Εξαιρετική προσπάθεια από την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ
Πολύτιμη η συμβολή του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη
Σειρά τεσσάρων επεισοδίων-διαλέξεων για την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού δημιούργησε η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Κεντρική ιδέα της σειράς διαλέξεων-ντοκιμαντέρ αποτελεί η εξιστόρηση της ιστορίας του Πόντου και του πολιτισμού που αναπτύχθηκε εκεί από τους Έλληνες, καθώς και η εξιστόρηση του ξεριζωμού τους από την «ιστορική πατρίδα». Η χρονική αλληλουχία του έργου, που χωρίζεται σε τέσσερις μεγάλες περιόδους, επιτρέπει στον θεατή να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της παρουσίας των Ελλήνων στον Πόντο στα αρχαία, βυζαντινά και οθωμανικά χρόνια, καθώς και στη νεότερη περίοδο κατά την οποία επικράτησε το κίνημα των Νεοτούρκων και στη συνέχεια του Κεμάλ, με τις γνωστές συνέπειες για τον Ελληνισμό.
Στα τέσσερα επεισόδια, ο Επίκουρος Καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης, και ο επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας, Δρ. Θεοδόσιος Αρ. Κυριακίδης, «διατρέχουν» την ιστορία περίπου τριών χιλιάδων ετών και υπογραμμίζουν την οικονομική, πολιτιστική και πολιτική δραστηριότητα των Ελλήνων του Πόντου.
«Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία των συναδέλφων στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου μας η οποία αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο της δουλειάς τους, τη βαθιά αγάπη που τρέφουν για τα επιστημονικά τους πεδία, αλλά και τις ποικίλες δράσεις εξωστρέφειας του Αριστοτελείου. Η σειρά αυτή των διαλέξεων φωτίζει τη βαρυσήμαντη ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, προσφέροντας στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει πληρέστερα τις πτυχές της», επισημαίνει ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.
Η δημιουργία των τεσσάρων αυτών σύντομων επεισοδίων, με τη στήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη και του τηλεοπτικού σταθμού Open Beyond, έχει σκοπό να προσφέρει με απλό και κατανοητό λόγο χρήσιμη και αναγκαία ενημέρωση στο ελληνικό κοινό σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό του Ελληνισμού του Πόντου.
Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, εξωστρεφής από την ίδρυσή της (2017), επιχειρεί και με αυτό τον τρόπο το άνοιγμα στην κοινωνία, συμβάλλοντας στη γνώση της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Όσοι/όσες επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν τα τέσσερα επεισόδια της σειράς των διαλέξεων-ντοκιμαντέρ στο κανάλι της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ στο Youtube, στους ακόλουθους συνδέσμους αντίστοιχα για κάθε επεισόδιο:
Κρατώντας την υπόσχεση που δόθηκε πέρυσι με αφορμή τα εκατό χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, την εκκένωση της Θράκης, τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, εκατό χρόνια από την μόνιμη εγκατάσταση των προσφύγων στο Καλαμπάκι, τιμούμε τους όλους τους πρόσφυγες πρώτης γενιάς. Χωρίς διάκριση, χωρίς εξαιρέσεις, άλλωστε, το χωριό μας είναι αμιγώς προσφυγικό.
Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου το πρωί θα τελεστεί μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Καλαμπάκι για όλους τους «ανταλλάξιμους» πρόσφυγες που θεμελίωσαν τη ζωή όλων μας, που δεν αντάλλαξαν τη μνήμη και την περηφάνια της καταγωγής.
Η παρουσία όλων μας τιμά τη μνήμη των παππούδων και των γιαγιάδων μας, των ανθρώπων που μας κληρονόμησαν τη μνήμη για να τη διαφυλάξουμε.
Για τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμπακίου
Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δοξάτου
Αθανασία Π. Θεοδωρίδου
Για τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου
Ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι. Ναού & Αρχιερατικός Επίτροπος
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας, 15 Σεπτεμβρίου, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας και το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργανώνουν παιδικό εργαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες, προσκαλώντας τους μικρούς φίλους να γιορτάσουν μαζί τους την ημέρα της Δημοκρατίας.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχει ο συγγραφέας, κ. Βασίλης Τερζόπουλος, ο οποίος θα διαβάσει την ιστορία του βιβλίου του «Το κορίτσι με το φλάουτο»(εκδ. Υδροπλάνο), χρησιμοποιώντας εικόνες – μουσική και θα συνομιλήσει με τους μικρούς αναγνώστες στην Αίθουσα εκδηλώσεων της βιβλιοθήκης (είσοδος επί της Θεοτοκοπούλου) τη Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18:30.
Σας περιμένουμε!
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:
Ο Βασίλης Τερζόπουλος γεννήθηκε το 1980 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στη Δράμα.
Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics (Ευρωπαϊκή Πολιτική) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Διοίκηση Μονάδων Υγείας).
Έχει εργαστεί στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ως Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης, στον τομέα της Επικοινωνίας και του Πολιτισμού.
Είναι ο επικεφαλής του διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος Short and Green, με ταινίες περιβαλλοντικού προβληματισμού και κεντρικός παρουσιαστής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, καθώς επίσης συνεργάτης ελληνικού προγράμματος των Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Έχει εκδώσει πέντε βιβλία για παιδιά, εκ των οποίων το ένα και στα αγγλικά, σε ηλεκτρονική μορφή. Έχει δημοσιεύσει διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά και ιστοτόπους.