Connect with us

Ενυπόγραφα

€ΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ €ΙΡΗΝΗ$

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Όλγας Κ.

Γεννήθηκα το 1979, εκείνα τα όμορφα και ρομαντικά χρόνια της μεταπολίτευσης, τότε που οι Έλληνες πίστευαν ότι η χώρα κυβερνάται επιτέλους Δημοκρατικά και όλα φαίνονταν να πηγαίνουν καλά. Η είσοδος της χώρας στην Ευρώπη, η αισιοδοξία για ανάπτυξη, η πολιτική και οικονομική σταθερότητα και η αποδοχή επιτέλους της Αριστεράς, που μετά από πολλά χρόνια αγώνων, απέκτησε τη θέση που της άξιζε. Το παρακράτος ήταν πια νεκρό, κι όλοι ήταν βέβαιοι ότι από εκεί και πέρα τίποτα δε θα μπορούσε να κλονίσει τη Δημοκρατία και την εξέλιξη του τόπου.

Δυο χρόνια μετά, έπνευσε αέρας «Αλλαγής» στη χώρα. Ο Ανδρέας, που λίγα χρόνια πριν,  με ένα ζιβάγκο και μερικούς συντρόφους τάραξε τα πολιτικά νερά με την ίδρυση ενός νέου Κινήματος, με κοστούμι και γραβάτα πλέον, εκλέχτηκε Πρωθυπουργός! Η λέξεις «αλλαγή», «λαοκρατία» και «λαϊκή κυριαρχία» ακούγονταν παντού, γεμίζοντας τις ψυχές των ανθρώπων αισιοδοξία και ελπίδα ότι οι μέρες  ευημερίας ήρθαν επιτέλους και στην Ελλάδα. Θυμάμαι  παντού χαρούμενους ανθρώπους, έβλεπα σιγά – σιγά τα σπίτια των γύρω μου να μεγαλώνουν, τα αυτοκίνητα να γίνονται καινούρια και τις καθημερινές συνήθειες να αλλάζουν. Πολλοί από τους γνωστούς έπιασαν καινούριες δουλείες, στο Δημόσιο, και κανένα παιδί στο σχολείο δεν παραπονιόταν ότι οι γονείς του δεν έχουν τη δυνατότητα να του αγοράσουν αυτό που θέλει. Η γιαγιά, μετά από μια ζωή στα χωράφια, έπινε νερό στο όνομα του Ανδρέα, γιατί ο ΟΓΑ της έδωσε σύνταξη, ο παππούς βέβαια έπινε ήδη νερό στο όνομα του πατέρα του Ανδρέα, που είχε δώσει σε εκείνον σύνταξη παλιότερα.

Η χώρα άνθιζε, αρχίσαμε να νοιώθουμε ευρωπαίοι, όλα πήγαιναν ρολόι, κι ο μπαμπάς είχε στο σπίτι μια κορνίζα με μια ζωγραφιά, με το πρόσωπο του Εθνικού Ευεργέτη, που μας έβγαλε από το πολιτικό και οικονομικό τέλμα.   Το πώς βγήκαμε όμως από το οικονομικό τέλμα, το πόσα δανειζόταν το κράτος συνεχώς για να μοιράζει αφειδώς, κανείς δεν το σκέφτηκε τότε…

Το γενικό κλίμα αισιοδοξίας, ελπίδας και ευημερίας, ήρθε να επισκιάσει ένα πολύ σοβαρό γεγονός. Εγώ 10 χρονών ήμουν, δεν καταλάβαινα και πολλά, εγώ το μόνο που κατάλαβα ήταν ότι παντού άκουγες για pampers και μια τράπεζα,  Κρήτης την έλεγαν θαρρώ, αλλά αυτό που εμένα πείραζε ήταν ότι είχε αλλάξει το  τηλεοπτικό πρόγραμμα κι έδειχνε κάθε μέρα ένα βαρετό σήριαλ, που είχε μόνο ένα σκηνικό, σε μια αίθουσα δικαστηρίου με κάτι κυρίους με άσπρα γουνάκια στους ώμους, (καλά, ο ενδυματολόγος της σειράς πολύ ατάλαντος), και το χειρότερο, σταμάτησε η κυκλοφορία του αγαπημένου μου περιοδικού, του «Δύο», γιατί το εξέδιδε η εταιρία «Γραμμή», και ο μπαμπάς έλεγε ότι την κλείσανε την εταιρία αυτή,  κι ήμουν απαρηγόρητη…

Από τότε, όλα άρχισαν να πηγαίνουν κατά διαόλου στην Ελλάδα. Όσοι μέχρι εχτές ευγνωμονούσαν τον άνθρωπο της αλλαγής, άρχισαν να τον κατηγορούν. Το κλίμα άλλαξε οριστικά στη χώρα, κι από τότε, 20 χρόνια αργότερα, δεν ξαναείδαμε μέρες αισιοδοξίας. Ούτε όταν ένας κοντός ασχημομούρης, παλιόφιλος του Ανδρέα, που ήταν στην παρέα όταν ιδρύθηκε το Κίνημα, ανακοίνωσε ότι η χώρα θα αποκτήσει κοινό νόμισμα με τους άλλους Ευρωπαίους , νοιώσαμε αισιοδοξία. Ίσα- ίσα, ξέραμε εκ των προτέρων, ότι κάποιοι θα βγάλουν εκατομμύρια στην πλάτη μας αισχροκερδώντας, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια του κόσμου. Βλέπετε, πλέον είχε γίνει θεσμός η αισχροκέρδεια και οι απάτη στη χώρα.

Ούτε όταν έγινε πρωθυπουργός ο ανιψιός ενός μεγάλου Εθνάρχη, Τριανταφυλλίδη τον έλεγαν αν θυμάμαι καλά, (μερικοί κακεντρεχείς τον έλεγαν και Γέρο της Εργολαβίας, αλλά δε δίνω σημασία), κι έταζε λαγούς με πετραχήλια, ούτε τότε γέλασε το χειλάκι μας, γιατί πλέον  «το ποτάμι δε γύριζε πίσω», με την κακή έννοια αυτή τη φορά…

Το λεξιλόγιό μας είχε εμπλουτιστεί με λέξεις που παλιότερα δε χρησιμοποιούνταν στην καθημερινή μας ζωή : λαμόγιο, διαφθορά, σκάνδαλο, μίζα…

Τι συνέβη και άλλαξαν τόσο πολύ όλα? Τώρα οι Έλληνες έγιναν απατεώνες, ή τώρα το ανακαλύψαμε? Τώρα οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι, ή απλά μετά το 80 έπεσε το πολύ χρήμα από έξω και άρχισαν να γλύφουν το μέλι, όχι μόνο από τα δάχτυλα αλλά από το βάζο?

Και τώρα, εν έτι 2011, ο γιός του Ανδρέα, (όχι αγαπητοί αναγνώστες, δεν έχουμε θεσμό Βασιλείας στην χώρα εδώ και χρόνια, η διαδοχή οφείλεται σε καθαρά δημοκρατικές διαδικασίες) αποφάσισε ότι η χώρα χρωστάει της Μιχαλούς και επειδή δε μπορούμε να αποπληρώσουμε τα χρέη μας, έφερε κάτι καλόπαιδα να μας βοηθήσουνε, αλλά…. Με ανταλλάγματα φυσικά. Γιατί, είναι γνωστό ότι κανείς δε σε βοηθάει τη σήμερον (και τη χτεσινήν μπορώ να σου πω), χωρίς ανταλλάγματα.

Η χώρα μοιάζει με κατάκοπη ατυχήσασσα κυριούλα τύπου χήρας Ανυφαντούλη, που «κάποτε ήτανε πουλί και την αγαπούσανε πολύ», αλλά η μοίρα την έριξε στα ξένα χέρια. Και τώρα αναγκάζεται να ποδοπατά την αξιοπρέπειά της, να ξεχνά το ένδοξο παρελθόν της, και να τρέχει να κάνει λάντζα στους γείτονες.

Ναι αλλά… εγώ τι φταίω?

Εγώ γιατί να μη μπορώ να σκεφτώ με αισιοδοξία το αύριο? Εγώ γιατί να μη μπορώ να κάνω όνειρα για το παιδί μου? Γιατί στην πιο παραγωγική μου ηλικία να μην έχω τη δυνατότητα να εργαστώ, να αποταμιεύσω, να ζήσω τη ζωή έτσι όπως θα έπρεπε?

Πάει καιρός που έπαψα να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια. Δεν ονειρεύομαι πια, δεν ελπίζω σε τίποτα πια, κι ούτε φοβάμαι και τίποτα πια, γιατί δεν έχω να χάσω τίποτα. Όχι, ο Μεγάλος Καζαντζάκης δεν είχε κατά νου τη σημερινή κατάσταση, γιατί αν ήξερε δε θα έλεγε ότι «είμαι λεύτερος», γιατί ούτε λεύτεροι ήμαστε πια. Όλα όσα η τέχνη, η ιστορία και οι Άγιοι Πατέρες μας έλεγαν, τώρα επιβεβαιώνονται. Κάθε ζοφερό σενάριο επιστημονικής φαντασίας, τώρα φαίνεται πιθανό.

Όλοι αυτοί που πιστέψαμε μας πρόδωσαν. Όλοι αυτοί που 3 δεκαετίες μας γέμιζαν ελπίδες, μας πούλησαν. Και μας πούλησαν πολύ ακριβά.  Τα εκατομμύρια από τις μίζες που γέμιζαν τις τσέπες υπουργών και παρατρεχάμενων, τα στερηθήκαμε εμείς, από δρόμους που δεν έγιναν, από νοσοκομεία που δεν εξοπλίστηκαν, από σχολεία που δεν συντηρήθηκαν.

Φάγανε, φάγανε, φάγανε οι Γκρούεζες, αλλά οι Μαυρογιαλούροι μας δεν έχουνε φιλότιμο, γιατί αυτοί φάγανε πιο πολλά. Κι όσο αυτοί τρώγανε, τόσο άδειαζαν τα δικά μας όνειρα.

Γιατί το μόνο που ζητάμε εμείς είναι ανθρώπινη ζωή. Τα αυτονόητα. Δουλειά, παιδεία, υγεία, δικαιοσύνη, ασφάλεια, πολιτισμό. Και πείτε μου, ποιόν από αυτούς τους τομείς δεν κατακρεουργήσατε. Τι αφήσατε όρθιο, τι δεν καταστρέψατε, κι από πού δε φάγατε.

Στο μυαλό και στην ψυχή μου, το απόλυτο κενό. Δεν είναι μόνο η βαθιά προδοσία από όσους εμπιστεύτηκα, η προδοσία από αυτούς που νόμιζα ότι μαζί υπηρετούμε μια ιδεολογία για το καλό της κοινωνίας. Δεν ξέρω τι θα μου ξημερώσει, δεν ξέρω αν και πώς θα ζω σε μερικά χρόνια. Οι Εθνοπατέρες φρόντισαν να ζω σήμερα με την οικονομική αβεβαιότητα, και όχι μόνο. Ζω με το φόβο της ξένης κατοχής, γιατί όλη αυτή η εξαθλίωσή μας έγινε μόνο για εξυπηρέτηση συμφερόντων των δανειστών μας, για να μπορέσουν επιτέλους να βάλουν στο χέρι όσα οι πρόγονοί μας δεν τους επέτρεψαν με τα όπλα να κερδίσουν. Όσα οι Ήρωες περιέσωσαν αγωνιζόμενοι, 30 χρόνια πολιτικής τα παραδίδει στον εχθρό.

Όσα γλίτωσαν από 400 χρόνια τουρκοκρατίας, αρκούν 30 χρόνια Δημοκρατίας για να ξεπουληθούν. Κι εσείς αγωνιστές, που πολεμούσατε στα βουνά το ναζισμό, η Μεταπολίτευση δε νομιμοποίησε μόνο την Αριστερά αλλά και τη διαφθορά.

Μας πρόδωσαν, μας εξαπάτησαν και μας βάζουν να πληρώσουμε όσα έφαγαν. Και κερατάς και δαρμένος δηλαδή.

«Εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι», συνήθιζε να λέει ο μπαμπάς. Πατέρα, έμαθες τα νέα? Σε κοροϊδεύανε τόσα χρόνια, κι εσύ με τη σειρά σου με γαλούχησες με τις σάπιες ιδέες τους.  Και μου το έπαιζες και  έξυπνος……

Διαβάστε όλο το άρθρο
Advertisement

Ενυπόγραφα

Εγώ δεν κινδυνεύω, είχε υποκείμενα νοσήματα. Εμένα δεν θα μου συμβεί…

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Του Αντωνίου Δαρζέντα, Παιδίατρου

Το δελτίο έχει κρούσματα και θανάτους. “Ακόμα δύο συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους σήμερα. Ένας 60χρονος και ένας 75χρονος που έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα”

Με την έλευση της πανδημίας και μετά το αρχικό σοκ αβεβαιότητας και ξαφνιάσματος η καθημερινότητα μας έχει αλλάξει.
Ο μηχανισμός της άρνησης που συχνά λειτουργεί μέσα μας για να μετριάσει το άγχος του θανάτου δεν μένει πια στην είδηση. Ούτε στους αριθμούς των νεκρών. Μένει στη λέξη “υποκείμενα”. Έτσι κάποιοι από εμάς αυτοεξαιρούνται από το θανατικό.

Λένε από μέσα τους ” Καλά ΟΚ. Είχε υποκείμενα νοσήματα “. Και ταυτόχρονα ο ψυχολογικός μηχανισμός άμυνας, μας σιγοψιθυρίζει ” Εντάξει δεν κινδυνεύω. Δεν θα μου συμβεί ποτέ ”
Τι σημαίνουν όμως αυτά τα υποκείμενα;. Πρόκειται για ανθρώπους χαμένους ούτως ή άλλως;. Όντως τελικά κινδυνεύουν λίγοι;

Την απάντηση έδωσε πρόσφατα σε μια τεράστια και λεπτομερή μελέτη ο καθηγητής Andrew Clark του London School of Hygiene & Tropical Medicine που αυτός και και η ομάδα του μελέτησαν σε 188 χώρες ποιοι συνάνθρωποί μας κινδυνεύουν περισσότερο από κορονοϊό. Μελέτησαν δηλαδή πόσοι από εμάς έχουν υποκείμενα νοσήματα και εξαιτίας αυτών βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η δημοσίευση έγινε στο Ιατρικό περιοδικό Lancet Global Health.

Τα νοσήματα λοιπόν που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο από τον κορονοϊό είναι κυρίως ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφρική νόσος, η παχυσαρκία, η υπέρταση, οι καρδιοπάθειες, η χρόνια αναπνευστική νόσος αλλά και άλλα λιγότερο συχνά.
Τα νοσήματα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα να νοσηλευτεί καείς κατά 6 φορές και την πιθανότητα να πεθάνει κατά 12 φορές.

Η πιθανότητα λοιπόν να έχει κάποιος μία ή παραπάνω υποκείμενη νόσο είναι περίπου 10 % για την ηλικία των 25 ετών, 33 % για την ηλικία των 50 ετών και 66 % για την ηλικία των 70 ετών. Στον συνολικό πληθυσμό της γης 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποκείμενα νοσήματα που τους κάνει ευάλωτους στον κοροναϊό.

Το 22 % όλων των ανθρώπων της υφηλίου ανεξαρτήτως ηλικίας. Και αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο στις γερασμένες χώρες όπως η Ελλάδα. Δηλαδή 1 στους 4 Έλληνες σχεδόν. Σχεδόν 2,5 εκατομμύρια.

Μην ξεχνάμε κάτι λοιπόν. Ο θρίαμβος της ιατρικής τα τελευταία χρόνια ακριβώς εκεί έγκειται. Έχει δώσει ποιοτικά και πολλά χρόνια στους ανθρώπους με ” υποκείμενα νοσήματα”
Ας κοιτάξουμε γύρω μας και ας συνειδητοποιήσουμε ότι είναι σίγουρο πως αν δεν είμαστε εμείς, έχουμε οπωσδήποτε δίπλα μας έναν αγαπημένο μας άνθρωπο που κινδυνεύει.

Οι άνθρωποι με τα υποκείμενα νοσήματα δεν είναι άνθρωποι που κρατάμε με το ζόρι στη ζωή. Ούτε άνθρωποι που θα πέθαιναν το επόμενο έτος, όπως πολύ κυνικά ακούσαμε από κάποιους.

 • Είναι ο πενηντάρης ξάδερφος μας που έχει υπέρταση και δεν το ξέρει
 • Είναι το παιδί που μόλις τελείωσε τις χημειοθεραπείες για τη λευχαιμία του
 • Είναι ο θείος μας που έχει κοιλίτσα και ζάχαρο.
 • Είναι η μητέρα μας που πάει στο φαρμακοποιό της γειτονιάς της και του λέει “πάρε μου λίγο την πίεση γιε μου γιατί νιώθω μια κομμάρα “

Αυτά είναι τα υποκείμενα. 1 στους 4 γύρω μας.
Κι εάν όχι εμείς αυτή τη στιγμή, ίσως εμείς σε δέκα χρόνια.
Και εάν όχι εμείς, σίγουρα κάποιος μέσα στην οικογένεια μας.
Ένας στους τέσσερις έχει “υποκείμενα”.
Ας μην συμπεριφερόμαστε και οι υπόλοιποι τρεις στους τέσσερις ως “υποκείμενα”.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Ενυπόγραφα

Aν σε κυριεύει η ανησυχία και δε σε πιάνει ο ύπνος το βράδυ…

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

6 πράγματα να κάνεις και 4 να μην κάνεις αν σε κυριεύει η ανησυχία και δε σε πιάνει ο ύπνος το βράδυ

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΛΑΜΟΥΡΗΣ on 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 2020

Σου έχει τύχει να είσαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι και να μη σταματάς να σκέφτεσαι κάτι που σε απασχολεί. Να μη σε παίρνει ο ύπνος αλλά να μην μπορείς να σταματήσεις κιόλας;

Ή μπορεί να ξυπνάς στη μέση της νύχτας και να συμβαίνει το ίδιο και μετά από λίγο αρχίζεις και ανησυχείς όχι για το πρόβλημα το ίδιο, αλλά για το γεγονός ότι δε σε παίρνει ο ύπνος. Οι επαναλαμβανόμενες σκέψεις δίνουν τη θέση τους στο άγχος.

«Πότε θα κοιμηθώ;»

«Έχω να πάω στη δουλειά αύριο. Πώς θα σηκωθώ; Πρέπει να κοιμηθώ ΤΩΡΑ!»

Και έτσι μπαίνεις σε ένα φαύλο κύκλο, όπου όσο περνάει η ώρα αγχώνεσαι όλο και παραπάνω και αυτό το άγχος δε σε αφήνει να κοιμηθείς, οπότε αγχώνεσαι ακόμα παραπάνω, κοκ.

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτές τις σκέψεις που σου στερούν τον ύπνο;

Πριν το πως το γιατί

Πριν όμως αναλύσω το πώς μπορείς να το καταφέρεις είναι σημαντικό να κατανοήσεις το γιατί πρέπει να το κάνεις.

Η κακή ποιότητα ύπνου έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην πνευματική μας υγεία. Πχ πέρα από το ότι μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει και σε διαβήτη, σε μικρότερη διάρκεια ζωής και γενικώς είναι κάτι το οποίο είναι επιτακτικό να φροντίσουμε καθώς επηρεάζει πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας.

Τώρα αν αυτό σε άγχωσε ακόμα παραπάνω, το καταλαβαίνω. Όμως υπάρχει λύση.

Τι να μην κάνεις

Το να αναπαραγάγεις σκέψεις είναι μια μορφή γνωστικής εγρήγορσης. Το μυαλό σου τρέχει και δεν μπορείς να το σταματήσεις. Πρώτα είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι να μην κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις.
Καλό θα είναι να αποφεύγεις τα παρακάτω τέσσερα πράγματα:

 1. Μην ανοίξεις το κινητό σου

Μη χρησιμοποιείς το κινητό σου για να σερφάρεις ή να διαβάσεις νέα. Το φως από την οθόνη του σε κρατάει ξύπνιο. Μειώνει την μελατονίνη, την ορμόνη που σε κάνει να νυστάζεις. Τα κινητά φτιάχτηκαν για να μας κρατάνε κολλημένους στην οθόνη. Όχι για να μας κοιμίζουν. Άφησε το σε άλλο δωμάτιο πριν ξαπλώσεις.

 1. Μη βλέπεις τηλεόραση

(για τους ίδιους λόγους).

 1. Μην εργάζεσαι

Και πάλι δραστηριοποιείται ο εγκέφαλος και είσαι σε εγρήγορση.

 1. Μην προσπαθείς να καταπνίξεις τις ανησυχίες σου

Μην προσπαθείς να καταπνίξεις τις ανησυχίες σου πριν πας για ύπνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι το να προσπαθούμε να καταπνίγουμε τις σκέψεις μας έχει το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα της αυξημένης γνωστικής δραστηριότητας (Harvey & Greenall, 2003).

Τι να κάνεις

Αν οι σκέψεις αρχίσουν και σε κυριεύουν το βράδυ, τότε δοκίμασε μια από τις ακόλουθες τεχνικές.

 1. Πάρε απόφαση ότι μπορεί να μη κοιμηθείς γρήγορα.

Δεν πειράζει. Ανησυχείς πολύ μέσα στη νύχτα, αλλά ξεχνάς, λόγω του άγχους, ότι μάλλον σου έχει ξανασυμβεί και κάπως τα κατάφερες την επόμενη μέρα. Αποδέξου την κατάσταση αντί να την παλεύεις. Αυτό περιέργως θα σε ηρεμήσει πολύ πιο γρήγορα, αφού θα διώξεις το άγχος ότι ΠΡΕΠΕΙ να κοιμηθείς.

 1. Διάβασε ένα χαλαρωτικό βιβλίο

Θα αποσπάσεις έτσι την προσοχή του εγκεφάλου σου. Θα χρειαστεί να συγκεντρωθείς και αυτό θα σε κουράσει.

 1. Κάνε διαλογισμό

Άφησε το δωμάτιο και πήγαινε κάπου ήσυχα για να κάνεις διαλογισμό. Ο διαλογισμός είναι μια πολύ απλή εστίαση στην αναπνοή (ή όπου αλλού) που έχει σαν στόχο να κουράσει το μυαλό. Το μυαλό κουράζεται (κι εσύ κοιμάσαι) όταν προσπαθεί να εστιάσει κάπου. Όχι όταν το αφήνεις ελεύθερο να τρέχει όπου θέλει. Παραθέτω έναν απλό και σύντομο δικό μου διαλογισμό παρακάτω. Όταν κάνεις διαλογισμό χρειάζεται να ακολουθείς τις οδηγίες του, όμως. Αν μόνο τον ακούς δε γίνεται δουλειά.

 1. Κούρασε το μυαλό σου

Μια άλλη ιδέα είναι καθώς ξαπλώνεις να πάρεις ένα δρόμο (πχ από το σπίτι στη δουλειά, ή όποια άλλη διαδρομή θέλεις) και να τον περπατήσεις (ή να τον οδηγήσεις) με το μυαλό σου ανακαλώντας όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς. Όταν φεύγει η προσοχή σου, απλά την επαναφέρεις στο σημείο που ήσουν. Ή μπορεί να παίξεις μια ταινία ή σειρά στο μυαλό σου, καρέ-καρέ. Ή οτιδήποτε άλλο μπορείς να σκεφτείς που αναγκάζεις το μυαλό σου να παραμένει εστιασμένο.

 1. Κάνε μια άσκηση σάρωσης σώματος

Άρχισε να εστιάζεις την προσοχή σου σε ένα σημείο του σώματός σου τη φορά. Πχ αρχίζεις και εστιάζεις στην πρώτη αναπνοή στα δάχτυλα του αριστερού ποδιού, μετά στην επόμενη στην αριστερή σου γάμπα, αριστερό γόνατο, κοκ. Μέχρι το κεφάλι. Αυτό κουράζει τον εγκέφαλό σου και θα κοιμηθείς ευκολότερα.

 1. Κάνε διατάσεις

Σήκω και κάνε λίγες ελαφρές διατάσεις προσέχοντας όσο μπορείς, την κάθε σου κίνηση καθώς τις κάνεις. Θυμήσου. Η συνειδητή εστίαση της προσοχής κουράζει το μυαλό.

Ό,τι και αν επιλέξεις να κάνεις να περιμένεις ότι το μυαλό σου θα τρέχει διαρκώς αριστερά δεξιά. Δεν πειράζει. Είναι φυσιολογικό. Κάθε φορά που αντιλαμβάνεσαι ότι ξέφυγε η σκέψη την επαναφέρεις με ευγένεια και αποφασιστικότητα. Μην μαλώνεις τον εαυτό σου.

Συμπέρασμα

Είναι βασανιστικό να μην μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ. Να στριφογυρίζεις στο κρεβάτι και το μυαλό σου να τρέχει και να μην μπορείς να το σταματήσεις. Επιπλέον είναι επικίνδυνο για την υγεία σου.

Όπως διαρκώς γράφω στα άρθρα μου και στα βιβλία μουη αλλαγή χρειάζεται ανάληψη ευθύνης της κατάστασης και συνειδητή δράση από μέρους σου. Αλλιώς δε γίνεται.

Εστίασε την προσοχή σου με όποιον τρόπο εσύ θεωρείς ότι σε βολεύει καλύτερα και κούρασε το μυαλό σου. Ανέλαβε εσύ τα ηνία του.

Δε σου αξίζει να ταλαιπωρείσαι. Φρόντισε τον ύπνο σου και κάνε δώρο στον εαυτό σου την πολύτιμη ξεκούραση που τόσο έχει ανάγκη.

Όνειρα γλυκά!!

 

Διαβάστε όλο το άρθρο

Ενυπόγραφα

Η Δράμα μικρογραφία, γράφει η Νόπη Χατζηιγνατιάδου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Δράμα μια μικρογραφία της χώρας. Η Ελλάδα, πλέον, μια μικρογραφία  του κόσμου.

Η Δράμα, μια πόλη νεκρή, εδώ και χρόνια με ασθενική οικονομία, ενώ ακολουθεί  το δεύτερο μεγάλο κύμα. Τα καταστήματα κλείνουν την ώρα που πρέπει να κλείνουν. Πόσα καταστήματα ακόμα θα κλείσουν;

Τα καταστήματα λουκέτο, μαζί  και τα στόματα.

 • Σιώπα.
 • Δε μας αφορά.
 • Πάνω από όλα η υγεία.
 • Για τη δημόσια υγεία, για το καλό μας.

 Σιώπα. Κανείς δεν ακούγεται κάτω από τα προσωπεία και τις μάσκες. Όλοι ανέκφραστα όμοιοι. Πετύχαμε, φυσικά, το ακατόρθωτο. Ας μη μας αδικούμε. Συμμορφωθήκαμε κι ας προσάπτουν ευθύνες οι υπεύθυνοι στους ανεύθυνους κι οι ανεύθυνοι στους υπεύθυνους.

Συνετιστήκαμε κι ας συνεχίζουν οι δάσκαλοι να χτυπούν τον μαυροπίνακα με το δάχτυλο. Μάθαμε το μάθημα και την αλφαβήτα. Μάθαμε κυρίως να πλένουμε σχολαστικά και επίμονα τα χέρια και τις επιφάνειες.  Μάθαμε ότι αλλάζουν  τα  δέρματα, τα  πρόσωπα, οι σχέσεις, η πόλη. Εμπεδώσαμε, με επίπονη επανάληψη,  πως η ανθρώπινη επαφή, οι χειραψίες, οι αγκαλιές σκοτώνουν.

Αντίθετα, οι αποστάσεις και η ανθρωποφοβία σώζουν.  Μάθαμε, ακόμα,  να στιγματίζουμε τον νέο, γιατί είναι ανώριμος, ανεύθυνος  και επικίνδυνος. Μάθαμε να απομονώνουμε τον υπερήλικα,  για τη δική του, πάνω από όλα,  προστασία.  Μάθαμε να αποκλείουμε κοινωνικά εκείνον που ασθενεί κι εκείνον που έρχεται από άλλη χώρα ή πόλη. Για την υγεία. Μοναξιά, ψυχασθένειες κι αντιφάσεις.

Μάθαμε; Μάθαμε ότι είμαστε κρίκοι της μεγάλης και εύθραυστης αλυσίδας του κόσμου; Εκείνης της αλυσίδας  που περνά απ’ τις γειτονιές μας, από όλα τα μαγαζιά της πόλης, απ’ το σπίτι και απ’ το τραπέζι σου;  Οι κρίκοι συνηθίζεται να σπάνε, αρκεί να αντικαθίστανται. Οι αλυσίδες σκουριάζουν; Εξαρτάται απ’ το υλικό τους.  Στασιμότητα με αντισηπτικές διχοτομίες; Μηδενική κοινωνική και οικονομική πρόοδος;  Κάποια ουσιαστική εξέλιξη;  Μετάβαση, ίσως.

Η Δράμα μικρογραφία. Οι άνεργοι νέοι αυξάνονται. Θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο; Η Δράμα βαλτώνει…κι εμείς, μαθητούδια, ακολουθούμε χαμένοι , γιατί φοβόμαστε  να πεθάνουμε, ενώ έχουμε ήδη πεθάνει; Το πιο σημαντικό,  να νιώθω. Να νιώθουμε την ατομική ευθύνη, αρκεί . Πάνω από όλα η υγεία.

Τα καταφέραμε ως εδώ; Αξίζουμε επαίνους και τα καλύτερα, ίσως. Συγχαρητήρια. Κράτα αποστάσεις και σιώπα.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο σε πολύ καλή περιοχή στην Δράμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ώρες πριν

67 κρούσματα στη Δράμα από την αρχή της πανδημίας (20/10/2020)

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Ένας 75χρονος από το Νευροκόπι κατέληξε σήμερα 24/9 από κορονοϊό

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Νέος θάνατος, 79χρονης, από το Νευροκόπι με υποκείμενα νοσήματα

Εκπαιδευτικά4 εβδομάδες πριν

Υπό κατάληψη σήμερα τα μισά Γυμνάσια και Λύκεια της Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Σχολή Κινηματογράφου στη Δράμα – Επίσημες ανακοινώσεις

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Κορονοϊός: 2 κρούσματα στη Δράμα, 269 στην Ελλάδα στις 28/09/2020

Πολιτιστικά3 εβδομάδες πριν

Όψεις Βουλγαρικής κατοχής στην Ανατολική Μακεδονία, 1916 – 1918

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Κορονοϊός: 2 κρούσματα στη Δράμα στις 08/10/2020, 436 στην Ελλάδα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Κορονοϊός: Ένα νέο κρούσμα στη Δράμα 354 στην Ελλάδα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Δημιουργία τουριστικού οργανισμού με χρηματοδότηση από το LEADER

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Συνελήφθη σε οικισμό της Δράμας 1 άτομο για κατοχή ναρκωτικών

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Ονειρούπολη 2020 – 2021 Μια Ονειρούπολη «υπό κατασκευή»!!!

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ6 ημέρες πριν

Εισαγωγή στο νοσοκομείο αναφοράς 57χρονου από Δράμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

09/10/2020 Κορονοϊός: 2 νέα κρούσματα στη Δράμα, 391 στην Ελλάδα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ώρες πριν

Κορονοϊός: Ξε… φεύγουμε, 667 κρούσματα στην Ελλάδα, 2 στη Δράμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ώρες πριν

Έκλεισε το Ωδείο Δράμας λόγω κρούσματος κορονοϊού

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ώρες πριν

67 κρούσματα στη Δράμα από την αρχή της πανδημίας (20/10/2020)

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ13 ώρες πριν

Αντιδράσεις για ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας του Τελωνείου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ13 ώρες πριν

Δράμα: Σύλληψη για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Εκπαιδευτικά2 ημέρες πριν

Μαθητής κρατείται 4 ημέρες στη ΓΑΔΑ και δικάζεται για κακούργημα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 ημέρες πριν

Κορονοϊός: 2 κρούσματα στη Δράμα, 438 νέα στην Ελλάδα (18/10/2020)

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Χωρίς κρούσμα η Δράμα. Ξεπεράσαμε το φράγμα των 500 κρουσμάτων

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

15/10/2020 Κορονοϊός: 1 κρούσμα στη Δράμα, 453 στην Ελλάδα, 13 θάνατοι

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

Υποβάθμιση των Δημοτικών Συμβουλίων

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

Σεβόμαστε ότι βιώνουν το πολιτικό τους τέλος, δεν ασχολούμαστε άλλο μαζί τους

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

Σύσκεψη Κ.Ο. της Ν.Δ. από την ΑΜΘ και του κ. Μέτιου με τον Πρωθυπουργό

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

Aπεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του Γ.Ν. Νοσοκομείου Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

Θ. Ξανθόπουλος: Καμία προστασία πλέον στην α΄ κατοικία

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας – ΑΜΘ

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών

error: Content is protected !!