Connect with us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Τα μυστικά του νερού στο σπήλαιο Μααρά της Δράμας

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπερσύγχρονη κάμερα ρίχνει φως στο σκοτάδι

Eιδικοί αισθητήρες και μια κάμερα τελευταίας τεχνολογίας καταγράφουν πώς λειτουργεί το σύστημα του νερού σε ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια σπήλαια στον κόσμο

Από Μαρία Ριτζαλέου | voria.gr | Οι φωτογραφίες είναι των Χρ. Πέννου και Γ. Σωτηριάδη

Δέκα σύγχρονοι μετρητές της θερμοκρασίας αέρα και νερού και της στάθμης του ποταμού, καθώς και μια κάμερα τελευταίας τεχνολογίας, που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία, ρίχουν φως στα έγκατα του σπήλαιου των Πηγών Αγγίτη (Μααρά). Στόχος της ευρωπαϊκής συνεργασίας επιστημόνων είναι να καταγράψουν τις μεταβολές του νερού στο πέρασμα των χρόνων, στον μεγαλύτερο, γνωστό μέχρι στιγμής, καρστικό (σ.σ.διαβρωμένο από το νερό) αγωγό της Ελλάδας, μήκους άνω των 15 χλμ., από τα οποία έχουν χαρτογραφηθεί περίπου 10 χλμ.

Μια ομάδα σπηλαιολόγων, με επικεφαλής τον Χρήστο Πέννο, γεωλόγο, επισκέπτη καθηγητή στο πανεπιστήμιο Μπέργκεν της Νορβηγίας, τον επίσης γεωλόγο Γιώργο Σωτηριάδη και τον αρχαιολόγο Σταύρο Ζαχαριάδη, βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στο σπήλαιο του Μααρά για να μελετήσουν πώς λειτουργεί υδρολογικά το σύστημα του νερού, αφού από εκεί ξεκινά ο ποταμός Αγγίτης, από τον οποίο αρδεύεται όλος ο κάμπος της Δράμας.

«Κατανοώντας τους μηχανισμούς που διέπουν τη λειτουργία του συγκεκριμένου σπηλαίου, θα μπορέσουμε να εξάγουμε συμπεράσματα και για άλλες πηγές του γλυκού νερού, καθώς στη χώρα μας το 90% κατατάσσονται στις καρστικές πηγές, που σημαίνει ότι εντοπίζεται διάβρωση του ασβεστόλιθου, όπως συμβαίνει και στο σπήλαιο Μααρά. Τα συστήματα αυτά και ειδικότερα όσα βρίσκονται στην περιοχή της Μεσογείου είναι πολύ ευαίσθητα στις κλιματικές μεταβολές και η μελέτη τους θα μας δώσει πολύτιμα στοιχεία για το πώς αντιδρούν στην κλιματική αλλαγή που βιώνουμε», δήλωσε στη Voria.gr ο κ. Ζαχαριάδης.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ερευνούν την ποιότητα του νερού, που αρδεύει την πεδιάδα της Δράμας, πώς εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα οι βροχοπτώσεις, πώς επιδρά στο σπήλαιο ο τεράστιος όγκος νερού, ποιο είναι το ποσοστό νιτρικών στο νερό. Ήδη μάλιστα υπάρχουν κάποια πρώτα αποτελέσματα από παλαιότερες μετρήσεις που δείχνουν την ύπαρξη νιτρικών στο νερό, το οποίο διαρρέει το σπήλαιο και φτάνει ως τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Ειδικά η κάμερα που έχει τοποθετηθεί σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από την είσοδο θα δίνει ανά 6 ώρες και σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού εικόνα, μέσω της οποίας οι επιστήμονες θα αντιλαμβάνονται πώς αλλάζουν οι συνθήκες στο εσωτερικό του σπηλαίου, το οποίο είναι γεμάτο νερό και πώς επηρεάζονται οι όχθες του ποταμού.

Για το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα έχει συμπράξει μια μεγάλη ερευνητική ομάδα, επιστημόνων, φορέων και σπηλαιολόγων, όπως το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας που κατασκεύασε και παραχώρησε την κάμερα, το πανεπιστήμιο του Μπέργκεν Νορβηγίας, μέσω της επίκουρης καθηγήτριας Rannveig Øvrevik Skoglund, ο Dr Aurel Persoiu από το Ινστιτούτο Σπηλαιολογίας της Ρουμανίας, ο Σπηλαιολογικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης «Πρωτέας», αλλά και η Δημοτική Επιχείρηση του δήμου Προσοτσάνης Δράμας.

«Στην επίσκεψή μας αυτή συναντήσαμε πολλές δυσκολίες, σημαντικότερη από τις οποίες ήταν το γεγονός πως η πορεία μας εντός του σπηλαίου γινόταν μέσα από το ποτάμι και σε αρκετές περιπτώσεις απαιτούσε να κολυμπήσουμε κόντρα στο ρεύμα, έχοντας όλα τα υλικά στην πλάτη μας, μέσα σε ειδικά στεγανά δοχεία. Η ροή του ποταμού ήταν αυξημένη κι αυτό μας ζόρισε πολύ, αλλά οι εικόνες που αποτυπώθηκαν στη μνήμη μας είναι ανεπανάληπτες», ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης.

Το σπήλαιο Μααρά βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 χλμ βορειοδυτικά της Δράμας, στον δήμο Προσοτσάνης, δίπλα στο χωριό Πηγές και η μοναδικότητά του οφείλεται στο ότι στο δάπεδό του κυλάει ο ποταμός Αγγίτης.

Είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα σε όλο τον κόσμο, μήκους πάνω από 15 χιλιόμετρα, από τα οποία έχουν χαρτογραφηθεί περίπου 10 χιλιόμετρα, ενώ επισκέψιμα είναι τα πρώτα 500 μέτρα με τεχνητούς πεζόδρομους και γέφυρες πάνω από το νερό. Οι επιστήμονες μπορούν να περπατήσουν σε μήκος 7 χιλιομέτρων και από κει και πέρα οι όποιες έρευνες γίνονται με σπηλαιοκατάδυση.

Η φυσική είσοδος του σπηλαίου αποτελεί το σημείο εξόδου του υπόγειου ποταμού Αγγίτη και στο εσωτερικό του υπάρχουν εντυπωσιακοί λευκοί και ερυθρόμορφοι σταλακτίτες, ενώ η θερμοκρασία είναι σταθερή σε όλη τη διάρκεια του χρόνου στους 17° C.

Οι ανασκαφικές έρευνες που έγιναν από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας έδειξαν πως υπήρχαν ίχνη κατοίκησης από την παλαιολιθική και τη νεολιθική εποχή και η απόλυτη χρονολόγηση, που έγινε μετά από αναλύσεις στο εργαστήριο Αρχαιομετρίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», έδωσε ηλικία 34.000 – 27.900 έτη πριν από σήμερα.

Στο εσωτερικό του βρέθηκαν οστά από μαμούθ, δασύμαλλο ρινόκερο και μεγάκερο, καθώς και λίθινα εργαλεία της παλαιολιθικής από πυρίτιο και χαλαζία, ενώ στη νεολιθική εποχή παραπέμπουν τρεις λίθινες εστίες και η κεραμική, κυρίως όστρακα αγγείων καθημερινής χρήσης.

Στον επισκέψιμο χώρο του το σπήλαιο Μααρά χωρίζεται σε δύο αίθουσες: η«Ακρόπολη», μήκους 120 μέτρων έχει από τις μεγαλύτερες διαστάσεις για σπήλαιο στον ελλαδικό χώρο -πλάτος 65 μ. και ύψος 45 μ.-, και η «Αίθουσα Τροχού», η οποία πήρε το όνομά της από την παρουσία ενός μεγάλου τροχού, διαμέτρου 8 μέτρων, που χρησιμοποιούνταν κατά την οθωμανική εποχή για την ύδρευση των κατοίκων της περιοχής.

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Κοσμάς Καλαϊδόπουλος: Κατέλυσαν τη δημοκρατία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο Κοσμάς Καλαϊδόπουλος με ανάρτηση του στρέφεται κατά της επιχορήγησης 40.000 ευρώ, του Δήμου Δράμας για το Καρναβάλι της Χωριστής και ζητά την παρέμβαση του Επιτρόπου.

Η ανάρτηση:

“Επανέφεραν το θέμα για τη χορηγία του καρναβαλιού της Χωριστής . Καλούμαι να επέμβει ο επίτροπος και να πάρει θέση για το ίδιο θέμα μέσα σε επτά μέρες ,ενώ καταψηφίστηκε στις 25-01-23 με νέα αίτηση 2-02-23 θέλουν όλες οι παρατάξεις να το περάσουν δια περιφοράς”

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δήλωση του προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας για την απώλεια των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας μας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Δήλωση του προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας για την απώλεια των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας μας.
Η μεγάλη απώλεια του κυβερνήτη του μοιραίου αεροπλάνου της Πολεμικής μας Αεροπορίας, Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη από τον Γρανίτη Κάτω Νευροκοπίου και του Υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, που έφυγαν την ώρα του καθήκοντος, μας έχει συγκλονίσει όλους.
Εκφράζοντας τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειές τους, αποδίδουμε με μεγάλο σεβασμό την Τιμή & την Δόξα που αρμόζει στους ήρωες της Πατρίδας μας.
Εκ μέρους του ΔΣ του Επιμελητηρίου Δράμας
Ο Πρόεδρος
Στέφανος Γεωργιάδης

 

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Περιοδεία σε παραγωγικές και μεταποιητικές μονάδες του πρωτογενούς τομέα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, πραγματοποίησε σήμερα περιοδεία σε παραγωγικές και μεταποιητικές μονάδες του πρωτογενούς τομέα στη Δράμα, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Στέφανο Γεωργιάδη, το μέλος του Δ.Σ. Γιάννη Κεσκίνογλου και τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Αλέξανδρο Γεωργιάδη.

Επισκεφθήκαν τον Κτηνοτροφικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό «Μενοίκιο» στην Προσοτσάνη. Πρόκειται για μοναδικά καθετοποιημένη μονάδα, όπου γίνεται κάθε στάδιο της διαδικασίας, από την καλλιέργεια των ζωοτροφών και την εκτροφή των ζώων, μέχρι τη συλλογή του γάλακτος και την τελική παραγωγή.

Στα Οινοποιεία «Οίνωψ», «Οινογένεσις», «Κτήμα Μανωλεσάκη», «Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη» και «Κτήμα Νίκου Λαζαρίδη», γνώρισαν τα ξεχωριστά, ανταγωνιστικά κρασιά που παράγουν και κατέχουν πλέον εξέχουσα θέση στην Ελληνική και Παγκόσμια αγορά. Ιδιαίτερες οι μέθοδοι της οινοποίησης, όπως του Οινοποιείου «Οίνωψ» που γίνεται και σε πιθάρι. Με τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους συζήτησαν για τις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης που δημιουργεί ο Οινοτουρισμός.

Τέλος, επισκέφθηκαν τον Όμιλο Επιχειρήσεων Χρήστου Κλωναρίδη, και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που αφορούν ιδίως στην βαμβακοκαλλιέργεια.

«Οι  επιχειρήσεις της ακριτικής Ελλάδας παράγουν προϊόντα αυξημένης ανταγωνιστικότητας και προστιθέμενης αξίας. Ακούμε με προσοχή τα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα, αναζητούμε από κοινού τις λύσεις και στηρίζουμε τις προσπάθειές τους», δήλωσε η κα. Καλογήρου.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

ΠΟΙΟΣ/Α ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ/Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ;

This poll has ended (since 4 days).

Επιλέξτε ποιον/ποια θεωρείτε εσείς καταλληλότερο/η Δήμαρχο Δράμας ;

(Τα ονόματα με αλφαβητική σειρά)

Κιόρτεβε Παρθένα
46.25% 1,653/3574
Μαμσάκος Χριστόδουλος
5.96% 213/3574
Παπαδόπουλος Γεώργιος
42.59% 1,522/3574
Χαρακίδης Κυριάκος
5.20% 186/3574

Εκλογές 20232 εβδομάδες πριν

Ποιος/α είναι καταλληλότερος/η Δήμαρχος Δράμας ;

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Τα μυστικά του νερού στο σπήλαιο Μααρά της Δράμας

Εκλογές 20233 εβδομάδες πριν

Project για τη Δράμα: Συνάντηση με τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Μωϋσιάδη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Συμφωνία Πώλησης του Ομίλου Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες

Εκλογές 20237 ημέρες πριν

Μεγαλειώδης συγκέντρωση της παράταξης “Ενώνουμε τη Δράμα”- Ανασκοινώθηκαν 120 υποψήφιοι

Εκλογές 20234 εβδομάδες πριν

Ενισχύεται η ομάδα της “Επανεκκίνηση για τη Δράμα”

Εκλογές 20232 εβδομάδες πριν

“Επανεκκίνηση για τη Δράμα”: 3 νέες υποψηφιότητες

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Δράμα: Εξαπάτησε 11 άτομα με την πώληση πέλλετ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 εβδομάδες πριν

Κ15: Ο ΠΑΟΚ διέλυσε τη Δόξα Δράμας με 10-0

Εκλογές 20236 ημέρες πριν

Project για τη Δράμα: Ανακοίνωση υποψηφίων συμβούλων Καλού Αγρού και κεντρικού ψηφοδελτίου

Εκλογές 202316 ώρες πριν

10 νέοι υποψήφιοι με την Επανεκκίνηση για τη Δράμα

Εκλογές 20234 εβδομάδες πριν

Ο Σωκράτης Γκιαούρης με το “Project για τη Δράμα”

Εκλογές 20231 ημέρα πριν

Πόλη + Ζωή: Υποψήφιοι Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι

Εκλογές 20232 εβδομάδες πριν

Project για τη Δράμα: Ο Άνθρωπος και οι ανάγκες του αποτελούν ξεκάθαρη προτεραιότητα

Εκλογές 20232 εβδομάδες πριν

Κλοπές – Βανδαλισμοί – Μολότοφ σε σχολεία του Δήμου Δράμας

Εκλογές 202315 ώρες πριν

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Δράμα την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Εκλογές 202316 ώρες πριν

10 νέοι υποψήφιοι με την Επανεκκίνηση για τη Δράμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα πριν

Κοσμάς Καλαϊδόπουλος: Κατέλυσαν τη δημοκρατία

Εκλογές 20231 ημέρα πριν

Πόλη + Ζωή: Υποψήφιοι Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι

Εκλογές 20232 ημέρες πριν

ΠΟΛΗ + ΖΩΗ: Παρουσίαση υποψηφίων συμβούλων στην Καλλίφυτο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 ημέρες πριν

Δήλωση του προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας για την απώλεια των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας μας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Περιοδεία σε παραγωγικές και μεταποιητικές μονάδες του πρωτογενούς τομέα

Εκλογές 20234 ημέρες πριν

Project για τη Δράμα: Επίσκεψη στην ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΡΑΜΑΣ Α.Ε

Εκλογές 20236 ημέρες πριν

Project για τη Δράμα: Ανακοίνωση υποψηφίων συμβούλων Καλού Αγρού και κεντρικού ψηφοδελτίου

Εκλογές 20237 ημέρες πριν

Μεγαλειώδης συγκέντρωση της παράταξης “Ενώνουμε τη Δράμα”- Ανασκοινώθηκαν 120 υποψήφιοι

Εκλογές 20232 εβδομάδες πριν

Project για τη Δράμα: Ο Άνθρωπος και οι ανάγκες του αποτελούν ξεκάθαρη προτεραιότητα

Εκλογές 20232 εβδομάδες πριν

Πόλη και Ζωή: Ο Νίκος Μιχαηλίδης υποψήφιος πρόεδρος Μακρυπλαγίου

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 εβδομάδες πριν

Κ15: Ο ΠΑΟΚ διέλυσε τη Δόξα Δράμας με 10-0

Εκλογές 20232 εβδομάδες πριν

Project για τη Δράμα: Αγορά των παραγωγών – Ένα πρόβλημα που ζητά λύση

Εκλογές 20232 εβδομάδες πριν

Ποιος/α είναι καταλληλότερος/η Δήμαρχος Δράμας ;

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών