Connect with us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Είναι η ίδια κοινωνία… Γράφει η Νόπη Χατζηιγνατιάδου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η κοινωνία τώρα –  ίσως μέσα στον πιο κατάλληλο χρόνο της – φαίνεται έτοιμη.
Δύο οι παράμετροι:

 • α) ανοίγουν στόματα
 • β) η κοινωνία αντιδρά

Η κοινωνία πια μιλά, ξερνά τα «εμετικά» συστατικά της, επιθυμεί την διαλεύκανση της αλήθειας  και ταυτόχρονα εκδηλώνει θυμό για τους θύτες, στέκεται στα θύματα που πια ισχυροποιούνται. Τα απάνθρωπα δρώμενα, επιτέλους, ξεβράζονται ένα- ένα σαν ακαθαρσίες οχετών που ήταν καλά σφραγισμένοι για χρόνια. Από ποιους ήταν σφραγισμένοι οι οχετοί; Είναι εκείνοι που γνώριζαν, είναι εκείνοι που γνωρίζουν ή που γνωρίζουμε; Η σιωπή, ούτως ή άλλως, βολεύει και συχνά αυτοεξυπηρετεί. Θέλει αρετή και τόλμη, επιτέλους.

Μα με το αστραπιαίο ρεύμα της αλλαγής, που παρασύρει και άλλες φωνές να αποκαλύψουν αποτρόπαια και «κρυφά» δρώμενα, ξαφνικά όλοι παίζουμε ρόλους ευαισθητοποιημένων δικαστών ή δημίων. Όλοι, αρσενικοί και θηλυκοί είμαστε με τα δάχτυλα στην σκανδάλη και σημαδεύουμε τους θύτες. Πρόκειται για τα ίδια μέλη της ίδιας κοινωνίας.

Είναι ακριβώς η ίδια κοινωνία, ας μην γελιόμαστε, ας μην αυταπατόμαστε. Η ευαισθητοποιημένη και εξοργισμένη κοινωνία είναι η ίδια κοινωνία που διαπλάθει, που ανέχεται, που σιωπά, που αδιαφορεί, που προσπερνά.  Μιλάμε για την ίδια κοινωνία που γεννά και που εκτρέφει τέρατα, τα τέρατα που σήμερα η ίδια θέλει να σκοτώσει.

Κάπως έτσι και με ακόμα έναν γνωστό και επαναλαμβανόμενο μηχανισμό η κοινωνία υποκρίνεται θριαμβευτικά, χειροκροτώντας η ίδια την παράσταση που δίνει. Ηθοποιοί και κοινό ταυτόχρονα τα μέλη της. Ναι, η κοινωνία που τα μέλη της είμαστε όλοι, διαθέτει υποκριτικά, σχεδόν θεατρικά, προσόντα, πιθανόν εν αγνοία της. Η άγνοια, η έλλειψη επίγνωσης, η απουσία αυτοκριτικής αποτελούν τοξικά χαρακτηριστικά στοιχεία μιας άλλης κοινωνικής νοσηρότητας.

Ναι, μου αναλογεί μέρος της ευθύνης. Με κάποιο τρόπο είμαστε όλοι συνένοχοι για κάθε κακοποίηση ψυχής και σώματος. Είμαστε συνένοχοι για κάθε ανήλικη και ενήλικη ψυχή που βιάζεται με την – εκάστου μορφής – βία. Οι ίδιοι άνθρωποι που εξοργιζόμαστε είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι που γεννάμε ανθρώπους, που διαμορφώνουμε και κληροδοτούμε αντιλήψεις, πεποιθήσεις, άρρωστα στερεότυπα.

Άλλες πάλι φορές προσπερνάμε, αδιαφορούμε, δε μας νοιάζει, ώσπου ξαφνικά πέφτουμε από τα χαμηλά συννεφάκια που οι ίδιοι τοποθετήσαμε μπροστά στα μάτια μας. Έτσι μοιάζουν οι μέρες, αποκαλυπτικές, φανερώνουν μαζί με τη σαπίλα και τη διαφθορά, την κοινωνική υποκρισία μας. Γιατί; Γιατί πολύ απλά γνωρίζαμε, γιατί γνωρίζουμε. Κάτι κάνουμε λάθος; Άλλωστε, θύτες και θύματα είναι μέλη της ίδιας κοινωνίας, αυτής της κοινωνίας που απαρτίζουμε, αυτής της κοινωνίας που διαπλάθουμε, που διαπαιδαγωγούμε. Η ίδια κοινωνία είναι εκείνη που γεννά, μεγαλώνει και συντηρεί το καλό, το κακό, το θύμα και τον θύτη.

Έστω, μοιάζουν οι μέρες να είναι μέρες μετάλλαξης μέσα στο γενετικό υλικό της κοινωνίας με νέα – πιθανόν –  δεδομένα. Έστω, μες στις υποκριτικές αντιδράσεις μας, ανοίγουν στόματα, μιλούν ψυχές. Ίσως ο κόσμος αλλάξει. Ίσως μάθουμε με έναν νέο μηχανισμό – που φαίνεται πως διαμορφώνεται – να μην σιωπήσουμε ποτέ ξανά, να μην ανεχτούμε βία ποτέ ξανά, να μην προσπεράσουμε αδιάφορα, να μην παραγάγουμε θύματα, ούτε θύτες.  Έστω με επιφυλάξεις, ίσως ο κόσμος αλλάξει.

«Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω» Ν.Κ

Διαβάστε όλο το άρθρο
Advertisement

Barbara Shoes

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Χρήστος Μέτιος: Χρηματοδότηση 2,5 εκ. € για εξοπλισμό στο Νοσοκομείο Δράμας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ με ανάρτηση του μας ενημερώνει για μια πρόσθετη χρηματοδότηση της Περιφέρειάς στο Νοσοκομείο της Δράμας

Η ανάρτηση:

Εγκρίναμε μια πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκ. € από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας για την προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από το Νοσοκομείο της Δράμας.

Πρόκειται για ιατρικά μηχανήματα και εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας που θα καλύψουν ένα μεγάλο εύρος αναγκών του Νοσοκομείου, όπως αξονικός και μαγνητικός τομογράφος, ακτινολογικό μηχάνημα, μηχάνημα αιμοκάθαρσης, υπερηχοτομογράφοι, συστήματα ενδοσκόπησης, ηλεκτρικά κρεβάτια κ.ά.

Μέχρι σήμερα, για την ενίσχυση του Νοσοκομείου της Δράμας, έχουμε διαθέσει από το ΕΣΠΑ 2014-2020 πόρους ύψους 16,7 εκ. €:

 • 11,3 εκ. € για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και για την υγειονομική αναβάθμιση των υποδομών του
 • 1,4 εκ. € για προσωπικό
 • 4 εκ. € για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Νοσοκομείου.

Με αφορμή τη νέα αυτή χρηματοδότηση, είχα συνάντηση στο Νοσοκομείο της Δράμας με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Πολιτικών Αριστείδη Μωυσιάδη και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστου Παπαθεοδώρου.

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πρόγραμμα Εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας Πολιούχου της Δράμας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με την ευκαιρία του Εορτασμού της Πολιούχου της πόλης μας,  Αγίας Βαρβάρας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 

 • 16:ΟΟ

Λιτάνευση  της Ιεράς Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας και κατάθεση αυτών στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου.

Η πομπή θα περάσει από τις οδούς: Αγίας Βαρβάρας , Γ. Σταύρου, Θ. Αθανασιάδη, Εθνικής Αμύνης, Πλ. Ελευθερίας, Βενιζέλου και θα καταλήξει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

 • 17:ΟΟ

Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός  στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου.

Στη συνέχεια θα προσφερθεί η πατροπαράδοτη «Βαρβάρα» από την Ένωση Κυριών Δράμας στο Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας ( Βενιζέλου 114).

 • 21:ΟΟ- ΟΟ:30

Αγρυπνία στο  Ναΰδριο της Αγίας Βαρβάρας.

Κυριακή  4 Δεκεμβρίου 

 • Ο7:ΟΟ

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου θα ψαλεί ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

 • 11:ΟΟ

Το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας προσφέρει την παραδοσιακή «Βαρβάρα» σε όλους τους επισκέπτες στον όμορφο χώρο της Ονειρούπολης.

 • 12:ΟΟ

Δοξολογία για την εορτή της Προστάτιδος του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας στο Στρατόπεδο «ΦΩΣΤΗΡΙΔΗ».

Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Δράμα

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Έναρξη Ονειρούπολης 2022 στις 4 Δεκεμβρίου με τον Stavento

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στις 19:00 οι πύλες της 19ης Ονειρούπολης ανοίγουν διάπλατα για να υποδεχθούν στο παραμυθένιο χριστουγεννιάτικο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στην όμορφη πόλη μας κάθε μικρό και μεγάλο επισκέπτη της και να αποκαλύψει τις πανέμορφες δημιουργικές εκπλήξεις που έκρυβε το προηγούμενο διάστημα της προετοιμασίας της.

Το Μουσικό Σχολείο Δράμας ντύνει μουσικά την αρχή της έναρξης και τα Κέντρα Μπαλέτου Piruette Έλενας και Κωνσταντίνας Νότα συνοδεύουν με μια υπέροχη παράσταση αφιερωμένη στο φετινό κεντρικό μας θέμα, την Παγκόσμια Ειρήνη.

Στην Κεντρική Σκηνή της Ονειρούπολης  ανεβαίνουν με γιορτινή διάθεση  δύο  αγαπημένα μας Δραμινά παιδιά, η Γιώτα Τσιμπρικίδου και ο Χρήστος Κούτρας για  να υποδεχθούν τον πρωταγωνιστή της χριστουγεννιάτικης γιορτής μας τον Αη Βασίλη μαζί με την γλυκιά επισκέπτρια μας τη μικρή Ειρήνη και να σηματοδοτήσουν την έναρξη της 19ης Ονειρούπολης μαζί με τον δήμαρχο Δράμας και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού.

Τη σκυτάλη παίρνει για να ανεβάσει στα ύψη τη διασκέδαση του κόσμου ο αγαπημένος μας καλλιτέχνης Stavento  (με τους συνεργάτες του)  και το ταξίδι στην μαγεία των Χριστουγέννων ξεκινά!

Σας περιμένουμε όλους και ευχόμαστε να περάσετε μια υπέροχη βραδιά, αλλά κι έναν υπέροχο γεμάτο εκπλήξεις μήνα στην φιλόξενη πόλη της Δράμας!

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

Advertisement
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Δράμα: Αστυνομικοί εντόπισαν σε ποιμνιοστάσιο σχεδόν δύο κιλά κάνναβης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Καλλινικίδης: Δεν υπάρχει ηθικό ζήτημα – έχει κόμπλεξ, εμπάθεια και ζήλεια

Εκλογές 20232 εβδομάδες πριν

Αποκάλυψη του Γ. Παπαδόπουλου για την Ονειρούπολη Δράμας και τον Λ. Καλλινικίδη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ7 ημέρες πριν

Έναρξη Ονειρούπολης 2022 στις 4 Δεκεμβρίου με τον Stavento

Εκπαιδευτικά3 εβδομάδες πριν

Συμμετοχή του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας στο πρόγραμμα Erasmus+/Δράση ΚΑ227 Creative Vibs

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ2 εβδομάδες πριν

Tο διαφημιστικό σποτ της «Ονειρούπολης» 2022

Εκλογές 20233 εβδομάδες πριν

Ενώνουμε τη Δράμα: Υποψήφιος ο Χρήστος Χαρίσκος

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Εκδήλωση 2ου Γυμνασίου Δράμας για την “Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία”

Εκλογές 20233 ημέρες πριν

Επανεκκίνηση για τη Δράμα: Υποδεχόμαστε 3 νέους υποψήφιους

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού στο Château Nico Lazaridi την Κυριακή 13 Νοεμβρίου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Δράμα: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία 73χρονου που συνελήφθη για γενετήσιες πράξεις σε ανήλικους

Εκλογές 20233 εβδομάδες πριν

Επανεκκίνηση για τη Δράμα: 3 νέοι υποψήφιοι

Εκλογές 20231 εβδομάδα πριν

Επανεκκίνηση για τη Δράμα: Η ομάδα μας μεγαλώνει και δυναμώνει!

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Συνελήφθησαν από αστυνομικούς του ΤΑ Δράμας 5 μέλη εγκληματικής οργάνωσης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Η ενθρόνιση του μητροπολίτη Δράμας Δωροθέου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ21 ώρες πριν

Χρήστος Μέτιος: Χρηματοδότηση 2,5 εκ. € για εξοπλισμό στο Νοσοκομείο Δράμας

ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες πριν

Ανεύθυνοι και ελάχιστοι μπροστά στο χαμό ενός παιδιού

Εκλογές 20233 ημέρες πριν

Επανεκκίνηση για τη Δράμα: Υποδεχόμαστε 3 νέους υποψήφιους

ΑΘΛΗΤΙΚΑ4 ημέρες πριν

Έμεινε στο 0 – 0 Πανδραμαϊκός στη Θέρμη με τον Θερμαϊκό

ΑΘΛΗΤΙΚΑ5 ημέρες πριν

Νέος τεχνικός της Δόξας Δράμας ο Ξανθιώτης Γιάννης Αποστολίδης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

Πρόγραμμα Εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας Πολιούχου της Δράμας

Πολιτιστικά5 ημέρες πριν

Έκθεση Φωτογραφίας: “Δημόσια και Ιδιωτικά”

Εκλογές 20237 ημέρες πριν

Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ: Θα είμαι υποψήφιος με την “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση” και τον Χρήστο Μέτιο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ7 ημέρες πριν

Έναρξη Ονειρούπολης 2022 στις 4 Δεκεμβρίου με τον Stavento

Εκλογές 20231 εβδομάδα πριν

Χρήστος Παπαθεοδώρου: Θα είμαι υποψήφιος στις Περιφερειακές Εκλογές του 2023

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 εβδομάδα πριν

Τεσσάρα και στον Πανθρακικό ο Πανδράμ! Από το κακό στο χειρότερο η Δόξα, ήττα με 3-0

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 εβδομάδα πριν

Πανδραμαϊκός – Πανθρακικός και Παραλίμνιο – Δόξα την Τετάρτη 30/11 στις 15:00

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Η 19η Ονειρούπολη ετοιμάζεται και υπόσχεται εκπλήξεις!

Εκλογές 20231 εβδομάδα πριν

Επανεκκίνηση για τη Δράμα: Η ομάδα μας μεγαλώνει και δυναμώνει!

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 εβδομάδες πριν

Τεσσάρα ο Πανδραμ το Ορφάνι. Έχασε από τον ουραγό Άρη Αβάτου η Δόξα!

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών