Project Δράμα 2020
Ολοκληρώθηκε χθες το 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Σε μια δύσκολη συγκυρία για τον κινηματογράφο και τους φίλους του, λόγω πανδημίας, αποκομίσαμε ορισμένα θετικά στοιχεία από τη φετινή διοργάνωση. Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, Γιάννης Σακαρίδης, έφερε αναμφισβήτητα νέο αέρα, την πρώτη χρονιά μετά την απώλεια του Αντώνη Παπαδόπουλου, του οποίου η παρουσία υπήρξε εμβληματική για πολλά χρόνια για το φεστιβάλ.
Κρατάμε τη λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας, σημείο των καιρών βεβαίως, η οποία όμως βοήθησε στην εξωστρέφεια του φεστιβάλ και τα σημαντικά ονόματα στο χώρο, με πρώτο του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, Πάβελ Παβλικόφσκι.
Χαιρόμαστε για την αξιοποίηση του θερινού κινηματογράφου, πρόταση που έχουμε κάνει από το 2014 ως παράταξη. Παρότι χρειαζόταν μεγαλύτερη προετοιμασία του χώρου, λόγω και του καλού καιρού, αναδείχθηκε σε έναν ακόμη όμορφο χώρο του φεστιβάλ. Ακόμη και η παρουσία των δημιουργών ήταν τελικά ικανοποιητική για τις συνθήκες μέσα στις οποίες διεξήχθη το φεστιβάλ.
Θεωρούμε απολύτως αποτυχημένη την επιλογή του drive-in κινηματογράφου στο Κραχτίδη. Θεωρούμε ότι αυτή η επιλογή έγινε για πολιτικούς σκοπούς, ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Και, εικάζουμε, αλμυρό σε κόστος.
Αυτό που σίγουρα δεν μπορεί να αλλάξει τελικά, όσο δημοτικές αρχές είναι αυτές που διοικούν το δήμο της Δράμας από το 2010 και μετά, είναι η προσπάθεια εξαπάτησης των Δραμινών. Εδώ και πολλά χρόνια ακούμε για την αξιοποίηση της Καπναποθήκης της οδού Περδίκκα για τις ανάγκες του φεστιβάλ. Το ζητούμενο ήταν πάντα οι καλύτερες υποδομές, με βασικότερη αυτή των αιθουσών. Η απάντηση των διοικούντων τόσα χρόνια ήταν ότι θα αξιοποιηθεί η Καπναποθήκη. Μόνο που αποδείχθηκε πλέον ότι αυτό αποτελεί απλά το άλλοθι για να μην προσπαθήσουν να βρούνε πραγματικές λύσεις.
Κάποια χρόνια πριν, στο «παραμύθι» της Καπναποθήκης προστέθηκε και η Σχολή Κινηματογράφου. Χθες, για δεύτερη φορά σε τρία χρόνια, ξαναπαρουσιάστηκε η Σχολή Κινηματογράφου από τον κύριο Μαμσάκο. Όλα ήταν σα να έγιναν πρώτη φορά. Ο πρόεδρος του ΕΑΠ και πάλι δε μίλησε για χρονοδιάγραμμα, παρά μόνο για ευήκοα ώτα στο Υπουργείο Παιδείας. Κανείς δεν αναφέρθηκε στο πρόγραμμα σπουδών, στον αριθμό των φοιτητών, αν υπάρχει χώρος για να φιλοξενήσει τη Σχολή Κινηματογράφου και, βεβαίως, αν θα έρθει ποτέ κάποιος φοιτητής στη Δράμα ή θα είναι όλα εξ’ αποστάσεως. Ο δήμαρχος Δράμας βέβαια έσπευσε να ανακοινώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι σε ένα χρόνο θα λειτουργεί η σχολή. Προφανώς, δεν τον ενοχλεί να λέει πράγματα που ξέρει ότι δεν θα γίνουν. Άλλωστε, αν έλεγε αλήθειες, ήδη φέτος θα λειτουργούσε τουλάχιστον το δεύτερο έτος της περιβόητης πλέον Σχολής Κινηματογράφου.
Είναι ξεκάθαρο ότι η δημοτική αρχή δεν μπορεί να υλοποιήσει την πλειονότητα των υποσχέσεών της. Θα περίμενε κανείς να απολογηθεί για αυτό. Ο κύριος Μαμσάκος όμως επιλέγει αντ’ αυτού να τις εξαγγέλλει εκ νέου, λες και το κάνει για πρώτη φορά. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους τελείωσε και το αποτέλεσμα έχει θετικό πρόσημο. Δυστυχώς, για τη Δράμα, η δημοτική αρχή συνεχίζει το (μη) έργο της, γράφοντας παντού αποτυχίες.