Μπροστά στην κρίση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την καλύτερη αντιμετώπισή της. Ιδιαίτερα, οι Δήμοι έχουν χρέος να δουν με προτεραιότητα τις ανθρωπιστικής φύσης πρωτοβουλίες και να λάβουν άμεσα μέτρα προστασίας των κοινωνικών ομάδων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η κρίση, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν κορυφώθηκε ακόμη στη χώρα μας και αναμένεται να έχει διάρκεια. Το βέβαιο είναι ότι όσο νωρίτερα λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα, τόσο περιορίζονται οι δυσάρεστες συνέπειες.
Με αυτές τις σκέψεις και συναισθανόμενοι απόλυτα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του Δήμου μας, οφείλουμε να αναφερθούμε στις δυνατότητες που έχουν οι ΟΤΑ και να διατυπώσουμε σχετικές προτάσεις, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν συνολικά ή εναλλακτικά. Προτείνουμε:
- Την άμεση επιχορήγηση της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας για την απρόσκοπτη συνέχιση της παροχής γεύματος στους άπορους Δραμινούς, εφόσον το επιθυμεί. Επισημαίνεται ότι με απόφαση του δημοτικού συμβουλίουείναι δυνατή η παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, περιλαμβανομένων και των εκκλησιαστικών, μέχρι το επιτρεπόμενο ποσό (1,5% των εσόδων).
- Ανάθεση σε εταιρία catering της διανομής φαγητού για τα άτομα που δεν καλύπτονται από άλλον φορέα και είτε αδυνατούν να μετακινηθούν είτε ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η κάλυψη των εξόδων μπορεί να γίνει από την έκτακτη επιχορήγηση 60.000 € στο Δήμο Δράμας. Η ευελιξία που παρέχει η σχετική εγκύκλιος επιτρέπει ή μάλλον επιβάλλει την ανάληψη αυτής της δαπάνης για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.
- Συνεργασία όλων των κοινωνικών δομών του Δήμου (Κοινωνική Υπηρεσία, Κέντρο Κοινότητας, Βοήθεια στο σπίτι, ΚΔΑΠμεΑ, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, ΤΕΒΑ κλπ) και αξιοποίηση πληροφοριών από άλλους φορείς (Εκκλησία, Θεραπευτήριο Χ.Π., δομές ψυχικής υγείας, φιλανθρωπικά σωματεία, οργανώσεις κλπ) για την πλήρη αποτύπωσητων ευάλωτων οικογενειών ή ατόμων στην επικράτεια του Δήμου. Από την αποτύπωση να προκύπτει ποιος φορέας παρέχει οποιαδήποτε παροχή, ώστε να αναλάβει ο Δήμος την κάλυψη όσων υπολοίπων μπορεί και να αποφευχθεί η αλληλοεπικάλυψη.
- Ιδιαίτερα, από το Πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’, το οποίο πρέπει να ενισχυθεί σε προσωπικό, μπορούν να καλυφθούν πολύ περισσότεροι συμπολίτες μας και για επιπλέον παροχές από αυτές που μέχρι σήμερα καλύπτονται.
- Αξιοποίηση όλων των εκτός λειτουργίας κτηριακών υποδομών (Κοινωνικό Παντοπωλείο, ΚΗΦΗ, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠμεΑ, Παιδικοί Σταθμοί κλπ), του εξοπλισμού τους (αυτοκίνητα κλπ μέσα) και του προσωπικού του Δήμου που δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες τους, για παροχή υπηρεσιών παρασκευής και διανομής φαγητού, καθώς και επικοινωνίας και εξυπηρέτησης ευάλωτων ατόμων που βρίσκονται σε αδυναμία.
- Κατά περίπτωση και συνδυαστικά μπορούν να δοθούν διατακτικές για αγορά τροφίμων παρ. 2 άρθρου 202 ν. 3463/06 (Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, καθώς και για την αντιμετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκηςεπιτρέπεται να χορηγούνται στους οικονομικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους είδη διαβιώσεως ή περιθάλψεως, κυρίως ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής, με απόφαση του δημοτικού και κοινοτικού συμβουλίου. Με τους ίδιους όρους επιτρέπεται να χορηγούνται χρηματικά βοηθήματα.)
- Επαναδραστηριοποίηση του αδρανοποιημένου Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την τεχνική υποστήριξη της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει αδρανές σήμερα που η δράση του θα ήταν καταλυτική για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Κλείνοντας, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι επιθυμούμε οι προτάσεις που διατυπώνουμε να μην θεωρηθούν ότι έχουν αντιπολιτευτικό και παραταξιακό χαρακτήρα και ότι έχουν τεθεί υπόψη της Δημοτικής Αρχής πριν τρεις ημέρες.
Ο κορονοιος δεν περιμένει ούτε λεπτό!!!
Και μην ξεχνάμε όλοι μας…. ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!!!
Γραφείο Τύπου
e-mail: poli-zoi@outlook.com
Διαδίκτυο: www.poli-zoi.gr