Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ως Αρβανιτόπουλος η Κεραμέως “διαλύει” τα ΕΠΑΛ

Δημοσιεύθηκε

στις

Πηγή: esos.gr

Ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής στα ΕΠΑ.Λ. με αιτιολογικό την πρόληψη φαινόμενων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού

Με το άρθρο 51 του πολυνομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση καθορίζεται μέγιστο ηλικιακό όριο για την εγγραφή στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.,τα δεκαεπτά (17) έτη  με σκοπό , σύμφωνα με την αιτιολογία του υπουργείου Παιδείας, την αποτελεσματικότερη πρόληψη φαινόμενων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, τα οποία παρατηρούνται ιδίως μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μαθητών.

Παράλληλα, επιχειρείται η σταδιακή αποσυμφόρηση, από σκοπιάς μαθητικού δυναμικού, των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., με γνώμονα τη συνολική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας διά του εξορθολογισμού της αριθμητικής σχέσης εκπαιδευτικού και μαθητή.

Επίσης με το άρθρο 52 του πολυνομοσχεδίου  εισάγεται μέγιστο ηλικιακό όριο για τις περιπτώσεις εγγραφών ή μετεγγραφών μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ., με την ίδια αιτιολογία

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 51
Ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4186/2013 (Α’ 193), προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Μέγιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια είναι τα δεκαεπτά (17) έτη.»

Άρθρο 52
Ρυθμίσεις για την εγγραφή ή μετεγγραφή μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.

Η παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4186/2013 (Α’ 193) αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ. λειτουργούν οι Α’, Β’ και Γ’ τάξεις. Στην Α ́ τάξη εγγράφονται, χωρίς εξετάσεις, οι κάτοχοι απολυτηρίου γυμνασίου ή ισότιμου τίτλου έως δεκαεπτά (17) ετών. Στη Β’ τάξη εγγράφονται ή μετεγγράφονται αντιστοίχως οι προαγόμενοι από την Α’ τάξη του Γενικού ή του Επαγγελματικού Λυκείου καθώς και οι μαθητές της Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου έως δεκαεπτά (17) ετών. Στη Γ ́ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από τη Β ́ τάξη του Ημερήσιου Επαγγελματικού Λυκείου. Οι προαγόμενοι από την Α ́ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου δικαιούνται να μετεγγραφούν στη Β’ τάξη του Γενικού Λυκείου.»

Τα σχόλια από την πηγή του άρθρου esos.gr

Κατάργηση ΕΠΑΛ
23 Απρ 2020 00:56

Πρέπει το Λύκειο να έχει ενσωματωθεί στην υποχρεωτική γενική εκπαίδευση μέχρι το 2030, άρα τα ΕΠΑΛ είναι ένας θεσμός που πρέπει να καταργηθεί.

Σε όλες τις χώρες, και ειδικά στην Ελλάδα που δεν έχει ισχυρή βιομηχανία, η γενική εκπαίδευση είναι για τα παιδιά και τους νέους έως 18 ετών, ενώ η τεχνική / επαγγελματική εκπαίδευση μπορεί να ξεκινήσει στα 19-20 έτη.

Πραγματική βόμβα
23 Απρ 2020 00:56

για τα ΕΠΑΛ που θα δουν το δυναμικό τους να μειώνεται 30-40%. Βέβαια είναι σωστή η ρύθμιση , αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των ΕΠΑΛ και να σταματήσει από το Γυμνάσιο ο διαχωρισμός μαθητών σε ΓΕΛ-ΕΠΑΛ, αφού αρκετοί εκπαιδευτικοί των Γυμνασίων έχουν την εντύπωση ότι τα ΕΠΑΛ είναι τεχνικές σχολές , χωρίς μαθήματα γενικής παιδείας, και χωρίς πρόσβαση σε Πανεπιστήμια. Οπότε κατευθύνουν τους πολύ αδύναμους μαθητές στα ΕΠΑΛ και ΟΛΟΥΣ τους υπόλοιπους στα ΓΕΛ.

β.ι
23 Απρ 2020 01:21

Εάν κατάλαβα καλά, οι μαθητές των ΕΠΑΛ, μετά την αποφοίτησή τους από μία ειδικότητα δεν θα μπορούν να εγγραφούν και να αποκτήσουν και άλλο πτυχίο ίδιου ή διαφορετικού τομέα, ούτε δίνεται η δυνατότητα σε απόφοιτους των ΓΕΛ να συνεχίσουν σπουδές στα ΕΠΑΛ. Είναι σωστό;

Χρήστος Σ.
23 Απρ 2020 01:54

Ήταν που ήταν στα φόρτε τους τα εσπερινά ΕΠΑΛ σε θέματα πληθώρας μαθητών, μετά από αυτό θα γίνεται λαϊκό προσκύνημα

PK
23 Απρ 2020 02:03

Οτι δίνεις από την μια (Τραπεζα θεμάτων) Το παιρνεις πισω…
οσοι θελουν να κανουν δευτερη ειδικοτητα του ιδιου τομεα?
ΑΡΑ ΙΕΚ τα στελνεις!!!

Τι λες καλέ?
23 Απρ 2020 05:26

Για να βρουν δουλειά τα ιδιωτικά ΙΕΚ.

Περικλής
23 Απρ 2020 09:29

Χάνουν δηλαδή το δικαίωμα οι απόφοιτοι γενικού Λυκείου την εγγραφή τους για απόκτηση πτυχίου ειδικότητας; Χάνεται επίσης το δικαίωμα οι απόφοιτοι Επάλ να φοιτήσουν στη Γ τάξη για την απόκτηση πτυχίου άλλης ειδικότητας του ίδιου τομέα;

β.ι
23 Απρ 2020 10:19

Χρήστος Σ. Εχω την εντύπωση ότι δεν καταλάβατε τι θα γίνει!!!

β.ι
23 Απρ 2020 10:25

Ενδοσχολική βία δυστυχώς έχουμε και στα Δημοτικά και στα ΓΥΜΝΑΣΙΑ. Θέλετε να πείτε ότι αρχή του κακού είναι τα ΕΠΑΛ; Να περιμένουμε και τα χειρότερα!!!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ
23 Απρ 2020 10:26

Από τη στιγμή που βάζουν ανώτατο ηλικιακό όριο εγγραφής μαθητών στα Ημερήσια ΕΠΑ.Λ. θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όλοι αυτοί οι μαθητές θα πρέπει να φοιτήσουν σε Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. που συνεπάγεται ότι θα πρέπει να Ιδρυθούν και να λειτουργούν όλοι οι Τομείς και οι Ειδικότητες στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. διαφορετικά θα πρέπει αυτοί οι μαθητές να μετακινούνται σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Επίσης με το ηλικιακό όριο θα υπάρξει σημαντική μείωση των μαθητών στα Ημερήσια ΕΠΑ.Λ. που θα έχει συνέπειες την αύξηση των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑ.Λ.και πιθανώς τη μη έγκρισή τους(κάποιων τμημάτων) από το Υ.ΠΑΙ.Θ.

β.ι
23 Απρ 2020 10:27

Ενδοσχολική βία δυστυχώς έχουμε και στα Δημοτικά και στα ΓΥΜΝΑΣΙΑ. Θέλετε να πείτε ότι αρχή του κακού είναι τα ΕΠΑΛ; Να περιμένουμε και τα χειρότερα!!!

bloch
23 Απρ 2020 11:11

Σωστό μέτρο (όχι βέβαια για τους λόγους που προφασίζεται, γελάω με την “αποσυμφόρηση” ) που μακροπρόθεσμα ίσως αναβαθμίσει τα ΕΠΑ.Λ. Σε πρώτη φάση όμως τα μισά τμήματα ειδικότητας της Γ΄ δεν θα γεμίζουν ταξί. Πόσα ολιγομελή θα εγκρίνουν;
Κλείνει και το μάτι στα ΙΕΚ αλλά μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και τα εσπερινά ΕΠΑ.Λ. για τους ενήλικες.

Μαρία
23 Απρ 2020 11:20

Ποια ενδοσχολική βία;
Εργάζομαι σε ΕΠΑ.Λ επί 20 έτη και έχω να καταθέσω ότι οι απόφοιτοι ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ που εγγράφονται για ειδικότητα στα ΕΠΑ.Λ μόνο προβλήματα δεν δημιουργούν. Αντίθετα, έχουν στόχους και με τη συμπεριφορά τους λειτουργούν θετικά για το κλίμα της τάξης.

Θα λύσει προβλήματα
23 Απρ 2020 11:55

αλλά θα δημιουργήσει , ίσως πρόσκαιρα, ζητήματα. Το 17 απαγορεύει σε κάποιον να αποφοιτά 2-3 φορές από την ίδια βαθμίδα σε διαφορετικές ειδικότητες. Αυτό θα πρέπει να γίνεται στην κατάρτιση.
Επίσης, έτσι θα υπάρχει περισσότερο ομοιογενές μαθητικό δυναμικό το οποίο θα έχει καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα.
Με την επερχόμενη ίδρυση των πειραματικών ΕΠΑΛ και χωρίς ενηλικες-υπερηλικες στις τάξεις, τα ΕΠΑΛ μόνο θα ενισχυθούν ποιοτικά από αυτή τη ρύθμιση αν και ποσοτικά θα έχουν για τα επόμενα 2-3 χρόνια πρόβλημα αν δεν υπάρξει κάποια πρόνοια (ενημέρωση , προβολή κ.τ.λ)
Άλλωστε πριν λίγες μέρες εγκρίθηκαν και νέες ειδικότητες μαθητείας που ενισχύουν αποφοίτους των ΕΠΑΛ που δεν πέρασαν σε κάποιο Πανεπιστήμιο.

Έχει μια λογική
23 Απρ 2020 12:07

το μέτρο γιατί υπήρχε άνισος ανταγωνισμός μεταξύ μαθητών 17 ετών και μαθητών 20-25-30 ετών τόσο για τις θέσεις στα Πανεπιστήμια αλλά και στο βαθμό του πτυχίου που είναι πολύ σημαντικός για κάποιες ειδικότητες που διορίζονται στο Δημόσιο. Άρα το μέτρο ενισχύει τους ανήλικους μαθητές των ΕΠΑΛ και σίγουρα κάνει την εκπαιδευτική διαδικασία περισσότερο στοχευμένη και αποτελεσμαστική.

ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ
23 Απρ 2020 12:20

H Yπουργος από την πρώτη στιγμή είχε δείξει το αληθινό της Πρόσωπο σχετικά με την δημόσια εκπαίδευση στην χώρα μας . Τώρα κλείνει το μάτι με “ένα νόμο σε ένα βράδυ” στα ιδιωτικά εκπαιδευτηρια όπου θα δημιουργειται συνωστισμός. Φυσικά και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων ΕΠΑΛ δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι. Παραμένουμε στις πάγιες διεκδικήσεις μας για την εξύψωση των εκπαιδευτικων χώρων των ΕΠΑΛ ( ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ & ΠΡΩΙΝΩΝ ) με εργαστήρια και καθηγητές .. Τέλος , θεωρούμε ότι στην Δημόσια Εκπαίδευση δεν είναι δυνατόν να μπαίνει πλαφόν ηλικίας με αστείες δικαιολογίες .

Άκης
23 Απρ 2020 12:27

Αυτό θα πρέπει να ισχύει και στα ΓΕΛ για λόγους ισότητας.

Diakakis Nikolaos
23 Απρ 2020 12:47

Καλημέρα το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι ότι στο ναυτικό τομέα πάρα πολλοί μαθητές άνω το 18 δεν θα έχουν δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να πάρουν ειδικότητα μηχανικού η πλοίαρχου απαραίτητη για την επαγγελματική εξέλιξη τους ,διότι οι Ακαδημίες εμπορικού Ναυτικού έχουν όριο ηλικίας και τα ναυτικά ΕΠΑ.Λ είναι μονόδρομος για την δημόσια Ναυτική εκπαίδευση .

Βασίλης
23 Απρ 2020 12:48

Για ποια ενδοσχολική βία μιλάμε?
Δηλαδή θέλουν να μας πουν ότι στα ΕΠΛΑ η διαφορά ηλικίας εντείνει την ενδοσχολική βία?
Ακριβώς το αντίθετο δημιουργεί, οι πιο ενήλικες μαθητές βοηθούν στην μείωσή της.
Απαράδεκτος ισχυρισμός αυτός, η λογική αυτού του μέτρου είναι η οδήγηση νέων στα ΙΕΚ. Είναι ξεκάθαρο.
Απαράδεκτη διάκριση σε βάρος των ΕΠΑΛ.

ΧΡΗΣΤΟΣ Α.
23 Απρ 2020 12:49

Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με τις διάφορες κατηγορίες αποφοίτων.
Τα τελευταία χρόνια παιδιά τα οποία για τους δικούς τους λόγους π.χ.οικονομικούς (κρίση) ή προσωπικούς δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν στην ανώτατη εκπαίδευση από τα ΓΕΛ, ξαναγράφονται στα ΕΠΑΛ (ως απόφοιτοι)και μάλιστα έχουν συνήθως σημαντικές επιτυχίες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Επίσης αυτά τα παιδιά ανεβάζουν το επίπεδο σε μία τάξη, μια και η επιλογή τους γίνεται συνειδητά. Σε αυτούς κάποιες φορές προστίθενται και άτομα που έχουν ήδη δημιουργήσει την οικογένειά τους και προσπαθούν να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία μέσα από τα ΕΠΑΛ. Επίσης υπάρχουν και οι απόφοιτοι μιας ειδικότητας που μπορεί να θέλουν να παρακολουθήσουν και κάποια άλλη ειδικότητα. Οι περισσότεροι από όλους αυτούς έρχονται στο σχολείο με προσωπική τους απόφαση και παρακολουθούν συνειδητοποιημένα τα μαθήματα. Δεν σχετίζονται με bulling και μάλλον αποτελούν καλό παράδειγμα.
Αν ο λόγος είναι η προστασία των ανήλικων μαθητών τότε θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα και αυστηρότερα «εργαλεία» ποινών για το σύλλογο διδασκόντων που να αφορούν τους ενήλικους μαθητές, όχι όμως να χάσουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση

Δημόσια ΙΕΚ
23 Απρ 2020 12:58

Υπάρχουν και δημόσια ΙΕΚ, με πληθώρα ειδικοτήτων και καταρτισμένους καθηγητές. Το Λύκειο πρέπει να είναι όπως το Γυμνάσιο, μόνο γενικής παιδείας και ενιαίο για όλο τον μαθητικό πληθυσμό. Όσοι επιμένουν για τα ΕΠΑΛ ας αναρωτηθούν πόσα παιδιά πολιτικών έχουν αποφοιτήσει από αυτά.

Για την τεχνική κατάρτιση ή για δεξιότητες μπορεί να λειτουργεί παράλληλο απογευματινό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, οι ανάγκες της χώρας καλύπτονται απο τα Δημόσια ΙΕΚ.

Χρήστος
23 Απρ 2020 13:23

Τα κλείνουμε δηλαδή ε? Με το όριο μαθητών ανα τμήμα- τομέα ειδικότητα και αυτό τα μισά επαλ δεν λειτουργούν.ΩΡΑΙΟ!!
Η διακιολογία ειναι τουλάχιστον χαζή..Η ενδοσχολική βία στα ΕΠΑΛ σίγουρα δεν εχει να κανει μόνο με αυτο.( τους ενήλικες δηλαδή) Το 80% των εισακτέων σε επαλ ειναι αποφοιτοι ΓΕΛ…

ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ
23 Απρ 2020 13:33

Είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή του Άρθρου 51 και 52 του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας που τέθηκε σήμερα σε διαβούλευση και καθορίζεται μέγιστο ηλικιακό όριο για την έγγραφη στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.,τα δεκαεπτά (17) έτη .Επίσης με το άρθρο 52 του πολυνομοσχεδίου εισάγεται μέγιστο ηλικιακό όριο για τις περιπτώσεις εγγραφών ή μετεγγραφών μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ., με την ίδια αιτιολογία, δηλαδή τον σχολικό εκφοβισμό.
Προφανώς και η αιτιολόγηση της Κ. Υπουργού είναι αστεία αφού ποτέ δεν υπήρξαν φαινόμενα τέτοια μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΕΠΑΛ .
Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτα τα άρθρα 51 και 52 και θεωρούμαι ότι μοναδικό σκεπτικό της Υπουργού είναι να ωθήσει εκατοντάδες χιλιάδες σπουδαστές στα ιδιωτικά ΙΕΚ .
Παραμένουμε και διεκδικούμε στελέχωση των δημοσίων ΕΠΑΛ σε εργαστήρια , καθηγητές , εκπαιδευτικές αίθουσες , κ.λ.π και θεωρούμε το πλαφόν της Ηλικίας ως ανεπίτρεπτο .
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των άρθρων 51 και 52 ως έχει και την άμεση ορθή επανάληψη άνευ ηλικιακού ορίου .
Για την Διοικητική επιτροπή
ΦΩΤΗΣ Ν. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Γιώργος
23 Απρ 2020 14:22

Τότε μετατρέψτε τα όλα σε εσπερινά να τελειώνουμε. Στην επαρχία τα εσπερινά ΕΠΑΛ είναι ελάχιστα όπως και τα ΙΕΚ είναι ελάχιστα. Με ποιο τρόπο θα παίρνει ένας ενήλικος απολυτήριο Λυκείου; Όποιος τελείωσε ΓΕΛ και θέλει να πάρει ένα πτυχίο ειδικότητας στον Καιάδα; Πάλι με την επαγγελματική εκπαίδευση τα βάζουμε; Ένα νέο τέλος για τα ΕΠΑΛ!

@β.ι @Περικλής
23 Απρ 2020 14:28

όλοι αυτοί οι μαθητές, για τους οποίους αναφέρεστε, μπορούν να εγγραφούν σε εσπερινό

Χρύσα
23 Απρ 2020 14:50

Άρον άρον, σταύρωσον τα ΕΠΑΛ! Προφάσεις εν αμαρτίαις!

Γρηγόρης
23 Απρ 2020 15:50

Η μια νέα αρχή για το ΕΠΑ.Λ.1. Διαβάστε λίγο σε χώρες που είναι αναπτυγμένη η τεχνική εκπαίδευση τι ποσοστά ανεργίας υπάρχουν.2.17 χρόνων γιατί; Προκαλεί προβλήματα ο 30αρης ή ο 35αρης; 3. Αν θέλετε να κάνετε τις ειδικότητες δώρο στα ιδιωτικά ΙΕΚ το έχουμε ξαναδεί το έργο με υπογραφή Μητσοτάκη και Αρβανιτόπουλου. Ντροπή….Μια φορά σκεφτείτε όπως πρέπει… Εκπαιδευτικός ΕΠΑ.Λ

Βίκυ Π.
23 Απρ 2020 15:59

Η επιχειρηματολογία για το ανώτατο όριο ηλικίας στα ημερήσια ΕΠΑΛ περί ¨αποσύμφόρησης” και αντιμετώπισης ενδοσχολικής βίας είναι στην καλύτερη γελοία και στη χειρότερη κρύβει μεγάλες σκοπιμότητες. Η εξόντωση των ΕΠΑΛ είναι πάλι προ των πυλών και θυμίζει πολύ διαθεσιμότητα 2013 επί Αρβανιτόπουλου. Περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό; Η ιστορία επαναλαμβάνεται..

Χρήστος
23 Απρ 2020 16:12

Στις μισές περιοχές δεν υπάρχουν εσπερινά… πολλοί δεν μπορούν να γραφτούν σε εσπερινά.Επίσης οι μαθητές με πτυχιο απο τα ΓΕΛ καταλαβαίνουν συνήθως το λάθος τους και όταν ερχονται ΕΠΑΛ έρχονται για να περάσουν, απο εσπερινά τους κόβουμε αυτη την δυνατότητα, σε ποσοστό….Αυτά και άλλα πολλά….

Βίκυ Π.
23 Απρ 2020 16:13

Η επιχειρηματολογία για το ανώτατο όριο ηλικίας στα ημερησία ΕΠΑΛ είναι στην καλύτερη γελοία και στη χειρότερη κρύβει μεγάλες σκοπιμότητες. Η εξόντωση των ΕΠΑΛ είναι και πάλι προ των πυλών και θυμίζει πολύ διαθεσιμότητα 2013 επί Αρβανιτόπουλου. Η ιστορία επαναλαμβάνεται.. Νομίζω ότι κανένας εκεί στο υπουργείο δε γνωρίζει τη σχολική πραγματικότητα, κυρίως δε των ΕΠΑΛ. Είναι τόσο κρίμα να χτυπιέται πάντα αυτή η μορφή εκπαίδευσης που στο εξωτερικό είναι τόσο δημοφιλής και όχι άδικα..

ΕΛΛΑΔΑ

O υπουργός Υγείας στήνει κυνήγι μαγισσών κατά των ιδιωτών ιατρών

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

ΕΣΥ: Αντί προσλήψεων, ο Γεωργιάδης πουλά κοινωνικό αυτοματισμό

ΜέΡΑ25 | Γραφείο Τύπου

Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 15 ετών, μέσω πράξεων και παραλείψεων, απαξιώνουν συνειδητά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μετατρέποντας το δικαίωμα στην υγεία, σε εμπόρευμα – προνόμιο για τους πλούσιους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, το πλήθος των μόνιμων υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας, η πλειονότητα των οποίων αποτελείται από υγειονομικούς, έχει μειωθεί κατά 25,03% μέσα σε 11 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2012 το υπουργείο Υγείας είχε 94.164 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 έχει 70.582, δηλαδή 23.582 λιγότερες μόνιμες θέσεις εργασίας. Μόνο το 2023, οι συνταξιοδοτήσεις υγειονομικών ανήλθαν σε 3.381, ενώ προσλήφθηκαν μόλις 1.063 εργαζόμενοι.

Ταυτόχρονα, οι μισοί και παραπάνω απόφοιτοι των ιατρικών μας σχολών, ξενιτεύονται με το που παίρνουν πτυχίο. Ο λόγος; Οι πενιχρές απολαβές. Στη Ρουμανία ο μέσος μισθός ενός γιατρού είναι 2,5 φορές πάνω, στη Μάλτα τρεις και στη Γερμανία τέσσερις φορές πάνω από ότι στην Ελλάδα.

Μέσα σε αυτό το καθεστώς διάλυσης του ΕΣΥ προς όφελος των ιδιωτών της CVC, ο αδιευκρίνιστος υπουργός υγείας Γεωργιάδης, στήνει, με τη βοήθεια των ΜΜΕ, ένα αισχρό κυνήγι μαγισσών, έναν αισχρό κοινωνικό αυτοματισμό κατά των ιδιωτών γιατρών. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, αυτός ο απίθανος υπηρέτης των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, ρίχνει την ευθύνη για την κατάσταση στα νοσοκομεία στους ιδιώτες γιατρούς! Ενώ δηλαδή συνειδητά αυτός και η κυβέρνησή του υπονομεύουν το ΕΣΥ, δεν προσλαμβάνουν, εξαντλούν το προσωπικό με εξουθενωτικά ωράρια, απαξιώνουν την υλικοτεχνική υποδομή του ΕΣΥ, σε συνεργασία με τα ΜΜΕ των αφεντικών τους, βρήκαν αποδιοπομπαίο τράγο να ρίξουν το ανάθεμα!

Εμείς λέμε το αυτονόητο: το ΕΣΥ χρειάζεται άμεσα χιλιάδες προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού με αξιοπρεπείς απολαβές και βιώσιμο ωράριο. Σα να τους ακούμε, είτε το αργυρώνητο πολιτικό προσωπικό, είτε οι διάφοροι Πορτοσάλτηδες θα βγούν να φωνάξουν: Δεν υπάρχει λεφτόδεντρο! Κι όμως, για να δοθούν δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων στους ολιγαρχες της ενέργειας, στους εθνικούς εργολάβους και φυσικά σε νατοϊκούς εξοπλισμούς, υπάρχει και παραυπάρχει το λεφτόδεντρο. Μόνο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει, μόνο για ό,τι είναι υπέρ των πολλών δεν υπάρχει.

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΕΛΛΑΔΑ

Πολιτική Ασυμμετρία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

«Γιατί πάντα το μέτρο νικά,

φτάνει μόνο  τ΄ όνομά του να πεις

κι αν το κάμεις κυβερνήτη στα έργα σου,

τότε ωφέλειες θα βρεις μοναχά.

Πράξεις πάνω απ΄ το μέτρο

ποτέ στους ανθρώπους δε φέρνουν καλό,

πιο τρανές συμφορές σ΄ ένα σπίτι σωρεύουν,

αν θυμός θεϊκός το χτυπήσει»

(«Μήδεια», στιχ. 125-130).

Η έννοια του «Μέτρου» στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία ήταν κυρίαρχη και διαπότιζε κάθε πτυχή της ατομικής ζωής αλλά και της κοινωνικής συμπεριφοράς των πολιτών. Οι μαθηματικές αναλογίες, οι αρχιτεκτονικοί σχεδιασμοί, τα έργα τέχνης ακόμη και πολεοδομικές επιλογές εμπεριείχαν τους βασικούς κανόνες του μέτρου.

Συναφής και παράγωγη ταυτόχρονα με την έννοια του μέτρου είναι και η έννοια της «Συμμετρίας» που υποδηλώνει ή και παραπέμπει άμεσα σε μία κατάσταση όπου κυριαρχεί η ισορροπία, η αντιστοιχία και ίσως η ισοτιμία μεταξύ δύο ή περισσοτέρων στοιχείων υλικών ή πνευματικών.

Στην αντίπερα όχθη η «Ασυμμετρία» φανερώνει μία κατάσταση από την οποία απουσιάζει η ισορροπία, η ισοτιμία και ο αρμονικός ισοσκελισμός μεταξύ δύο ή περισσοτέρων στοιχείων (υλικών, πνευματικών). Η «ασυμμετρία» νοηματικά εμπεριέχει και το στοιχείο της αναντιστοιχίας και της δυσαναλογίας.

Η «ασυμμετρία» ως φαινόμενο απαντάται και στη φύση και τότε μιλάμε για την «Εντροπία» που δηλώνει το «βαθμό αταξίας» σε ένα φυσικό σύστημα. Βέβαια η φύση λειτουργεί σύμφωνα με τους κοσμικούς νόμους της Συμμετρίας χωρίς ωστόσο να αποκλείει παντελώς και έναν ελάχιστο βαθμό Ασυμμετρίας.

Μπορεί ο μικρός βαθμός «Ασυμμετρίας» να μην δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του σύμπαντος, αλλά δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε ως πολιτικό σύστημα όταν η ασυμμετρία λαμβάνει πολιτικά χαρακτηριστικά και τείνει να λαμβάνεται ως “πολιτική κανονικότητα” της Δημοκρατίας μας.

Ο όρος της «Πολιτικής Ασυμμετρίας» δεσπόζει τα τελευταία χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου μας και ιδιαίτερα μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2023 και τις ΕυρωΕκλογές του 2024.

Η «Πολιτική Ασυμμετρία» ανιχνεύεται σε διάφορα επίπεδα και περιγράφει την “δυσαναλογία μεταξύ των κοινωνικών απαιτήσεων και των επεξεργασμένων / αποδεκτών πολιτικών λύσεων που προσφέρονται διαχρονικά”

Με άλλα λόγια παρατηρείται το φαινόμενο των “μειωμένων προσδοκιών” από μέρους του κοινωνικού σώματος στο βαθμό που το πολιτικό σύστημα και η πολιτική διακυβέρνηση δεν ανταποκρίνονται στην επιθυμία των πολιτών για δομικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, δηλαδή, ανάμεσα στις απαιτήσεις του κοινωνικού σώματος και στην αδυναμία ή απροθυμία του πολιτικού συστήματος να ανταποκριθεί θετικά σε αυτές (απαιτήσεις) εμφανίζεται και επωάζεται η «Πολιτική Ασυμμετρία».

Επί το λαϊκότερον η «Πολιτική Ασυμμετρία» πηγάζει από τη μεγάλη δυσαναλογία ισχύος (εκλογικής…) μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος (ΝΔ) και των δύο άλλων κύριων πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ). Κι αυτό επιβεβαιώνεται και μαθηματικά αφού το άθροισμα της δύναμης των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ +ΠΑΣΟΚ) ισούται ή υπολείπεται της εκλογικής δύναμης του κυβερνώντος κόμματος (ΝΔ).

Πάνω σε αυτό το επίπεδο της Πολιτικής Ασυμμετρίας “ανθοφορεί” και η απογοήτευση των πολιτών στο βαθμό που την αδυναμία, την απροθυμία ή και την ανικανότητα της κυβέρνησης αδυνατεί να την αντισταθμίσει η αντιπολίτευση (μείζων και ελάσσων). Πολλοί, δε, μιλούν για την εικόνα της αντιπολίτευσης που δεν εμπνέει και δεν πείθει και δείχνει να είναι το «μαύρο κουτί» της δημοκρατίας μας και του πολιτικού μας συστήματος γενικότερα.

Η αδυναμία αυτή της αντιπολίτευσης να ελέγχει αποτελεσματικά την κυβέρνηση και να διατυπώνει με πειστικό τρόπο εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης συνιστά το μείζον πρόβλημα της δημοκρατίας μας. Κι αυτό γιατί η δημοκρατία και το πολιτικό μας σύστημα χρειάζεται και τα θεσμικά αντίβαρα απέναντι στην εξουσία της κυβέρνησης και στην κακή ή και αλαζονική άσκηση αυτής.

Η σημερινή, δηλαδή, αντιπολίτευση (μείζων και ελάσσων) δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται σωστά και πειστικά στο ρόλο του “θεσμικού αντίβαρου”. Κυρίαρχη είναι η εικόνα-πεποίθηση του εκλογικού σώματος πως οι σημερινοί παίκτες – πρωταγωνιστές – αρχηγοί της αντιπολίτευσης αδυνατούν να μεταβάλουν-ανατρέψουν τους κομματικούς συσχετισμούς με αποτέλεσμα να παγιώνεται η απόλυτη πολιτική δεσποτεία του κυβερνητικού κόμματος.

Αυτή, όμως, η «Πoλιτική Ασυμμετρία» συνιστά ένα επικίνδυνο ή και καταστροφικό πλήγμα στο “μαλακό υπογάστριο” της Δημοκρατίας αλλά και στο πολιτικό μας σύστημα. Κι αυτό γιατί η χαμένη πολιτική ισορροπία αυξάνει τα φαινόμενα αλαζονείας της κυβέρνησης αφού εκλείπει ο φόβος και η απειλή εναλλαγής της εξουσίας που συνήθως λειτουργούν αποτρεπτικά σε φαινόμενα αυταρχισμού και κατάχρησης της εξουσίας.

Να, λοιπόν, που φθάσαμε να αναπολούμε το παλιό δικομματικό σύστημα με όλα τα αρνητικά του που κάποτε το αναθεματίζαμε ως το τρωκτικό της δημοκρατίας μας. Η δημοκρατία για να λειτουργεί υγιώς χρειάζεται και τα σχετικά θεσμικά αντίβαρα (με κυρίαρχο αυτό της αντιπολίτευσης και όχι μόνον…), τα γνωστά και ως checks and balances.

Τα εκλογικά αποτελέσματα των διπλών εκλογών του 2023 και των φετινών Ευρω-Εκλογών συνειρμικά μας παραπέμπουν στο μακρινό 1977, όπου η ΝΔ με ποσοστό 41,8% απείχε πολύ από το ΠΑΣΟΚ του 25,4% και της ΕΔΗΚ του 12%. Ωστόσο υπάρχει μία δομική και πολιτική διαφορά στον δικομματισμό και στην πολιτική ασυμμετρία του 1977. Τότε το ΠΑΣΟΚ με ορμή και πάθος απορροφώντας τις δυνάμεις της ΕΔΗΚ φάνταζε ως η επόμενη κυβέρνηση με το σαγηνευτικό σύνθημα «Αλλαγή».

Μία άλλη παράμετρος της σημερινής πολιτικής ασυμμετρίας είναι και το μοναδικό γεγονός στα εκλογικά και πολιτικά χρονικά το κυβερνών κόμμα να αυξάνει τη δύναμή (εκλογές 2023) του με παράλληλη μείωση των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή την φθορά του στις ΕυρωΕκλογές του 2024 να μην μπορεί η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) να την κεφαλαιοποιήσει (μείωση ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, μικρή και ακίνδυνη για τη ΝΔ άνοδο του ΠΑΣΟΚ)

Τα εκλογικά αποτελέσματα των ΕυρωΕκλογών επιβεβαίωσαν και επικύρωσαν την Πολιτική Ασυμμετρία που χαρακτηρίζει το πολιτικό μας σύστημα από τις διπλές εκλογές του 2023. Φαίνεται πως το κομματικό μας σύστημα και η Δημοκρατία μας έχασαν τα ζύγια τους και μας κληροδοτούν μία εκκρεμότητα για τον εναπομείναντα πολιτικό χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές (2027;).

Στην προοπτική μιας τρίτης κυβερνητικής θητείας της ΝΔ πολλοί είναι αυτοί που προτρέπουν την αντιπολίτευση (μείζων και ελλάσων) να αλλάξει συμπεριφορά και τακτική και να δράσει με λειτουργικό και προγραμματικό τρόπο. Μία αντιπολίτευση, δηλαδή, που θα κρίνει αυστηρά, θα ελέγχει αποτελεσματικά την κυβέρνηση, θα αντιπροτείνει τη δική της εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, αλλά και θα συναινεί εποικοδομητικά όπου πρέπει.

Διαφορετικά, όπως φαίνεται και από τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα, θα ζήσουμε ως πολιτικό σύστημα μία βίαιη μετατόπιση των τεκτονικών πλακών της πολιτικής και της δημοκρατίας που θα συντηρεί όχι μόνον τις πολιτικές παθογένειες της «Πολιτικής Ασυμμετρίας» αλλά ενδεχομένως θα ευνοήσει και κάποιους πολιτικούς θύλακες της «αντισυστημικότητας».

Η άνοδος των ποσοστών της ακροδεξιάς τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα (με τις δικές της ιδιαιτερότητες: πατριωτική, θρησκευτιική…) αυξάνει τον κίνδυνο γιγάντωσης της αντισυστημικότητας με όποια χαρακτηριστικά κι αν αυτή λαμβάνει. Ενδιαφέρον στοιχείο των εκλογικών αποτελεσμάτων των ΕυρωΕκλογών είναι και υποχώρηση των ποσοστών της αριστεράς παρόλη την σταθερότητα του ΚΚΕ.
Επειδή, λοιπόν, η Φύση και η Πολιτική απεχθάνονται το κενό και επειδή η «Συμμετρία» συνιστά το δομικό στοιχείο της Δημοκρατίας είναι ανάγκη να ξαναβρούμε ως κοινωνία και πολιτικό σύστημα τα παλιά και άκρως αποτελεσματικά «Θεσμικά αντίβαρα». Κι αυτό γιατί το μέτρο των αρχαίων Αθηναίων, ο Οστρακισμός, που λειτουργούσε αποτρεπτικά στην αλαζονική ή τυραννική συμπεριφορά κάποιου, δεν συνάδει με την σύγχρονη αντίληψη περί δημοκρατίας.

Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος, και ας μην φανεί αυτό ως κινδυνολογία, η «πολιτική ασυμμετρία» να πυροδοτήσει κι άλλες ασυμμετρίες στην κοινωνική μας συμπεριφορά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ηθική του πολιτισμού μας.
Το «Ασύμμετρον» συνιστά την χέουσα πληγή της Δημοκρατίας μας…

*ΠΗΓΗ: Blog “ΙΔΕΟπολις”

του Ηλία Γιαννακόπουλου, Φιλόλογου

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΕΛΛΑΔΑ

Η κανονικότητα: Χρέος 405 δισεκ, 780.000 εταιρίες και 2 εκατ. νοικοκυριά εκτός δανεισμού

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

  • Με 405 δισεκ. χρέος,
  • NPEs που συνεχίζουν να απασχολούν την κοινωνία πάνω από 50 δισεκ.
  • υποχρεώσεις σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία 148 δισεκ. ευρώ…

Η νέα κανονικότητα είναι τόσο τοξική και αδύναμη που απλά δεν είναι κανονικότητα.

Η νέα τοξική κανονικότητα σε αριθμούς – Χρέος σε ιστορικά υψηλά 405 δισ – 780.000 εταιρίες εκτός δανεισμού, στάσιμα δάνεια

Είναι προφανές ότι με 405 δισεκ. χρέος, NPEs που συνεχίζουν να απασχολούν την κοινωνία πάνω από 50 δισεκ. υποχρεώσεις σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία 148 δισεκ. ευρώ… η νέα κανονικότητα είναι τόσο τοξική και αδύναμη που απλά δεν είναι κανονικότητα
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ζούμε μια νέα κανονικότητα, ότι ναι μεν υπάρχουν παθογένειες αλλά η κανονικότητα έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό…
Ποια είναι η νέα κανονικότητα το 2024 στην Ελλάδα;
Τα στοιχεία που παραθέτουμε δεν είναι ενθαρρυντικά και η νέα κανονικότητα είναι μια σαθρή νέα πραγματικότητα…Η νέα ελληνική κανονικότητα


Ελληνικό χρέος 405 δισεκ. ευρώΈχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο γεγονός ότι υπάρχει εμφανέστατη αδυναμία να μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος σε απόλυτους αριθμούς.
Έφθασε στο ιστορικό υψηλό των 406 δισεκ. και υποχώρησε στα 405 δισεκ.
Προφανώς και συμπεριλαμβάνουμε τον ενδοκυβερνητικό δανεισμό με τα repos αφού έχουν φθάσει στα 52 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα συνεχίζει να διαθέτει την χειρότερη σχέση χρέους προς ΑΕΠ σε όλη την ευρωζώνη.

Ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.500 μονάδες

Η νέα κανονικότητα επέτρεψε την κερδοσκοπία και έδωσε λαβή σε ορισμένους – ειδικά ξένους – να αγοράσουν φθηνά την Ελλάδα.
Το ελληνικό χρηματιστήριο αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι κερδοσκοπίσημη όχι στρατηγικά επενδύσιμη… παραμένουμε μια αγορά της κερδοσκοπίας.
Το ελληνικό χρηματιστήριο από τις 900 μονάδες στις 1.500 μονάδες έδωσε μεγάλα κέρδη αλλά τα απόλαυσαν ελάχιστοι. Στην Ελλάδα όχι πάνω από 60.000 σε σύνολο 10.000.000…

Θα θυμίσουμε ότι ιδιωτικοποιήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες με ζημιά για το ελληνικό δημόσιο 42 δισεκ. ευρώ… πουλήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες με γνώμονα να κερδίσουν οι ξένοι επενδυτές όχι να μετριάσει την ζημιά το ελληνικό δημόσιο.

780.000 εταιρίες σε σύνολο 840.000 εταιριών δεν είναι επιλέξιμες για δανεισμό

Όταν 2.000.000 έλληνες δεν μπορούν να δανειστούν γιατί είναι στον Τειρεσία και όταν 780.000 εταιρίες σε σύνολο 840.000 εταιριών δεν είναι επιλέξιμες για δανεισμό… αυτό δεν μπορεί να λέγεται κανονικότητα αλλά παραπληγικό σαλιγκάρι.

Οι καταθέσεις 190 δισ και των ιδιωτών 144 δισ – Η παραοικονομία 44 δισεκ.

Όταν ήρθε η ΝΔ στην εξουσία το 2019 παρέλαβε καταθέσεις ιδιωτών περίπου 139 με 140 δισεκ. και μέσα σε 5 χρόνια αυξήθηκαν στα 190 δισεκ. αύξηση 50 δισεκ. ευρώ.

Αυτή είναι μεν σημαντική αύξηση αλλά σημαντικό μέρος της θα πρέπει να αποδοθεί στην παραοικονομία που υπολογίζεται σε 44 δισεκ. Δηλαδή έχουμε μια οικονομία που αντέχει λόγω της παραοικονομίας…

Στάσιμα τραπεζικά δάνεια

Η απόδειξη ότι η οικονομία δεν είναι επενδύσιμη είναι η συμπεριφορά των δανείων.
Επενδύσιμη οικονομία σημαίνει ότι όλες οι δυνάμεις της χώρας από τις επιχειρήσεις έως τα νοικοκυριά μπορούν να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη. Δυστυχώς όμως ένας δείκτης έρχεται να κλονίσει το αφήγημα.
Τα δάνεια των τραπεζών εδώ και 3 χρόνια είναι στάσιμα στα 117 δισεκ. ευρώ.
Οι τράπεζες λένε δεν υπάρχει ζήτηση για δάνεια, αυτή είναι η μισή αλήθεια η άλλη μισή είναι ότι 2.000.000 νοικοκυριά είναι στον Τειρεσία και 780.000 εταιρίες δεν είναι επιλέξιμες για δανεισμό.Πόσο κανονική είναι η κανονικότητα ή καλύτερα πόσο αντικανονική είναι η νέα κανονικότητα της Ελλάδος;

Είναι προφανές ότι με 405 δισεκ. χρέος, NPEs που συνεχίζουν να απασχολούν την κοινωνία πάνω από 50 δισεκ. υποχρεώσεις σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία 148 δισεκ. ευρώ… η νέα κανονικότητα είναι τόσο τοξική και αδύναμη που απλά δεν είναι κανονικότητα.

www.bankingnews.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

Πολιτιστικά1 μήνα πριν

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός στη Δράμα την Τετάρτη 3 Ιουλίου στις 21:00

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Η Ελένη Βιτάλη στις 11 Μαΐου στην Κεντρική Πλατεία Δράμας

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 εβδομάδα πριν

Σε περίοπτη θέση στο Δημαρχείο Δράμας και στην καρδιά μας η “Άννα Κορακάκη”

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

Ανακοίνωση του Γυμναστικού Συλλόγου ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη “έδιωξε” τις αντιπολιτεύσεις του Δήμου Δράμας

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 εβδομάδες πριν

Η Αναστασία Τόλιου υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Δόξας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Φωτιά στο Πανόραμα Δράμας – Επιχειρούν και εναέρια μέσα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Η Καλίσσα Αποστολίδου επικεφαλής της Raycap

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Απολογισμός των πρώτων 100 ημερών της θητείας του Δημάρχου Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στη Δράμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Άντρη Παράσχου: Η δραμινή επιλογή στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Κέντρο Ερμηνείας Οίνου και Αποσταγμάτων

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Σίτνα στη Δράμα – Επιχειρούν και τρία ελικόπτερα

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Η Δραμινή καλλιτέχνης Σάσα Παπαλάμπρου παρουσιάζει τη νέα της δουλειά “Σασπένς”

Εκπαιδευτικά2 μήνες πριν

Εγγραφή στην Επαγγελματική Σχολή Δράμας της ΔΥΠΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 ημέρα πριν

Ο ΠΑΟΠ Νέας Αμισού στη Γ’ Εθνική κατηγορία

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα πριν

Διανομή διατακτικών σε ευάλωτες οικογένειες

Πολιτιστικά1 ημέρα πριν

Ο «Κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου στο Αρχαίο θέατρο Φιλίππων

Χρηστικά1 ημέρα πριν

Ώρα για παραλία!

Χρηστικά1 ημέρα πριν

Ονειρεμένα παπούτσια σε… αμέτρητες προτάσεις!

Χρηστικά2 ημέρες πριν

Βρείτε τα πάντα για την παραλία!

Χρηστικά2 ημέρες πριν

Για γατίσια και σκυλίσια γεύματα… πλήρους νοστιμιάς!

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Να ελεγχθούν όσοι ευθύνονται για τα λάθη και τις επιχειρησιακές αστοχίες

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ για τη φωτιά στο Φαλακρό

Πολιτιστικά4 ημέρες πριν

«Ικέτιδες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Καλμπάρη

ΚΟΣΜΟΣ5 ημέρες πριν

Οι δημοκρατικοί καταστρέφουν τη Δημοκρατία κυνηγώντας την εξουσία

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

Kαταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια με τη φωτιά στο Φαλακρό

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 εβδομάδα πριν

Δόξα Δράμας: Σύννεφα και ”σκιές” πάνω από το ακίνητο του ΓΣ!

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού συναντήθηκε με την Υφυπουργό Τουρισμού

Χρηστικά1 εβδομάδα πριν

Αποκλειστικά για γυναίκες με άποψη!

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών