Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά την ψήφιση του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου τον Οκτώβρη η κυβέρνηση υλοποιεί με ταχύτητα την ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων που αποτελεί κεντρικό στόχο  της Ε.Ε. και του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.) προχωράει σε Διεθνή Διαγωνισμό για Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών με τίτλο: «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ». Δηλαδή παραχωρεί τη μεταφορά απορριμμάτων σε εργολάβο και συγκεκριμένα:

  • των σύμμεικτων απορριμμάτων από τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) προς τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ),
  • των ανακυκλώσιμων υλικών από τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) προς τα κατά τόπους Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ),
  • των υπολειμμάτων επεξεργασίας από τις κατά τόπους Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) προς τους κατά τόπους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ),
  • των υπολειμμάτων διαλογής από τα κατά τόπους Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών(ΚΔΑΥ) προς τους κατά τόπους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ).

Επίσης, δίνουν τμήμα της συντήρησης των οχημάτων των παραπάνω μεταφορών αλλά και της λειτουργίας των ΣΜΑ στον εργολάβο. Η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. θα προσφέρει στον εργολάβο τα 32 οχήματα που διαθέτει ενώ ο ίδιος θα πρέπει να διαθέσει μόνο 4 οχήματα. Ενώ όλοι οι δημότες της Περιφέρειας μέσω της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.,  θα πληρώνουν και για την αλλαγή των ελαστικών των οχημάτων.

Χρόνια τώρα όλες οι κυβερνήσεις, οι Τοπικές και Περιφερειακές διοικήσεις υλοποίησαν απαρέγκλιτα την πολιτική της Ε.Ε. και του κεφαλαίου και οδήγησαν συστηματικά στην απαξίωση υποδομών και εξοπλισμού στην έλλειψη προσωπικού και στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών.

Και τώρα, πατάνε πάνω στις ελλείψεις και τα προβλήματα που αυτοί δημιούργησαν και φέρνουν ως λύση τους εργολάβους!

Η Λαϊκή Συσπείρωση με τοποθετήσεις στην Περιφέρεια και στους Δήμους έχει αναδείξει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και εγκαίρως έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο της ιδιωτικοποίησης μέσω ΣΔΙΤ και εργολάβων.

Καταγγέλλουμε την απόφαση της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. που προχωρά στην πλήρη παράδοση τόσο της κατασκευής όσο και της διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στους επιχειρηματικούς ομίλους.

 

Για το τεράστιο αυτό θέμα η «Λαϊκή Συσπείρωση» αγωνίζεται για:

  • Διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα, ο οποίος θα λειτουργήσει με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.
  • Ο σχεδιασμός να υλοποιηθεί από το κράτος και όχι από ιδιώτες και θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Προτεραιότητες του σχεδιασμού θα είναι:

  • Η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.
  • Επιλογή κατάλληλου μείγματος σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας (σταθμοί μεταφόρτωσης, μηχανική ανακύκλωση, κομποστοποίηση).
  • Ασφαλής υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων και πρωτογενών απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται.
  • Απαγόρευση κατηγορηματικά της μεθόδου της καύσης
  • Χωροταξικά ορθολογική κατανομή των νέων μονάδων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων.
  • Διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών και των ιατρικών αποβλήτων ξεχωριστά από τα αστικά απορρίμματα.
  • Εκπόνηση και άμεση υλοποίηση ολοκληρωμένου εθνικού (κεντρικού) σχεδιασμού για τα επικίνδυνα απόβλητα.
  • Χωροθέτηση και επιλογή μεθόδων για τις μονάδες επεξεργασίας και τελικής διάθεσής τους με κριτήριο την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και του λαϊκού εισοδήματος και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

 

Η λύση στο πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων, ολοκληρωμένη και μακρόπνοη, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με λαϊκή εξουσία και οικονομία μπορεί να εξασφαλιστεί.

Οι εκλεγμένοι Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και στους Δήμους της Αν. Μακεδονίας-Θράκης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Τι (δεν) έκανε η Περιφέρεια ΑΜΘ όταν η Γάζα πνιγόταν στο αίμα και την πείνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Τη στιγμή που στη Γάζα συντελείται μια ανθρωπιστική τραγωδία χωρίς προηγούμενο, με χιλιάδες νεκρούς αμάχους, παιδιά θαμμένα στα ερείπια και εκατομμύρια να λιμοκτονούν, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επέλεξε να αποστασιοποιηθεί.

Αντί να σταθεί στο πλευρό των κατατρεγμένων, επικαλέστηκε “αναρμοδιότητα” για να αποφύγει να πάρει θέση απέναντι στα εγκλήματα που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού.

Η Περιφερειακή Αρχή είχε την ευκαιρία να υψώσει τη φωνή της. Να πει ένα ξεκάθαρο «ως εδώ» στη γενοκτονία, στον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας, στη βαρβαρότητα που σαρώνει τη Γάζα. Αντί γι’ αυτό, επέλεξε τη σιωπή. Όχι από άγνοια. Από επιλογή.

Παραδώσαμε ψήφισμα – ρεαλιστικό, θεσμικά τεκμηριωμένο, ηθικά αυτονόητο. Ζητούσαμε:

  • Την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
  • Το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για αποστολή τροφίμων, φαρμάκων, νερού, γιατρών.
  • Την απερίφραστη καταδίκη των εγκλημάτων πολέμου του Ισραήλ.
  • Τη διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας–Ισραήλ.
  • Την εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της Βουλής του 2015 για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Αντί απάντησης, μας είπαν ότι αυτά είναι “εκτός αρμοδιότητας” του Συμβουλίου. Ότι δεν είναι δουλειά μας να μιλήσουμε για γενοκτονίες, για πείνα, για σφαγιασμένα παιδιά.

Όταν πεθαίνουν 70.000 άνθρωποι, όταν η ανθρωπότητα σύρεται στην ηθική της χρεωκοπία, η Περιφέρεια ΑΜΘ επιλέγει τον «πολιτικό καθωσπρεπισμό». Καλύπτεται πίσω από ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και δηλώσεις “πολυμερών σχημάτων”, για να μην ενοχλήσει κανέναν. Ούτε τους ενόχους, ούτε τους συνένοχους.

  Τι έκανες το 2025;

Αυτό το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Θα μας το θέσουν οι επόμενες γενιές. Θα μας το φωνάξουν όσοι επέζησαν. Θα το διατυπώσουν οι ιστορικοί. Κι η απάντηση δεν θα δοθεί με τεχνικά προσχήματα.

Η «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» δεν σιωπά. Δεν φοβάται να πάρει θέση. Και δεν ξεχνά.

Ξανακαταθέτουμε το ψήφισμά μας. Θα το επαναφέρουμε όσες φορές χρειαστεί. Γιατί όταν πεινάνε παιδιά, η σιωπή δεν είναι ουδετερότητα. Είναι συνενοχή.

Για την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία
Ηλιόπουλος Στέργιος
Λυμπεράκης Δημήτρης

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο της Θάσου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Επερώτηση με Θέμα: Αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο της Θάσου

Κύριε Περιφερειάρχη

Είναι γνωστό ότι το  CO2 αποτελεί μία βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η μη διαφυγή του στην ατμόσφαιρα διασφαλίζεται (όχι πάντοτε με επιτυχία) με τη μέθοδο CCS (Carbon Capture and Storage– Δέσμευση και Αποθήκευση του CO2)

Η μέθοδος CCS περιλαμβάνει

  • Τη δέσμευση του CCS στην πηγή (εργοστάσιο παραγωγής)
  • Τη μεταφορά του στον τόπο αποθήκευσης
  • Την αποθήκευσή του για 200-10.000 χρόνια

Με την μέθοδο CCS δεν αποφεύγουμε την έκλυση του CO2 στην ατμόσφαιρα. Απλώς βαφτίζουμε την αποθήκευσή του ως πράσινη διαδικασία (Greenwashing)

Στη Θάσο και συγκεκριμένα στον Πρίνο σχεδιάζεται από την εταιρεία Energean PLC (στην εταιρεία έχουν μετοχές το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και φυσικά πρόσωπα) σε πρώτη φάση η αποθήκευση 1 εκατομμυρίου τόνων CO2 ετησίως, ενώ υπάρχει προοπτική αναβάθμισης για αποθήκευση 3 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Energean PLCαπέκτησε άδεια έρευνας για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο, ενώ τον Νοέμβριο του 2023, μετά την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης,  η εταιρεία δανειοδοτήθηκε με 150 εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό κράτος. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία δανειοδότησης προβλέπει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, που φυσικά δεν έγινε.

Τον Ιούλιο του 2024 η ΕnergeanPLC , θεωρητικά, έκανε αίτηση προς την ΕΔΕΥΕΠ (Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Φυσικών Πόρων) για την αποθήκευση 1 εκατ, τόνων CO2 ετησίως, ενώ τον Αύγουστο του 2024η θυγατρική εταιρεία της EnergeanPLC, η EnEarth, κατέθεσε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Τέλος η Energean PLCκατέθεσε αίτηση προς την ΕΕ για χρηματοδότησή της με το ποσό του 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μερικές ακόμη επισημάνσεις:

  • To CO2 είναι διαβρωτικό. Τούτο σημαίνει ότι θα αντικατασταθούν οι σωλήνες εισαγωγής του από άλλους σωλήνες αντοχής στο διοξείδιο; Αν χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενες δομές, θα ανεβεί το κέρδος αλλά θα αυξηθεί ο κίνδυνος διαρροής.
  • Στα τέλη του 2025, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία θα μπορεί να υποδέχεται CO2 σε συμπιεσμένη μορφή, ενώ από τα μέσα του 2027 θα υποδέχεται CO2 σε υγρή μορφή.
  • Σύμφωνα με το European Trading System (ETS) -Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών οι μεγάλες εταιρείες που πωλούν καύσιμα (φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.λ.π) αγοράζουν πιστοποιητικά εκπομπών γι αυτά τα καύσιμα. Η τιμή ανά τόνο CO2 που εκλύεται στην ατμόσφαιρα δημιουργείται στο χρηματιστήριο. Επομένως οι εταιρείες, όπως η EnergeanPLC επιλέγουν την αποθήκευση του CO2 αντί να πληρώσουν βαριές φορολογικές ποινές για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.
  • Συλλέγοντας ατμοσφαιρικούς ρύπους CO2 από τις βιομηχανίες της ΝΑ Ευρώπης και αποθηκεύοντάς το στον Πρίνο της Θάσου κερδίζει η Energean PLC πολλαπλάσια των χρημάτων που θα πλήρωνε σε πρόστιμα.

Κάποιες πληροφορίες ακόμη:

Το CO2 θα μεταφέρεται από Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική με φορτηγά ενώ από τη ΝΑ Ευρώπη θα μεταφέρεται με καράβια. Όλοι αυτοί οι ρύποι θα καταλήγουν στα πηγάδια του Πρίνου. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι και ο σχεδιασμός της ΕnergeanPLC για απευθείας μεταφορά στον Πρίνο, μέσω αγωγού, CO2 από την βιομηχανική ζώνη της Βουλγαρίας.

ΟΦΕΛΗ (;)

Στην 2023 Report on Payments to Governments (Επισκόπηση των πληρωμών προς κυβερνήσεις) διαβάζουμε ότι η EnergeanPLC πλήρωσε στην Ιταλία 138,3 εκατ. Ευρώ, στο Ισραήλ 79,83 εκατ ευρώ, στην Αίγυπτο 59.2 εκατ. ευρώ  κ.λ.π.

Στην Ελλάδα πλήρωσε 620.000 ευρώ, ενώ για τη δραστηριότητά της στον Πρίνο πλήρωσε μόνο 60.00 ευρώ!

  • Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί στον Πρίνο τη στιγμή που ακόμη και η Γερμανία ακολουθεί το μότο «not in my backyard- όχι αποθήκευση στον κήπο μου» και μάλιστα η αποθήκευση στη Γερμανία γίνεται σταθερά εκτός των 12 μιλίων.
  • Γιατί στη Θάσο και γιατί τόσο κοντά στις ακτές;
  • Ποιο το κίνητρο να περάσει κάποιος τις διακοπές του κοντά σε μία βιομηχανική περιοχή δέσμευσης και αποθήκευσης ρύπων CO2;
  • Πολλά αντίστοιχα έργα CCS (Καναδάς και ΗΠΑ) απέτυχαν στους στόχους της αποθήκευσης κι άφησαν πολλές περιβαλλοντικές εκκρεμότητες
  • Η Energean PLCσκοπεύει να χρησιμοποιήσει το CO2 για Enhanced Oil Recover (EOR) , η οποία χρησιμοποιεί το CO2 για την εξαγωγή περισσότερου πετρελαίου από στερεμένα κοιτάσματα ή πρόκειται για μια καθαρή αποθήκευση;
  • Η χρήση CO2 σε υφιστάμενα γεωλογικά κοιτάσματα που προηγουμένως χρησιμοποιήθηκαν για EORμε νερό, μπορεί να οδηγήσει σε χημικές αντιδράσεις (ανθρακικό οξύ) που υποβαθμίζουν τη στεγανότητα των κοιτασμάτων κι αυξάνουν τον κίνδυνο των διαρροών
  • Δεν θεωρούνται παλαιές οι εγκαταστάσεις και οι σωληνώσεις στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις;
  • Υπάρχει επαρκής τεχνογνωσία της εταιρείας για τη μέθοδο CCS;
  • Η αυθόρμητη απελευθέρωση CO2 (blowout) από τα πηγάδια δεν πρέπει να αποκλειστεί εντελώς
  • Ποιες οι συνέπειες για την αλιεία και τον τουρισμό της Θάσου και της ευρύτερης περιοχής της Καβάλας από την οξίνηση (οι ωκεανοί γίνονται πιο όξινοι, λόγω των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα) του θαλασσινού νερού ;
  • Δεν υπάρχουν μελέτες που να ορίζουν τις βασικές τιμές συγκέντρωσης του CO2 σε εξωτερικούς χώρους. Τί σημαίνει αυτό για τους οικισμούς, όπως η Καλλιράχη, που βρίσκονται κοντά στα πηγάδια αποθήκευσης του CO2;
  • Υπάρχει κίνδυνος διαρροής λαμβάνοντας υπόψη και ότι η περιοχή είναι τεκτονικά ενεργός;
  • Ποια συστήματα ασφαλείας διαθέτουμε στην Ελλάδα μια που το έργο απαιτεί σκληρότατο monitoring; Δεν υπάρχει περίπτωση το CO2 να διαφύγει κατά τη δέσμευση, τη μεταφορά ή την αποθήκευση;
  • Γιατί πρέπει να αναλάβουμε αυτόν τον κίνδυνο για τις μελλοντικές γενιές, τη στιγμή που είμαστε μία περιοχή που ζει αποκλειστικά σχεδόν από τον τουρισμό;
  • Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι μελέτες με βάση τις οποίες προχωρά το έργο, δεν έχει ενημερωθεί η τοπική κοινωνία κι έχει αργοπορήσει η διαβούλευση. Γιατί;
  • Δεν φαίνεται να έχουν εξεταστεί επαρκώς οι περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις για τη Θάσο, κορυφαίο τουριστικό προορισμό
  • Ποια τα αντισταθμιστικά οφέλη για τον πληθυσμό;

Κύριε Περιφερειάρχη,

Ξαφνιαστήκαμε δυσάρεστα από το γεγονός ότι στο πλαίσιο της ενημερωτικής συνάντησης για το έργο αποθήκευσης CO2 που διοργανώθηκε από την Energean τον Οκτώβριο του 2024, εκφράσατε την πλήρη στήριξή σας στην επένδυση, χωρίς να λάβετε  υπόψη όλες τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και τις ενδεχόμενες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες συνίστανται κυρίως στις διαρροές CO2 και τις σοβαρότατες συνέπειές τους στη θαλάσσια ζωή, την ποιότητα του νερού και τον τουρισμό.

Λησμονήσατε επίσης ότι δεν πραγματοποιήθηκε επαρκώς διαβούλευση ούτε έχουν δημοσιοποιηθεί μελέτες που θεμελιώνουν το έργο .Δεν μπορούμε να βαφτίζουμε την αποφυγή φορολογικών ποινών ως φιλοπεριβαλλοντική πολιτική.

Ζητούμε την άμεση διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή ειδικών, εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και της εταιρείας, ώστε να αξιολογηθούν πλήρως οι κίνδυνοι και οι προοπτικές του έργου, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες των πολιτών

Πηγές

  1. Storage of Dioxide of Anthrakas in Prinos of Thassos- LambrosSakellariouAstridaThassos, November 2024

A presentation of Energeans major project and the implications it could have for Thassos and its tourism

  1. https://www.energean.com/media/5794/2023-annual-report.pdf
  2. https://www.energean.com/about-us/energeans-history
  3. Νησιωτικός- Περιβαλλοντικός Σύλλογος Θάσου

Για την «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία»

Ηλιόπουλος Στέργιος – Λυμπεράκης Δημήτρης

 

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Η συνένωση των ΔΕΥΑ πλην εθελούσιας προσβάλει την αυτοδιοίκηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΔ ΑΜΘ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η διοίκηση και διαχείριση των υδάτων είναι ευθύνη των δήμων. Η όποια συνένωση των ΔΕΥΑ και των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης πλην εθελούσιας προσβάλει την αυτοδιοίκηση και τους αιρετούς, παραβιάζει το  Σύνταγμα αφού αφαιρεί περιουσιακά στοιχεία των Δήμων ενώ παράλληλα δεν αποδεικνύει τεκμηριωμένα την συνέχιση της  βιωσιμότητας  των συνενωμένων φαραωνικών επιχειρήσεων που δημιουργεί.

Η τακτική της προσέγγισης του θέματος από το ΥΠ.ΕΝ με καθαρά λογιστικό τρόπο αφού θέλει τους Δήμους να χρεώνονται με τα δάνεια που θα εξυπηρετούν τα χρέη των συνεννούμενων ΔΕΥΑ καθώς  και ο καθορισμός της  τιμής πώλησης του πόσιμου νερού από την PAE, αποδεικνύει  ότι δεν έγινε αντιληπτό πως το  νερό αποτελεί το υπέρτατο αγαθό στοιχείο για την ζωή και η πολιτική του προσέγγιση πρέπει να έχει και να λαμβάνει υπόψη της σοβαρά τα κοινωνικά κριτήρια και όχι τα λογιστικά.

Η πρότασή μας προς το ΥΠ.ΕΝ περιλαμβάνει την δυνατότητα δημιουργίας 3 έως 5 MW Net metering σε κάθε ΔΕΥΑ από το ενεργειακό απόθεμα του ΔΕΔΔΗΕ, να προχωρήσουν άμεσα στην κατασκευή και την δημοπράτηση με ιδίους πόρους των αντίστοιχων ενεργειακών πάρκων ώστε να συμψηφίσουν την καταναλωμένη ενέργεια δημιουργώντας οικονομικά αποθέματα.

Να δοθεί προθεσμία 3 ετών για την ολοκλήρωση των παραπάνω  έργων που αναμένεται να δημιουργήσει την σύνταξη θετικών ισολογισμών με σταθερή μείωση ζημίας ή χρέους  και κατόπιν  σε όσες ΔΕΥΑ (που για διαφόρους λόγους) δεν θα μπορέσουν να καταστούν βιώσιμες να προβλεφθούν μέτρα εξυγίανσης όχι αναγκαστικής συνένωσης.

Δεν μπορεί  να  αποδεχτούμε  ότι η προσπάθεια της δήθεν εξυγίανσης  των ΔΕΥΑ γίνεται για την ορθολογική προσέγγιση διαχείρισης του πόσιμου νερού που αποτελεί μόνο το 10% των φυσικών πόρων, ενώ στο υπόλοιπο που αφορά πράγματι την διαχείριση του νερού άρδευσης και την αναζήτηση των τρόπων εξοικονόμησης και ορθής διαχείρισης του να παραπέμπεται στο μέλλον και να μην αποτελεί αντικείμενο άμεσης λύσης.

Η ΠΕΔ ΑΜΘ έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά και όχι μόνον ¨όπλα¨  προκειμένου να αμυνθεί στην πρωτοφανή αυτή εμμονή του ΥΠ.ΕΝ αφού θίγονται αυτοδιοικητικά  δικαιώματα που απορρέουν από τις συνταγματικές αρχές δικαίου.

Να  προβεί σε ενημέρωση των πολιτών  και να αναδείξει  την απαράδεκτη προσπάθεια εμπορευματοποίησης του πόσιμου νερού. Οι Αιρετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Δήμαρχοι δεν θα επιτρέψουν να εφαρμοστούν οι όποιες πολιτικές θα μας φέρουν σε αδιέξοδο και θα δυσχεραίνουν  ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των κατοίκων. Το πόσιμο νερό δεν είναι είδος προς εμπορευματοποίηση, είναι κοινωνικό αγαθό. Καλούμε την ΚΕΔΕ να υιοθετήσει και να συμπεριλάβει στην απάντησή της την πρότασή μας και περιμένουμε άμεση ανταπόκριση με οργάνωση και ανακοινώσεις μέτρων αντίδρασης ώστε να γίνει αντιληπτό από την ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ ότι δεν υπάρχουν περιθώρια προς καμιά αναγκαστική συνένωση.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Η ΑΛΗΘΕΙΑ του Florian Zeller, από το Θεατροστάσιο στη Δράμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 μήνα πριν

Το Global Stone Congress 2025 στη Δράμα από 16 έως 20 Ιουνίου

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Πρόσκληση εθελοντών για το 48ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Πανδραμινό Συλλαλητήριο Πέμπτη 12/6 στις 20:00 στην Κεντρική Πλατεία

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Επιστολή Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας σχετικά με το τέλος ανθεκτικότητας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Δωρεά ενός αθλητικού-πολιτιστικού κέντρου από τον Δραμινό ευεργέτη κ. Θεοδωρίδη

Εκπαιδευτικά2 μήνες πριν

Το 5ο Δημ. Σχολείο Δράμας στο Εθνικό Εκπαιδευτικό Δίκτυο «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Δήλωση Άγγελου Καλλία, Προέδρου Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Εργασιακές Σχέσεις – Χρόνος Εργασίας- Εργάνη και Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Επιβολή Ειδικού Τέλους των Υδροηλεκτρικών Έργων της ΔΕΗ επί του ποταμού Νέστου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Ο Χρ. Μαμσάκος παραιτείται από Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής της Παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα»

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Καμία στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ – Σάββατο 24/5 στις 12μ.μ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Στήριξη για άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους

ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα πριν

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Χαλκιδική

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 εβδομάδα πριν

Τουρνουά Beach Volley DRAMA OPEN 20-22 Ιουνίου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Παρουσίαση των τουριστικών πλεονεκτημάτων της Δράμας, στο Βελιγράδι

ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα πριν

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Χαλκιδική

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Πανδραμινό Συλλαλητήριο Πέμπτη 12/6 στις 20:00 στην Κεντρική Πλατεία

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Δράσεις του Δήμου Δράμας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Ο Δήμος Δράμας παραχώρησε  ένα λεωφορείο στη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Δωρεά ενός αθλητικού-πολιτιστικού κέντρου από τον Δραμινό ευεργέτη κ. Θεοδωρίδη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Ένωση Ξενοδόχων Δράμας: Η συνάντηση για την Ονειρούπολη ήταν άτυπη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Εγγραφές στο Πρόγραμμα Αθλητισμός & Παιχνίδι 2025 του Δήμου Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

500.000 € για Εξοπλισμό Άθλησης και Παιδικών Χαρών στον Δήμο Δράμας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Τι (δεν) έκανε η Περιφέρεια ΑΜΘ όταν η Γάζα πνιγόταν στο αίμα και την πείνα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Σύνδεση της Δράμας με το Αεροδρόμιο Χρυσούπολης

Εκπαιδευτικά4 εβδομάδες πριν

Ημερίδα για τις δυνατότητες εισαγωγής και σταδιοδρομίας στον Στρατό Ξηράς

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Στα βήματα του Εθνοϊερομάρτυρος Αγίου Χρυσοστόμου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Καμία στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ – Σάββατο 24/5 στις 12μ.μ

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών