Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Όχι στην εξόρυξη χρυσού στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ρύπανση δεν έχει σύνορα

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία στέκεται στο πλευρό των πολιτών που απαιτούν να σταματήσει κάθε ενέργεια για τη λειτουργία μεγάλου χρυσωρυχείου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, χωρίς την έγκριση της Ελλάδας και παρακάμπτοντας απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου.  

Το ορυχείο θα βρίσκεται νότια από το χωριό Ροζίνο, του Δήμου Ιβαίλογκραντ, στη Βουλγαρία. Το σημείο βρίσκεται περίπου 13 χιλιόμετρα βόρεια από τα ελληνικά σύνορα και περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά από το σημείο όπου ο ποταμός Ερυθροπόταμος εισέρχεται στην Ελλάδα.

Θα υπάρξουν βλαβερές συνέπειες από την εξόρυξη χρυσού που περιλαμβάνουν:

  • Μόλυνση του ύδατος – πιθανή απώλεια νερού, ιδίως κατά τη διάρκεια καταστροφικών ξηρασιών, καυσώνων και πυρκαγιών.
  • Χιλιάδες στρέμματα γεωργικής παραγωγής θα επηρεαστούν άμεσα κατά το πότισμα με πιθανώς τοξικά ύδατα.
  • Ρύπανση του ύδατος – πιθανή μακροπρόθεσμη ρύπανση του Ερυθροπόταμου από τα φυσικά και ενεργοποιημένα τοξικά στοιχεία (άρσενικο, μόλυβδο, χρώμιο, κάδμιο, αντιμόνιο, υδράργυρο) καθώς και μακροχρόνια ρύπανση από χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία φλοταρίσματος και αργότερα απορρίπτονται στην εγκατάσταση των ουρανίων και τον κρατήρα του ορυχείου.
  • Η τεχνολογία εξόρυξης θα χρησιμοποιήσει κυάνιο σε μεταγενέστερο στάδιο (σύμφωνα με τον ιστότοπο του επενδυτή).
  • Απώλεια βιοποικιλότητας
  • Όξινες βροχές ως πιθανό αποτέλεσμα της εξάτμισης των υδάτων από τα ουράνια.

Ο ποταμός Ερυθροπόταμος (επίσης γνωστός ως Μπιάλα Ρέκα, Λευκός ποταμός ή Λούδα Ρέκα) θεωρείται ένας από τους αγνότερους ποταμούς της Βουλγαρίας. Καθώς διασχίζει την Ελλάδα, γίνεται η μοναδική πηγή ουσιών για το πότισμα σε μια ολόκληρη περιοχή που βρίσκεται ανατολικά και βορειοανατολικά του Διδυμοτείχου.

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία θα θέσει το θέμα προς συζήτηση μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε πέρα από το απαραίτητο ψήφισμα να υπάρξουν οι πιέσεις  προς  την Βουλγαρική κυβέρνηση για την διακοπή της επένδυσης καθώς και να διερευνήσουμε την πιθανότητα  προσφυγής στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Ψήφισμα  του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Δράμας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης με τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Με αφορμή την προγραμματισμένη για το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουνίου 2024 επίσκεψη Νατοϊκών στο Μουσείο, κατόπιν αιτήματος της ΧΙΙ Μεραρχίας Πεζικού, εργαζόμενοι στο Μουσείο δημοσιοποίησαν ανακοίνωση στην οποία εξέφραζαν τη γνώμη τους για το γεγονός.

Ανέφεραν πως πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια να εξωραϊστεί η εικόνα του ΝΑΤΟ και από πολεμοκάπηλος οργανισμός να εμφανιστεί σαν ένας οργανισμός ειρήνης και πολιτισμού, την ώρα που η χώρα μας και ειδικά η Αλεξανδρούπολη, εμπλέκεται πιο βαθιά στον πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα που το ΝΑΤΟ στηρίζει τη δολοφονία χιλιάδων παιδιών στην Παλαιστίνη.

Επίσης, στην ανακοίνωση γινόταν αναφορά στα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία του Μουσείου (καθυστερήσεις πληρωμών, έλλειψη προσωπικού κλπ.) που δυσκολεύουν τη λειτουργία του, ενώ στηλίτευσαν το κόστος επίσκεψης στο Μουσείο συνολικά για όλους και όλες αλλά και ειδικά για τα στελέχη του ελληνικού στρατού και τις οικογένειες τους που ζουν στην περιοχή.

Τελικά, η ΧΙΙ Μεραρχία ακύρωσε για δικούς της λόγους την επίσκεψη. Ωστόσο, το ΥΠΠΟ διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για την ανακοίνωση των εργαζομένων, σε μια καταφανέστατη προσπάθεια να εκφοβίσει τους εργαζόμενους για να μην υπάρχει καμία αντίθετη φωνή στις επιλογές της ηγεσίας του ΥΠΠΟ, της κυβέρνησης και ενάντια στο ΝΑΤΟ. Στόχος είναι να πληγεί η ελευθερία της έκφρασης, να ποινικοποιηθεί η κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης και απαιτούμε εδώ και τώρα να ανακληθεί η ΕΔΕ.

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Λήγει η συμφωνία με την Βουλγαρία για τα νερά του ποταμού Άρδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία: Επερώτηση προς την Περιφερειακή Αρχή με θέμα «Λήγει η συμφωνία με την Βουλγαρία για τα νερά του ποταμού Άρδα».

Κύριε Περιφερειάρχη,
όπως γνωρίζεται η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για τα νερά του ποταμού Άρδα, που υπογράφηκε το 1964, ρυθμίζει την διοχέτευση υδάτινων όγκων από τα βουλγαρικά φράγματα προς την ελληνική πλευρά. Η συμφωνία αυτή, λήγει στις 9 Ιουλίου 2024, φέρνοντας στο προσκήνιο ερωτήματα για το μέλλον της άρδευσης στην περιοχή του Βορείου Έβρου.

Σημαντικά Στοιχεία:

  • Ιστορικό: Η συμφωνία του 1964 υπογράφηκε ως μέρος της αποζημίωσης για τις πολεμικές καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • Υδάτινες Ποσότητες: Η Βουλγαρία διαχέει ετησίως 186 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, αρδεύοντας περίπου 220.000 στρέμματα στην περιοχή του Έβρου.
  • Οφέλη: Η συμφωνία τροφοδοτεί άμεσα και έμμεσα την άρδευση, ενισχύει τον υδροφόρο ορίζοντα και συμβάλλει στην ύδρευση της περιοχής.
  • Λήξη και Διαπραγματεύσεις: Η επικείμενη λήξη της συμφωνίας πυροδοτεί ανησυχίες στους αγρότες και τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι ζητούν την άμεση ανανέωση της.

Επιδράσεις:

  • Αγροτική Οικονομία: Η αβεβαιότητα για το μέλλον της άρδευσης απειλεί την αγροτική παραγωγή και τις θέσεις εργασίας στην περιοχή.
  • Περιβάλλον: Η μείωση της ροής του νερού μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως η ερημοποίηση και η υποβάθμιση των υγροτόπων.
  • Τοπικές Κοινωνίες: Η ανασφάλεια για την υδροδότηση δημιουργεί κλίμα ανησυχίας και φέρνει στο προσκήνιο κοινωνικές και οικονομικές ανησυχίες.

Κύριε Περιφερειάρχη όπως γνωρίζετε «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» αλλά δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι δεν το καταφέραμε.

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή

1) Αν και πως  έχει παρέμβει για την επίτευξη μίας νέας, αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας και αν αυτό αποτελεί προτεραιότητα της, ώστε να  διασφαλισθεί  η υδάτινη ασφάλεια και η βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή.

2) Ποιες κινήσεις και πιέσεις θα ασκήσει προς την κυβέρνηση  από δω και πέρα βάσει και των αρμοδιοτήτων της που είναι η διαχείριση στα  τοπικά θέματα αγροτικής ανάπτυξης, όπως η υλοποίηση έργων υποδομής, η προώθηση της αγροτικής παραγωγής και η στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

3) Έχετε ενημέρωση για τις  διεργασίες για νέα τη συμφωνία, με αρμοδίους φορείς τα Υπουργεία Εξωτερικών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης από την ελληνική πλευρά?

Για την
«Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία»

Ηλιόπουλος Στέργιος

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Η Νατάσα Θεοδωρίδου την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 στην Καβάλα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ «ΑΝΘΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ»

Μαζί της η Αναστασία

 Ένα μαγικό καλοκαίρι σχεδιάζει φέτος η Νατάσα Θεοδωρίδου.

Ένα καλοκαίρι γεμάτο μουσική, τραγούδια, έρωτα και συγκίνηση, όπως μόνο εκείνη ξέρει.
Η κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια έχοντας στις αποσκευές της, τις αμέτρητες επιτυχίες της αλλά και τον καινούργιο της δίσκο “H Ερωτική Νατάσα 2”, θα ταξιδέψει στην Ελλάδα για να ζήσουμε όλοι μαζί, νύχτες μαγικές.

Μαζί με τη Νατάσα Θεοδωρίδου, η Αναστασία μια από τις δημοφιλέστερες τραγουδίστριες της νέας γενιάς που αποτελεί το viral φαινόμενο της ελληνικής δισκογραφίας και έχει καταφέρει να κερδίσει την αγάπη του κόσμου με τις επιτυχίες της.

Ένα μαγικό καλοκαίρι έρχεται και όπως λέει και η Νατάσα «Πάμε ρε παιδιά»…

Η Νατάσα Θεοδωρίδου στη φετινή της καλοκαιρινή περιοδεία παρέχει δωρεάν είσοδο σε άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ – κατόχους κάρτας αναπηρίας).

Ώρα έναρξης : 21.30

Προπώλησηmore.com και στα καταστήματα ΝOVA και PUBLIC

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

Πολιτιστικά1 μήνα πριν

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός στη Δράμα την Τετάρτη 3 Ιουλίου στις 21:00

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Η Ελένη Βιτάλη στις 11 Μαΐου στην Κεντρική Πλατεία Δράμας

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 εβδομάδα πριν

Σε περίοπτη θέση στο Δημαρχείο Δράμας και στην καρδιά μας η “Άννα Κορακάκη”

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

Ανακοίνωση του Γυμναστικού Συλλόγου ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη “έδιωξε” τις αντιπολιτεύσεις του Δήμου Δράμας

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 εβδομάδες πριν

Η Αναστασία Τόλιου υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Δόξας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Φωτιά στο Πανόραμα Δράμας – Επιχειρούν και εναέρια μέσα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Η Καλίσσα Αποστολίδου επικεφαλής της Raycap

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Απολογισμός των πρώτων 100 ημερών της θητείας του Δημάρχου Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στη Δράμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Άντρη Παράσχου: Η δραμινή επιλογή στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Κέντρο Ερμηνείας Οίνου και Αποσταγμάτων

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Σίτνα στη Δράμα – Επιχειρούν και τρία ελικόπτερα

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Η Δραμινή καλλιτέχνης Σάσα Παπαλάμπρου παρουσιάζει τη νέα της δουλειά “Σασπένς”

Εκπαιδευτικά2 μήνες πριν

Εγγραφή στην Επαγγελματική Σχολή Δράμας της ΔΥΠΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 ημέρα πριν

Ο ΠΑΟΠ Νέας Αμισού στη Γ’ Εθνική κατηγορία

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα πριν

Διανομή διατακτικών σε ευάλωτες οικογένειες

Πολιτιστικά1 ημέρα πριν

Ο «Κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου στο Αρχαίο θέατρο Φιλίππων

Χρηστικά1 ημέρα πριν

Ώρα για παραλία!

Χρηστικά1 ημέρα πριν

Ονειρεμένα παπούτσια σε… αμέτρητες προτάσεις!

Χρηστικά1 ημέρα πριν

Βρείτε τα πάντα για την παραλία!

Χρηστικά1 ημέρα πριν

Για γατίσια και σκυλίσια γεύματα… πλήρους νοστιμιάς!

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Να ελεγχθούν όσοι ευθύνονται για τα λάθη και τις επιχειρησιακές αστοχίες

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ για τη φωτιά στο Φαλακρό

Πολιτιστικά4 ημέρες πριν

«Ικέτιδες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Καλμπάρη

ΚΟΣΜΟΣ5 ημέρες πριν

Οι δημοκρατικοί καταστρέφουν τη Δημοκρατία κυνηγώντας την εξουσία

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

Kαταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια με τη φωτιά στο Φαλακρό

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 εβδομάδα πριν

Δόξα Δράμας: Σύννεφα και ”σκιές” πάνω από το ακίνητο του ΓΣ!

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού συναντήθηκε με την Υφυπουργό Τουρισμού

Χρηστικά1 εβδομάδα πριν

Αποκλειστικά για γυναίκες με άποψη!

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών