Η υποψήφια Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Χρυσάνθη Χαρίσκου, την Παρασκευή 12 Απριλίου και ώρα 11:30 π.μ. επισκέφθηκε το Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης συναντήθηκε με την πρόεδρο Ευγενία Σαραφίδου και μέλη του συλλόγου καρκινοπαθών Δράμας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση για την πορεία ίδρυσης ογκολογικού τμήματος , την στιγμή μάλιστα που ο Νομός Δράμας βάλλεται από την έξαρση του καρκίνου.
Πραγματικά η ασθένεια έχει αυξητική τάση στον νομό μας. Πιο συγκεκριμένα η θνησιμότητα τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε κατά 10,7% στο γυναικείο πληθυσμό. Ειδικότερα, τις τελευταίες δεκαετίες, η έξαρση του καρκίνου μειώνει ακόμα περισσότερο τον πληθυσμό της Δράμας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες βιβλιογραφικές αναφορές οι παράγοντες που προκάλεσαν αυτή τη δυστυχή εξέλιξη ποικίλουν. Αρχικά η περιοχή έχει επηρεαστεί επικίνδυνα από τη χρήση φυτοφαρμάκων. Έπειτα οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και ειδικότερα ρύποι-όπως για παράδειγμα το ραδόνιο- που μεταφέρονται από τη γειτονική Βουλγαρία με τα νερά του Νέστου συμβάλλουν στην ένταση του φαινομένου.
Ασφαλώς μεγάλης σημασίας είναι και η διαρροή ραδιενέργειας που ξεκίνησε από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι του 2006.
Επιπλέον είναι γνωστό ότι το καίσιο ανιχνεύεται σε υψηλές ακόμη συγκεντρώσεις σε περιοχές της Mακεδονίας, ενώ σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα, από το 1986 και έπειτα είχαμε 2,6 φορές περισσότερα κρούσματα λευχαιμίας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ζει στη σκιά του Τσερνομπίλ για 30 ακόμη χρόνια.
Στη συνάντηση που είχε η υποψήφια βουλευτής συζήτησε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του συλλόγου. Παρά τη συνεχή υποβάθμιση του νοσοκομείου, στη διάρκεια των συζητήσεων μας, αναδείχθηκε η επιτακτική ανάγκη για την υλοποίηση του αιτήματος της δημιουργίας ογκολογικού τμήματος στην πόλη της Δράμας.
Δεν νοείται να πρέπει να μεταφερθεί ένας ασθενής από τη Δράμα σε μεγαλύτερες πόλεις όπως η Αλεξανδρούπολη ή η Θεσσαλονίκη. Ως εκ τούτου και οι δύο πλευρές κατέληξαν σε ένα κοινό συμπέρασμα: είναι σαφής η ανάγκη για την ίδρυση του ογκολογικού Τμήματος, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχει διαθέσιμος Ογκολόγος.
Το θέμα της χρηματοδότησης σχετικά με την τεχνολογική υποδομή έχει λυθεί. Ζωτικής σημασίας ζήτημα, αποτελεί η ανάγκη δημιουργίας Μητρώου καταγραφής ασθενών, αφού καθιστά την παρακολούθηση και κατά συνέπεια την ίαση αποτελεσματικότερη. Επισημαίνεται, λοιπόν, η αναγκαιότητα εύρεσης λύσεων στα προβλήματα αυτά.