Connect with us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δράμας για την “Ονειρούπολη”

Δημοσιεύθηκε

στις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ «ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ» ΔΡΑΜΑΣ

 Η «Ονειρούπολη» αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό εορταστικών εκδηλώσεων και με πολιτιστική διάσταση για την πόλη μας και συνολικά για την ΠΕ. Οι χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν σε μια καλαίσθητη μικρή χριστουγεννιάτικη «πολιτεία» και στο πρόγραμμα δράσεων για μικρά παιδιά αλλά και στις εκδηλώσεις για μεγάλους.

Αυτή η προσπάθεια χρειάζεται φυσικά να στηριχθεί με σκοπό την αναβάθμισή της.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση,  αναβάθμιση σημαίνει, σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της: 

– Η «Ονειρούπολη» να προωθεί τα δεκάδες καλλιτεχνικά σχήματα της περιοχής μας και, πριν από όλα, τα ερασιτεχνικά προάγοντας όλες τις μορφές της τέχνης. Να βρουν βήμα έκφρασης δεκάδες καλλιτέχνες (μουσικοί, εικαστικοί, ηθοποιοί, κλπ) με ιδιαίτερη μέριμνα για τα μικρά παιδιά. Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορούν να βρουν τη θέση τους και καταξιωμένοι καλλιτέχνες.

– Το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για τα παιδιά χρειάζεται να επιμελείται από ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, παιδοψυχολόγους κλπ,  ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα και το περιεχόμενό του. Ένα περιεχόμενο,  που πρέπει να προάγει τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, τον σεβασμό στη διαφορετική φυλετική, πολιτιστική ταυτότητα σε αντίθεση με τις «αξίες» που προωθεί σήμερα το σύστημα, αυτές του ανταγωνισμού, της «επιχειρηματικότητας», του ατομισμού αλλά και απέναντι σε αυτές που ανέχεται, όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.

– Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρχει, για να εκφράζονται οι πολιτιστικές αξίες των προσφύγων και μεταναστών από τη δομή φιλοξενίας. Επίσης προσαρμοσμένες δράσεις για τα προσφυγόπουλα και μεταναστόπουλα.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της στοιχεία: 

– Η συμμετοχή του λαού και των παιδιών του στις εκδηλώσεις αλλά και το παράλληλο πρόγραμμα δραστηριοτήτων πρέπει να είναι δωρεάν.

– Οι τιμές προϊόντων κατανάλωσης και συνολικά των εμπορευμάτων,  που πωλούνται από μικρές επιχειρήσεις της Δράμας πρέπει να είναι προσιτές.

– Να μην υπάρχουν αποκλεισμοί μικρών επιχειρήσεων αλλά με αντικειμενικά καθολικά κριτήρια να δίνονται άδειες σε όσους το επιθυμούν. Όποια μικρή επιχείρηση αποκλειστεί τη μία χρόνια να παίρνει άδεια για την επόμενη.

– Άδειες επίσης να δίνονται σε πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος.

– Επίσης πρέπει να υπάρξει σοβαρή «συμπίεση» του κόστους της, που για φέτος ανέρχεται σε 340.000 ευρώ και τα έσοδα της να χρησιμοποιούνται σε υποδομές για τις επόμενες χρονιές.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τις απευθείας αναθέσεις ή ακόμα και με τη διαδικασία του διαγωνισμού των απαραίτητων εργασιών για τις εγκαταστάσεις ,την μεταφορά των οικίσκων, τον ηλεκτροφωτισμό, αλλά και του «συντονισμού εργασιών και ελέγχου εγκαταστάσεων» ( θέματα 2 έως 5 της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας στις 9-11-2021), όπως εισηγείται η δημοτική αρχή, η οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη που στο παρά πέντε εισηγείται τα θέματα με τις αναθέσεις σε ιδιώτες όλης σχεδόν της οργάνωσης των εκδηλώσεων.

Οι απαραίτητες εργασίες, οι εγκαταστάσεις και φυσικά ο έλεγχος για την ασφάλειά τους να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου και των υπηρεσιών του.

Και με αφορμή την περίπτωση της «Ονειρούπολης» έρχεται στην επιφάνεια η ανάγκη να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο προσωπικό οι υπηρεσίες του Δήμου,  όπως η τεχνική υπηρεσία, η υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού, καθαριότητας καθώς και το τμήμα που περιλαμβάνει τον πολιτισμό, που στη συγκεκριμένη περίπτωση εμπλέκονται με τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων και ήταν τα επόμενα βήματα που έπρεπε να είχαν γίνει μετά την σωστή απόφαση για διάλυση της ΔΕΚΠΟΤΑ.

 Με βάση τα παραπάνω καταψηφίζουμε τις εισηγήσεις στα θέματα ημερήσιας διάταξης της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Μήτρου Γιώργος, δημοτικός σύμβουλος Δράμας.    

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Στις 7 Οκτωβρίου η εκλογή Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου και ώρα 9:00 η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων Δράμας και Ηλείας, ως και τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων.

Πηγή: vimaorthodoxias.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Κεντρική επετειακή εκδήλωση για τα 81 χρόνια από την Βουλγαρική Θηριωδία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Τέλεση επετειακών εκδηλώσεων για τα 81 χρόνια από την Βουλγαρική Θηριωδία στην μνήμη των θυμάτων από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής στον Δήμο Δράμας

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022
 • 7:30 – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικόλαου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος , Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, μετά του Ιερού Κλήρου της πόλης 10:00- Προσέλευση επισήμων 10:30- Τέλεση Μνημοσύνου Ομιλία από τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο για την επέτειο της ημέρας
 • Εν πομπή μετάβαση στο σημείο Σφαγιασθέντων, έναντι Ξενοδοχείου <<Ξενία>> με ενδιάμεση στάση και κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Δημάρχου Δράμας Θεόφιλου Αθανασιάδη στην ομώνυμη οδό.
 • Επιμνημόσυνη δέηση
 • Κατάθεση στεφάνων
 • Τήρηση ενός λεπτού σιγής
 • Εθνικός Ύμνος
 • Λήξη Τελετής
ΔΡΑΜΑ ( ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΟΡΥΛΟΒΟΥ) – Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022
 • 17:30- Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Κορυλόβου
 • Κατάθεση στεφάνων
 • Τήρηση ενός λεπτού σιγής
 • Εθνικός Ύμνος
 • Λήξη Τελετής

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ – Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022

 • 17:45- Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Αδελφών Μαίρης και Σταματίας Ζαχαροπούλου , Ελένης Μπρέζα, Χρηστάκου Ζεφαλή και Ιωάννη Μαυρίδη
 • Κατάθεση στεφάνων
 • Τήρηση ενός λεπτού σιγής
 • Εθνικός Ύμνος
 • Λήξη Τελετής

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη για τη σφαγή της Δράμας της 29ης Σεπτεμβρίου 1941

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΡΑΜΑΣ

ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΤΗΣ 29ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1941

 

Κατά τη Βουλγαρική Κατοχή  στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (1941-1944), ο δραμινός πληθυσμός βίωσε μια πρωτοφανή σε σκληρότητα βία από τις δυνάμεις κατοχής. Τα εκτεταμένα  βουλγαρικά αντίποινα συγκλόνισαν την κοινή γνώμη και χαράχτηκαν στη δημόσια μνήμη ως «η σφαγή της Δράμας».

Ως εξέγερση και σφαγή της Δράμας  αναφέρεται η εξέγερση των Ελλήνων ενάντια στην βουλγαρική κατοχή και τον επιχειρούμενο εκβουλγαρισμό, και η σφαγή που ακολούθησε από τις δυνάμεις κατοχής. Η εξέγερση ξέσπασε στις 28 Σεπτεμβρίου και διήρκεσε μέχρι τις 2 Οκτωβρίου του 1941, ενώ μέχρι τις 5 του ίδιου μήνα, οι βουλγαρικές δυνάμεις εκτόπισαν τους Έλληνες αντάρτες και πρόσφυγες από τους γειτονικούς ορεινούς όγκους.

Αποτέλεσε την πρώτη μαζική λαϊκή εξέγερση στον ελλαδικό χώρο αλλά και ένα από τα πρώτα (αναφέρεται και ως το πρώτο) σε ευρωπαϊκή κλίμακα κίνημα εναντίον του Άξονα. Μετά την καταστολή του κινήματος ακολούθησαν μαζικά αντίποινα κυρίως στον νομό Δράμας από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής. Σφαγές κατά Ελλήνων έλαβαν χώρα στην πόλη της Δράμας καθώς και στην ευρύτερη περιοχή όπως στο Δοξάτο, τη Χωριστή, την Αδριανή, την Προσοτσάνη, τα Κουδούνια, τον Καλό Αγρό, το Νικοτσάρα, το Μυλοπόταμο, τα Κύργια κ.λπ., ενώ λίγοι ήταν οι οικισμοί που δεν μέτρησαν νεκρούς.

Η Σφαγή του δραμινού λαού ήταν μία ακόμη θυσία ανάμεσα στις τόσες πολλές που υπέστησαν οι Έλληνες κατά τους απελευθερωτικούς τους αγώνες διαχρονικά. Τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1941 απέδειξαν ότι οι πρωτοπόροι Έλληνες της εθνικής αξιοπρέπειας και ανεξαρτησίας ήταν οι Δραμινοί που βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν, αλλά δεν συμβιβάστηκαν, δεν έσκυψαν το κεφάλι, δεν βουλγαρογράφτηκαν.

Οι Δραμινοί που πολέμησαν στο βουνό και στην πόλη, στο χωριό και στην κωμόπολη, άοπλοι και ένοπλοι, επιλέγοντας τον αγώνα κατά του κατακτητή και όχι τη συνεργασία μαζί του, προτιμώντας την ελευθερία και όχι τη σκλαβιά. Οι Δραμινοί που έπεσαν θύματα στην άνιση πάλη κατά των Βούλγαρων φασιστών ποτίζοντας με αίμα το δέντρο της ελευθερίας της Ελλάδας από την αρχή της Κατοχής.

ΑΙΩΝΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ!

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

Advertisement
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

“Εξαιτίας του με απέλυσαν” είπε ο 25χρονος δολοφόνος του Δημήτρη στην Χρυσούπολη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Πρόσληψη 7 ατόμων με σύμβαση ορισμένου χρόνου στο Δήμο Δράμας

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Υποχρεωτικός εφοδιασμός αλυσίδων, αντιολισθητικών μέσων ή χιονολάστιχα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Δραμινή ισχυρίστηκε ψευδώς ότι της έκλεψαν χρήματα και διάφορα χρυσαφικά

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Εντυπωσιακό άγαλμα του Ηρακλή στους Φιλίππους

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Η απονομή των ετήσιων βραβείων της ΚΥΚΛΩΨ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Παρουσίαση παράταξης “ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ για τη Δράμα”

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Αριστειδης Μωυσιαδης: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ…

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

Στο καθεστώς «Απάτητα Βουνά» το Φαλακρό

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Στη Δράμα η έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Σύλληψη για ναρκωτικά στη Δράμα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Επιστολή παραίτησης Γαλόπουλου από Αντιδήμαρχος Κ. Νευροκοπίου

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ4 εβδομάδες πριν

Η ιστορία και η εξέλιξη των καζίνο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Συνελήφθη στη Δράμα για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

ΑΘΛΗΤΙΚΑ4 εβδομάδες πριν

2022 Παγκόσμιο Κύπελλο: Τα καλύτερα στοιχήματα, κορυφαία αουτσάιντερ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Στις 7 Οκτωβρίου η εκλογή Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Φρίκη στην Καβάλα: «Παγίδα θανάτου» σε γυναίκα και μωρό από τον δολοφόνο

Πολιτιστικά3 ημέρες πριν

«Τραντέλληνες», το μουσικό αναλόγιο του Δραμινού Λογοτέχνη Γιάννη Χαριτάντη

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Υποχρεωτικός εφοδιασμός αλυσίδων, αντιολισθητικών μέσων ή χιονολάστιχα

Εκπαιδευτικά4 ημέρες πριν

Έναρξη εγγραφών Γ’ φάσης στο Δ.Ι.Ε.Κ. Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

Κεντρική επετειακή εκδήλωση για τα 81 χρόνια από την Βουλγαρική Θηριωδία

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη για τη σφαγή της Δράμας της 29ης Σεπτεμβρίου 1941

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

Στο καθεστώς «Απάτητα Βουνά» το Φαλακρό

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Project για τη Δράμα: Θετική Ψυχολογία και Ποιότητα Ζωής στους Νέους

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

“Εξαιτίας του με απέλυσαν” είπε ο 25χρονος δολοφόνος του Δημήτρη στην Χρυσούπολη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Δ ΄Κύκλος Επιχειρηματικής Επιτάχυνσης της Δομής Στήριξης Επιχειρηματικότητας Lab40

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Κάποιος που υπήρξε Project, έστω και για λίγο, παραδίδει την έδρα του…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Απούσα η Περιφέρεια ΑΜ-Θ από τη δημιουργία Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Η απονομή των ετήσιων βραβείων της ΚΥΚΛΩΨ

Εκπαιδευτικά2 εβδομάδες πριν

Αιτήσεις συμμετοχής στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας 2022-2023

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών