Connect with us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Τα μυστικά του νερού στο σπήλαιο Μααρά της Δράμας

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπερσύγχρονη κάμερα ρίχνει φως στο σκοτάδι

Eιδικοί αισθητήρες και μια κάμερα τελευταίας τεχνολογίας καταγράφουν πώς λειτουργεί το σύστημα του νερού σε ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια σπήλαια στον κόσμο

Από Μαρία Ριτζαλέου | voria.gr | Οι φωτογραφίες είναι των Χρ. Πέννου και Γ. Σωτηριάδη

Δέκα σύγχρονοι μετρητές της θερμοκρασίας αέρα και νερού και της στάθμης του ποταμού, καθώς και μια κάμερα τελευταίας τεχνολογίας, που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία, ρίχουν φως στα έγκατα του σπήλαιου των Πηγών Αγγίτη (Μααρά). Στόχος της ευρωπαϊκής συνεργασίας επιστημόνων είναι να καταγράψουν τις μεταβολές του νερού στο πέρασμα των χρόνων, στον μεγαλύτερο, γνωστό μέχρι στιγμής, καρστικό (σ.σ.διαβρωμένο από το νερό) αγωγό της Ελλάδας, μήκους άνω των 15 χλμ., από τα οποία έχουν χαρτογραφηθεί περίπου 10 χλμ.

Μια ομάδα σπηλαιολόγων, με επικεφαλής τον Χρήστο Πέννο, γεωλόγο, επισκέπτη καθηγητή στο πανεπιστήμιο Μπέργκεν της Νορβηγίας, τον επίσης γεωλόγο Γιώργο Σωτηριάδη και τον αρχαιολόγο Σταύρο Ζαχαριάδη, βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στο σπήλαιο του Μααρά για να μελετήσουν πώς λειτουργεί υδρολογικά το σύστημα του νερού, αφού από εκεί ξεκινά ο ποταμός Αγγίτης, από τον οποίο αρδεύεται όλος ο κάμπος της Δράμας.

«Κατανοώντας τους μηχανισμούς που διέπουν τη λειτουργία του συγκεκριμένου σπηλαίου, θα μπορέσουμε να εξάγουμε συμπεράσματα και για άλλες πηγές του γλυκού νερού, καθώς στη χώρα μας το 90% κατατάσσονται στις καρστικές πηγές, που σημαίνει ότι εντοπίζεται διάβρωση του ασβεστόλιθου, όπως συμβαίνει και στο σπήλαιο Μααρά. Τα συστήματα αυτά και ειδικότερα όσα βρίσκονται στην περιοχή της Μεσογείου είναι πολύ ευαίσθητα στις κλιματικές μεταβολές και η μελέτη τους θα μας δώσει πολύτιμα στοιχεία για το πώς αντιδρούν στην κλιματική αλλαγή που βιώνουμε», δήλωσε στη Voria.gr ο κ. Ζαχαριάδης.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ερευνούν την ποιότητα του νερού, που αρδεύει την πεδιάδα της Δράμας, πώς εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα οι βροχοπτώσεις, πώς επιδρά στο σπήλαιο ο τεράστιος όγκος νερού, ποιο είναι το ποσοστό νιτρικών στο νερό. Ήδη μάλιστα υπάρχουν κάποια πρώτα αποτελέσματα από παλαιότερες μετρήσεις που δείχνουν την ύπαρξη νιτρικών στο νερό, το οποίο διαρρέει το σπήλαιο και φτάνει ως τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Ειδικά η κάμερα που έχει τοποθετηθεί σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από την είσοδο θα δίνει ανά 6 ώρες και σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού εικόνα, μέσω της οποίας οι επιστήμονες θα αντιλαμβάνονται πώς αλλάζουν οι συνθήκες στο εσωτερικό του σπηλαίου, το οποίο είναι γεμάτο νερό και πώς επηρεάζονται οι όχθες του ποταμού.

Για το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα έχει συμπράξει μια μεγάλη ερευνητική ομάδα, επιστημόνων, φορέων και σπηλαιολόγων, όπως το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας που κατασκεύασε και παραχώρησε την κάμερα, το πανεπιστήμιο του Μπέργκεν Νορβηγίας, μέσω της επίκουρης καθηγήτριας Rannveig Øvrevik Skoglund, ο Dr Aurel Persoiu από το Ινστιτούτο Σπηλαιολογίας της Ρουμανίας, ο Σπηλαιολογικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης «Πρωτέας», αλλά και η Δημοτική Επιχείρηση του δήμου Προσοτσάνης Δράμας.

«Στην επίσκεψή μας αυτή συναντήσαμε πολλές δυσκολίες, σημαντικότερη από τις οποίες ήταν το γεγονός πως η πορεία μας εντός του σπηλαίου γινόταν μέσα από το ποτάμι και σε αρκετές περιπτώσεις απαιτούσε να κολυμπήσουμε κόντρα στο ρεύμα, έχοντας όλα τα υλικά στην πλάτη μας, μέσα σε ειδικά στεγανά δοχεία. Η ροή του ποταμού ήταν αυξημένη κι αυτό μας ζόρισε πολύ, αλλά οι εικόνες που αποτυπώθηκαν στη μνήμη μας είναι ανεπανάληπτες», ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης.

Το σπήλαιο Μααρά βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 χλμ βορειοδυτικά της Δράμας, στον δήμο Προσοτσάνης, δίπλα στο χωριό Πηγές και η μοναδικότητά του οφείλεται στο ότι στο δάπεδό του κυλάει ο ποταμός Αγγίτης.

Είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα σε όλο τον κόσμο, μήκους πάνω από 15 χιλιόμετρα, από τα οποία έχουν χαρτογραφηθεί περίπου 10 χιλιόμετρα, ενώ επισκέψιμα είναι τα πρώτα 500 μέτρα με τεχνητούς πεζόδρομους και γέφυρες πάνω από το νερό. Οι επιστήμονες μπορούν να περπατήσουν σε μήκος 7 χιλιομέτρων και από κει και πέρα οι όποιες έρευνες γίνονται με σπηλαιοκατάδυση.

Η φυσική είσοδος του σπηλαίου αποτελεί το σημείο εξόδου του υπόγειου ποταμού Αγγίτη και στο εσωτερικό του υπάρχουν εντυπωσιακοί λευκοί και ερυθρόμορφοι σταλακτίτες, ενώ η θερμοκρασία είναι σταθερή σε όλη τη διάρκεια του χρόνου στους 17° C.

Οι ανασκαφικές έρευνες που έγιναν από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας έδειξαν πως υπήρχαν ίχνη κατοίκησης από την παλαιολιθική και τη νεολιθική εποχή και η απόλυτη χρονολόγηση, που έγινε μετά από αναλύσεις στο εργαστήριο Αρχαιομετρίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», έδωσε ηλικία 34.000 – 27.900 έτη πριν από σήμερα.

Στο εσωτερικό του βρέθηκαν οστά από μαμούθ, δασύμαλλο ρινόκερο και μεγάκερο, καθώς και λίθινα εργαλεία της παλαιολιθικής από πυρίτιο και χαλαζία, ενώ στη νεολιθική εποχή παραπέμπουν τρεις λίθινες εστίες και η κεραμική, κυρίως όστρακα αγγείων καθημερινής χρήσης.

Στον επισκέψιμο χώρο του το σπήλαιο Μααρά χωρίζεται σε δύο αίθουσες: η«Ακρόπολη», μήκους 120 μέτρων έχει από τις μεγαλύτερες διαστάσεις για σπήλαιο στον ελλαδικό χώρο -πλάτος 65 μ. και ύψος 45 μ.-, και η «Αίθουσα Τροχού», η οποία πήρε το όνομά της από την παρουσία ενός μεγάλου τροχού, διαμέτρου 8 μέτρων, που χρησιμοποιούνταν κατά την οθωμανική εποχή για την ύδρευση των κατοίκων της περιοχής.

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Γ.Γ. ΠΟΞ κ. Άγγελος Καλλίας στην Έναρξη εργασιών του Εθνικού συμβουλίου οινοτουρισμού

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Έναρξη εργασιών του Εθνικού συμβουλίου οινοτουρισμού με Συμμετοχή του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας και Γ.Γ. ΠΟΞ κ. Άγγελου Καλλία

Ο κος Άγγελος Καλλίας, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, εκπροσωπώντας την Πανελλήνια ομοσπονδία ξενοδόχων, συμμετείχε στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού στο Αμφιθέατρο Βιβλιοθήκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κος Καλλίας, ως εκπρόσωπος της ΠΟΞ και ως πρόεδρος από μια οινική περιοχή, χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Υπουργού κ. Όλγας Κεφαλογιάννη για την δημιουργία του εθνικού συμβουλίου οινοτουρισμού που στόχο έχει την ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην Ελλάδα.

Ο κος Καλλίας ανέφερε: “Βρισκόμαστε εδώ, άνθρωποι από διαφορετικούς κλάδους, από την επιστημονική και την επιχειρηματική κοινότητα, με στόχο να αναδείξουμε τα διδάγματα από την παρελθοντική εμπειρία και να προτείνουμε καινοτόμες λύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η άρτια υλοποίηση της πρωτοβουλίας του υπουργείου και η βιώσιμη ανάπτυξη του οινοτουρισμού.”

Η εναρκτήρια συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Υπουργού Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη και της Υφυπουργού τουρισμού κυρίας Έλενας Ράπτη. Όπου η Υπουργός επισήμανε τη σημασία του οινοτουρισμού για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Συνάντηση εργασίας Δήμαρχου Δοξάτου και Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική συνάντηση εργασίας μεταξύ του Δημάρχου Δήμου Δοξάτου, κ. Γιώργου Βογιατζή, και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χριστόδουλου Τοψίδη.

Παρών ήταν επίσης

ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, κ. Μιχάλης Μουρβετίδης,

κ. Αργύρης Πατακακης Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και ο

Κωνσταντίνος Κόντος Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Επαγγελματικής Κατάρτισης , Αντιδήμαρχοι και Εντεταλμένοι Συμβουλοι του Δήμου Δοξάτου καθώς και συνεργάτες του περιφερειάρχη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα για την περιοχή όπως ο Αναδασμός του Δοξάτου, ο καθαρισμός των αποστραγγιστικών καναλιών, την εξειδίκευση του τεχνικού προγράμματος της περιφέρειας για τον Δήμο Δοξάτου καθώς και τα ζητήματα του ξεροχείμαρρου Δοξάτου.

Εξετάστηκαν θέματα πολιτιστικών δράσεων της περιοχής και θέματα αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Τέλος τονίστηκε η σημασία του κάθετου άξονα ως εργαλείο ανάπτυξης του Δήμου.

Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας στενότερης και πιο οργανωμένης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Δοξάτου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με κοινό στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής.

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Άντρη Παράσχου: Η δραμινή επιλογή στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Παρούσα στη μάχη των Ευρωεκλογών με τη Νέα Δημοκρατία είναι η Δραμινή Ανδρούλα (Άντρη) Παράσχου, όντας η νεότερη υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο.

Η νεαρή δικηγόρος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Ξηροπόταμο ξεκίνησε και επίσημα την περιοδεία της από το νομό Δράμας συναντώντας αρκετό κόσμο, αλλά και μια σειρά από θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής και στελέχη της νομαρχιακής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι συναντήσεις της μεταξύ άλλων περιελάμβαναν

  • τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας Δωρόθεο,
  • τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλο Τοψίδη,
  • τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Μιχάλη Μουρβετίδη,
  • το Δήμαρχο Δράμας, Γιώργο Παπαδόπουλο,
  • το Δήμαρχο Νευροκοπίου, Ελευθέριο Ταμπουρίδη,
  • το Δήμαρχο Προσοτσάνης, Θεόδωρο Αθανασιάδη,
  • τον Πρόεδρο ΔΕΕΠ-ΝΟΔΕ Δράμας, Αλέξανδρο Γεωργιάδη,
  • τον Πρόεδρο ΤΕΕ, Στέφανο Γεωργιάδη και
  • την Πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού Δράμας, Νίνα Παπαδοπούλου, αλλά και
  • την Πρόεδρο της Ένωσης Κυριών Δράμας Αλίκη Τσιαμούρα.

Παράλληλα, επισκέφθηκε τις επιχειρήσεις RAYCAP και ΝΕΟΓΑΛ, αλλά και τη λαογραφική έκθεση της Επιτροπής Νέων Μικρόπολης.

Με αφορμή τις επισκέψεις, η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, η Ανδρούλα Παράσχου τόνισε:

Η Δράμα είναι ο τόπος μου, το μέρος που γεννήθηκα και αγαπώ. Στο πλαίσιο της υποψηφιότητας μου, συνάντησα χθες και σήμερα αρκετούς από τους θεσμικούς εκπροσώπους της πόλης και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που σε κρίσιμες εποχές κρατούν ψηλά τη σημαία της παράταξης στο νομό μας.

Εισέπραξα πολύ θετική υποδοχή και κυρίως μια κοινή αντίληψη πως η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να έχει ισχυρή εκπροσώπηση στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο.

Για αυτό, στις 9 Ιουνίου ζητώ τη στήριξη σας.

Ζητώ να είμαι η επιλογή σας από τη νέα γενιά στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Ανακαλύφθηκε μια ολόκληρη αρχαία πόλη κάτω από τη Δράμα.

Πολιτιστικά4 εβδομάδες πριν

Πέντε Σιωπές… της Σίλα Στίβενσον από την ομάδα “Θεατροστάσιο”

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Η Ελένη Βιτάλη στις 11 Μαΐου στην Κεντρική Πλατεία Δράμας

Εκπαιδευτικά2 μήνες πριν

Η ROBOTEK Δράμας πρώτη στον διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ΑΜ-Θ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Κώστας Αποστολίδης (1948 – 2024): Το Made in Greece επιχειρηματικό όνειρο ενός σπάνιου ανθρώπου

Εκπαιδευτικά2 μήνες πριν

Μεγάλη επιτυχία του Δραμινού καθηγητή πληροφορικής Ραφαήλ Τζίμα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

Στους αγώνες των Ανοιχτών Πρωταθλημάτων στη Δράμα παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Δράμας Δωρόθεος

Εκπαιδευτικά2 μήνες πριν

Βραβείο στην Εικονική Επιχείρηση «Stalk Jet» του 1ου ΕΠΑΛ Δοξάτου

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

«Μπαμ» της BIANCO MONTE Δράμα κόντρα στην ΑΕΚ 29-26

Χρηστικά2 μήνες πριν

Μέθοδοι απεντόμωσης : Πως οι δήμοι μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση παθογόνων παραγόντων που προσβάλουν σπίτι και επιχειρήσεις

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Βρέθηκε σορός ηλικιωμένου σε χωράφι στην Καλή Βρύση

Πολιτιστικά3 μήνες πριν

Παρουσίαση βιβλίου “Η Φλό στον δρόμο”, από την συγγραφέα Έλενα Αρτζανίδου

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Ευχαριστίες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δραμινών και φίλων Θεσσαλονίκης ΥΔΡΑΜΑ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

1ο Βραβείο πήρε η σχολική εφημερίδα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας σε διεθνή διαγωνισμό

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

Δεύτερη συνεχόμενη νίκη της Δράμα 86 επί της ΑΕΚ και πρόκριση στο final 4 του κυπέλλου

Πολιτιστικά1 ημέρα πριν

Η Δραμινή καλλιτέχνης Σάσα Παπαλάμπρου παρουσιάζει τη νέα της δουλειά “Σασπένς”

Εκπαιδευτικά5 ημέρες πριν

Εγγραφή στην Επαγγελματική Σχολή Δράμας της ΔΥΠΑ

Εκπαιδευτικά5 ημέρες πριν

Summer in Drama υπό την αιγίδα της ΜΠΟΔΟΥΡΟΓΛΟΥ ΑΜΚΕ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Ο Γ.Γ. ΠΟΞ κ. Άγγελος Καλλίας στην Έναρξη εργασιών του Εθνικού συμβουλίου οινοτουρισμού

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Συνάντηση εργασίας Δήμαρχου Δοξάτου και Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Άντρη Παράσχου: Η δραμινή επιλογή στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Κέντρο Ερμηνείας Οίνου και Αποσταγμάτων

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Η Ελένη Βιτάλη στις 11 Μαΐου στην Κεντρική Πλατεία Δράμας

Πολιτιστικά2 εβδομάδες πριν

Η Μελίνα Μποτέλλη για τον ΠΟΝΤΟ και την ΑΡΜΕΝΙΑ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Δράμα: Συνελήφθη ιδιοκτήτρια καταστήματος με 4.100 δυναμιτάκια

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Απολογισμός των πρώτων 100 ημερών της θητείας του Δημάρχου Δράμας

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 εβδομάδες πριν

Ισοπαλία εκτός ο ΠΑΟΠ Ν. Αμισού για τα μπαράζ ανόδου στη Γ Εθνική

Πολιτιστικά4 εβδομάδες πριν

Πέντε Σιωπές… της Σίλα Στίβενσον από την ομάδα “Θεατροστάσιο”

ΑΘΛΗΤΙΚΑ4 εβδομάδες πριν

1ο Τουρνουά Μπάσκετ “ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΓΚΛΑΒΟΠΟΥΛΟΥ”

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 μήνα πριν

Πρόσκληση σε ομάδα διακοπής καπνίσματος

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών