Ο Ανέστης Βλάχος ήταν ένας από τους πιο γνωστούς έλληνες ηθοποιούς του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, διάσημος για τις ερμηνείες του σε ρόλους «κακών».
Θλίψη στο χώρο του πολιτισμού σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Ανέστη Βλάχου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.
Ο Ανέστης Βλάχος είχε το τελευταίο διάστημα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο γιος του έκανε γνωστή την είδηση για τον χαμό του πατέρα του με μια ανάρτησή του στο Facebook.
Ο Ανέστης Βλάχος ήταν ένας από τους πιο γνωστούς έλληνες ηθοποιούς του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, διάσημος για τις ερμηνείες του σε ρόλους «κακών».
Ο Ανέστης Βλάχος με μια ματιά
Γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας στις 7 Φεβρουαρίου 1934 από πολύ φτωχούς γονείς, οι οποίοι ήταν γεωργοί στο επάγγελμα.
Ο παππούς του, Φίλιππος, ήταν Μακεδονομάχος (σύνδεσμος του Παύλου Μελά) και ο πατέρας του, Ηρακλής, σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο το 1940. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα (Καλλιθέα) το 1946.
Σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου Σταυράκου, όπου είχε συμμαθητή τον Κώστα Καζάκο και άλλους.
Παράλληλα με τις σπουδές του δούλευε σε οικοδομή όπου χτύπησε σε ένα καρφί, με αποτέλεσμα να χάσει το μάτι του.
Η Έλλη Λαμπέτη με τον Δημήτρη Χορν πλήρωσαν το νοσοκομείο, που νοσηλεύτηκε, ενώ, μέχρι να αναρρώσει, τον φρόντιζαν στο σπίτι τους.
Το 1956 πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία «Το κορίτσι με τα μαύρα», όπου ερμήνευε έναν χαρακτηριστικό ρόλο.
Καθιερώθηκε με την ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος» κι από κει και πέρα ερμήνευσε πάντα δεύτερους ρόλους ενσαρκώνωτας συνήθως τον τύπο του «σκληρού» – «κακού».
Στο θέατρο, πρωτοεμφανίστηκε με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» (Κυκλικό θέατρο του Τριβιζά) και συνέχισε παίζοντας σε όλα τα είδη, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση. Το 1994, μετά από απουσία πολλών χρόνων, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Αυτόπτης μάρτυρας».
Είχε τιμηθεί με τα εξής διεθνή βραβεία:
Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Τιμητική διάκριση για την προσφορά του στον Ελληνικό Κινηματογράφο.
Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία του Θέου Δήμου «Κιέριον».
Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονικής – Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινια του Πάνου Γλυκοφρύδη «Λάμψη στα μάτια».
Διεθνές Φεστιβάλ Τυνησίας – Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».
Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου – Χρυσή Άρκτος για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».
Η βοήθεια και η φροντίδα της Λαμπέτη και του Χορν
Στα γυρίσματα της ταινίας «Το κορίτσι με τα μαύρα», ο Ανέστης Βλάχος γνωρίστηκε με την Έλλη Λαμπέτη και το Δημήτρη Χορν. Όταν τους ενημέρωσε για το ατύχημα, οι δύο ηθοποιοί έτρεξαν αμέσως δίπλα του.
Κάλυψαν όλα τα έξοδα του νοσοκομείου και της επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε. «Με φρόντιζαν και με πήραν στο σπίτι τους, σε ένα μικρό δωματιάκι μέχρι να γίνω εντελώς καλά», είχε δηλώσει στη «Μηχανή του Χρόνου» ο Ανέστης Βλάχος.
Η απώλεια του ματιού ήταν μια οδυνηρή εμπειρία για τον καλλιτέχνη, αλλά δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τη καριέρα του στο κινηματογράφο.
Στη μνήμη του κοινού έχει αποτυπωθεί ως ένας από τους κορυφαίους «κακούς», «σκληρούς» και «άγριους» του ελληνικού σινεμά.
Όπως ο ίδιος είχε περιγράψει, «πριν από χρόνια, έπινα καφέ με τον φίλο και κουμπάρο μου Νίκο Ξανθόπουλο στην πλατεία Βικτωρίας.
Κάποια στιγμή περνάνε δύο γριές και άρχισαν να φωνάζουν «Νίκο, τι κάθεσαι δίπλα του; Θα σε σκοτώσει!». Φυσικά δεν ήξεραν ότι ο πραγματικός Ανέστης Βλάχος είναι ψυχούλα και ο Νίκος Ξανθόπουλος σκληρό καρύδι!…
Τα δύσκολα χρόνια στη Δράμα
Η οικογένεια του Ανέστη Βλάχου είχε έρθει στην Ελλάδα από την Μικρά Ασία. Ο Ανέστης Βλάχος γεννήθηκε και μεγάλωσε φτωχικά στην Προσοτσάνη Δράμας.
Τα νεανικά του χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, εξαιτίας των αριστερών πεποιθήσεων της οικογένειάς του. «Έτρεχα στα περιβόλια με τις προκηρύξεις στα χέρια και με κυνηγούσαν οι αστυνομικοί. Ήταν δύσκολα χρόνια τότε για όλους, όχι μόνο για μένα». Μέχρι να σπουδάσει σε δραματική σχολή έκανε διάφορες δουλειές του ποδαριού.
Όταν πήγε να γραφτεί στου «Σταυράκου», αντί να πληρώσει τα δίδακτρα, έκανε μια ιδιαίτερη συμφωνία με τους υπεύθυνους της σχολής. Δεν θα πλήρωνε δίδακτρα για δύο χρόνια και σε αντάλλαγμα θα τους έβαφε το κτήριο.
Έτσι, αν και δεν είχε χρήματα, κατάφερε να σπουδάσει.
Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας επί σχετικών θεμάτων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ψυχική υγεία ορίζεται ως μία κατάσταση ευεξίας κατά την οποία το άτομο συνειδητοποιεί τις ικανότητές του, μπορεί να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της ζωής και να συνεισφέρει στην κοινωνία.
Το σχολείο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προάσπιση, βελτίωση και προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας των παιδιών και των εφήβων. Έχει διαπιστωθεί ότι η συστηματική υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων που στοχεύουν στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας και εμπλέκουν όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας έχει πολύπλευρα οφέλη, όπως:
(α) θετική επίδραση στη σχολική επίδοση,
(β) ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας,
(γ) καλλιέργεια γνωστικών, κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων αναγκαίων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του παρόντος και του μέλλοντος και
(δ) μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης μελλοντικών προβλημάτων και συμπεριφορών υψηλού κινδύνου.
Οι ψυχικά ασθενείς δεν πρέπει να είναι «αόρατοι», αλλά να συνυπάρχουν ως ισότιμο μέλος μιας κοινωνίας. Η ψυχική υγεία επιβαρύνεται από διάφορους κοινωνικούς, ψυχολογικούς και βιολογικούς παράγοντες, που μπορεί να επηρεάσουν τον ψυχισμό του ατόμου σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του.
Παγκοσμίως, ένας στους οκτώ ανθρώπους (έφηβοι και ενήλικες) νοσεί ψυχικά και αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην σωματική υγεία, στην ευημερία και στην αλληλεπίδραση του ασθενή με το οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό του περιβάλλον.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας, πολύ συχνά εμφανίζονται προβλήματα ψυχικής υγείας στην εργασία, όπως κατάθλιψη και άγχος, που εμποδίζουν την παραγωγικότητα, την συμμετοχή και την συνολική απόδοση του εργαζόμενου. Για το έτος 2024, το μήνυμα για την προάσπιση της ψυχικής υγείας είναι «Προτεραιότητα η ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας».
Το Κέντρο Πρόληψης «ΔΡΑΣΗ» με αφορμή αυτήν την ημέρα, βρίσκεται κοντά στους Δραμινούς πολίτες και υπενθυμίζει ότι μέσα από δράσεις που πραγματοποιεί στα σχολεία τόσο με μαθητές όσο και με εκπαιδευτικούς, μέσα από δράσεις που υλοποιεί σε επαγγελματικούς χώρους, μέσα από ατομικά ραντεβού, και μέσα από ομαδικές συναντήσεις, παρέχεται η δυνατότητα συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης στους ενδιαφερόμενους, σε θέματα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση του άγχους και άλλων συναισθημάτων, εξαρτήσεων, συγκρούσεων στην οικογένεια, επικοινωνίας στην οικογένεια, βελτίωση της συντροφικής σχέσης, της προσωπικής ανάπτυξης κ.α.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο του Κέντρου: 2521030053 και διαδικτυακά στο Email: drasidrama@gmail.com.
Όλες οι υπηρεσίες του Kέντρου προσφέρονται δωρεάν.
Η παραίτηση και της τελευταίας Παθολόγου Ιατρού (Διευθύντρια Ιατρός εκτελούσα και χρέη Συντονίστριας Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής) της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας και η λειτουργίας της με «εντέλλεσθε» της Διοικήτριας του Νοσοκομείου προς ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, καθιστά αναπόφευκτα και αυτονόητα τη λειτουργία της Κλινικής όχι μόνο εξαιρετικά επισφαλή αλλά και τώρα πια επικίνδυνη.
Να σημειωθεί ότι ο ήδη ελλιπής οργανισμός προβλέπει 11 θέσεις Ειδικών Παθολόγων Ιατρών και σήμερα δεν υπηρετεί κανένας, ενώ παρουσιάζεται και τραγική έλλειψη ειδικευόμενων ιατρών.
Η παραπάνω κατάσταση δεν είναι τωρινή. Παρ’ όλες τις πολύμορφες και διαχρονικά παρεμβάσεις του ΚΚΕ και στη Βουλή για το Γ.Ν. Δράμας δεν υπάρχει η παραμικρή βελτίωση αυτής της πραγματικότητας, παρά μόνο εφήμερες λύσεις που ουσιαστικά «μπαλώνουν» περιστασιακά και μόνο τις ελλείψεις χωρίς να αντιμετωπίζουν το τεράστιο αυτό πρόβλημα.
Να σημειωθεί ότι η Παθολογική Κλινική του Γ.Ν Δράμας, η μοναδική πανελλαδικά με 52 κλίνες, που λειτουργούσε από το 2023 με μόνο 2 ειδικούς παθολόγους ιατρούς:
– εφημερεύει καθημερινά καλύπτοντας υγειονομικά όλη την Π.Ε. Δράμας και όχι μόνο,
– νοσηλεύει ασθενείς από όλες τις ιδιωτικές κλινικές της Π.Ε. Δράμας (τουλάχιστον 5),
– νοσηλεύει ασθενείς άλλων ειδικοτήτων είτε διότι δεν εφημερεύει η αντίστοιχη ειδικότητα (Ουρολογική) είτε διότι «όλα τα περιστατικά στο τέλος νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική».
– έχει στην ευθύνη της το Διαβητολογικό Ιατρείο του Γ.Ν. Δράμας και τα Παθολογικά Εξωτερικά Ιατρεία.
Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια επείγοντα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να προσληφθεί άμεσα ο αναγκαίος αριθμός παθολόγων με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όπως και όλων των υπόλοιπων υγειονομικών προκειμένου να λειτουργήσει η Παθολογική Κλινική του Γ.Ν Δράμας με ασφάλεια τόσο των ασθενών όσο και του ίδιου του ιατρικού προσωπικού.
Θέμα «Επερώτηση για την άμεση παρέμβαση και χρηματοδότηση έργων του ΤΟΕΒ Κουδουνίων και Νοτίου Δράμας»
Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,
Σε συνέχεια του αιτήματος του ΤΟΕΒ Κουδουνίων και Νοτίου Δράμας, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα εξής:
Ο ΤΟΕΒ Κουδουνίων και Νοτίου Δράμας διαχειρίζεται ένα αρδευτικό δίκτυο κρίσιμης σημασίας, το οποίο εξυπηρετεί την άρδευση περίπου 15.000 στρεμμάτων καλλιεργειών. Ωστόσο, το δίκτυο αυτό αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω του απαρχαιωμένου εξοπλισμού, των κατασκευαστικών ατελειών του Αναδασμού Κουδουνίων του 2009, αλλά και των πλημμυρικών φαινομένων που έχουν προκαλέσει επιπλέον φθορές.
Συγκεκριμένα, παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των αρδευτικών υποδομών, όπως:
Ανεπαρκής συντήρηση και φθορές στο φράγμα Εμμανουηλίδη που θέτουν σε κίνδυνο την περιοχή από πλημμύρες και καταστροφές καλλιεργειών.
Ηλεκτροδότηση δύο υδρογεωτρήσεων σε αγροτικές περιοχές που παραμένουν ανενεργές, παρότι είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Καθαρισμός του ποταμού Αγίας Βαρβάρας και των αρδευτικών καναλιών, που παραμένουν φραγμένα από φερτά υλικά, με συνέπεια την πλημμύρα καλλιεργειών και οικισμών.
Με δεδομένο ότι το υφιστάμενο πλαίσιο αρμοδιοτήτων των Περιφερειών (Ν. 3852/2010) περιλαμβάνει την υποστήριξη των ΤΟΕΒ σε θέματα διαχείρισης υδάτων και υποδομών άρδευσης, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε:
Ποια άμεσα μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την αποκατάσταση του φράγματος Εμμανουηλίδη και την πρόληψη περαιτέρω πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή;
Τι ενέργειες θα γίνουν για τη συντήρηση και καθαρισμό των αρδευτικών καναλιών, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη άρδευση των καλλιεργειών;
Υπάρχει δυνατότητα άμεσης έκδοσης αδειών χρήσης νερού για τον ΤΟΕΒ Κουδουνίων, προκειμένου να ενταχθεί σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα και να εξασφαλιστεί η νόμιμη λειτουργία του δικτύου;
Προτίθεται η Περιφέρεια να συμπεριλάβει και τον ΤΟΕΒ Κουδουνίων στα σχέδια χρηματοδότησης για την κάλυψη των εξόδων ηλεκτροδότησης των υδρογεωτρήσεων, όπως έγινε με άλλους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) στη Θράκη;
Ζητάμε την άμεση ανταπόκρισή σας και την ενεργοποίηση των μηχανισμών για τη χρηματοδότηση των έργων συντήρησης και την επίλυση των προβλημάτων που απειλούν την αγροτική παραγωγή στην περιοχή.
Για την
«Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία»
Ηλιόπουλος Στέργιος
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειPrivacy policy