Connect with us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Θ. Ξανθόπουλος: Αδιαφανή τα κριτήρια χρηματοδότησης των καλλιτεχνών

Published

on

Η λίστα Πέτσα-Μητσοτάκη διαπερνά οριζόντια το κυβερνητικό έργο

«Εισάγετε αδιαφανή κριτήρια χρηματοδότησης για τις καλλιτεχνικές ομάδες και τους καλλιτέχνες. Η δόξα της λίστας Πέτσα-Μητσοτάκη φαίνεται ότι διαπερνά οριζόντια το κυβερνητικό έργο. Ξεκίνησε από τα ΜΜΕ, την ναυαρχίδα της επικοινωνίας και έρχεται τώρα και στον πολιτισμό».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, Κέντρο πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ και άλλες διατάξεις», που συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής.

«Το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει με ενάργεια την τεράστια διαφορά μεταξύ προοδευτικής και συντηρητικής παράταξης όσον αφορά και στο μείζον θέμα πολιτισμού. Για την κυβερνητική πλειοψηφία η διάσταση του πολιτισμού είναι πρωτίστως οικονομική. Μια διάσταση  κόστους-επένδυσης και απόδοσης. Για μας είναι κυρίως δημιουργική, αποτελεί στοιχείο της ανθρώπινης υπόστασης», επεσήμανε ο βουλευτής και πρόσθεσε:

«Μιλάμε για το κτήριο του ΑΚΡΟΠΟΛ που είναι ένα διατηρητέο έργο τέχνης και έχει εξορισμού συμβολισμούς και περιεχόμενο. Υπάρχει πάντα η διαλεκτική σχέση μορφής και περιεχομένου. Στο κτήριο αυτό επομένως  δεν μπορεί να κάνετε ΙΕΚ κατάρτισης καλλιτεχνών. Αποτελεί ύβρι, αποτελεί προσβολή», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος..

Όπως είπε, η λειτουργία του έργου τέχνης είναι να ανοίγει δρόμους, να είναι πιο μπροστά από την εποχή του αλλά και σε σχέση με αυτήν.  Οι καλλιτέχνες δεν είναι μάνατζερ, είναι δημιουργοί. Και το νομοσχέδιο σας επιδιώκει να επιβάλει μια πεζή, διαχειριστική άποψη της τέχνης. Μια άποψη που την αφυδατώνει από το επαναστατικό, προοδευτικό, βαθιά ουμανιστικό της περιεχόμενο σαν να πρόκειται για απλή διαχείριση οποιουδήποτε προϊόντος.

Ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε επίσης τα εξής:

-Ο μισός νόμος έρχεται χωρίς διαβούλευση

-Δεν είναι τυχαίο ότι οι φορείς του πολιτισμού είναι αντίθετοι με το νομοσχέδιο. Οι αρχαιολόγοι δεν κλήθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή με το πρόσχημα ότι δεν τους αφορά, αλλά το άρθρο 20 μιλά για την αρχαία κληρονομιά.» Ποιόν κοροϊδεύετε;. Αποκλείετε όποιον θεωρείτε εμπόδια στα σχέδια σας; Αν δεν αφορά τους αρχαιολόγους ένα μείζον θέμα πολιτιστικής πολιτικής και διαχείρισης της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς, ποιούς αφορά επιτέλους;».

-Η παραχώρηση σε ιδιώτες της παραγωγής και πώλησης αντιγράφων των αρχαιοτήτων είναι στους στόχους σας; Θα απαντήσετε εάν μέσω του αυτού του τρόπου στοχεύετε να το εκχωρήσετε και αυτό το κομμάτι σε ιδιώτες;

– Σας επεσήμανε ο κ. Σκουρολιάκος ότι επίκειται απώλεια εσόδων. Δεν ξέρουμε πόσων ακριβώς. Αλλά η επιλογή σας είναι καταδικαστέα γιατί αφαιρεί αναγκαίους πόρους από το τομέα του πολιτισμού.

-Και τα συζητάμε όλα αυτά κάτω από την πίεση της αχαρακτήριστης παρέμβασης Ερντογάν στο μνημείο της Αγίας Σοφίας. Αντιλαμβάνεστε τη σημασία και τον συμβολισμό όλων των μνημείων στην ελληνική επικράτεια.

– Ο πολιτισμός  είναι δημιουργία, άλλες είναι οι δραστηριότητες που φέρνουν χρήματα. Αλλά μέσα στην νεοφιλελεύθερη οίηση που σας διακατέχει είναι δύσκολο να το αντιληφθείτε.

Τέλος ο κ. Ξανθόπουλος, ως βουλευτής Δράμας, χαρακτήρισε θετική την χρηματοδότηση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας με 1,5 εκ. ευρώ. «Το ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κι εσείς ορθώς το ολοκληρώσατε», είπε χαρακτηριστικά.

Και έθεσε στην υπουργό Πολιτισμού τα παρακάτω ερωτήματα που απασχολούν όλη τη Δράμα: «Τον Σεπτέμβριο με το καλό και ανάλογα με την πανδημία, θα βρίσκεστε στη Δράμα για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και η Δραμινή κοινωνία θα περιμένει απαντήσεις για το τι θα γίνει με την καπναποθήκη της οδού Περδίκα και με την σχολή κινηματογράφου που εδώ κι ένα χρόνο δεν έχουμε κάποια απάντηση».

 

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Μητσοτάκης διαγράφει τον Κυριαζίδη για το «κάνε ένα παιδί» στην Κωνσταντοπούλου

Published

on

By

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαγράφει τον βουλευτή Δημήτρη Κυριαζίδη μετά το χυδαίο σχόλιο στη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Ο Δημήτρης Κυριαζίδης παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ με το ερώτημα της διαγραφής, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης μετά την ατάκα «πήγαινε κάνε κάνα παιδί»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραπέμπει τον βουλευτή Δημήτρη Κυριαζίδη στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας με το ερώτημα της διαγραφής, μετά την χυδαία ατάκα προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και του ζήτησε να μεταφέρει στον Δημήτρη Κυριαζίδη πως αν δεν ζητήσει συγγνώμη από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για την ατάκα «πήγαινε κάνε κανένα παιδί», θα διαγραφεί.

Νωρίτερα η φράση «κάνε κανένα παιδί» αλλά και η άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο της Μαρίας Ζαχαράκη όσο και του Θάνου Πλεύρη καθώς και του συνόλου της Βουλής.

Η ανακοίνωση για την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας έγινε από τον πρόεδρο Νικήτα Κακλαμάνη στη Βουλή, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από την κ. Κωνσταντοπούλου αλλά και από όλες τις γυναίκες, ενώ η απόφαση για την διαγραφή του θα γίνει γνωστή μέχρι την Δευτέρα.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι «ύστερα από επικοινωνία που είχα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπό την ιδιότητα του ως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής κύριος Κυριαζίδης παραπέμφθηκε, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, στην επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής» και προσέθεσε: «Προσωπικά δε, στο πρόσωπο της προέδρου κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, ως πρόεδρος του Σώματος, θέλω να ζητήσω συγνώμη από όλες τις κυρίες συναδέλφους και από όλες τις Ελληνίδες γυναίκες».

Το περιστατικό ξεκίνησε όταν στο βήμα βρισκόταν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον βουλευτή να ακούγεται να λέει «πήγαινε κάνα κάνα παιδί ή υιοθέτησε κανένα».

Η αντίδραση του προεδρεύοντος Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ήταν άμεση και ζήτησε από τον Δημήτρη Κυριαζίδη να ζητήσει συγνώμη κάτι που δεν έγινε.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε μετά το απαράδεκτο σχόλιο Κυριαζίδη πως «το θέμα δεν είναι να ζητήσει συγγνώμη ένας βουλευτής προς εμένα, αλλά να τελειώσουμε με αυτές τις πρακτικές», ενώ την δήλωσή αυτή αποδοκίμασε και ο Θάνος Πλεύρης.

Σε παρέμβασή της, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη κάλεσε τον βουλευτή να ανακαλέσει, τονίζοντας ότι δεν κρινόμαστε εδώ εάν έχουμε παιδιά αλλά όταν δουλεύουμε με αξιοσύνη και παράγουμε έργο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος είπε ότι, πιο προσβλητική από τη φράση που ειπώθηκε, είναι οι τρεις προσπάθειες, να αποφύγει ο κ. Κυριαζίδης να πει μία απλή λέξη: «Συγνώμη για την βλακεία που ξεστόμισα». «Είναι μια λέξη, είναι μια βαθιά νοοτροπία που βρίσκεται ριζωμένη μέσα στον ίδιο και δεν ξέρω ‘γω σε πόσους άλλους» είπε ο κ. Γερουλάνος.

«Καλώ τη ΝΔ να αποβάλλει από τις τάξεις της τέτοιες λογικές και τέτοιες νοοτροπίες» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης είπε ότι αυτό που είπε ο Δ. Κυριαζίδης είναι απαράδεκτο, προσβλητικό και απάνθρωπο και ότι μια συγγνώμη δεν λέει τίποτα διότι όπως λέει ο λαός από τότε που βγήκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο.

«Αυτό που εκφράσατε είναι, όχι ένα στερεότυπο αλλά η βαθύτερη αιτία της πατριαρχίας» είπε εκ μέρους της Νέας Αριστεράς η Έφη Αχτσιόγλου και σημείωσε μεταξύ άλλων πως «το χειρότερο δεν είναι αυτό που εκστόμισε αλλά ότι δεν κατανοεί αυτό που εκστόμισε».

«Είμαστε όλοι στο πλευρό της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Πιστεύω ότι έχει μετανιώσει ο συνάδελφος» είπε από την ΚΟ Σπαρτιάτες ο Ιωάννης Κόντης, ενώ από την ΚΟ Νίκη, ο Γεώργιος Ρούντας ευχήθηκε να είναι τελευταία φορά που απευθύνεται τέτοια ύβρις απέναντι σε γυναίκα, που είναι η βασίλισσα και το κόσμημα της κοινωνίας.

Καταδικάζουμε το αυτονόητο, και την ανοησία που ακούστηκε στο κοινοβούλιο είπε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Χήττας.

Ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης είπε ότι το κυβερνών κόμμα αποδοκιμάζει το σχόλιο του κ. Κυριαζίδη: «Η γυναίκα έχει πλήρως το δικαίωμα της επιλογής του αυτοπροσδιορισμού το πώς θα διαθέσει το σώμα της. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε να ακούγονται τέτοια σχόλια εδώ πέρα».

Η Ντόρα Μπακογιάννη, καταδικάζει με έντονο τρόπο την συμπεριφορά του Δημήτρη Κυριαζίδη εναντίον της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, την ώρα που εξελισσόταν το επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον κ. Κυριαζίδη, προσήλθε στη Βουλή και μετέβη στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών για να προβεί σε δήλωση καταδίκης της συμπεριφοράς του.

«Θέλω ξεκάθαρα να καταδικάσω την φωνή που ακούστηκε από συνάδελφο της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, εναντίον της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Τέτοιες κουβέντες δεν μπορεί να λέγονται στην Βουλή των Ελλήνων, αλλά και δεν μπορεί να λέγονται πουθενά. Και παρότι η κυρία Κωνσταντοπούλου μπορεί να είναι όσο προκλητική θέλει απέναντι στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εμείς δεν επιτρέπεται ποτέ να αντιδράσουμε με αυτό τον τρόπο», δήλωσε η κυρία Μπακογιάννη.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ετήσιος Χορός Εμπορικού Συλλόγου Δράμας – FLASHBACK PARTY

Published

on

By

Σας περιμένουμε το Σάββατο 8 Μαρτίου, ανήμερα της Γιορτής της Γυναίκας, για μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη χορό, μουσική από όλες τις εποχές και ατελείωτο κέφι!
📅 Σάββατο 8 Μαρτίου 2025
📍 MYLOS Theama
🕘 Έναρξη: 21:00
🎟 Είσοδος: 12€ (με ποτό)
📞 Κρατήσεις: 6938984678
Γιορτάζουμε μαζί με ρυθμούς που θα μας ταξιδέψουν στον χρόνο, σε μια βραδιά αφιερωμένη στη διασκέδαση !!

Continue Reading

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μαζική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στη Δράμα για την Επέτειο της Τραγωδίας στα Τέμπη

Published

on

By

Φωτογραφία Dimitris Sidos

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η μεγαλειώδης συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Δράμας, ανήμερα της θλιβερής επετείου του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, όπου 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η κινητοποίηση αυτή ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην πόλη, με χιλιάδες πολίτες να κατακλύζουν όχι μόνο την πλατεία Ελευθερίας, αλλά και τους γύρω δρόμους, δημιουργώντας μια πρωτοφανή εικόνα πυκνής παρουσίας. Η μετακίνηση των συμμετεχόντων γινόταν με δυσκολία, καθώς το πλήθος είχε γεμίσει κάθε διαθέσιμο χώρο.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων και μαθητές απηύθυναν ομιλίες, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτηση της κοινωνίας για την τραγωδία. Παράλληλα, για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων, μεγάλα σωματεία και εργατικές συνομοσπονδίες είχαν προκηρύξει απεργίες σε όλη τη χώρα. Στη Δράμα, ο εμπορικός κόσμος και η εστίαση στήριξαν δυναμικά την κινητοποίηση, με τα καταστήματα να κλείνουν κατά την ώρα της συγκέντρωσης, επιτρέποντας στους επαγγελματίες να συμμετάσχουν.

Μετά το πέρας της συγκέντρωσης, ακολούθησε δυναμική πορεία προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Δράμας. Η οδός Εθνικής Αμύνης γέμισε ασφυκτικά από διαδηλωτές, οι οποίοι με παλμό και συνθήματα απαίτησαν δικαιοσύνη και αλλαγές, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα μνήμης και διεκδίκησης.

Continue Reading

Αναζήτηση στην Google

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Πέτρος Τσολιάς –  Γενικός Διευθυντής κόμματος «ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ»

Πολιτιστικά1 μήνα ago

Αποθεώθηκε και καταχειροκροτήθηκε η Μελίνα Μποτέλλη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Αντιδήμαρχοι και Εντεταλμένοι Σύμβουλοι στο Δήμο Δράμας για το 2025

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 μήνα ago

Παράταση ρύθμισης οφειλών προς το Δήμος Δράμας

Πολιτιστικά3 μήνες ago

Ημερολόγιο 2025 με θέμα τους Αράπηδες Μοναστηρακίου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Διακοπή νερού σήμερα Δευτέρα 30/12 ,από τις 23:00 έως τις 06:00

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για τον οδικό άξονα Δράμα – Καβάλα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες ago

Η Kourtidis Group αναγνωρίζεται ως “Great Place to Work” στην Ελλάδα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Αθώος ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Παναγιώτης Γκλαβόπουλος

Πολιτιστικά2 μήνες ago

Ανοιχτή πρόσκληση για την πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή

Πολιτιστικά1 μήνα ago

Τρίτος κύκλος του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες ago

Αλλαγή στην ημέρα διεξαγωγής της Λαϊκής Αγοράς εν όψει των γιορτών

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες ago

Μαζική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στη Δράμα για την Επέτειο της Τραγωδίας στα Τέμπη

Πολιτιστικά3 μήνες ago

Η Μελίνα Μποτέλη για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας

Πολιτιστικά3 μήνες ago

Η αθέατη πλευρά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας

Πολιτιστικά2 εβδομάδες ago

Βράβευση της ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΠΟΤΕΛΛΗ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες ago

Ο Μητσοτάκης διαγράφει τον Κυριαζίδη για το «κάνε ένα παιδί» στην Κωνσταντοπούλου

Εκπαιδευτικά2 εβδομάδες ago

3ο Γυμνάσιο Δράμας: Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες ago

Ετήσιος Χορός Εμπορικού Συλλόγου Δράμας – FLASHBACK PARTY

Πολιτιστικά2 εβδομάδες ago

“Μικρές Ταινίες, Μεγάλα Όνειρα”

Πολιτιστικά2 εβδομάδες ago

Από τη Δράμα στα ΟΣΚΑΡ

Πολιτιστικά2 εβδομάδες ago

Cinematherapy με τη συμμετοχή 1900 μαθητών των Σχολείων της Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες ago

Μαζική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στη Δράμα για την Επέτειο της Τραγωδίας στα Τέμπη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες ago

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων: Όλοι στην απεργία

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες ago

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΜΑΣ: Στάσης Εργασίας, 11:00-14:00, την Παρασκευή 28/02/2025

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες ago

28 Φλεβάρη 2025 – 24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία

Πολιτιστικά3 εβδομάδες ago

Γιώργος Αγγελόπουλος, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ

Χρηστικά4 εβδομάδες ago

Στρατηγική αξιοποίησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού

Πολιτιστικά1 μήνα ago

Αποθεώθηκε και καταχειροκροτήθηκε η Μελίνα Μποτέλλη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 μήνα ago

Παράταση ρύθμισης οφειλών προς το Δήμος Δράμας

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών