- Δράμα-Έξυπνη πόλη
Έξυπνη πόλη είναι αυτή που χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των κατοίκων της και να μειώνει τη γραφειοκρατία στη λειτουργία του δήμου. Ενδεικτικά:
- Πλήρης αξιοποίηση και υποστήριξη της υπάρχουσας εφαρμογής Novoville. Δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής με αντίστοιχη λειτουργία.
- Ψηφιοποίηση ιστορικών και επιστημονικών αρχείων και ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο για τη δημιουργία ηλεκτρονικής ταυτότητας της Δράμας.
- Έκδοση πιστοποιητικών των κατοίκων των Τοπικών Κοινοτήτων εξ αποστάσεως, χωρίς να χρειάζεται η προσέλευσή τους στο δημαρχείο.
- Ελεύθερη πρόσβαση στο Internet μέσω Wi-Fi, τόσο στην πόλη όσο και σταδιακά εντός τετραετίας στις τοπικές κοινότητες.
- Τοπικές Κοινότητες
Οι τοπικές κοινότητες πρέπει να απολαμβάνουν ενισχυμένη αυτοτέλεια, όπως επιθυμούμε οι δήμοι να απολαμβάνουν εκτεταμένη αυτονομία από το κεντρικό κράτος. Προτείνουμε:
- Θέσπιση μίας γενικής συνέλευσης σε ετήσια βάση και σε κάθε τοπική κοινότητα, παρουσία του δημάρχου, των τοπικών συμβούλων, των αντιδημάρχων και όσων δημοτικών συμβούλων το επιθυμούν.
- Επιλογή των έργων του ετήσιου τεχνικού προγράμματος μέσω διαβούλευσης.
- Επαναφορά Πάγιας Προκαταβολής για την αντιμετώπιση καθημερινών αναγκών των κοινοτήτων.
- Σύνδεση με βιολογικό καθαρισμό όλων των κοινοτήτων και, όπου δεν είναι δυνατό, κατασκευή αυτόνομων δεξαμενών επεξεργασίας λυμάτων (compact).
- Διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή και διανομή κάδων κομποστοποίησης στους κατοίκους.
- Επιπλέον επιδότηση για τις τοπικές κοινότητες από τον προϋπολογισμό του δήμου, αναλόγως του ποσοστού των ανακυκλούμενων υλικών που θα συλλέγουν.
- Απόδοση μέρους του ποσού από το ποσοστό (5%) που λαμβάνει ο Δήμος από την παραγωγή και τις πωλήσεις των δασικών προϊόντων, ανταποδοτικά στις τοπικές κοινότητες του ορεινού όγκου.
- Απορρίμματα
Η συλλογή των απορριμμάτων και η διαχείριση της ανακύκλωσης είναι από τα σημαντικότερα έργα με τα οποία είναι επιφορτισμένος ο κάθε Δήμος. Προγραμματίζουμε:
- Ριζική αλλαγή στο πρόγραμμα αποκομιδής των απορριμμάτων προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δημοτών.
- Αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης.
- Κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων και διαλογή στην πηγή, με διαφορετικούς κάδους για διαφορετικά είδη σκουπιδιών.
- Προσλήψεις στον τομέα της καθαριότητας.
- Πλήρης λειτουργία συστημάτων GPS που θα καταγράφουν τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων.
- Καθαριότητα των κάδων απορριμμάτων με μεγαλύτερη συχνότητα, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και σταδιακή αντικατάσταση των παλαιών με νέους.
- Ανανέωση του στόλου οχημάτων με χρηματοδοτικά προγράμματα είτε με προγράμματα leasing.
- Επιβολή προστίμων σε όσους δημιουργούν παράνομες χωματερές.
- Λειτουργία πράσινων σημείων για την απόθεση ογκωδών απορριμμάτων.
- Διοίκηση-Λειτουργία Δήμου
Οι υπάλληλοι του Δήμου είναι άμεσοι συνεργάτες της δημοτικής αρχής και αυτοί που υλοποιούν τις πολιτικές κατευθύνσεις της. Προτείνουμε:
- Τροποποίηση και εκσυγχρονισμό του οργανογράμματος του δήμου στο πρώτο εξάμηνο της νέας δημοτικής περιόδου.
- Στελέχωση της δημοτικής επιχείρησης με επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό.
- Είσπραξη των χρωστούμενων χρημάτων από συστηματικούς κακοπληρωτές της ΔΕΥΑΔ και εντατικοποίηση των ελέγχων για τις παράνομες υδροδοτήσεις.
- Αξιοποίηση του θεσμού του διαμεσολαβητή μεταξύ του δημότη και του δήμου.
- Ενίσχυση της συμμετοχικότητας των δημοτών με διαβούλευση για βασικά ζητήματα του δήμου, ηλεκτρονικά και διά ζώσης – Χρήση τοπικών δημοψηφισμάτων.
- Ενεργειακή πολιτική – Εξοικονόμηση ενέργειας
Η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης αφορά όχι μόνο τους πολίτες, αλλά και τους εκλεγμένους ενός δήμου. Παρουσιάζουμε σειρά μέτρων όπως:
- Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα δώματα ή τις σκεπές δημοτικών κτιρίων.
- Ενεργειακή αναβάθμιση και πιστοποίηση δημοτικών κτιρίων.
- Χρήση στα έργα του δήμου υλικών φιλικών προς το περιβάλλον για εξοικονόμηση ενέργειας.
- Αντικατάσταση των υπαρχόντων λαμπτήρων με άλλους τύπου LED, για λόγους οικονομίας.
- Δημιουργία Φωτοβολταϊκού πάρκου για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Δήμου όταν το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ αποκτήσει ηλεκτρική επάρκεια.
- Επικαιροποίηση του Σχεδίου Δράσης Αειφορικής Ενέργειας του Δήμου & υπολογισμός του ανθρακικού αποτυπώματος με στόχο τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
- Ενεργειακές Κοινότητες
Για να καταστήσουμε τον δήμο μας ενεργειακά βιώσιμο, αλλά και να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα που δίνει η χρήση τεχνολογικών «εργαλείων» φιλικών προς το περιβάλλον. Σημαντικό επίσης είναι και το οικονομικό όφελος από τη χρήση τέτοιων λύσεων. Με τον Ν.4513/2018 δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να συστήσουν ενεργειακές κοινότητες με άλλους ΟΤΑ αλλά και με φυσικά πρόσωπα, με στόχο την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας. Υπό την προϋπόθεση ότι το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ θα αποκτήσει ηλεκτρική επάρκεια, ο Δήμος Δράμας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, μέγιστης ισχύος 1MWp έκαστο και τη χρήση βιομάζας που αφθονεί στην περιοχή (συνεταιρισμοί γεωργοκτηνοτρόφων), για κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1 MW.
Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων, στη μείωση των ανταποδοτικών τελών των δημοτών, αλλά και στην ενεργειακή ενίσχυση νοικοκυριών με έντονα οικονομικά προβλήματα.
Η Δράμα γυρίζει σελίδα!
#είσαι μέσα;