Connect with us

Πολιτιστικά

Το έθιμο της ΠΑΠΑΡΟΥΝΑΣ – ΒΩΛΑΚΑΣ, του Δημήτρη Σταμπουλή

Δημοσιεύθηκε

στις

Κατά την ελληνική μυθολογία, η Παπαρούνα είναι δημιούργημα της Θεάς Δήμητρας, (ετυμ. σημαίνει Μητέρα Γη), – προστάτιδα της Γεωργίας, της γονιμότητας, της συγκομιδής των Δημητριακών, τα οποία αποτελούσαν ως γνωστό, τη βασική τροφή των θνητών ανθρώπων.

Επινοήθηκε η Παπαρούνα ως ¨αντικατάστατο¨ της έλλειψης, θα λέγαμε, ως αντικαταθλιπτικό αντίδοτο από τη Θεά, λόγω της δυσβάστακτης εξάμηνης απουσίας της κόρης της Περσεφόνης, την οποία έχει απαγάγει ο Άδης στον Κάτω Κόσμο – σύζυγος του Πλούτωνα.

Η Παπαρούνα χαρακτηρίστηκε ως το ιερό φυτό της προστάτιδας των Αγρών Θεάς Δήμητρας και ως παράσιτο εν μέσω των Δημητριακών – Σιτηρών, συμβόλιζε την παρουσία της ίδιας της Θεάς Δήμητρας.
Ως γνωστό τα σιτηρά – τα γεννήματα – στο Βώλακα λόγω των ιδιαίτερων γεωφυσικών γνωρισμάτων και καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αργούν να ευδοκιμήσουν και η συγκομιδή τους – η περίοδος αλωνισμού τους είναι ο Αύγουστος.

Έτσι καταμεσής Καλοκαιριού και ενώ τα σπαρτά βρίσκονται στην πλήρη ανάπτυξη, χρειάζονται νερό να δέσουν καρπό, που μόνον η φυσική βροχή θα μπορούσε να λύσει το καίριο πρόβλημα τους.

Αντιμέτωποι λοιπόν οι μικρομεσαίοι κυρίως Γεωργοί αλλά και οι Κτηνοτρόφοι με τον εφιάλτη της λειψυδρίας – που θα σήμανε και τη καταστροφή τους, σε περιόδους μεγάλης ανομβρίας, έστρεφαν τις ελπίδες τους ¨για το κακό που τους έβρισκε¨, στις υπερκόσμιες – μεταφυσικές δυνάμεις για την επίλυση του αδιεξόδου τους.
Προκειμένου να εξευμενίσουν τις δυνάμεις της Φύσης, τελούσαν αλλά και εξακολουθούν σε πολλά ακόμα μέρη να τελούν οι πληγέντες από Λειψυδρία Αγρότες – άμα οι θρησκευτικές δεήσεις τους δεν επαρκούν και δεν ανταποκρίνονται – τότε στρέφονται στη Λιτανεία της «Παπαρούνας».

Για το όλο τελετουργικό στο Βώλακα, επιλέγονταν/ται μία ορφανή κοπέλα του κάτοικος του χωριού.
Την έντυνα/ντύνουν – περιζώνουν με πράσινα κλαδιά από κουφοξυλιά και στη συνέχεια την περιφέρουν με συνοδεία του γυναικείου πληθυσμού, σε όλους τους δρόμους και μπροστά από τα σπίτια του χωριού.
Ο ιερέας της ενορίας φρόντιζε/ει, ώστε να προμηθεύσει την Πομπή για τον ιερό σκοπό, με τον εκκλησιαστικό Αγιασμό.

Θίασος Γυναικών που συνοδεύει μπροστά την “Παπαρούνα” τραγουδά το παραδοσιακό τραγούδι που αναφέρεται στη Παπαρούνα.
Ο/Η Νοικοκύρης/α Οικοδεσπότης του σπιτιού, από όπου διέρχεται η Παπαρούνα, από το μπαλκόνι με μια κανάτα νερό την καταβρέχει και την περιλούζει από το κεφάλι, ενώ συγχρόνως η Παπαρούνα τινάζει – λικνίζει ρυθμικά το κορμί της, διασκορπίζοντας και μεταλλάσσοντας το νερό που ρίχνεται πάνω της, σε σταγόνες, όπως αυτές της βροχής.

Ενώ η πομπή της επίκλησης – ιεροτελεστίας διέρχεται μπροστά από το σπίτι, ραντίζεται η Αυλή του, με τον Αγιασμό.

Οι νοικοκυραίοι/ες των σπιτιών παράλληλα προσφέρανε στη Παπαρούνα, διάφορα βρώσιμα αγαθά αλλά και φιλοδωρήματα για την υλική – οικονομική ενίσχυση – αποκατάσταση της ορφανής κοπέλας.

Το παραδοσιακό τραγούδι της Παπαρούνας:
Παπαρούνα φουντωτή
περπατεί καμαρωτή
Τον θεό παρακαλεί,
για να βρέξει μια βροχή,
μια βροχή καλή – καλή.
Μπάρες – μπάρες τα νερά
στα χωράφια τα ξερά
για να φέρουνε σοδειά.

Πολιτιστικά

Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυρίες “Η δύναμη της φιλίας”

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ το Σάββατο 18/3 στις 6:00μ.μ.

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους

ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στη ΔΡΑΜΑ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ το Σάββατο 18/3 στις 6:00μ.μ.

Βασισμένη στις ομώνυμες βραβευμένες ιστορίες

Οι αγαπημένοι ήρωες των παιδιών, οι Μικροί Κύριοι και οι Μικρές Κυρίες έγιναν θεατρική παράσταση!

Πρόκειται για την επίσημη θεατρική παράσταση των Μικρών Κυρίων στην Ελλάδα, μια παραγωγή της Yuppitheater (KOLOSSAION PRODUCTIONS σε συνεργασία με τo Θέατρο Σοφούλη) που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους.

Γενιές ολόκληρες έχουν διασκεδάσει αλλά και διδαχθεί με τους πολύχρωμους Μικρούς Κυρίους και τις υπέροχες Μικρές Κυρίες!

Η παράσταση “Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυρίες: Η δύναμη της φιλίας” προάγει την ευγένεια και την ενσυναίσθηση με διασκεδαστικό τρόπο, μέσα από τις ιστορίες των διάσημων ηρώων.

Η σειρά “Μικροί κύριοι – Μικρές Κυρίες” από το 1971 είναι σε παγκόσμιο επίπεδο μία από τις διασημότερες και πιο δημοφιλείς σειρές παιδικών βιβλίων, έχει γίνει τηλεοπτική εκπομπή, έγινε μουσειακή έκθεση στο Παρίσι ενώ αναμένεται και η ομώνυμη ταινία.

Λίγα λόγια για το έργο:

Η μικρή Σοφία είναι πολύ λυπημένη σήμερα. Είχε μια δύσκολη μέρα στο σχολείο. Μιλάει πολύ και δεν χαμογελά ποτέ και γι’ αυτό δεν έχει καθόλου φίλους. Ξαφνικά η κυρία Άμπρα Κατάμπρα εμφανίζεται και με τη βοήθεια των φίλων της, του κυρίου Κατσούφη, της κυρίας Γελαστούλας, του κυρίου Πολυλογά, του Κυρίου Δυνατού αλλά και των παιδιών που παρακολουθούν την παράσταση θα τη βοηθήσει να βρει και πάλι τη χαρά με τη δύναμη της φιλίας!

“Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυρίες: Η δύναμη της φιλίας” μια διαδραστική θεατρική παράσταση, με εντυπωσιακά κοστούμια και τραγούδια, όπου τα παιδιά συμμετέχουν, γελάνε, χαίρονται, τραγουδούν, χορεύουν και μαθαίνουν για τη δύναμη της φιλίας και τις αξίες της ζωής.

Μην τη  χάσετε.

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία: Παυλίνα Χαρέλα
  • Κείμενο-στίχοι:Καλλιόπη Παπαδάκη
  • Μουσική: Γιώργος Τζιαφέττας
  • Χορογραφίες: Ελένη Χρυσομάλλη
  • Σκηνικά: Λορέντζο Μπελλέλι
  • Κατασκευές Μασκότ: Ανεμοσκορπίσματα
  • Κατασκευή κοστουμιών: ModaSystem
  • Ειδικές κατασκευές: Πένη Δάνη
  • Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Μαυριανού
  • Παραγωγή: Yuppitheater (Kolossaion Productions – Θέατρο Σοφούλη)
  • Πρωταγωνιστούν: Τερέζα Καζιτόρη, Χρήστος Ματσιαρόκος, Άρης Μπαταγιάννης, Αθηνά Ροδίτου, Γεωργία Καούκη

Η επίσημη θεατρική παράσταση ΜΙΚΡΟΙ ΚΥΡΙΟΙ – ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΡΙΕΣ “Η δύναμη της φιλίας” θα βρίσκεται για μία μοναδική παράσταση στη Δράμα το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 στις 6:00μ.μ.  στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.

Μην τη χάσετε.

  • Tιμή προπώλησης: 10€
  • Τιμή εισιτηρίου στο ταμείο: 12€

Εισιτήρια προπωλούνται στο

https://www.viva.gr/tickets/theater/mikroi-kyrioi-mikres-kyries-dynami-tis-filias/

στο κατάστημα AMERICANINO και στο MICHAILIDIS TOURS.

Πληροφορίες στο 6987 089 778

Διαβάστε όλο το άρθρο

Πολιτιστικά

Ο Θρακικός Καλόγερος ή «Καλογεροδευτέρα» στο Καλαμπάκι

Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 η «Καλογεροδευτέρα» θα πραγματοποιηθεί στο Καλαμπάκι

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ένα μοναδικό δρώμενο από το Κρυόνερο της επαρχίας Βιζύης της Ανατολικής Θράκης έφεραν με την εγκατάσταση τους οι πρόσφυγες στο Καλαμπάκι Δράμας τον Οκτώβριο του 1922. Από τότε και χωρίς διακοπή στο πέρασμα των χρόνων πραγματοποιείται χωρίς να έχει αλλοιωθεί ο κεντρικός πυρήνας τέλεσής του. Η «Καλογεροδευτέρα» ή «Καλόγερος» (καλός γέρος) ή «καλογέρ’κα» γίνονται την Τυρινή Δευτέρα στο Καλαμπάκι με ευθύνη του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου.

Ιστορικό και περιγραφή του δρώμενου

Οι τελετές της Τυρινής Δευτέρας, στα χωριά του Μικρού Αίμου (Στράντζα, περιοχή Βιζύης στην Ανατολική Θράκη) διαθέτουν μία μοναδική πληρότητα δράματος, δηλαδή τελετή με καθορισμένο και αυστηρό τυπικό. Στις τελετές αυτές αποτυπώνεται η πανάρχαιη καταγωγή τους που συνδέεται με τη διονυσιακή λατρεία και παραπέμπει ημερολογιακά στα «Ανθεστήρια».

Το δρώμενο του «Καλόγερου» ή «Καλόγεροι» ή «»Καλογέρ’κα», ως ευετηρικό έθιμο της Θράκης για την καλοχρονιά και την γονιμότητα, συναντάται με ανεπτυγμένη δραματική παράσταση στα χωριά γύρω από τη Βιζύη παρότι με διαφορετικά ονόματα και τελετές το συναντάμε και σε άλλα μέρη της Θράκης. Αποτελεί δε μια σπάνια μεταφορά αυτούσιου του εθίμου από τους πρόσφυγες από το Κρυόνερο, που τελείται αδιάλειπτα έως σήμερα στο Καλαμπάκι Δράμας. Η πρώτη εκτενής περιγραφή του έγινε από τον Γ. Βιζυηνό το 1888 με τίτλο «Οι Καλόγεροι και η λατρεία του Διονύσου εν Θράκη».

Η σύνθεση του θιάσου δεν είναι τυχαία και η εξέλιξη του μύθου διαθέτει προκαθορισμένη και αυστηρή αλληλουχία από επεισόδιο σε επεισόδιο.

Το πρωί της Τυρινής Δευτέρας συγκεντρώνονται δέκα έως είκοσι παλικάρια, που πρέπει να είναι ανύπαντρα, και διαλέγουν μεταξύ τους έναν ο οποίος θα είναι «καλόγερος». Στη συνέχεια τον ντύνουν με δέρματα ζώων (προβιές) και στη μέση του περνούν κουδούνια προβάτων. Το πρόσωπό του το βάφει με στάχτη και στο κεφάλι φοράει μια κουκούλα από δέρμα ζώου.

Στα χέρια του κρατά δύο ξύλα, τα ντοκμάκια. Οι συνοδοί του είναι ντυμένοι με ποτούρια και έχουν επίσης βαμμένα με στάχτη τα πρόσωπά τους. Στην παρέα υπάρχει πάντα και κάποιος μεταμφιεσμένος σε τσιγγάνα(κατσιβέλα), που ενίοτε συνοδεύεται από τον γύφτο(κατσίβελο).

Μόλις ο θίασος συγκροτηθεί ξεκινά ο αγερμός.

