Σε αντίθεση με δημοτική αρχή και μείζονα αντιπολίτευση
Στο δημοτικό συμβούλιο της 10ης Μαρτίου κυριάρχησε το θέμα της λύσης και εκκαθάρισης της ΔΕΚΠΟΤΑ. Ο επικεφαλής του Project, Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, μίλησε για δικαίωση της παράταξής μας, που, από το 2014 είχε επισημάνει τις αρρυθμίες λειτουργίας της επιχείρησης (καταγεγραμμένα ελλείμματα, ψηφοθηρία, προσωπικές εξυπηρετήσεις, μείωση και υποβάθμιση του πολιτιστικού έργου κτλ) και ήταν η μόνη από τις τρεις παρατάξεις που διεκδίκησαν, τελικά, το δήμο Δράμας, που είχε προγραμματική της θέση το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ και τη μεταφορά υπαλλήλων και αντικειμένου στο δήμο.
Στα έκτακτα θέματα, υπερψηφίστηκε η έκδοση ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου κατά των αλλαγών του εκλογικού νόμου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την πλειοψηφία των συμβούλων. Ο νέος εκλογικός νόμος ευνοεί με κάθε άρθρο του σχεδόν τους εν ενεργεία δημάρχους. Εξαλείφει τη δυνατότητα των μικρών παρατάξεων να στελεχώσουν ψηφοδέλτιο και επαναφέρει την στρεβλότητα της απόλυτης και ενισχυμένης πλειοψηφίας των δημοτικών αρχών, εντός των δημοτικών συμβουλίων. Η παράταξή μας εκφράστηκε κατά των αλλαγών, ειδικά αυτών που αναφέρονται στην επαναφορά των παραταξιακών ψηφοδελτίων στις τοπικές κοινότητες. Στις τοπικές κοινότητες, από τις πιο μικρές ως τις πιο μεγάλες, ανεξαρτήτως τι θα ψηφίζουν οι κάτοικοι, θα εκλέγεται πρόεδρος αυτός που συντάχθηκε με τον εκλεγμένο, τελικά, δήμαρχο, ακόμη κι αν είναι τρίτος ή και τέταρτος σε προτίμηση σταυρών. Ήταν θετική έκπληξη που και η μείζων αντιπολίτευση, αλλά και ο αναπληρωτής δημάρχου, συντάχθηκαν κατά της επαναφοράς των τοπικών ψηφοδελτίων στα κεντρικά ψηφοδέλτια. Αφενός, γιατί η μείζων αντιπολίτευση έσπευσε προεκλογικά το 2019, για ψηφοθηρικούς λόγους, να κάνει παραταξιακό ψηφοδέλτιο σε τοπικές κοινότητες, όπως ο Ξηροπόταμος και η Χωριστή, όταν, μάλιστα, γινόταν προσπάθειες να υπάρχει τελικά μόνο ένα ψηφοδέλτιο, όπου θα εκλέγονται οι πρώτοι σε σταυρούς (κάτι που υποστηρίζαμε εξαρχής ως παράταξη). Και αφετέρου, γιατί ο αναπληρωτής δημάρχου «έσπασε» τη γραμμή που είχε επιβάλλει ο δήμαρχος στην παράταξή του για υποστήριξη των αλλαγών στον εκλογικό νόμο, όσο αφορά τις διαδικασίες εκλογής των τοπικών συμβουλίων. Εμείς θέλουμε το εκλογικό σύστημα να προσελκύει όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας και να τους δίνει τη δυνατότητα της συμμετοχής. Αυτό επιτεύχθηκε στις τοπικές κοινότητες με τον τελευταίο εκλογικό νόμο. Και την επιτυχία αυτή, έρχεται η κυβέρνηση να την ανατρέψει, προφανώς ακολουθώντας τα θέλω των δημάρχων, όπως αυτά εκφράζονται από την ΚΕΔΕ.
Η παράταξή μας μένει σταθερή στις θέσεις της. Ήταν υπέρ του κλεισίματος της ΔΕΚΠΟΤΑ, την ίδια ώρα που η μείζων αντιπολίτευση παραδέχτηκε ότι αν ήταν δημοτική αρχή δεν θα την έκλεινε και η δημοτική αρχή τελικά συνομολόγησε στο κλείσιμο, ενώ ήταν εναντίον του κλεισίματος. Είναι υπέρ της απλής αναλογικής και της ευρύτερης συμμετοχής των συνδημοτών μας στα κοινά, διαχρονικά και ανεξαρτήτως αν η ενισχυμένη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο από το 2024 και μετά τελικά ευνοήσει το Project, που θα είναι η επόμενη δημοτική αρχή του δήμου Δράμας. Στον αντίποδα, οι δύο παρατάξεις που διοίκησαν το δήμο τα τελευταία χρόνια, λειτουργούν σε κάθε ζήτημα σύμφωνα με το παραταξιακό και προσωπικό συμφέρον των ηγετών τους.
Τέλος, στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα, κυριάρχησε η απορία που τέθηκε από τον Αλέξανδρο Τσιαμπούση και την δημοτική σύμβουλο της παράταξής μας, Παρθένα Κιόρτεβε, σχετικά με την απόφαση του κυρίου Μαμσάκου να σβήσει όλα τα γκράφιτι που υπήρχαν επί της Πατριάρχου Διονυσίου, δίχως να συμβουλευτεί κανέναν (όπως για παράδειγμα τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων) για την επέμβαση σε δημόσιο χώρο και, μάλιστα, εκτός νομιμότητας, αφού αυτές διέπονται από συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, που δεν ακολουθήθηκε.