Με προσκεκλημένο τον Δημήτρη Αντωνίου
Εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία», τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 στις 17:00 το απόγευμα.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε μαθητές, κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς και κάθε συμπολίτη μας που ενδιαφέρεται να την παρακολουθήσει.
Τη φετινή σχολική χρονιά εκπονείται στο 2ο Γυμνάσιο Δράμας πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων με μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και με θέμα «Graffiti : το αποτύπωμά τους στους τοίχους και την κοινωνία της Δράμας», το οποίο αποτελεί συνέχεια αντίστοιχων προγραμμάτων του σχολείου κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια. Το πρόγραμμα αφορά τα graffiti στην πόλη της Δράμας και ευρύτερα, αλλά και τα graffiti ως τέχνη και μορφή επικοινωνίας και διαμαρτυρίας.
Υπεύθυνοι για το πρόγραμμα είναι οι εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου:
- Βασίλης Μεσσής
- Μαρία Χατζή
- Θάλεια Καζάνα
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος δήλωσαν στο GoDrama.gr :
Φέτος, στον τρίτο χρόνο του προγράμματος, εκτός όλων των άλλων που σχεδιάζουμε και ήδη ξεκινήσαμε να υλοποιούμε, θελήσαμε να συνδέσουμε τα graffiti με την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που είναι η 3η Δεκεμβρίου, το ερχόμενο δηλαδή Σάββατο. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας και να τους ενθαρρύνουμε στην αποδοχή και το σεβασμό όλων των συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα αρχικά, αλλά στη συνέχεια και όλων των συνανθρώπων μας που η κοινωνία τους αντιμετωπίζει ως “διαφορετικούς”.
Έτσι σχεδιάσαμε τις εξής δράσεις :
Αρχικά, δύο “γκραφιτάδες” της πόλης μας, ο Λευτέρης Τούλης και ο Νικόλας Φωτιάδης θα φιλοτεχνήσουν τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου σε έναν από τους τοίχους του σχολικού κτηρίου του 2ου Γυμνασίου ένα έργο graffiti, σε συνεργασία με έναν ξεχωριστό προσκεκλημένο, τον καλλιτέχνη και συγγραφέα Δημήτρη Αντωνίου αλλά και με τους μαθητές/τριες που παρακολουθούν το πρόγραμμα. Η θεματολογία του συγκεκριμένου graffiti θα συνδέεται με το θέμα της ισότητας όλων των ανθρώπων και την αποδοχή του «διαφορετικού». Παράλληλα, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αστυνομίας Δράμας, θα μιλήσουν στους μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης, για θέματα σχετικά με την οδική ασφάλεια και τα οδικά ατυχήματα, παρουσία του Δημήτρη Αντωνίου, ο οποίος εξαιτίας ακριβώς ενός τροχαίου ατυχήματος είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο από τα 16 του χρόνια.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, από τις 17:00 έως τις 19:00 πάνω κάτω ο προσκεκλημένος μας, Δημήτρης Αντωνίου, θα κάνει μια ανοιχτή προς όλους φιλική, informal παρουσίαση, μιλώντας μας για τον εαυτό του, για την ενασχόληση σου με τα graffiti και με όποια άλλη μορφή τέχνης τον απασχολεί δημιουργικά, καθώς και για ό,τι άλλο θα κρίνει σκόπιμο και χρήσιμο να ακούσουν μαθητές, γονείς και πολίτες. Τίτλος της παρουσίασής του «Βάζεις χρώμα, κερδίζεις ζωή».
Τις δράσεις θα απαθανατίσει ο διακεκριμένος φωτορεπόρτερ Δημήτρης Μεσσίνης
Ο Δημήτρης Αντωνίου, στα τριάντα δύο του χρόνια, δε σταματάει στιγμή να δημιουργεί, παρά το πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα που τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο από τα δεκαέξι του χρόνια.
- Πραγματοποίησε σε μόλις τέσσερα χρόνια τις σπουδές του στο τμήμα φυσικής του Α.Π.Θ και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην οικονομική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
- Συμμετέχει και με μεγάλη θέρμη σε επιστημονικές και κοινωνικές εκδηλώσεις για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας.
- Τελευταία πολυετή του προσπάθεια είναι η έμπνευση και συγγραφή του κόμικς «Λέμε STOP στην οδική ανασφάλεια» το οποία διανέμεται δωρεάν στα σχολεία που επισκέπτεται για εθελοντικές δράσεις με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή.
- Επίσης, έχει γράψει δύο συλλογές διηγημάτων με τίτλο «Έτσι είναι η ζωή» και «Ας είναι όνειρο αυτό», ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Ένας καλύτερος άνθρωπος» και ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο ‘’Η τέχνη της αισιοδοξίας’’ .
- Ακόμη, έγραψε το σενάριο, σκηνοθέτησε και συμμετείχε ως ηθοποιός στην θεατρική παράσταση ‘’Στα καλά του καθισμένου’’.
https://www.facebook.com/dimitrisantoniou.gr/
www.dimitrisantoniou.gr
Ο Δημήτρης Μεσσίνης από το 2006 μέχρι και Ιούνιο του 2014 ήταν διευθυντής φωτογραφικού τμήματος του Assosiated Press για την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
- Από το 2004 μέχρι το 2006 διετέλεσε, με έδρα το Λονδίνο, διευθυντής φωτογραφικού του ως άνω πρακτορείου για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
- Είναι στη φωτοειδησεογραφία για τον Ελληνικό και Ξένο Τύπο από το1978 έχοντας καλύψει τις μεγαλύτερες παγκόσμιες στρατιωτικές συρράξεις, όπως
- πρώην Γιουγκοσλαβία (Κροατία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κόσοβο),
- Τσετσενία,
- Λίβανο,
- Πρώτος και Δεύτερος πόλεμος του Κόλπου,
- Αφγανιστάν.
Έχει καλύψει επίσης τα μεγαλύτερα παγκόσμια αθλητικά γεγονότα:
- Επτά Ολυμπιακούς αγώνες και οκτώ ευρωπαϊκά και παγκόσμια ποδοσφαιρικά κύπελλα.
- Βραβεύτηκε το 2003 με την ανώτερη δημοσιογραφική διάκριση της χώρας- βραβείο Μπότση- για την κάλυψη του πολέμου στο Αφγανιστάν και είμαι κάτοχος πολλών διεθνών δημοσιογραφικών βραβείων.
- Τα τελευταία χρόνια (2008-2013) εξελέγη και υπηρέτησε από τις θέσεις του Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γενικού Γραμματέα την Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.
ΟΛευτέρης Τούλης γεννήθηκε στη Δράμα το 1989 και στην ηλικία των 18 έφυγε για σπουδές στην καλών τεχνών Θεσσαλονίκης όπου και σπούδασε με καθηγητή τον Κ. Μορταράκο.
- Από νωρίς ασχολήθηκε με την streetart και έπειτα τον συνεπήρε ο κόσμος της τέχνης και ασχολήθηκε βαθύτερα με τα υλικά, το σχέδιο, τη γλυπτική κλπ.
- Σήμερα ζει στη Δράμα και ασχολείται με την τέχνη, δημιουργώντας εικόνες άλλοτε ρεαλιστικές και άλλοτε ποιητικές.
- Ένα από τα μεγαλύτερα street art έργα του είναι το “UrbanMyth” στην οδό Ηφαιστίωνος στο κέντρο της Δράμας, που το δημιούργησε το 2020. Το έργο είναι εμπνευσμένο από την πανδημία του κορωνοϊού και τις ανησυχίες του σύγχρονου ανθρώπου.
instagram : toulis.artwork
Ο Νικόλας Φωτιάδης γεννήθηκε στη Δράμα.
- Μαθήτευσε και παράλληλα εργάστηκε τρία χρόνια σε Εργαστήριο Μεταξοτυπίας στη Δράμα.
- Αρχικά ασχολήθηκε με την καλλιτεχνική διακόσμηση εσωτερικών χώρων, καθώς επίσης και με την καλλιτεχνική και εικαστική επιμέλεια σε διάφορα Φεστιβάλ στην Ελλάδα.
- Το 2000 ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής στο εργαστήριο του Κ. Τσίγκρη στην Αθήνα.
- Το 2006 πέρασε στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. Φοίτησε στο εργαστήριο των καθηγητών Ι. Φωκά και Β. Πλοιαρίδη.
- Παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα χαρακτικής στο εργαστήριο χαρακτικής του καθηγητή Ξ. Σαχίνη.
- Τον Ιούνιο του 2011 παρουσιάσει την διπλωματική του εργασία. Βαθμολογήθηκε με 9.11.
- Τον Ιούλιο του 2011 πήρε με Άριστα το πτυχίο της Σχολής Καλών Τεχνώντου Α.Π.Θ. [Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, με κατεύθυνση Ζωγραφική].
- Σήμερα εργάζεται ως Αναπληρωτής Εκπαιδευτικός σε Σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας και παράλληλα λειτουργεί το καλλιτεχνικό εργαστήρι «συναύγεια».
- Έχει φιλοτεχνήσει πάρα πολλά graffiti που κοσμούν δημόσιους χώρους της πόλης μας.