Σεβασμός στη ζωή, όποια μορφή κι αν αυτή έχει, στη ζωή του φυτού, στη ζωή του ζώου, στη ζωή του ανθρώπου
Το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους
μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα
Γκάντι Μαχάτμα
Project Δράμα 2020 Δελτίο τύπου
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων καθιερώθηκε το 1931 στο Συνέδριο Διεθνούς Προστασίας των Ζώων στη Φλωρεντία, είχε, ωστόσο, πρωτοδιατυπωθεί ήδη από το 1925 στο Βερολίνο.
Η αποστολή της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων είναι να βελτιωθούν τα πρότυπα καλής διαβίωσης σε όλο τον κόσμο, ώστε να αποτελέσει ένα καλύτερο μέρος για όλα τα ζώα. Μέσω της αύξησης της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης μπορεί να δημιουργηθεί ένας κόσμος όπου τα ζώα θα αναγνωρίζονται πάντα ως αισθανόμενα όντα και θα πληρώνεται πλήρη ευγένεια πάντα για τη καλή διαβίωση τους.
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο θέμα των αδέσποτων ζώων, κυρίως γάτες και σκύλους, που διαβιούν αβοήθητα στους δρόμους. Η εικόνα είναι γνωστή σε όλους, όχι μόνο στη Δράμα και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τον αριθμό αυτών των ζώων.
Η ύπαρξη αδέσποτων ζώων δεν αποτελεί ένδειξη πολιτισμένης κοινωνίας. Σημαντική είναι η πρόληψη αλλά και η αντιμετώπιση του προβλήματος από την πολιτεία και ιδιαίτερα τους δήμους, οι οποίοι, εκ του αποτελέσματος, έχουν παταγωδώς αποτύχει.
Όσο αφορά τον δήμο της Δράμας, η αδιαφορία έχει μετατραπεί σε καθαρή αποτυχία, καθώς η θέσπιση αντιδημαρχίας αδέσποτων ζώων κατά την προηγούμενη θητεία και η κατάργησή της σε αυτή τη θητεία από την ίδια δημοτική αρχή, χωρίς φυσικά να έχει επιλυθεί το ζήτημα, πιστοποιεί την πλημμελή αντιμετώπιση του θέματος.
H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (Παρίσι 1978)
Άρθρο1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Άρθρο2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
Άρθρο3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.
Άρθρο4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.
Άρθρο5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.
Άρθρο6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
Άρθρο7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.
Άρθρο8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κ.λπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.
Άρθρο9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
Άρθρο10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων.
- Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.
Άρθρο11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.
Άρθρο12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.
Άρθρο13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.
Άρθρο14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.