προσέγγιση διδασκαλίας, όπου τα παιδιά καλλιεργούν τις δεξιότητες του 21αιώνα. Εξελίσσουν και αναπτύσσουν την υπολογιστική σκέψη μέσω του προγραμματισμού καθώς τις κοινωνικές δεξιότητες μέσω της ομαδικότητας.

Η δομή υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων Lab40, συνεχίζει να συμβάλλει στην κοινωνία της Δράμας, αναδεικνύοντας κάθε καλή πρακτική και ειδικότερα ανοίγοντας τις πόρτες της σε παιδιά και νέους προωθώντας την καινοτομία & την κουλτούρα της γνώσης και της δημιουργίας.

Continue Reading

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς το blockchain έφερε επανάσταση στο online πόκερ

Published

on

By

Στη σημερινή εποχή, έχουμε μάθει να παίζουμε με έναν διαφορετικό τρόπο. Κάποτε τα παιχνίδια ήταν μία αποκλειστική απασχόληση με φυσική παρουσία, αφού ήταν πρακτικά αδύνατον να διασκεδάσει κάποιος χωρίς να είναι παρών. Τα πράγματα άλλαξαν κυρίως μετά την έλευση της νέας χιλιετίας, αφού η διασκέδαση επαναπροσδιορίστηκε και τα παιχνίδια άρχισαν να παίρνουν νέα μορφή. Ήδη από την τελευταία εικοσαετία του προηγούμενου αιώνα είχαν εμφανιστεί τα βιντεοπαιχνίδια, τα οποία μάλιστα ανέβαζαν συνεχώς επίπεδο με κάθε νέα καινοτομία που εμφανιζόταν.

Υπήρχαν όμως πάντα τα παραδοσιακά παιχνίδια, που για λίγο καιρό φαινόταν ότι θα έμεναν ανέγγιχτα. Αυτό φυσικά δεν ίσχυσε, καθώς κάποια από αυτά δεν άντεξαν στην πίεση, ενώ άλλα βρήκαν τρόπο να εισχωρήσουν στην ψηφιακή εποχή και να αλλάξουν προφίλ. Τα περισσότερα από αυτά διατήρησαν τον χαρακτήρα τους, όμως δέχτηκαν και μία ισχυρή ώθηση προς το μέλλον, την οποία προκάλεσε η τεχνολογία με τα νέα δεδομένα που έφερε. Ένα από αυτά τα παιχνίδια ήταν το πόκερ, που έφυγε από τα τραπέζια των φίλων και πέρασε στον online κόσμο, για να γίνει γνωστό σε όλον τον κόσμο.

Το πόκερ είναι ένα παιχνίδι που εμφανίστηκε στις ΗΠΑ στα μέσα του 1800, ως εξέλιξη διάφορων άλλων παιχνιδιών που είχαν έρθει από την Ευρώπη. Σύντομα έγινε το πιο αγαπητό παιχνίδι με τράπουλα και μέχρι το 1970 παρέμενε ένα παιχνίδι παρέας ή φίλων, με αποκλειστικά φυσική παρουσία. Το πόκερ είναι ένα από τα πρώτα παιχνίδια που ευνοήθηκαν από την τεχνολογία, αφού κατάφερε να μπει σε πολλά σπίτια μέσω της τηλεόρασης. Η τηλεοπτική μετάδοση μεγάλων τουρνουά από το Λας Βέγκας διήρκεσε περίπου 25 χρόνια, πριν έρθει η μεγαλύτερη δυνατή ώθηση που μπορούσε να πάρει: ο συνδυασμός internet και κινητών τηλεφώνων.

Το πόκερ μπήκε σε κάθε σπίτι με αυτόν τον τρόπο, έγινε προσβάσιμο από κάθε φίλο του παιχνιδιού, χωρίς φυσική παρουσία, ανά πάσα στιγμή της ημέρας και από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου. Εκεί που φαινόταν ότι δεν μπορεί να πάει πιο μακριά, δημιουργήθηκε το blockchain πριν από περίπου μία δεκαετία. Πρόκειται για μία ασφαλή τεχνολογία που έφερε επανάσταση σε κάθε τομέα της online ζωής, ακόμη κι αν πολλές φορές δεν το καταλαβαίνουμε. Το blockchain έχει βοηθήσει στη διασφάλιση της ακεραιότητας του ίδιου του παιχνιδιού προς όφελος των χρηστών, στην ασφάλεια των συναλλαγών τους μέσα στις εξειδικευμένες πλατφόρμες, στην ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, ακόμη και στην ταχύτητα του παιχνιδιού.

Η διαφάνεια αποτελεί προτεραιότητα στις παραπάνω περιπτώσεις και αυτός ήταν ένας τομέας στον οποίο έπασχε το online πόκερ. Με το blockchain εξαφανίστηκε κάθε ίχνος υποψίας που παλιότερα είχαν οι παίκτες, αφού όλα καταγράφονται σε ένα δημόσιο λογιστικό βιβλίο, το οποίο καθένας μπορεί να ελέγξει για να είναι σίγουρος. Είναι αδύνατον να υπάρξει η παραμικρού είδους χειραγώγηση, χάρη σε συμβόλαια, λογισμικά και συμφωνίες που διασφαλίζουν το παιχνίδι. Το blockchain καταγράφει τα πάντα με απίστευτες ταχύτητες και ο ανοικτός του κώδικας κάνει όλες τις πληροφορίες προσβάσιμες σε όλους.

Φυσικά, η ασφάλεια που προσφέρει το blockchain έχει διπλή υπόσταση. Από τη μία εξασφαλίζει τις συναλλαγές, τις αναλήψεις και τις καταθέσεις που πραγματοποιούνται διά μέσου της εκάστοτε πλατφόρμας και προσφέρει περισσότερη ταχύτητα, από την άλλη σιγουρεύει ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν πρόκειται να διαρρεύσουν προς καμία κατεύθυνση. Έως τώρα τα συστήματα ήταν κεντρικά, με συγκέντρωση δεδομένων σε έναν σέρβερ. Το blockchain έδωσε τη δυνατότητα διαμοιρασμού σε δίκτυα με κρυπτογραφημένες τεχνικές και απόλυτη προστασία από κακόβουλες ενέργειες τρίτων, κάτι που αλλάζει όσα ξέραμε για την ανωνυμία.

Με την τεχνολογία blockchain κατάφεραν, επίσης, να αποκτήσουν πρόσβαση στο online πόκερ όλοι οι άνθρωποι, από όλον τον πλανήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή το blockchain δεν γνωρίζει περιορισμούς με φυσικές τοποθεσίες και οι απαγορεύσεις παύουν να υφίστανται. Το μέλλον του blockchain και των online πλατφορμών φαίνεται ότι κρύβει ένα μεγάλο όπλο. Οι εταιρείες θα μπορούν -αν το θελήσουν- να δημιουργήσουν το δικό τους νόμισμα συναλλαγών, που φυσικά θα εξαρτάται από τα παραδοσιακά νομίσματα που όλοι ξέρουμε. Ωστόσο, ένα νόμισμα αποκλειστικά για παιχνίδι πόκερ μπορεί να γκρεμίσει κάθε εμπόδιο που παρουσιάζεται σήμερα εξαιτίας της διαφοράς συναλλάγματος και των προμηθειών που επιβάλλονται στις συναλλαγές.

Θεωρείται, λοιπόν, δεδομένο ότι στο άμεσο μέλλον η τεχνολογία blockchain θα προσφέρει ακόμη πιο συναρπαστικές ευκαιρίες στη βιομηχανία του igaming.

Continue Reading

Αναζήτηση στην Google

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Παραίτηση 12 γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Επίσκεψη Στέφανου Κασσελάκη στη Δράμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στη Χαλκιδική, αισθητός στη Δράμα, Θεσσαλονίκη και σε Αττική

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες ago

Α ΕΠΣ Δράμας 3η Αγωνιστική. Αποτελέσματα – Βαθμολογίες

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Γιορτή Κάστανου την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 12:00 στην Μικρόπολη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Μήνυμα του Δημάρχου Δράμας για την 28η Οκτωβρίου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Έκθεση φωτογραφίας για το προβιομηχανικό και βιομηχανικό παρελθόν της ΑΜΘ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες ago

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ εκλογών ΔΡΑΜΑΣ για Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ:

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες ago

Νεκρός 25χρονος σε τροχαίο στο δρόμο Σέρρες-Δράμα

Χρηστικά2 μήνες ago

Γιατί να επιλέξεις το Live casino για τη διασκέδασή σου

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες ago

Αήττητη στη σεζόν η Bianco Monte Δράμα με 4 νίκες και μια ισοπαλία

Πολιτιστικά3 μήνες ago

Πρόσκληση συμμετοχής με δράσεις στο πρόγραμμα της Ονειρούπολης

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες ago

Σπουδαία μεταγραφή για τον ΚΑΟΔ ο σέντερ ύψους 2,09 Μίλαν Μάρκοβιτς

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Αναλγησία και αδιαφορία για τη Δράμα και το Νοσοκομείο μας από τον Περιφερειάρχη μας

Πολιτιστικά1 μήνα ago

Η εκπροσώπηση και η ορατότητα των γυναικών στις τέχνες και τον πολιτισμό

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ24 ώρες ago

Αλλαγή στην ημέρα διεξαγωγής της Λαϊκής Αγοράς εν όψει των γιορτών

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα ago

Αθώος ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Παναγιώτης Γκλαβόπουλος

Εκπαιδευτικά1 ημέρα ago

Παίξε & Κέρδισε Δώρα – Κάνε τα φετινά σου Χριστούγεννα πιο «πράσινα» από ποτέ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα ago

Διανομή βασιλόπιτας από τον Δήμο Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες ago

Περιστατικό κατά τη διάρκεια προπόνησης στο Αθλητικό Κέντρο Κραχτίδη στη  Δράμα

Πολιτιστικά7 ημέρες ago

Φεστιβάλ Δράμας: Ανοιχτή επιστολή προς την κινηματογραφική κοινότητα

Πολιτιστικά7 ημέρες ago

Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Νίκου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελευθερία

Πολιτιστικά7 ημέρες ago

Τα έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Ήπειρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ7 ημέρες ago

Σοβαρά προβλήματα με τις εργαστηριακές εξετάσεις των καρκινοπαθών στη Δράμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ7 ημέρες ago

Δωρεά οικοπέδων από τον κ. Αναστάσιο – Άρη Θεοδωρίδη προς τον Δήμο Δράμας.

Πολιτιστικά7 ημέρες ago

Επιλογή νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Δράμας

Πολιτιστικά2 εβδομάδες ago

Η πρώτη Κυριακή της Ονειρούπολης

Πολιτιστικά2 εβδομάδες ago

Το πρώτο Σαββατοκύριακο της Ονειρούπολης 2024-2025

Πολιτιστικά2 εβδομάδες ago

Ονειρούπολη: Η επίσημη έναρξη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες ago

Νεκρός 25χρονος σε τροχαίο στο δρόμο Σέρρες-Δράμα

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών