Connect with us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Αγιασμός θεμελίωσης Γυμνασίου – Λυκείου Καλαμπακίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Αυγούστου η τελετή αγιασμού της θεμελίωσης του Γυμνασίου – Λυκείου Καλαμπακίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την τοπική κοινωνία, καθώς με την κατασκευή του θα επιλυθεί ένα πρόβλημα χρόνων, ενώ το νέο, σύγχρονο και λειτουργικό σχολικό κτιριακό συγκρότημα θα παρέχει ποιότητα και ασφάλεια στις συνθήκες μάθησης για τα παιδιά του Καλαμπακίου και των γύρω χωριών.

Το έργο με τίτλο «Κατεδάφιση παλιού και ανέγερση νέου κτιριακού συγκροτήματος Γυμνασίου –Λυκείου Καλαμπακίου Δήμου Δοξάτου», αρχικού προϋπολογισμού 4.869.908,40 ευρώ, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Παρόντες στον αγιασμό ήταν

 • ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Καραμπακάλης,
 • Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Δοξάτου,
 • ο πρώην Βουλευτής του Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος,
 • ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αργύρης Πατακάκης,
 • ο Δημοτικός Σύμβουλος Δράμας και υποψήφιος Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. κ. Στέργιος Ηλιόπουλος,
 • ο πρώην Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης,
 • ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σπύρος Κιουλάνης,
 • καθώς και πολίτες.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, λόγω της απουσίας του αείμνηστου Δημάρχου Δοξάτου Θέμη Ζεκερίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιούνιο. Για το έργο του Γυμνασίου – Λυκείου Καλαμπακίου ο αείμνηστος Δήμαρχος είχε καταβάλει έντονες προσπάθειες, ώστε να ξεκινήσει να υλοποιείται. Εύλογα υπήρξαν και οι σχετικές αναφορές στο πρόσωπό του από τους συνεργάτες του στη διοίκηση του Δήμου.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, τοποθετήθηκε στα θεμέλια του κτιρίου ένας λίθος, χαραγμένος με σταυρό και εμποτισμένος με αγιασμό. Όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος, «oι παλιοί έλεγαν όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή και μας αξιώνει η χάρις του Θεού να ανοίγουμε ήμερα ένα σχολείο, με την έννοια να το θεμελιώνουμε, και να προχωρήσει παραπέρα, να χτιστεί για να μπορούν τα παιδιά του Καλαμπακίου και της ευρύτερης περιοχής να έρχονται να μαθαίνουν γράμματα, του Θεού τα πράγματα και του Θεού σπουδάγματα, όπως λέγαμε, κι έτσι πρέπει να είναι στην παιδεία μας.

Πριν λίγες ημέρες γιορτάσαμε τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, ο οποίος με κίνδυνο της ζωής του άνοιξε 200 σχολεία και περίπου 15 μικρά, κανονικά δηλαδή, όπως είναι τα δημοτικά και τα γυμνάσια, και 15 μεγάλα σχολεία, για να μάθουμε εμείς τη γλώσσα μας, να είμαστε σε επαφή με την πίστη μας κι έτσι να οδηγούμεθα κοντά στον Θεό και κοντά στον άνθρωπο, με την αγάπη και την αλληλεγγύη μας που διδάσκονται πρωτίστως στα παιδιά από τους δασκάλους τους».

Σχετικά με τον αγιασμό, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος είπε πως στη θεμελίωση τοποθετούμε μπουκαλάκια αγιασμού «κι όταν χαλάμε τα παλιά σπίτια τα βρίσκουμε ανέπαφα», γεγονός που «δείχνει ποια είναι η χάρις του Θεού». Ακόμη επεσήμανε πως με τον αγιασμό φτιάχνεται προζύμι χωρίς χημικά για να γίνει πρόσφορο και λειτουργιά και πρόσθεσε: «Αυτό δεν είναι ένα θαύμα; Δεν δείχνει ότι υπάρχει η αόρατη δύναμη του Θεού η οποία επεμβαίνει μέσα στη ζωή μας;».

«Σύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομές για πιο άρτια και πιο ευχάριστη διδασκαλία και μάθηση»

Μετά την ολοκλήρωση του αγιασμού, ακολούθησαν χαιρετισμοί από παριστάμενους.

Ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Καραμπακάλης ανέφερε: «Με την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου Δοξάτου, ιεραρχήσαμε και θέσαμε προτεραιότητες όσον αφορά τα νέα έργα και τις ανάγκες που χρειαζόταν ο Δήμος μας. Ο αείμνηστος Δήμαρχός μας Θεμιστοκλής Ζεκερίδης, μαζί με την Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κυριακή Παπαζώτου ταξίδεψαν, ως είθισται, στην Αθήνα, στην έδρα της κεντρικής εξουσίας.

Επισκέφτηκαν Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς, ώστε να προωθήσουν υποθέσεις του Δήμου και να ζητήσουν την ένταξη έργων. Στις επαφές που είχαν, οι κυβερνητικοί παράγοντες τους ρώτησαν, τι έργα ζητάτε για τον Δήμο σας; Τους απάντησαν αρκετά, όμως αν είναι να γίνει μόνο ένα έργο στον τόπο μας, αυτό θα θέλαμε να είναι το νέο Γυμνάσιο – Λύκειο Καλαμπακίου.

Τα νέα έργα στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση “Αντώνης Τρίτσης” ήταν αρκετά. Η ιεράρχησή τους η ακόλουθη: Τα δύο πρώτα στον κατάλογο ήταν το νέο Γυμνάσιο – Λύκειο Καλαμπακίου και δεύτερον η αγροτική οδοποιία Δήμου Δοξάτου. Και τα δύο αυτά έργα είναι ήδη σε εξέλιξη, όπως και τα υπόλοιπα που εντάχθηκαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Αυτές οι επιτυχίες του Δήμου Δοξάτου είχαν την πολύπλευρη και πολύτιμη βοήθεια συγκεκριμένων εκλεγμένων κρατικών λειτουργών, του Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα Στέλιου, του κυβερνητικού Βουλευτή κ. Μπλούχου Κωνσταντίνου, όπως πρώην και νυν Βουλευτών και παραγόντων του Νομού Δράμας.

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας εργάστηκε μεθοδικά. Με συντονισμένη προσπάθεια ετοίμασε τη μελέτη. Πήραμε την έγκριση για τη χρηματοδότηση. Σήμερα όλοι εμείς βλέπουμε την έναρξη των εργασιών ενός έργου που με την αποπεράτωσή του θα προσφέρει στους μαθητές και τους καθηγητές σύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομές για να κάνει τη διδασκαλία και τη μάθηση πιο άρτια και πιο ευχάριστη.

Ευχαριστούμε τους εργαζόμενους του Δήμου μας και όλους όσους μόχθησαν για την πραγματοποίηση αυτού του ονείρου. Με την έναρξη λειτουργίας του, θα εκπληρωθεί η επιθυμία και θα τελειώσει η ταλαιπωρία όχι μόνο για τους διδάσκοντες – διδασκόμενους, αλλά κάθε γονιό και κάτοικο της Φτελιάς, του Νεροφράκτη, της Αγίας Παρασκευής, του Καλαμπακίου.

«Η δύναμή μας ήταν η ισχυρή θέληση, το πείσμα, η αισιοδοξία, η διοικητική εμπειρία και η γνώση»

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δοξάτου κ. Κυριακή Παπαζώτου, η οποία σημείωσε:

«Η σημερινή μέρα είναι ημέρα χαράς για τον Δήμο μας. Χτίζεται ένα σχολείο, χτίζεται το σχολείο μας. Δεν ξέρω αν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τα συναισθήματα όλων όσων απαρτίζουμε αυτή τη διοίκηση. Τη διοίκηση που πάλεψε κυριολεκτικά με όλες της τις δυνάμεις για να φτάσουμε σήμερα εδώ.

Όπως και τη χαρά και την ικανοποίηση των υπάλληλων αυτού του Δήμου, που αφοσιώθηκαν στον στόχο, πίστεψαν ότι θα τα καταφέρουμε και πάλεψαν σκληρά για αυτό. Αλλά είμαι βέβαιη ότι είναι σίγουρα απερίγραπτη η χαρά και η συγκίνηση των γονέων, των μαθητών και όλων των κατοίκων του Καλαμπακίου.

Άνθρωποι που ταλαιπωρήθηκαν από το κλείσιμο του σχολείου, που διεκδίκησαν και πάλεψαν για να βρεθεί λύση. Υπήρξαν επιφυλακτικοί, ίσως και δύσπιστοι μαζί μας. Μέχρι το σημείο που άρχισε κάτι να φαίνεται στον ορίζοντα.

Πολύ πίστευαν ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Γιατί δεν είχαν ενημέρωση των βημάτων μας. Δεν τους αδικώ. Αυτή η διοίκηση εξέφρασε πολλές φορές ότι το έργο αυτό αποτέλεσε απόλυτη προτεραιότητά της. Για αυτό και αντιμετωπίστηκε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και καλή οργάνωση.

Το διάστημα προετοιμασίας αυτού του έργου, αποφασίσαμε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους για να μην κουράσουμε περαιτέρω τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν. Ακόμη κι όταν ακούσαμε ότι τίποτα δεν κάνουμε, ότι δεν χειριζόμαστε σωστά την κατάσταση, εμείς επιλέξαμε τη σιωπή και τη δουλειά.

Δεν είναι δύσκολο για κάποιον που τον γνώρισε να σκεφτεί ότι σήμερα ο αείμνηστος Δήμαρχός μας θα χαιρόταν σαν παιδί. Εξάλλου την περίμενε πως και πως αυτή τη μέρα. Ρωτούσε και ξαναρωτούσε για αυτή τη μέρα την εργολάβο, την Τεχνική Υπηρεσία και που και που μου ζητούσε να το επιβεβαιώσω κι εγώ.

Τόσο μεγάλη ήταν η αγωνία του και όχι για να πει εγώ τα κατάφερα, ούτε καν για να πει ότι η διοίκησή μας τα κατέφερε, αλλά γιατί, όπως συχνά έλεγε, ό,τι ξεκινάει, τελειώνει και ότι θα είχαμε ήσυχη τη συνείδησή μας αν ξεκινούσε, ότι εμείς προσπαθήσαμε και τα καταφέραμε. Σήμερα, δεν θα μπορούσε να κρύψει τη χαρά του και την υπερηφάνεια του.

Κι εμείς που μένουμε πίσω, λέμε ότι εκείνος μας ένωσε, μάθαμε να συνεργαζόμαστε για να καταφέρουμε τα πιο δύσκολα, τα ακατόρθωτα. Γιατί πιστεύουμε πολύ στο εμείς και πιστεύουμε ότι το εμείς είναι πιο δυνατό από το εγώ. Κι έτσι συνεχίζουμε για να ολοκληρώσουμε όσα ξεκινήσαμε και ταυτόχρονα βάζουμε πλώρη για νέες δράσεις.

Περάσαμε δύσκολα. Απογοητεύσεις δεν μας πτόησαν και με σωστό χειρισμό τις ξεπεράσαμε. Η δύναμή μας, όμως, ήταν η ισχυρή θέληση, το πείσμα, η αισιοδοξία, η διοικητική εμπειρία και η γνώση. Κάναμε την κατάλληλη επιλογή συνεργατών για να στελεχωθεί η υπηρεσία και να καταφέρουμε να εκπονήσουμε μόνοι μας τις απαιτούμενες μελέτες, για να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο, γλυτώνοντας έτσι πάρα πολύ χρόνο. Σίγουρα ένα με δύο χρόνια.

Στη χώρα μας, δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις η διαγωνιστική διαδικασία για μελέτες μοιάζει με ομηρεία, κρατάει χρόνια και χρόνια. Επίσης γλυτώσαμε πολλά χρήματα, περίπου 200.000-300.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα έφταναν στο ποσό της διαφοράς των δύο εναλλακτικών λύσεων που εξέτασε η οικονομοτεχνική μελέτη που εκπονήσαμε.

Δηλαδή, της ανακατασκευής του υπάρχοντος κτιρίου και δεύτερη εναλλακτική λύση την κατεδάφιση και ανέγερση καινούργιου κτιρίου. Θεωρώ ότι αυτό ήταν το πιο σημαντικό βήμα που κάναμε. Η οικονομοτεχνική μελέτη, που επίσης εκπόνησε η τεχνική υπηρεσία».

Η κ. Παπαζώτου

 • ευχαρίστησε τους υπαλλήλους
  • του Δήμου,
  • της Τεχνικής Υπηρεσίας και Τμήματος Προγραμματισμού,
  • καθώς και της Οικονομικής Υπηρεσίας,
 • τα μέλη της παράταξης του αείμνηστου Δημάρχου και ιδιαίτερα τον νυν Δήμαρχο Δημήτρη Καραμπακάλη,
 • όλα τα μέλη των δύο παρατάξεων και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,
 • τα μέλη της διοίκησης,
 • τον τότε Αν. Υπουργό Στέλιο Πέτσα και
 • τον τότε Βουλευτή Κωνσταντίνο Μπλούχο,
 • τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Καλαμπακίου Γιώργο Τσεκούρα και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου,
 • τους Προέδρους και τα μέλη Τοπικών Συμβουλίων των υπόλοιπων χωριών και ιδιαίτερα της δημοτικής ενότητας Καλαμπακίου, καθώς
 • και τον κόσμο που παραβρέθηκε στην τελετή.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό της, η κ. Παπαζώτου ανέφερε: «Θα ήθελα να ας προτρέψω να μη σταματάτε να ονειρεύεστε. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να δουλέψετε για αυτό και να το θέλετε πολύ. Κοιτάξτε στα μάτια τον στόχο. Μη το φοβηθείτε και θα τον φτάσετε».

«Να μας αξιώνει ο Θεός για τέτοια μεγάλα έργα για την παιδεία και για την υγεία»

Στον χαιρετισμό του ο πρώην Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος εξέφρασε τη χαρά, την ικανοποίηση και τη βαθιά συγκίνησή του.

«Οι καρποί 4 χρόνων δουλειάς αρχίζουν να φαίνονται σιγά σιγά. Καθυστέρησαν λίγο, η αλήθεια να λέγεται», ανέφερε ο κ. Μπλούχος και πρόσθεσε: «Εμείς ανοίξαμε φυλακές, ανοίξαμε τις φυλακές Νικηφόρου, αλλά καταφέραμε και μας αξίωσε ο Θεός να θεμελιώσουμε και ένα σχολείο.

Η κυβέρνησή μας κατάφερε τα προηγούμενα 4 χρόνια να χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα για όλο τον Νομό μας, για όλους τους Δήμους μας. Αν ρωτήσετε εμένα προσωπικά, είμαι υπερήφανος για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων στον συγκεκριμένο Δήμο. Ένα από αυτά είναι το σχολείο που θεμελιώνεται.

Ένα από αυτά και δύσκολο έργο για να πάρει τέτοιου ύψους γενναία χρηματοδότηση ήταν η αγροτική οδοποιία και ένα από αυτά, δύσκολο γιατί το πήγαμε από δύο τρία Υπουργεία, ήταν το κλειστό του Δοξάτου, το οποίο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα γίνει. Αντιλαμβάνεστε ότι η ανυδρία των πολλών τελευταίων 10-15 ετών όσον αφορά τα έργα για τον Νομό μας, νομίζω θα αρχίσει να φαίνεται στους συμπολίτες μας ότι το έχουμε ξεπεράσει, το έχουμε αφήσει πίσω. Θα θεμελιώνονται μεγάλα έργα».

Σχετικά με την απουσία του αείμνηστου Δημάρχου Δοξάτου Θέμη Ζεκερίδη, ο κ. Μπλούχος επεσήμανε: «Έπρεπε να βρίσκεται εδώ. Εγώ μπορώ να σας μαρτυρήσω το ασίγαστο πάθος για την προσφορά του για τον τόπο και την αγωνία του για αυτά τα έργα. Με ταλαιπώρησε απίστευτα ομολογώ, με πολλές επικοινωνίες, πολλά τηλέφωνα, πολλές συναντήσεις κάτω στην Αθήνα. Δεν ήταν εύκολα αυτά που πετύχαμε αυτό το διάστημα. Μη νομίζετε ότι πατάς ένα κουμπί και τελειώνει η διαδικασία. Δεν είναι απλές οι διαδικασίες».

«Να μας αξιώνει ο Θεός για τέτοια μεγάλα έργα για την παιδεία και για την υγεία. Θα το μνημονεύσω αυτό, γιατί αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο Δράμας είναι ένα εργοτάξιο. Γίνονται έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Να μας αξιώνει ο Θεός για τέτοια έργα για να μπορούμε να παιδεύουμε τα παιδιά μας όπως πρέπει και να ζούμε υγιείς στον τόπο που αγαπάμε όλοι» σημείωσε ο κ. Μπλούχος, ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του.

«Το πρώτο κουδούνι δεν θα αργήσει να χτυπήσει»

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμπακίου κ. Γιώργος Τσεκούρας, έκανε λόγο για «ημέρα χαράς για το Καλαμπάκι», και υπογράμμισε: «Γιορτάζει όλη η δημοτική ενότητα Καλαμπακίου». Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, ο κ. Τεσκούρας είπε:

«Πριν από 4 χρόνια ο αείμνηστος Δήμαρχος Θέμης Ζεκερίδης είχε καλέσει όλους τους νεοεκλεγέντες Προέδρους και μας είχε ζητήσει να αναφέρουμε το ποιο σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί τις κοινότητες που εκπροσωπούμε. Όταν μου απηύθυνε τον λόγο, του ανέφερα ξεκάθαρα, το κτιριακό πρόβλημα του Γυμνασίου – Λυκείου. Αμέσως απάντησε, εντάξει Πρόεδρε, θα είναι και η άμεση προτεραιότητα του Δήμου.

Δεν σας κρύβω ότι ήμουν πολύ επιφυλακτικός από τη γρήγορη και εύκολη απάντησή του. Μετά από ένα μήνα με κάλεσε το γραφείο του, παρουσία της κ. Παπαζώτου και μου είπε ξεκινάν οι διαδικασίες και έχει αναλάβει επικεφαλής η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων. Το είπε και το έκανε. Αυτός ήταν ο αείμνηστος Δήμαρχος.

Δύσκολα τα δύο πρώτα χρόνια. Από τη μια πλευρά η σκληρή δουλειά της κ. Παπαζώτου με τους συνεργάτες της στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και από την άλλη η παράλυση της χώρας από την υγειονομική κρίση του Covid, στη συνέχεια την ενεργειακή, προβλήματα με φωνές, μεμονωμένες καταγγελίες, παράπονα. Σιγά σιγά όμως έρχονταν τα καλά νέα. Ολοκλήρωση της μελέτης. Έγκριση της χρηματοδότησης με την επίσκεψη του Υπουργού του κ. Πέτσα και εδώ συνέβαλε ο κ. Μπλούχος, πρώην Βουλευτής μας. Διαγωνισμός. Προγραμματική συμφωνία και φτάσαμε αισίως εδώ σήμερα».

Ο κ. Τσεκούρας ανέφερε πως «οφείλουμε όμως να ζητήσουμε μια συγγνώμη, γιατί ο Δήμος έχει συνέχεια, στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς για την απίστευτη ταλαιπωρία που έχουν υποστεί από το 2015» και πρόσθεσε:

«Είμαι ευτυχής ως Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμπακίου, διότι η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2020 παίρνει σάρκα και οστά. Το όραμά μας γίνεται πραγματικότητα. Είμαι πεπεισμένος και σας διαβεβαιώνω ότι το πρώτο κουδούνι δεν θα αργήσει να χτυπήσει. Επιτέλους το Καλαμπάκι, η δημοτική ενότητα Καλαμπακίου, η τοπική εκπαιδευτική κοινότητα, τα παιδιά μας, θα έχουν αυτό που αξίζουν, ένα σύγχρονο καινούργιο σχολείο».

«Κάτι το οποίο ήταν ένα όνειρο πλέον γίνεται πραγματικότητα»

Η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δοξάτου κ. Μαρία Σοφρωνιάδου επεσήμανε:

«Κατόπιν συλλογικής προσπάθειας των συναδέλφων μηχανικών, των ειδικών συνεργατών και με την πολύτιμη στήριξη της διοίκησης, του αείμνηστου Δημάρχου, της Αντιδημάρχου, βρισκόμαστε εδώ να θεμελιώσουμε το καινούργιο Γυμνάσιο – Λύκειο Καλαμπακίου.

Ένα κτίριο το οποίο γίνεται πραγματικότητα μετά από δουλειά πολλών ετών. Ένα κτίριο, το οποίο θα έχει συνολικό εμβαδό περίπου 3.000 τ.μ. Θα καλύψει τις ανάγκες περίπου 220 μαθητών για το Γυμνάσιο – Λύκειο Καλαμπακίου. Θα διαθέτει 19 αίθουσες διδασκαλίας, 5 χώρους εργαστηρίων και πλήθος άλλων εγκαταστάσεων, όπως εγκρίθηκαν από το κτιριολογικό πρόγραμμα του Υπουργείου.

Είμαι βαθύτατα συγκινημένη κι εγώ, πιστεύω όλοι, γιατί καταφέραμε κάτι το οποίο έμοιαζε ακατόρθωτο, κάτι το οποίο ήταν ένα όνειρο και πλέον γίνεται πραγματικότητα. Να μας αξιώσει ο Θεός πραγματικά να κάνουμε και να υλοποιήσουμε πολλά έργα σε αυτόν τον τόπο».

«Πολύ σύντομα να βρεθούμε πάλι εδώ στα εγκαίνια του νέου σχολείου»

Τέλος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σπύρος Κιουλάνης, στον χαιρετισμό του, σημείωσε:

«Τι πιο όμορφο να βρισκόμαστε εδώ με την έναρξη ενός νέου σχολικού έτους στη θεμελίωση ενός καινούργιου σχολείου… Για όλους εμάς που ζήσαμε τα γεγονότα, τα προβλήματα με το σχολείο αυτό και μαζί με αυτό τη μετακίνηση των μαθητριών και των μαθητών σε άλλα σχολεία και μαζί με τη μετακίνηση την αγωνία των παιδιών, την αγωνία των γονέων και κηδεμόνων, την αγωνία των εκπαιδευτικών, αποτελεί ιδιαίτερη χαρά το γεγονός ότι σήμερα βρισκόμαστε στη θεμελίωση του σχολείου αυτού.

Οφείλω από τη θέση του Διευθυντή Εκπαίδευσης ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όσες και όσους συνέβαλαν, ο καθένας και η καθεμία από τη θέση του, να φτάσουμε σε αυτή την ημέρα και εύχομαι πραγματικά, με τη δύναμη του Θεού, πολύ σύντομα να βρεθούμε πάλι εδώ στα εγκαίνια του νέου σχολείου».

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε την υγεία ως εμπόρευμα και τον ασθενή ως πελάτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Δράμας δηλώνει την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεση του στη λειτουργία απογευματινών – επί πληρωμή – χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία.

Το μέτρο ακυρώνει τη δωρεάν περίθαλψη και την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Ως εργαζόμενοι σε δημόσιο νοσοκομείο αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε την υγεία ως εμπόρευμα και τον ασθενή ως πελάτη. Δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι σε σχεδιασμούς που στοχεύουν στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

     Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε, από σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας, ότι απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία θα ξεκινήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και στο Νοσοκομείο της Δράμας. Ένα νοσοκομείο που όλοι γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζει τραγική έλλειψη γιατρών και παραϊατρικού προσωπικού, που η λειτουργία βασικών κλινικών του εξαρτάται από τις συνεχείς μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία, ενώ ειδικά για το προσωπικό του χειρουργείου, οι μέρες κανονικής άδειας που οφείλονται είναι εκατοντάδες.

     Αντί η κυβέρνηση να δώσει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών, να τους εντάξει στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, να επαναφέρει τον 13ο-14ο  μισθό, ζητά από εργαζόμενους που ήδη δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς, να εργαστούν ακόμα περισσότερες ώρες για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους.

     Καλούμε τους συναδέλφους να μην συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία στα οποία οι πολίτες θα πληρώνουν από την τσέπη τους. Να μην πάρουν μέρος σε φιέστες και αναμνηστικές φωτογραφήσεις.Δεν θέλουμε ασθενείς δύο ταχυτήτων σε ένα σύστημα που την υγεία τους θα βρίσκουν μόνο όσοι μπορούν να την ακριβοπληρώσουν. Οι πολίτες πληρώνουν ήδη μέσω των εισφορών τους και έχουν δικαίωμα στην παροχή σύγχρονης και δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης.

     Δεν ανεχόμαστε να συνεχίζεται άλλο η απαράδεκτη κατάσταση με την εντατικοποίηση της εργασίας μας λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, με τις πολλές χρωστούμενες ημέρες άδειας, τους πετσοκομμένους μισθούς μας, την εργασιακή ομηρία διαρκείας για τους συμβασιούχους συναδέλφους μας αλλά και την ταλαιπωρία και οικονομική αιμορραγία των ασθενών.

     Απαιτούμε:

 • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας και ένταξη στα ΒΑΕ
 • Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού

·         Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για να λειτουργήσει το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών στα δημόσια νοσοκομεία, που παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού

 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
 • Αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία
 • Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους

Την Τετάρτη 17 Απριλίου, το Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Δράμας, προκηρύσσει στάση εργασίας από τις 11:00 ως τις 15:00 ενάντια στη λειτουργία απογευματινών – επί πληρωμή – χειρουργείων στο νοσοκομείο της Δράμας. Στις 14:30 καλούμε τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου.

Η ανθρώπινη ζωή και η υγεία δεν κοστολογούνται.

 

Ο Πρόεδρος                                                           Η Γραμματέας

               ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                             ΚΙΟΡΠΕ ΖΩΗ

Με εκτίμηση 
Ιωάννης Παπαδόπουλος
Προέδρος Ε.Γ. Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ
Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν. Δράμας
Γενικός Σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Την Τετάρτη 17 Απρίλη κάνουμε το βήμα ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για μας και τα παιδιά μας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΔΡΑΜΑΣ

Συνάδελφε, συναδέλφισσα

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας τον άθλιο μνημονιακό νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου, ανακοίνωσε για άλλη μια χρόνια την απαράδεκτη πολιτική της απόφαση να κρατήσει τον κατώτερο ονομαστικό μεικτό μισθό καθηλωμένο στα 830€, επιβάλλοντας με το έτσι θέλω στην πλειοψηφία των εργαζομένων να ζουν με 714€ καθαρά το μήνα.

Και αυτό όταν τα τελευταία χρόνια το κόστος ζωής έχει διπλασιαστεί. Με τεράστιες ανατιμήσεις στα τρόφιμα, στα έλαια και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα βρεφικά ήδη και στα ήδη προσωπικής υγιεινής, στα ενοίκια και στις δόσεις δανείων, στην ενέργεια και στα καύσιμα, με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να έχει καταρρεύσει και ο μισθός να φτάνει μόνο για 15 μέρες.

Είναι πρόκληση να ισχυρίζεται ο κύριος Μητσοτάκης ότι «αυτά μπορεί να δώσει η κυβέρνηση» για να μη διαταραχθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη, όταν τα κέρδη προ φόρων των 500 μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων, το 2022 στη χώρα μας, προσέγγισαν το ιστορικό ρεκόρ των 20 δις.

Δίπλα στις δεκάδες νομοθετημένες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και στις μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών, οι καθηλωμένοι μισθοί παραμένουν ως κύριο στοιχείο αναπαραγωγής της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό συμβαίνει:

Γιατί με τους αντιλαϊκούς νόμους που έχουν ψηφίσει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν σχεδόν καταργηθεί οι κλαδικές και επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, κρατά παγωμένες τις τριετίες για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, κλέβοντας τις τριετίες που δούλεψαν οι εργαζόμενοι την περίοδο 2012- 2023. Έτσι ένας εργαζόμενος που μπήκε στην παράγωγη το 2012, θα πάρει την πρώτη του τριετία το 2027.

Και αντί η κυβέρνηση να του δώσει προσαύξηση σήμερα τα 249€ των τριών τριετιών που του κλέβει, που είναι δεδουλευμένα μιας δωδεκαετίας, του δίνει προσαύξηση 83€ ευρώ και αυτά το 2027. Που μας αναγκάζει να πληρώνουμε όλο και πιο ακριβά για την Εκπαίδευση και την Υγεία που ιδιωτικοποιούνται περισσότερο, για τα φάρμακα που ακριβαίνουν, για τη συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία και στο μακελειό στη Γάζα.

Γιατί το 50% των προσλήψεων που γίνονται τα τελευταία χρόνια είναι μερικής απασχόλησης ή με το καθεστώς άλλων μορφών ελαστικής απασχόλησης.

Γιατί με τον άθλιο νόμο της ΝΔ (Χατζηδάκη) οι εργαζόμενοι δουλεύουν έως και 10 ώρες την εβδομάδα απλήρωτες υπερωρίες.

Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι πανηγυρίζουν με ψέματα την ώρα που οι εργαζόμενοι έχουν μείνει στο έλεος της ακρίβειας και των καθημερινών ανατιμήσεων. Την ίδια στιγμή γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις δίκαιες διεκδικήσεις των συνδικάτων και των εργαζομένων. Όμως γελιούνται αν νομίζουν ότι τα συνδικάτα θα κάτσουν με τα χέρια σταυρωμένα.

Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη έχουν ένα κοινό παρανομαστή. Το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή! Γι αυτό το σύνθημα μας απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας μπορεί να συνενώσει τον αγώνα όλων μας. Ενώνουμε  τις φωνές μας οι εργαζόμενοι από το εμπόριο, τα super market, τα εργοστάσια, τις αποθήκες , τα λατομεία, την καθαριότητα, με τους εργαζόμενους από άλλους κλάδους, με τους φοιτητές, τους μαθητές, τους συνταξιούχους, την αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους.

Οι εργαζόμενοι με την οργάνωση και τον αγώνα δείχνουν τη δύναμη τους!

Αυτό απέδειξαν οι οικοδόμοι και οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγεπισκευαστικής Ζώνης με την επιβολή των κλαδικών τους συμβάσεων. Συμβάσεις που επιβάλλουν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς, κατοχυρώνουν το 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο, επιβάλλουν να πληρώνεται η υπερωρία από την πρώτη ώρα, καταργώντας στην πράξη όλους τους άθλιους αντεργατικούς νόμους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό απέδειξε ο μεγάλος αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ, της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, των Πετρελαίων και των Λιπασμάτων της Καβάλας για να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας και τα συλλογικά τους δικαιώματα.

Αφήνουμε στην απέξω την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ που όχι μόνο δεν πήρε απόφαση για απεργία στις 28 Φλεβάρη αλλά προπαγάνδιζε την απεργία για τις 17 Απρίλη με ξυλοπόδαρους σε αποκριάτικο δήθεν πνεύμα την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι δεν έχουν να φάνε.

Αλλά  έτσι κι αλλιώς είναι για τα καρναβάλια αφού ακόμα και η ημερομηνία που διάλεξαν ήταν αφού θα είχε προηγηθεί η περιβόητη αύξηση του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση. Συναγωνίζεται φαίνεται με την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ η οποία στο διαγωνισμό ξεφτίλας σκοράρει 1-1 με τη στάση της να μην πάρει απόφαση για συμμετοχή στην απεργία στις 17 Απρίλη!

Μετά τη μεγαλειώδη απεργία στις 28 Φλεβάρη που στρίμωξε την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους μπροστά μας είναι η επόμενη μεγάλη μάχη, η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη, που δεν πρέπει να λείψει κανείς.

Την Τετάρτη 17 Απρίλη κάνουμε το βήμα! ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για μας και τα παιδιά μας!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους  σε γενικό απεργιακό ξεσηκωμό. Τη μάχη της απεργίας θα τη δώσουμε με αποφασιστικότητα και επιμονή. Και θα πετύχουμε γιατί αυτός ο δρόμος είναι η πραγματική διέξοδος για εμάς τους εργαζόμενους.

Με τον αδιάκοπο αγώνα μας θα βάλουμε στέρεες βάσεις για να γίνουν πράξη οι διεκδικήσεις των συνδικάτων μας:

 • Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα Συνδικάτα.
 • Κατώτατος μισθός στα 900 ευρώ
 • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.
 • Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012-2023.
 • Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της μετενέργειας κ.ο.κ.
 • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.
 • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμιά ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.
 • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
 • Κατάργηση των έμμεσων φόρων και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, των βρεφικών ειδών και ειδών λαϊκής κατανάλωσης.

Στην κοροϊδία της κυβέρνησης και των εργοδοτών απαντάμε με οργάνωση και αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς.

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πίνακας διημερεύσεων διανυκτερεύσεων 16-30 Απριλίου 2024

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

Νίκη Ευκαρπίας – Δόξα Δράμας 1-1: Προμελετημένο έγκλημα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Ανακαλύφθηκε μια ολόκληρη αρχαία πόλη κάτω από τη Δράμα.

Εκπαιδευτικά1 μήνα πριν

Η ROBOTEK Δράμας πρώτη στον διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ΑΜ-Θ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Κώστας Αποστολίδης (1948 – 2024): Το Made in Greece επιχειρηματικό όνειρο ενός σπάνιου ανθρώπου

Εκπαιδευτικά1 μήνα πριν

Μεγάλη επιτυχία του Δραμινού καθηγητή πληροφορικής Ραφαήλ Τζίμα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 μήνα πριν

Στους αγώνες των Ανοιχτών Πρωταθλημάτων στη Δράμα παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Δράμας Δωρόθεος

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Ο δρόμος για Αμφίπολη έχει… πολύ δρόμο μπροστά του

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

Τη μεγαλύτερη ντροπή στα 106 χρόνια της ιστορίας μας φέτος δεν θα τη γλιτώσουμε

Εκπαιδευτικά1 μήνα πριν

Βραβείο στην Εικονική Επιχείρηση «Stalk Jet» του 1ου ΕΠΑΛ Δοξάτου

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

16η αγωνιστική της Α’ ΕΠΣΔ 2023-2024

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

«Μπαμ» της BIANCO MONTE Δράμα κόντρα στην ΑΕΚ 29-26

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Βρέθηκε σορός ηλικιωμένου σε χωράφι στην Καλή Βρύση

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Κρίνουμε απαράδεκτο το καθεστώς δυνητικής αργίας Γενικής Ιατρού

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

Ολοταχώς για το τοπικό η ΔΟΞΑ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Προσκυνηματική εκδρομή στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ τον Μάιο

Εκπαιδευτικά3 ημέρες πριν

Αντάμωμα σχολείων και Πολιτισμών στις 19 Απριλίου 2024

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε την υγεία ως εμπόρευμα και τον ασθενή ως πελάτη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Την Τετάρτη 17 Απρίλη κάνουμε το βήμα ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για μας και τα παιδιά μας

Εκπαιδευτικά4 ημέρες πριν

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι δίκαιος, γιατί έχει τον νου του στα παιδιά μας

Εκπαιδευτικά4 ημέρες πριν

5ο Δημ. Σχολείο Δράμας: Η θρεπτική αξία του Σαρακοστιανού τραπεζιού

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Πίνακας διημερεύσεων διανυκτερεύσεων 16-30 Απριλίου 2024

Πολιτιστικά2 εβδομάδες πριν

Μαρία Κιόρτεβε: “Ηχηρή Σιωπή” το Σάββατο 06 Απριλίου 2024 στις 19:00

Εκπαιδευτικά2 εβδομάδες πριν

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 εβδομάδες πριν

Κ.Α.Ο.Δ.- ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Το Σάββατο στις 17:00 ΑΠΚ Κραχτίδη η πρεμιέρα των Play Out

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Ανακαλύφθηκε μια ολόκληρη αρχαία πόλη κάτω από τη Δράμα.

Χρηστικά3 εβδομάδες πριν

Cavalieri Assyrtiko ’23 Η νέα εσοδεία της οινοποιίας NICO LAZARIDI!

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Ήταν ένας απελευθερωτικός αγώνας. Δεν ήταν αγώνας συμφερόντων. Δεν ήταν αγώνας για την ύλη.

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

1ο Βραβείο πήρε η σχολική εφημερίδα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας σε διεθνή διαγωνισμό

Εκπαιδευτικά4 εβδομάδες πριν

Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας και Νερού

Πολιτιστικά1 μήνα πριν

Ευχαριστίες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δραμινών και φίλων Θεσσαλονίκης ΥΔΡΑΜΑ

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών