Connect with us

Εκλογές 2019

Ο Μέτιος χρησιμοποιεί το μηχανισμού της Περιφέρειας για εξυπηρετήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Δήλωση του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επικεφαλής του συνδυασμού Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, Κώστα Κατσιμίγα, με αφορμή την απαράδεκτη ενέργεια του Χρήστου Μέτιου να χρησιμοποιεί τη θεσμική του ιδιότητα για την εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπών.

Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επικεφαλής του συνδυασμού Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, Κώστας Κατσιμίγας, με αφορμή την απαράδεκτη ενέργεια του Χρήστου Μέτιου να χρησιμοποιεί τη θεσμική του ιδιότητα για την εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τη διοργάνωση από τον κ. Χρήστο Μέτιο εκδήλωσης προεκλογικού χαρακτήρα, τη Δευτέρα 8 Απριλίου στην Κομοτηνή, για την οποία απευθύνεται πρόσκληση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και με αριθμό Πρωτοκόλλου από το Γραφείο Περιφερειάρχη.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι από τις 26 Μαρτίου βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο και ως εκ τούτου η πρακτική της χρησιμοποίησης μιας θεσμικής ιδιότητας, καθώς και δημόσιου χρήματος και εργαζόμενων της Περιφέρειας, για καθαρά προεκλογικούς σκοπούς, είναι επιεικώς απαράδεκτη.

Ο κ. Μέτιος μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε προεκλογική δραστηριότητα, με την ιδιότητα του Υποψήφιου Περιφερειάρχη, με δικούς του πόρους και με διοργανωτή τον ίδιο ή την παράταξή του».

Οι προτάσεις του Κώστα Κατσιμίγα για την ανάπτυξη της Π.Ε. Έβρου

Τις προτεραιότητές του για την Περιφέρεια και ειδικότερα για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, παρουσίασε ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Κατσιμίγας, στην εκδήλωση παρουσίασης των πρώτων 12 υποψήφιων του συνδυασμού Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία για την Π.Ε. Έβρου.

Αποδεικνύοντας ότι έχει βαθιά γνώση των θεμάτων μείζονος σημασίας για την περιοχή και των αναγκών των τοπικών κοινωνιών, ο κ. Κατσιμίγας περιέγραψε συγκεκριμένες θέσεις και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, που θα συμβάλουν στην επίλυση υφιστάμενων προβλημάτων, στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων και στη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης.

«Η Περιφέρειά μας καταγράφει από τους χαμηλότερους δείκτες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», παρατήρησε στον πρόλογό του, επισημαίνοντας πως αυτό είναι κάτι που δεν δικαιολογείται, με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τη δεσπόζουσα γεωπολιτική θέση που διαθέτει. «Σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται καλά», πρόσθεσε, «κι αυτό πρέπει να το ανατρέψουμε».

  • Εκμετάλλευση των επιφανειακών υδάτων για την άρδευση των αγροτικών γαιών της περιοχής με στόχο το μικρότερο κόστος παραγωγής

Ξεκινώντας από τον Πρωτογενή τομέα, περιέγραψε μια σειρά από έργα και δράσεις που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών και στη θωράκιση ενός από τους βασικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας. Επέμεινε ιδιαίτερα στο ζήτημα της άρδευσης των αγροτικών γαιών της περιοχής με επιφανειακά ύδατα, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής. «Ειδικά οι βαμβακοπαραγωγοί οι οποίοι καλλιεργούν με άντληση, ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί σε σχεδόν απαγορευτικά ύψη», σημείωσε. «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλα τα επιφανειακά νερά», επισήμανε, «και αυτό θα γίνει, κάνοντας αναδασμούς εκεί που πρέπει να γίνουν, αρχής γενομένης από τον κάμπο του Ορμενίου, και στη συνέχεια να κατασκευαστούν δίκτυα άρδευσης». «Ένας κανόνας που ισχύει γενικότερα στην Ελλάδα», σχολίασε, «είναι να φτιάχνουμε ένα φράγμα και στη συνέχεια να διαπιστώνουμε ότι για να ποτίσουμε με τα νερά του, χρειάζεται καταρχάς  αναδασμός και κατόπιν δίκτυα άρδευσης. Βλέπουμε λοιπόν τα φράγματα να είναι σε αχρησία για 10-15 χρόνια, χωρίς να εκπληρώνουν τον σκοπό για τον οποίο δαπανήθηκαν λεφτά».

Εστιάζοντας ειδικότερα στην περιοχή του Έβρου, ανέφερε ως ενδεικτικές τις περιπτώσεις του φράγματος της Λύρας και του φράγματος της Καβησού, καταθέτοντας τη δέσμευση να προχωρήσουν άμεσα στις δύο αυτές περιοχές οι κατασκευές αρδευτικών δικτύων και οι αναδασμοί, όπου απαιτούνται. «Ταυτόχρονα, θα αναμοχλεύσουμε και την κατασκευή ταμιευτήρα στο Δέρειο, που είναι μια παλιά ιστορία και δεν έχει προχωρήσει», προσέθεσε, ενώ δεσμεύτηκε και για την επίλυση των προβλημάτων άρδευσης που εντοπίζονται στον νότιο Έβρο, παρότι η περιοχή γειτνιάζει με το ποτάμι. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη αποστράγγισης του κάμπου νότια του Τυχερού.

  • Έξυπνη γεωργία και δράσεις για την ενίσχυση του Πρωτογενούς τομέα στην Π.Ε.Έβρου

Άλλες δράσεις για τον Πρωτογενή τομέα, που πρόκρινε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας είναι οι εξής:

  • Η στήριξη των οινοπαραγωγών.
  • Η στήριξη εναλλακτικών καλλιεργειών, που θα βασίζονται στην σταθερή ποιότητα και στην επαρκή ποσότητα.
  • Η στήριξη της προσπάθειας για επανέναρξη της σηροτροφίας στην περιοχή του Σουφλίου.
  • Η στήριξη της μελισσοκομίας.
  • Η στήριξη της ελαιοπαραγωγής.
  • Η προώθηση τοπικών προϊόντων, για τον χαρακτηρισμό τους ως Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης.
  • Η δημιουργία ζώνης θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων.
  • Η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων.
  • Η αύξηση των ελέγχων για τις παράνομες εισαγωγές φυτοφαρμάκων και ζωοτροφών.
  • Η υποστήριξη των δήμων σε δράσεις βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας.
  • Η υλοποίηση, πιλοτικά σε πρώτο στάδιο, προγραμμάτων εφαρμογής της «έξυπνης» γεωργίας, σε συνεργασία και με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
  • Η στήριξη της κτηνοτροφίας, με την ανάπτυξη βιολογικών εκτροφών, και τη συμβολή στην επίλυση των προβλημάτων χρήσης των βοσκοτόπων.
  • Η προστασία της περιοχής από τις εισαγόμενες ζωονόσους.
  • Η ενίσχυση της ιχθυοκαλλιέργειας και της οστρακοκαλλιέργειας στο Δέλτα του Έβρου, καθώς και η ενίσχυση της παράκτιας αλιείας.
  • Η αξιοποίηση του άφθονου δασικού πλούτου της περιοχής.
  • Η επίλυση των γραφειοκρατικών εκκρεμοτήτων για την σύντομη αξιοποίηση του ζεόλιθου στον βόρειο Έβρο, σε συνεταιριστική βάση, από τοπικούς συνεταιρισμούς.

 

  • «Δεσμεύομαι ότι η αποκατάσταση των αναχωμάτων θα γίνεται πλέον με αργιλικό πυρήνα και όχι με φερτά υλικά»

Μεγάλη έμφαση έδωσε ο Κώστας Κατσιμίγας στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων που ανακύπτουν από τον ποταμό Έβρο. «Θα προσπαθήσουμε – και θα το πετύχουμε, να είστε σίγουροι», υπογράμμισε, «να επιλύσουμε το πρόβλημα των αρμοδιοτήτων για την αντιπλημμυρική προστασία του τόπου». «Ο Έβρος είναι πηγή ζωής, αλλά και πηγή προβλημάτων», παρατήρησε, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στις παρεμβάσεις που έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες και στο δαιδαλώδες πλαίσιο των αρμοδιοτήτων». «Πολλοί θυμούνται ότι προσωπικά έδωσα μάχες την περίοδο που ήμουν Εκτελεστικός Γραμματέας», σημείωσε, για να επισημάνει ότι «τον Έβρο τον ξέρω καλά και πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι σε αυτήν την πόλη, σε αυτόν τον τόπο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν καλά το ποτάμι και τι συμβαίνει με αυτό». «Εγώ δεσμεύομαι για ένα πράγμα – η συνάδελφοί μου μηχανικοί θα το καταλάβουν», συνέχισε, «ότι η αποκατάσταση των αναχωμάτων θα γίνεται πλέον με αργιλικό πυρήνα και όχι με φερτά υλικά. Τα φερτά είναι για την προσωρινή αποκατάσταση μέχρι την επόμενη πλημμύρα. Τα αναχώματα που σπάνε, είτε με τεχνητή κατάκλιση, είτε με φυσικό τρόπο, θα ανακατασκευάζονται με αργιλικό πυρήνα».

  • Ναι στη στήριξη των εθνικών πάρκων Δαδιάς και Δέλτα Έβρου, όχι σε κάθε απόπειρα απόληψης χρυσού

Αναφερόμενος στις δράσεις για το περιβάλλον, έθεσε σε προτεραιότητα τη στήριξη των Φορέων Διαχείρισης των εθνικών πάρκων Δαδιάς και Δέλτα Έβρου, ενώ δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι θα απορριφθεί κάθε απόπειρα απόληψης χρυσού από την περιοχή.

  • «Δεσμευόμαστε να χρηματοδοτήσουμε μελέτες και στη συνέχεια έργα για την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος του παλαιού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης»

Η ανάγκη επανάχρησης των υγιών κτιριακών κελυφών αποτελεί μια σταθερή θέση του Υποψήφιου Περιφερειάρχη ΑΜΘ, και προφανώς η περίπτωση του παλιού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης είναι ιδανική για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού. «Δεσμευόμαστε να χρηματοδοτήσουμε μελέτες και στη συνέχεια έργα για την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος του παλαιού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης», υπογράμμισε ο κ. Κατσιμίγας, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι εξαιτίας της γραφειοκρατίας της κεντρικής διοίκησης, η παραχώρησή του στην Περιφέρεια καθυστέρησε για σχεδόν 7 χρόνια. «Ωστόσο κι αυτό έγινε», παρατήρησε, «και είναι αξιέπαινη και η κεντρική κυβέρνηση, η οποία τελικά το έκανε». «Και μάλιστα δε δίστασε να το κάνει και παραμονές των εκλογών, επιτρέποντας να βγουν κάποιοι και να πουν ότι έγινε κατόπιν ενεργειών τους», προσέθεσε με νόημα. «Σημασία έχει ότι πλέον εκεί σταδιακά θα στεγαστούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας για τον Έβρο», συνέχισε, «η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, που πραγματικά είναι ντροπή το ότι ακόμα βρίσκεται σε μισθωμένο κτίριο, ενώ θα αποδώσουμε στην κοινωνία της Αλεξανδρούπολης το αμφιθέατρο του πρώην κτιρίου της Μοριακής Βιολογίας».

  • Τουρισμός 12 μήνες τον χρόνο, με προώθηση εναλλακτικών μορφών

Για την ανάπτυξη του τουρισμού, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας πρόταξε την ανάγκη να δημιουργηθούν συνθήκες για τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο, αναγνωρίζοντας ότι η περιοχή του Έβρου, ακριβώς επειδή δεν έχει μεγάλο θαλάσσιο μέτωπο, δεν μπορεί να στηριχτεί στο μοντέλο «ήλιος και θάλασσα». «Η Σαμοθράκη είναι ένας μπούσουλας», τόνισε σε αυτό το σημείο, υπενθυμίζοντας ότι οι περισσότεροι τουρίστες «δεν πηγαίνουν εκεί μόνο για να κάνουν μπάνιο, πηγαίνουν για όλα τα άλλα πράγματα που έχει αυτό το μαγικό νησί των Μεγάλων Θεών».

Στις εναλλακτικές, λοιπόν, μορφές τουρισμού συμπεριέλαβε καταρχάς τον συνεδριακό τουρισμό, η ανάπτυξη του οποίου πρέπει να εντατικοποιηθεί. Εξάλλου, ήδη η Αλεξανδρούπολη διαθέτει τις κατάλληλες προϋποθέσεις και τις αναγκαίες ξενοδοχειακές υποδομές. Επιπλέον, ο κ. Κατσιμίγας διέκρινε ότι τα δυο εθνικά πάρκα που βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, μπορούν να προσελκύσουν πλήθος τουριστών, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιοχές στην Ευρώπη, ενώ στην ίδια κατεύθυνση μπορούν να συμβάλουν και τα θρησκευτικά μνημεία. Δέσμευσή του, επίσης, είναι η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία σοβαρών κέντρων ιαματικού τουρισμού, στην Τραϊανούπολη και στη Σαμοθράκη. «Επομένως, ο τουρισμός στον Έβρο μπορεί να κρατήσει 12 μήνες και δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά τουρισμός που στηρίζεται στη θάλασσα και στον ήλιο», σημείωσε.

  • Χρηματοδότηση κάθε αναγκαίας υποδομής για την ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε για χρηματοδότηση κάθε αναγκαίας υποδομής για την ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών, επισημαίνοντας ότι αυτό πρέπει να λειτουργεί σε συνεργασία και όχι ανταγωνιστικά με το λιμάνι της Καβάλας. Διευκρίνισε δε ότι ακόμα κι όταν αναλάβει ο ιδιώτης στον οποίο θα γίνει η παραχώρηση χρήσης, η Περιφέρεια μπορεί να συνδράμει και να έχει καθοριστικό ρόλο με τη χρηματοδότηση της δημιουργίας σιδηροδρομικών υποδομών και την ενθάρρυνση για τη δημιουργία λιμενικών χερσαίων υποδομών.

Παράλληλα, στόχος κατά τον κ. Κατσιμίγα είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να έχει έναν δεσπόζοντα ρόλο και στις επιβατικές μεταφορές, εξυπηρετώντας τουρίστες από τα Βαλκάνια. Επιπλέον, μια επιδίωξή του θα είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και με προορισμούς στην Τουρκία.

  • Κατασκευή ενός νέου σύγχρονου τελωνείου στους Κήπου και δημιουργία καινούργιου μεθοριακού σταθμού στις Καστανιές

Στον τομέα των μεταφορών, προτεραιότητα επίσης αποτελεί η κατασκευή ενός νέου σύγχρονου τελωνείου στους Κήπους και η κατασκευή νέας γέφυρας δίπλα στην παλιά. Για το σκοπό αυτό, δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια θα συμβάλει μέσω των κοινοτικών κονδυλίων στην υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων. Επίσης, θα κινήσει τη διαδικασία για τη δημιουργία καινούργιου μεθοριακού σταθμού στις Καστανιές.

  • Συντήρηση του οδικού δικτύου, ειδικά στον βόρειο Έβρο

Αναφερόμενος στο οδικό δίκτυο, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ εστίασε ιδιαίτερα στους δρόμους του βορείου Έβρου και έκανε λόγο για ντροπιαστική κατάσταση. Πρόκειται για δρόμους που ουδέποτε συντηρήθηκαν, όπως τόνισε, για να επισημάνει ότι «εμείς θα επιβάλουμε τη συντήρηση και θα προσπαθήσουμε να περισώσουμε ό,τι μπορούμε από το οδικό δίκτυο του βόρειου Έβρου, ενώ θα ανακατασκευάσουμε εκείνα τα τμήματα που δυστυχώς χάθηκαν, από δική μας, ανθρώπινη αμέλεια».

  • «Απαιτούμε τη δρομολόγηση τακτικής σιδηροδρομική συγκοινωνίας, με μικρές γρήγορες αυτοκινητάμαξες, μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Δικαίων»

Για τη σιδηροδρομική Εγνατία, επανέλαβε τη θέση του ότι πρέπει να περνάει από τις Σέρρες και τη Δράμα, προσδίδοντας μια τεράστια δυναμική σε όλες τις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, και επισημαίνοντας πως αυτό θα εξυπηρετήσει καλύτερα και τα συμφέροντα των κατοίκων του Έβρου. Εστιάζοντας στην αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ των πόλεων της Περιφερειακής Ενότητας, ο κ. Κατσιμίγας υπογράμμισε ότι «απαιτούμε και δεν θεωρώ ότι είναι δύσκολο, τη δρομολόγηση τακτικής σιδηροδρομική συγκοινωνίας – με μικρές γρήγορες αυτοκινητάμαξες, όχι με συρμούς δυσκίνητους – μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Δικαίων, για να δώσουμε μία δυναμική στον βόρειο Έβρο». «Σκεφτείτε, ένα γρήγορο μέσο σταθερής τροχιάς, όπως το τραίνο, να μπορεί να ενώσει αυτά τα σημαντικά αστικά κέντρα του Έβρου, μαζί με το απομακρυσμένο Τρίγωνο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

  • Στήριξη των αιτημάτων του ΔΠΘ για νέα τμήματα, αισιοδοξία για την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη. Υποστήριξη και προβολή του Επιστημονικού έργου των ακαδημαϊκών δασκάλων

Μην παραλείποντας να αναφερθεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας υπογράμμισε ότι «θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο με δεσπόζουσα θέση στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια», επισημαίνοντας ότι ειδικά η Ιατρική Σχολή και το Παιδαγωγικό Τμήμα μπορούν να αποκτήσουν  διεθνή ρόλο. Δήλωσε επίσης την υποστήριξή του στο αίτημα για δημιουργία Κτηνιατρικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την ικανοποίηση του αιτήματος, ενώ συντάχθηκε με τη διοίκηση του Ιδρύματος όσον αφορά στις προτάσεις για ίδρυση νέων τμημάτων. «Θα συνεργαστούμε και θα στηρίξουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα», υπογράμμισε κλείνοντας, «και θα ζητήσουμε να υπάρξουν κίνητρα για μόνιμη διαμονή του ακαδημαϊκού προσωπικού». «Εμείς θα στηρίξουμε και το επιστημονικό έργο που παράγεται στο Πανεπιστήμιο», συνέχισε, «χρηματοδοτώντας και τις δημοσιεύσεις των πανεπιστημιακών, κάτι για το οποίο έχουμε τη δυνατότητα. Τα πανεπιστήμια είναι καλά, όταν αναδεικνύεται το επιστημονικό έργο των πανεπιστημιακών διδασκάλων. Και όταν αυτοί οι άνθρωποι παράγουν επιστημονικό έργο και είναι και ευχαριστημένοι από αυτό που κάνουν, το Πανεπιστήμιο εκτινάσσεται και γίνεται και ελκτικό για τους φοιτητές. Το Πανεπιστήμιο, αν αποκτήσει ένα κύρος, δε θα έχει να φοβάται αποστάσεις. Ο φοιτητής θα έρχεται να σπουδάσει Ιατρική στην Αλεξανδρούπολη, γιατί θα είναι από τις καλύτερες της Ελλάδας, με εξαιρετικούς πανεπιστημιακούς δασκάλους, διεθνώς αναγνωρισμένους. Όσες δράσεις κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, θα τις στηρίξουμε».

Διαβάστε όλο το άρθρο
Σχόλια

Εκλογές 2019

Διακόσμηση μπαλκονιού – Επιλέξτε το κατάλληλο στυλ σε φώτα Led

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Εάν σκέφτεστε να αναβαθμίσετε την αισθητική του μπαλκονιού σας, τώρα ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε σοβαρά. Με τη βοήθεια των φωτιστικών προφίλ αλουμινίου Led και των σποτ οροφής, μπορείτε να μετατρέψετε το μπαλκόνι σας σε μια υπαίθρια όαση, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε, να διασκεδάσετε ή απλά να απολαύσετε τη θέα. Ακολουθούν μερικές μοντέρνες ιδέες για να εμπνευστείτε σχετικά με την αναμόρφωση του μπαλκονιού σας:

Άνετο υπαίθριο σαλόνι

Επεκτείνετε τον εσωτερικό χώρο σας στο εξωτερικό μετατρέποντας το μπαλκόνι σας σε ένα υπαίθριο σαλόνι. Κατασκευάστε έναν στιβαρό, ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες καναπέ ή ανάκλιντρο. Ρίξτε μερικά αδιάβροχα μαξιλάρια για να κάθεστε άνετα και έτσι να μπορείτε να έχετε το τέλειο μέρος για να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. Φωτίστε τον χώρο σας τοποθετώντας στην οροφή σποτ Led για να εστιάσετε στα σημεία που θέλετε όπως το καθιστικό η τον χώρο του BBQ. Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε χωνευτή λεντοταινία μέσα σε προφίλ αλουμινίου περιμετρικά του μπαλκονιού σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια ζεστή, φιλόξενη ατμόσφαιρα μειώνοντας τα φώτα το βράδυ ή ένα χαλαρό περιβάλλον για να απολαύσετε τον πρωινό σας καφέ. Επιπλέον, τα περισσότερα σποτ οροφής έχουν μηχανισμό και μπορούν να εστιάσουν σε συγκεκριμένα σημεία, όπως ένα τραπεζάκι του καφέ ή το καθιστικό, δημιουργώντας ένα μαγευτικό παιχνίδι φωτός και σκιάς.

Ο Παράδεισος του Κηπουρού

Για τους λάτρεις των φυτών, το μπαλκόνι είναι ένας ιδανικός χώρος για τη δημιουργία ενός μίνι κήπου. Μπορείτε να σχεδιάσετε μία κάθετη σχάρα ή μία πολυεπίπεδη βάση για φυτά όπου με την χρήση προφίλ αλουμινίου και λεντοταινίας θα φωτίσετε τα λουλούδια και τα φυτά σας δημιουργώντας μία διαφορετική αισθητική. Επιλέξτε προφίλ αλουμινίου γιατί είναι ανθεκτικά στην  σκουριά. Επίσης, τα καθιστούν ιδανικά για χρήση σε αυτό το υγρό περιβάλλον. Εναλλακτικά, μπορείτε να αναδείξετε την πρασινάδα του σπιτιού σας, τοποθετώντας Led σποτ περιμετρικά της οροφής για να εστιάσετε γύρω από τα φυτά σας. Με αυτό τον τρόπο τα φυτά σας θα φαίνονται πιο ζωηρά και το σχήμα τους μεγαλύτερο.

Τραπεζαρία στο υπαίθριο

Μεταμορφώστε το μπαλκόνι σας σε μια γοητευτική τραπεζαρία με μπαρ. Κατασκευάστε ένα ανθεκτικό και κομψό χώρο τραπεζαρίας και πάγκου. Για το φωτισμό, τοποθετήστε ρυθμιζόμενα σποτ οροφής που παρέχουν έντονο φως στην τραπεζαρία. Για πιο οικεία ατμόσφαιρα, προσθέστε έναν διακόπτη dimmer για να ρυθμίσετε το φως ανάλογα με την περίσταση.

Χαλαρωτική διάθεση

Μετατρέψτε το μπαλκόνι σας σε ένα χαλαρωτικό σπα. Κατασκευάστε μια ελαφριά και κομψή ξαπλώστρα για ηλιοθεραπεία ή για τις ήσυχες στιγμές διαλογισμού. Προσθέστε μικρά led σποτ οροφής, για να δημιουργήσετε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα – στοχεύστε προς το δάπεδο για απαλό, έμμεσο φωτισμό ή χρησιμοποιήστε έγχρωμους λαμπτήρες για μια μοναδική εμπειρία.

Δημιουργικός χώρος εργασίας

Η απομακρυσμένη εργασία έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας. Πέρα από το εσωτερικό γραφείο του σπιτιού μπορείτε να σχεδιάσετε έναν εμπνευσμένο υπαίθριο χώρο εργασίας στο μπαλκόνι σας. Χρησιμοποιήστε υλικά όπως ξύλο και μέταλλο για να δημιουργήσετε ένα κομψό γραφείο με ράφια. Μπορείτε να το διακοσμήσετε περιμετρικά ή από κάτω με χωνευτό προφίλ αλουμινίου led. Επίσης μπορείτε να  χρησιμοποιήσετε σποτ οροφής για να φωτίσετε στα σημεία που θέλετε τον χώρο εργασίας σας, τοποθετώντας ρυθμιζόμενα φώτα που ταιριάζουν σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Η Τέχνη στον υπαίθριο χώρο

Εάν είστε λάτρης της τέχνης, μπορείτε να μετατρέψετε το μπαλκόνι σας σε μία μικρή γκαλερί. Κατασκευάστε ανθεκτικά ράφια εξωτερικού χώρου ή βάσεις για τα γλυπτά ή τα έργα τέχνης σας. Χρησιμοποιήστε σποτ οροφής για να δώσετε έμφαση στα έργα τέχνης σας, δημιουργώντας στον χώρο σας μία καλλιτεχνική ατμόσφαιρα.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Εκλογές 2019

Εξοικονομώ Επιχειρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το Επιμελητήριο Δράμας ενημερώνει ότι δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την Πρόσκληση της Δράσης για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» . Με την απόφαση ΥΠΕΝ/Δ ΕΠΕΑ/26201/171/2024 προκηρύσσεται το Πρόγραμμα με τίτλο «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στον τριτογενή τομέα (εμπορίου και υπηρεσιών και του τομέα του τουρισμού), τη μείωση των εκπομπών ρύπων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος.

Από τις  12 Μαρτίου 2024 ως τις 31 Μαρτίου 2024 , μπορούν να υποβάλλονται οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα», προϋπολογισμού 176,75 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Για κάθε επενδυτικό σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης που υποβάλλεται και επιχορηγείται στο πλαίσιο του προγράμματος, εξοικονομώ επιχειρώ , ο ελάχιστος ενεργειακός στόχος καθορίζεται ως ακολούθως:

– εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 40%

– μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%

– για το/α κτίριο/α ή την κτιριακή μονάδα που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης, θα πρέπει να επιτυγχάνεται από την υλοποίηση του σχεδίου αναβάθμιση της ενεργειακής του/ς κατηγορίας, βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά δύο (2) ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β+ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση), εφόσον πρόκειται για αναβάθμιση κτιριακών υποδομών που εμπίπτουν στις διατάξεις του ν.4122/2013. Για τον υπολογισμό της ενεργειακής αναβάθμισης κατά δύο τουλάχιστον κατηγορίες δεν θα πρέπει να συνυπολογίζεται η συνεισφορά εφαρμογών ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε. ή/και ΣΗΘΥΑ. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση επενδυτικών σχεδίων ενεργειακής αναβάθμισης που δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια απορρίπτονται από την διαδικασία αξιολόγησης.

Στο πλαίσιο της Δράσης «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΠΙΧΕΙΡΩ», επιλέξιμες είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια, σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού, διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής. Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού δικαίωμα συμμετοχής έχουν εκείνες, οι οποίες, σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση έχουν δυναμικότητα που δεν ξεπερνά τις 200 κλίνες.

Το ποσοστό ενίσχυσης για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων, φτάνει έως και 65%, αναλόγως του είδους της παρέμβασης  και του μεγέθους της επιχείρησης.

Αντιστοίχως, για τον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης ισχύουν τα εξής:

  • δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού.
  • δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ για τους λοιπούς κλάδους

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση, προκειμένου να υλοποιήσουν παρεμβάσεις:

  • ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακού κελύφους, όπως θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης,
  • ενεργειακής αναβάθμισης συστήματος φωτισμού, από νέας τεχνολογίας LED, εγκατάσταση αυτοματισμών μείωσης κατανάλωσης λόγω απουσίας/παρουσίας χρηστών,
  • εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων, όπως αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας,
  • εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ψύξης χώρων, όπως αντικατάσταση ψυκτών,
  • εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα αερισμού χώρων,
  • εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ζεστού νερού χρήσης,
  • εγκατάστασης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως ηλιοθερμικά συστήματα,
  • εγκατάστασης συστήματος αντιστάθμισης,
  • εγκατάστασης συστημάτων αυτοματισμού, ελέγχου και διαχείρισης σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο,
  • αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που αφορά στην παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία)

Αιτήσεις με σκοπό τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος: «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα» υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας: https://exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr/.

Στο πρόγραμμα εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

Στο Επιμελητήριο Δράμας επίσης λειτουργεί την υπηρεσία HelpDesk για b2b πληροφόρηση – υποστήριξη των επιχειρήσεων μελών του στα πλαίσια της ανταποδοτικής υπηρεσίας:

  • Με αποστολή mail: ccidrama@dramanet.gr και θέμα «ενημέρωση προγραμμάτων»
  • Με συμπλήρωση φόρμας στο «e-ραντεβού»   στο www.dramanet.gr
  • Με τηλέφωνο στο 2521022750 εσωτ. 1

Διαβάστε όλο το άρθρο

Εκλογές 2019

Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της Γεωθερμίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η δαπάνη ενέργειας και χρημάτων που απαιτείται από τη λειτουργία ενός γεωθερμικού συστήματος κλιματισμού έναντι σε ένα συμβατικό σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο, και ψύξης με κλιματιστικά, ανέρχεται μειωμένη κατά 60% ετησίως. Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι η θερμοκρασία του υπεδάφους είναι πολύ κοντινή στην επιθυμητή θερμοκρασία του εσωτερικού του κτιρίου. Έτσι, όταν χρησιμοποιείται γεωθερμία σε σπίτι, είναι ευκολότερο να θερμανθεί το κτίριο το χειμώνα και να ψυχθεί το καλοκαίρι.

Για να μπορέσει να επιτευχθεί η αναμενόμενη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη λειτουργία του γεωθερμικού συστήματος κλιματισμού, θα πρέπει να δίνεται η δέουσα σημασία στις παραμέτρους οι οποίες επηρεάζουν την απόδοση του συστήματος. Οι παράμετροι αυτές αφορούν το σχεδιασμό και τη συνδεσμολογία του συστήματος.

Ένα γεωθερμικό σύστημα κλιματισμού ανοικτού κυκλώματος, εκμεταλλεύεται τη θερμοκρασία του υπογείου νερού μέσω υδρογεωτρήσεων. Συνήθως απαιτούνται δύο υδρογεωτρήσεις, εκ των οποίων η μία χρησιμοποιείται ως υδρογεώτρηση άντλησης του νερού, και η δεύτερη χρησιμοποιείται ως υδρογεώτρηση επανεισαγωγής του υπογείου νερού στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα από όπου προήλθε, μετά την ενεργειακή του εκμετάλλευση. Ανάλογα με την ισχύ του συστήματος προκύπτει και η ζητούμενη παροχή του νερού.

Είναι απαραίτητο να έχουν μελετηθεί εξ’ αρχής στατιστικά στοιχεία της περιοχής σχετικά με τη διαθέσιμη παροχή υπογείου νερού στη θέση του έργου, ή να έχουν διερευνηθεί τυχόν κοντινές υδρογεωτρήσεις για να βεβαιωθεί το εκτιμώμενο ποσό αντλούμενου νερού. Κατόπιν, θα γίνει ο ακριβής σχεδιασμός του συστήματος.

Αν τελικά μετά την πραγματοποίηση της γεώτρησης προκύψει ότι η διαθέσιμη παροχή νερού είναι μικρότερη από την απαιτούμενη, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλαπλές γεωθερμικές αντλίες θερμότητας συνδεδεμένες εν σειρά. Με τον τρόπο αυτό η συνολική απαιτούμενη παροχή μειώνεται.

Βέβαια στην περίπτωση αυτή αλλοιώνεται η θερμοκρασία εισόδου του νερού στις επιμέρους μονάδες και μειώνεται κατ’ άτι η απόδοση του συστήματος. Τη μείωση αυτήν όμως την αντισταθμίζει το γεγονός ότι το σύστημα πλέον θα λειτουργεί ως inverter λόγω των πολλαπλών συμπιεστών που θα διαθέτει, με αποτέλεσμα την απόλυτη προσαρμογή στην απαιτούμενη ισχύ κάθε στιγμή.

Ένας τρόπος να αυξηθεί η απόδοση του γεωθερμικού συστήματος ανοικτού κυκλώματος, είναι να χρησιμοποιηθεί σύστημα inverter στην υποβρύχια αντλία. Με τον τρόπο αυτό θα ρυθμίζεται επακριβώς η αντλούμενη παροχή σύμφωνα με τη ζήτηση και θα αποφεύγεται το υδραυλικό πλήγμα. Ακόμη, πρέπει να δοθεί προσοχή στη θέση που θα έχει η γεώτρηση εμπλουτισμού σε σχέση με τη γεώτρηση άντλησης. Η γεώτρηση εμπλουτισμού [επανεισαγωγής], θα πρέπει να τοποθετηθεί κατά το δυνατόν μακριά από τη γεώτρηση άντλησης, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα της υπερβολικής θερμικής αλληλεπίδρασης.

Ένας άλλος παράγοντας ο οποίος επηρεάζει την απόδοση του γεωθερμικού συστήματος κλιματισμού στα ανοικτά κυκλώματα, είναι το αν το σύστημα είναι άμεσου ή έμμεσου βρόχου. Ο παράγοντας αυτός καθορίζεται από την ποιότητα του αντλούμενου νερού.

Το σύστημα που χρησιμοποιεί απευθείας στην εγκατάσταση το αντλούμενο νερό είναι σύστημα άμεσου βρόχου, ενώ το σύστημα που χρησιμοποιεί ενδιάμεσο εξοπλισμό προστασίας του εξοπλισμού [εναλλάκτη θερμότητας ανοξείδωτο ή τιτανίου] είναι το σύστημα έμμεσου βρόχου.

Για παράδειγμα, σε παραθαλάσσιες περιοχές, το αντλούμενο νερό είναι συνήθως υφάλμυρο, οπότε δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας στην εγκατάσταση λόγω των διαβρώσεων που θα προκαλέσει η υφαλμυρότητα.

Έτσι λοιπόν κατά το σχεδιασμό του γεωθερμικού συστήματος ανοικτού κυκλώματος πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα που εμφανίζει ένα σύστημα άμεσου βρόχου και ένα σύστημα έμμεσου βρόχου. Είναι γεγονός ότι ένα σύστημα άμεσου βρόχου παρουσιάζει μικρότερο κόστος επένδυσης, αλλά μεγαλύτερο κόστος συντήρησης του εξοπλισμού.

Επιπλέον, συνήθως ένα τέτοιο σύστημα εμφανίζει μικρότερο χρόνο ζωής έναντι σε ένα σύστημα έμμεσου βρόχου. Αντιθέτως, το σύστημα έμμεσου βρόχου, εμφανίζει μεγαλύτερο κόστος επένδυσης, μικρότερο κόστος συντήρησης και μεγαλύτερο χρόνο ζωής.

Αναφορικά με την απόδοση των συστημάτων αυτών, είναι γεγονός ότι το έμμεσο σύστημα παρουσιάζει μικρότερες αποδόσεις από το άμεσο σύστημα, με σχεδόν ίδια ηλεκτρική κατανάλωση, διότι η θερμοκρασία του νερού ανακυκλοφορίας είναι αλλοιωμένη σε σχέση με τη θερμοκρασία νερού άντλησης. Ωστόσο όμως το έμμεσο σύστημα δίνει το πλεονέκτημα ρύθμισης της θερμοκρασίας ανακυκλοφορίας στο δεύτερο βρόχο, καθώς και του καλύτερου αυτοματισμού σχετικά με την τελική λειτουργία του συστήματος.

Ένας ακόμη τρόπος ελέγχου και βελτιστοποίησης της απόδοσης του ανοικτού γεωθερμικού συστήματος, είναι ο σωστός καθορισμός των θερμοκρασιών που απαιτούνται στην ανακυκλοφορία του νερού στο εσωτερικό του κτιρίου, για τη θέρμανση και την ψύξη του. Ο καθορισμός αυτός συνδέεται με τη θερμοκρασία του υπογείου νερού, και με τις επενεργοποιήσεις των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας κατά τη λειτουργία του συστήματος.

Σε συνέχεια των παραπάνω, εξετάζοντας τη λειτουργία ενός γεωθερμικού συστήματος κλειστού κυκλώματος, θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στη διαστασιολόγηση του γεωσυλλέκτη, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη απόδοση του συστήματος. Το συνηθέστερο λάθος στο οποίο υποπέφτει  ένας μελετητής γεωθερμίας είναι ότι σχεδιάζει ένα σύστημα ψύξης στην Ελλάδα σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Λόγω του ότι οι Ευρωπαϊκές προδιαγραφές αναφέρονται σε συστήματα θέρμανσης, ένα σύστημα ψύξης δε λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα τις υψηλές καταναλώσεις ενέργειας επομένως και το υψηλό κόστος λειτουργίας. Το πρόβλημα αυτό διορθώνεται μελετώντας τις Αμερικάνικες προδιαγραφές οι οποίες αναφέρονται σε συστήματα ψύξης. Άρα λοιπόν πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στην ακριβή διαστασιολόγηση του γεωσυλλέκτη.

Ένα κλειστό κύκλωμα κάθετου βρόχου έχει καλύτερη απόδοση όταν χρησιμοποιούνται υλικά πολύ υψηλής θερμικής αγωγιμότητας κατά την τσιμέντωση του. Το ποσοστό του μπεντονίτη κατά την τσιμέντωση των γεωτρήσεων πρέπει να είναι περίπου 20% κατ’ όγκο του νερού, ώστε να έχει την καλύτερη απόδοση η κάθε οπή. Εκτός αυτού, είναι γεγονός πως εάν στο μίγμα τσιμέντωσης προστεθεί άμμος (πυριτική ή τοιχοποιίας), τότε το παραγόμενο μίγμα δύναται να έχει ακόμα και διπλή θερμική αγωγιμότητα σε σχέση με το απλό μίγμα μπεντονίτη.

Όταν ένα κλειστό κύκλωμα οριζόντιου βρόχου αποτελείται από σωληνώσεις διαμορφωμένες σε σπειροειδή μορφή, τότε δίνεται το πλεονέκτημα μεγαλύτερης απόδοσης από μικρότερο διαθέσιμο χώρο. Ένα άλλο μυστικό που έχει προκύψει από μελέτες είναι ότι η εφαρμογή ενός κωνικού συστήματος είναι πολύ πιο αποδοτική ενεργειακά από ότι η εφαρμογή ενός κωνικού συστήματος, και αυτό διότι βελτιώνεται η θερμική διάχυση στον κατακόρυφο άξονα του κάθε κώνου.

Η μελέτη της μακροχρόνιας λειτουργίας των γεωθερμικών συστημάτων, οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία συνδυάζονται με βιβλιογραφικά στοιχεία, ώστε να προκύψουν περαιτέρω επεμβάσεις βελτιστοποίησης της απόδοσης τους και μέγιστης εξοικονόμησης ενέργειας κατά τη λειτουργία τους.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

Νίκη Ευκαρπίας – Δόξα Δράμας 1-1: Προμελετημένο έγκλημα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Ανακαλύφθηκε μια ολόκληρη αρχαία πόλη κάτω από τη Δράμα.

Εκπαιδευτικά1 μήνα πριν

Η ROBOTEK Δράμας πρώτη στον διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ΑΜ-Θ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Κώστας Αποστολίδης (1948 – 2024): Το Made in Greece επιχειρηματικό όνειρο ενός σπάνιου ανθρώπου

Εκπαιδευτικά1 μήνα πριν

Μεγάλη επιτυχία του Δραμινού καθηγητή πληροφορικής Ραφαήλ Τζίμα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 μήνα πριν

Στους αγώνες των Ανοιχτών Πρωταθλημάτων στη Δράμα παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Δράμας Δωρόθεος

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Ο δρόμος για Αμφίπολη έχει… πολύ δρόμο μπροστά του

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

Τη μεγαλύτερη ντροπή στα 106 χρόνια της ιστορίας μας φέτος δεν θα τη γλιτώσουμε

Εκπαιδευτικά1 μήνα πριν

Βραβείο στην Εικονική Επιχείρηση «Stalk Jet» του 1ου ΕΠΑΛ Δοξάτου

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

16η αγωνιστική της Α’ ΕΠΣΔ 2023-2024

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

«Μπαμ» της BIANCO MONTE Δράμα κόντρα στην ΑΕΚ 29-26

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Βρέθηκε σορός ηλικιωμένου σε χωράφι στην Καλή Βρύση

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Κρίνουμε απαράδεκτο το καθεστώς δυνητικής αργίας Γενικής Ιατρού

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

Ολοταχώς για το τοπικό η ΔΟΞΑ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Προσκυνηματική εκδρομή στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ τον Μάιο

Εκπαιδευτικά3 ημέρες πριν

Αντάμωμα σχολείων και Πολιτισμών στις 19 Απριλίου 2024

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε την υγεία ως εμπόρευμα και τον ασθενή ως πελάτη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Την Τετάρτη 17 Απρίλη κάνουμε το βήμα ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για μας και τα παιδιά μας

Εκπαιδευτικά4 ημέρες πριν

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι δίκαιος, γιατί έχει τον νου του στα παιδιά μας

Εκπαιδευτικά4 ημέρες πριν

5ο Δημ. Σχολείο Δράμας: Η θρεπτική αξία του Σαρακοστιανού τραπεζιού

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Πίνακας διημερεύσεων διανυκτερεύσεων 16-30 Απριλίου 2024

Πολιτιστικά2 εβδομάδες πριν

Μαρία Κιόρτεβε: “Ηχηρή Σιωπή” το Σάββατο 06 Απριλίου 2024 στις 19:00

Εκπαιδευτικά2 εβδομάδες πριν

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 εβδομάδες πριν

Κ.Α.Ο.Δ.- ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Το Σάββατο στις 17:00 ΑΠΚ Κραχτίδη η πρεμιέρα των Play Out

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Ανακαλύφθηκε μια ολόκληρη αρχαία πόλη κάτω από τη Δράμα.

Χρηστικά3 εβδομάδες πριν

Cavalieri Assyrtiko ’23 Η νέα εσοδεία της οινοποιίας NICO LAZARIDI!

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Ήταν ένας απελευθερωτικός αγώνας. Δεν ήταν αγώνας συμφερόντων. Δεν ήταν αγώνας για την ύλη.

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

1ο Βραβείο πήρε η σχολική εφημερίδα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας σε διεθνή διαγωνισμό

Εκπαιδευτικά4 εβδομάδες πριν

Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας και Νερού

Πολιτιστικά4 εβδομάδες πριν

Ευχαριστίες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δραμινών και φίλων Θεσσαλονίκης ΥΔΡΑΜΑ

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών