Η Αποκάλυψη της Σμύρνης, δάκρυα, συγκίνηση και ρίγος, μας προκαλεί η θεατρική αφήγηση της Ιωάννας Μαστοράκη στο cd-album Στη Σμύρνη κάποτε, σε κείμενα-στίχους Θανάση Σάλτα και μουσική Αρετής Κοκκίνου…
Η Αποκάλυψη της Σμύρνης, το αλληγορικό θεατρικό κείμενο του συγγραφέα Θανάση Σάλτα που παραλληλίζει, το τραγικό τέλος της ελληνικότητας της μικρασιάτικης Σμύρνης, με το Θεόπνευστο, υπερβατικό τέλος της Αποκάλυψης, αφηγείται με μοναδική συγκίνηση η ηθοποιός-σκηνοθέτης Ιωάννα Μαστοράκη και μας δονεί την ψυχή…
Η συγκλονιστική ερμηνεία της Ιωάννας Μαστοράκη ως ζώσας Ελληνίδας της Σμύρνης του 1922 που βιώνει την δική της Αποκάλυψη καθώς το σώμα της τυλίγεται στις φλόγες και η ψυχή της ανυψώνεται φλεγόμενη στους ουρανούς , αναβιώνει με συγκλονιστικό τρόπο όλες τις θύμισες από τις τραγικές στιγμές της καταστροφής της Σμύρνης…
Η Αποκάλυψη της Σμύρνης
(Απόσπασμα από το θεατρικό έργο Στη Σμύρνη κάποτε του Θανάση Σάλτα)
«Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια…
Φλόγες, καπνοί, στρατιές αγγέλων, ρομφαίες αρχαγγέλων, σκιές, ψυχές, υψωμένες στον ουρανό, σηκώνουν στην πλάτη τους τον Τίμιο Σταυρό… Ηχούν οι σάλπιγγες, κραυγές, καβαλάρηδες μαύροι, έρχονται, μπαίνουν οι Τσέτες του Μπεχλιβάν, ιππείς, ο στρατός του Νουρεντίν… Στην Αγία Φωτεινή, στα λευκά ο Χρυσόστομος, έρχονται, τον αρπάζουν ιππότες, σφαγείς, της Αποκάλυψης σφαγείς…
Άγιε μου Δέσποτα, σου σχίζουν τα άμφια, σε σέρνουν γυμνό, σου ξεριζώνουν τα γένια, σε λιντσάρουν τα πλήθη, Άγιε μου Δέσποτα… Στην εκκλησιά μας εισβάλλουν οι μαύροι καβαλάρηδες, σπάνε τα τζάμια, τους πολυέλαιους, θυσίες στο ιερό, αίμα Κυρίου, κορίτσια σφαγμένα, Παρθένα Δέσποινα, Χαίρε Νύμφη, Ανύμφευτε, Παναγιά μου, Εάλω η πόλις…
Κόκκινοι δρόμοι, στρατιές, σημαδεύουνε, πυροβολούν, σφαίρες, βροχή, τρέχουμε, τρέχουμε να σωθούμε… Γύρω μας δαίμονοι, μουσκεύουν με αίμα τους δρόμους, λούζουν βενζίνα τα σπίτια, φλόγες, άνεμοι, φωτιές, κόλαση, καίγεται, καίγεται η Σμύρνη…
Πυρ, εξώτερον πυρ, καπνοί, μαύροι καπνοί, χάνεται το όνειρο, σβήνει η προκυμαία, σύννεφα, γκρίζα σύννεφα, τρέχουμε, τρέχουμε να σωθούμε, σκύβουμε το κεφάλι, σπαθιά στην προκυμαία, σερνόμαστε, βροχή τα βόλια, το παιδί, να σώσουμε το παιδί… Μη, μη, μη το παιδί… Δυο χρονώ μωρό, έσβησε, έσβησε το Εικοσιδυό…
Στις βάρκες, γρήγορα στις βάρκες, υψώνουμε τα χέρια , μας ρίχνουν λάδι καυτό, μας κόβουν τα χέρια, δίχως παλάμες στην θάλασσα, τα χρυσαφικά μας στην θάλασσα, πνιγόμαστε…, αίματα, νεκρά θάλασσα…
Στους τάφους, κρυφτήκαμε στους τάφους να σωθούμε, όποιοι ανασαίνουν τους τουφεκάνε, τόσο απέχει η ζωή, μια ανάσα μόνο από τον θάνατο… Ηχούν οι σάλπιγγες, τα καράβια στη προκυμαία, παιανίζουν χαρμόσυνα, Άγγελοι Κυρίου στον ουρανό, Φως, καβαλάρηδες, φέρουν την τρίτη σφραγίδα ιερή του Ιωάννη… Κύριε στη γη ηχούν οι κραυγές των ανθρώπων…
Ελέησον μας Κύριε, καίγεται η Σμύρνη, Κύριε, καίγεται η ψυχή μου…»
Η απαγγελία της Ιωάννας Μαστοράκη συμπεριλαμβάνεται στο μουσικοποιητικό έργο cd-album Στη Σμύρνη κάποτε, σε στίχους και κείμενα του ποιητή-συγγραφέα Θανάση Σάλτα και μουσική σύνθεση της συνθέτριας Αρετής Κοκκίνου. Το cd-album είναι αφιερωμένο στην μυριοστόλιστη Σμύρνη, με αφορμή τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και κυκλοφορεί από την Fm Records. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι τραγουδιστές Ισίδωρος Πάτερος και Θέλμα Καραγιάννη, ενώ αφηγείται και απαγγέλει η Ιωάννα Μαστοράκη.
Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 στις 20:00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Έναρξης της 20ης Ονειρούπολης με συναυλία της Ήβη Αδάμου
Η Ονειρούπολη θα λειτουργεί καθημερινά από το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 έως και την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2023, με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις δράσεις και τους χώρους της, στην Πλατεία Ελευθερίας και στο Δημοτικό Κήπο Δράμας.
Οι δράσεις της Ονειρούπολης 2023-2024:
Το Σπίτι του Αη Βασίλη
Ζωγραφική Προσώπου-Ατελιέ Ξωτικών
Το Σαπωνοποιείο της Ονειρούπολης
Το Ταχυδρομείο της Ονειρούπολης
Το Σπιτάκι του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
Το ραδιόφωνο της Ονειρούπολης
Το Σπιτάκι Κυκλοφοριακής Αγωγής
Το Σπιτάκι του Συλλόγου Παραπληγικών
Το Σπιτάκι της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας
Λέσχη Lions Δράμας
Το Σπίτι του Σπηλαίου Αλιστράτης
Το Σπιτάκι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
Σάς καλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας το Αφιέρωμαστο Πολυφωνικό Τραγούδι τής Ηπείρου, το οποίο έχει εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος και θεωρούμε χρέος μας να συμβάλλουμε κι εμείς στην προσπάθεια για την επιβίωση και διάδοσή του.
Το ως άνω Αφιέρωμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:
Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, στις 11 το πρωί, στο “Σπίτι του Ηπειρώτη” (Παγγαίου 1 – Ταξιαρχία) θα πραγματοποιηθεί το 1ο Εργαστήρι Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού.
Εκδήλωση μέλους/τραγουδιού και λόγου από τον Σύλλογο Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού από το Πωγώνι Ιωαννίνων, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας. Συμμετέχει η Πολυφωνική Χορωδία τού Πολιτιστικού Συλλόγου Βώλακα Δράμας.
Συμμετοχή στην 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΫΛΗΣ ΠΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
25– 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΣΕΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
«Έθιμα του Καλαμπακίου: διαφυλάττοντας τη συλλογική μνήμη»
Στην 1η Συνάντηση του Δικτύου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ο νομός της Δράμας είναι παρών.
O Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου Δράμας την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023 στις 10.20 το πρωί θα μιλήσει για τους τρόπους και τις καλές πρακτικές που ακολουθούμε ώστε τα έθιμα, τα δρώμενα και οι παραδόσεις μας να παραμείνουν ενταγμένα στην κοινωνική μας ζωή, αλλά και τις συνεργασίες και τις πρωτοβουλίες που φέρνουν τις γενιές σε δυναμική και δημιουργική αλληλεπίδραση.
Ο νομός μας έχει μέχρι σήμερα εγγράψει έξι στοιχεία στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Τα τρία αφορούν στο Καλαμπάκι, το «Κουρπάνι», τον «Καλόγερο» και τα «Κάλαντα Χριστουγέννων».
Τα υπόλοιπα αφορούν στο Μοναστηράκι με τους «Αράπηδες», στο Δοξάτο με τις «Ιπποδρομίες» και στην Καλή Βρύση με τα «Μπαμπούγερα».
Όλοι θεωρούμε πως αποτελούμε απλά την αρχή, την καλή πρακτική. Όλοι θεωρούμε πως οι δρόμοι του πολιτισμού διασταυρώνονται με τους δρόμους ανάπτυξης στη στέρεα βάση της παράδοσης για τον τόπο μας.
Στην 1η Πανελλαδική Συνάντηση του Δικτύου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεωρούμε πως η Δράμα μπορεί να δώσει το στίγμα πολιτισμού που της αξίζει. Πως μπορούμε μέσα από την συνεργασία, την ώσμωση και τη διάχυση να θέσουμε τον μικρό μας λίθο στο μεγάλο τραπέζι πολιτισμού. Αυτό που φρόντισαν να «στρώσουν» για μας οι μεγάλοι ευεργέτες του νομού. Να μας φιλέψουν πολιτισμό για να μας δώσουν την ώθηση να πάμε λίγο πιο ψηλά, λίγο πιο μακριά.
Στα μεγάλα μονοπάτια του πολιτισμού σας περιμένουμε!