H Συμφωνία των Πρεσπών με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Βουλή και θεωρείται πιο πιθανό ότι θα υπάρξουν οι 151 οι οποίοι και θα την ψηφίσουν, οπότε τίθεται το ερώτημα το γιατί επετράπη από τη ΝΔ στην κυβέρνηση Τσίπρα να φέρει τα πράγματα σε αυτό το σημείο.
Πέτρος Τσολιάς, Υποψήφιου Δημάρχου Δράμας
Διότι εάν όντως η ΝΔ ήθελε να μην φτάσει προς κύρωση στην Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών είχε τρόπους για να το κάνει.
To απλούστερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να δώσει εντολή στους βουλευτές της να παραιτηθούν και το ίδιο να ζητήσει και από τους επιλαχόντες. Έτσι αναγκαστικά η χώρα θα οδηγούνταν σε εκλογές.
Μην ισχυριστεί κάποιος ότι θα κατηγορούνταν για πολιτική εκτροπή, διότι εδώ έχουμε σοβαρότατο εθνικό ζήτημα που θα έχει συνέπειες στην μετέπειτα πορεία του Ελληνισμού.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό θέμα, ύψιστης σημασίας. Επίσης δεν βρισκόμαστε μεσούσης της κοινοβουλευτικής περιόδου αλλά 4 έως 8 μήνες μακριά από τις εκλογές. Εάν παραιτηθεί η Κ.Ο. της ΝΔ πρέπει να γίνουν εκλογές σε όλες τις περιφέρειες της χώρας τόσο απλά.
Συν τοις άλλοις υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα σε ότι αφορά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με μόλις 151 βουλευτές.
Συγκεκριμένα το άρθρο 28 παρ.2 του Συντάγματος που αναφέρει: «για ψήφιση νόμου που κυρώνει συνθήκες ή συμφωνίες με άλλα κράτη ή όργανα διεθνών οργανισμών απαιτείται πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών»
Δηλαδή μιλάμε για 180 βουλευτές και δεν είναι τυχαίο ότι στα άλλα κράτη ακριβώς αυτό γίνεται. Στα Σκόπια οι συνταγματικές αλλαγές πέρασαν με πλειοψηφία 2/3, δηλαδή με 80 βουλευτές! Εδώ γιατί γίνεται αυτό με απόλυτη πλειοψηφία. Θα μπορεί μάλιστα να περάσει και με σχετική πλειοψηφία εάν υπάρξουν απέχοντες βουλευτές!
Εδώ βέβαια τίθεται το ερώτημα γιατί δεν έχουν αντιδράσει επ’ αυτού τα κόμματα της αντιπολίτευσης και επιτρέπουν την ερμηνεία του Συντάγματος κατά το δοκούν. Σε αυτό βοηθάει βεβαίως και η έλλειψη Συνταγματικού Δικαστηρίου οπότε ο κάθε κυβερνώντας ερμηνεύει όπως τον συμφέρει. Και πάλι όμως γιατί δεν αντιδρούν τα άλλα κόμματα;
Ας πάμε τώρα και στο ζήτημα της Ρωσίας η οποία απειλεί ότι θα θέσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και μαζί με την Κίνα προτίθενται να μην επιτρέψουν στα Σκόπια να ονομαστούν ως Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας.
Αυτό τι σημαίνει; Ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα παραμείνει σε διμερές επίπεδο, δηλαδή θα ισχύει ανάμεσα σε αυτούς που την υπέγραψαν.
Οι υπόλοιπες χώρες δεν θα είναι υποχρεωμένες να την εφαρμόσουν και συνεπώς θα συνεχίσουν να αποκαλούν τα Σκόπια ως «Μακεδονία».
Στο μεταξύ όμως τα Σκόπια θα πάρουν την πρόσκληση σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, μαζί με τα κληρονομικά δικαιώματα της Μακεδονίας
Οι Σκοπιανοί θα γίνουν “Μακεδόνες” για όλο τον κόσμο ενώ με την προκλητική ρηματική διακοίνωσή τους την οποία εμείς αποδεχτήκαμε αναγνωρίζουμε επί της ουσίας ότι υπάρχει ξεχωριστή «μακεδονική» γλώσσα η οποία μάλιστα δεν έχει σχέση με την ελληνική αλλά είναι σλαβική!
Δηλαδή αποκόπηκαν τα «μακεδονικά» που λόγω Ιστορίας ανήκουν στα ελληνικά και πλέον είναι μια άλλη γλώσσα.
Ποτέ η χώρα δεν έπαθε τόσο μεγάλη ζημιά από μια υπογραφή. Για αυτό υπάρχουν υπεύθυνοι, αλλά η ΝΔ τι κάνει; Γιατί δεν αντέδρασε πραγματικά;
Έτσι ο Κ.Μητσοτάκης δείχνει να μην είναι ειλικρινής με αυτά τα οποία υποστηρίζει ότι πιστεύει. Έτσι δημιουργείται η εικόνα ενός πολιτικού show εγχώριας κατανάλωσης με το οποίο υπάρχει ένας που «καθαρίζει την μπουγάδα» για κάποιους που το ζητούν απ’έξω και ένας που αντιδράει για την εκτόνωση της οργής του κόσμου, για να νομίζει ότι κάποιος τον εκφράζει.
Στις πράξεις όμως δεν φαίνεται αυτό…
Εάν δεν ψηφιστεί από αυτήν την Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να ψηφιστεί από την επόμενη. Όμως αυτό σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα δεχτεί τις πιέσεις του ξένου παράγοντα και εννοούμε κυρίως ΗΠΑ και Γερμανία.
Σημείωση GoDrama
[alert variation=”alert-info”]Ο αριθμός των βουλευτών κατά το άρθρο 51 παράγραφος 1 του Συντάγματος ορίζεται από τον εκλογικό νόμο, αλλά θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 200 και 300 βουλευτών.[/alert]
[alert variation=”alert-info”]’Αρθρο 28: (Κανόνες του διεθνούς δικαίου και διεθνείς οργανισμοί)
1. ….
2. Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
3. ….[/alert]