Περιφέρονται στα σπίτια του χωριού με τη συνοδεία μιας γκάιντας δημιουργώντας πολύ θόρυβο. Ο καλόγερος με τα ντοκμάκια χτυπά τα κάρα στις αυλές των χωριανών, λέγοντας πως έχουν χαλάσει και για την επιδιόρθωσή τους απαιτεί να πληρωθεί ο ίδιος και η παρέα του. Πολλές φορές κάποιοι από τη συνοδεία κρατούν αλυσίδες στα χέρια και δένουν από το λαιμό τον οικοδεσπότη ζητώντας να εξοφληθεί το «μπετέλι»(χρέος). Οι νοικοκυραίοι τους δίνουν συνήθως χρήματα και αυγά. Παράλληλα, κερνούν τον καλόγερο και τη συντροφιά του διάφορους μεζέδες με τσίπουρο ή κρασί.

Στην εξέλιξη της κύριας φάσης του δρώμενου, οπότε και γίνεται η συμβολική άροση και η σπορά της γης, είναι καταφανής ο χαρακτήρας της ιερότητας της πράξης για τους μετέχοντες, καθώς η σπορά και η άροση αποτελούν βασικές εργασίες βιοπορισμού για την κοινότητα.

Λίγο πριν τη δύση του ήλιου ο θίασος καταλήγει στην πλατεία, όπου συγκεντρώνονται όλοι οι κάτοικοι. Συνολικά γίνονται τρεις περιφορές (κύκλοι), ενώ η γκάιντα συνοδεύει το δρώμενο σε όλη τη διάρκεια της τέλεσής του. Η συντροφιά του καλόγερου παλιότερα επέλεγε τον καλύτερο νοικοκύρη του χωριού και τον έχριζε βασιλιά– σήμερα βέβαια, ο «βασιλιάς» και ο «καλόγερος» προσφέρονται εθελοντικά για να αναλάβουν το ρόλο τους.

Ταυτόχρονα, καταφθάνει ένα ξύλινο άροτρο, στο οποίο οι μεταμφιεσμένοι παίρνουν τη θέση των βοδιών, και ο βασιλιάς κρατώντας το αλέτρι κι ένα ξύλινο κοντάρι τους κεντρίζει για να «οργώσουν» τη γη. Κάποια στιγμή οι μεταμφιεσμένοι που έχουν τη θέση των βοδιών πέφτουν κάτω προσποιούμενοι ανημποριά.

Η επαφή με τη μάνα γη αποτελεί μέρος του δρώμενου, ώστε να τους δοθεί η δύναμη και η χάρη της. «Ματιαγμένα …», φωνάζουν οι υπόλοιποι κι ο βασιλιάς πρέπει να ξεματιάσει τα «ζώα» του λέγοντας τα σωστά λόγια για να μπορέσει να συνεχιστεί η διαδικασία. Μετά το εικονικό όργωμα, στη δεύτερη περιφορά, ο βασιλιάς παίρνει έναν τενεκέ με σιτάρι και καλαμπόκι που έχει αναμειχθεί με στάχτη και σπέρνει το υποτιθέμενο οργωμένο χωράφι σκορπώντας τον σπόρο με το χέρι. Τα παλιότερα χρόνια όσοι το παρακολουθούσαν είχαν τα χέρια τους λερωμένα με τις μουτζούρες της σόμπας και λερώνονταν μεταξύ τους.

Κατά τη διάρκεια της σποράς ο βασιλιάς φωνάζει διάφορες τιμές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα, οι οποίες είναι σκανδαλωδώς υψηλές, επιζητώντας με τον τρόπο αυτό να έχουν καλή σοδειά αλλά και καλές τιμές πώλησης των κόπων τους: «Φέτος το στάρ’ 5 φράγκα, φέτος το κριθάρ’ 4 φράγκα, φέτος το καλαμπόκ’ 3 φράγκα! Και τελείωνε: φέτος τζάμπα το μ’νί»!

Η τελευταία «ευχή» συνδέεται άμεσα με την ανάγκη που υπήρχε τον παλιό καιρό, όταν οι άνθρωποι ήταν ολότελα εξαρτημένοι από τη γεωργία, για την συνεχή ανανέωση και ύπαρξη πολλών εργατικών χεριών, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δύσκολης δουλειάς στον κάμπο. Πέρα λοιπόν από τη γονιμότητα της γης απαραίτητη ήταν και η γονιμότητα των συζύγων, ευχή που δεν έχασε την επικαιρότητά της στο πέρασμα των χρόνων.

Στο Κρυόνερο αμέσως μετά τη σπορά ο βασιλιάς με τη συνοδεία των «καλογέρων» όδευε προς το ποτάμι, όπου οι ακόλουθοι έριχναν τον εκλεγμένο βασιλιά στο νερό σε ένα συμβολικό βάπτισμα. Η κατάδυσή του(θάνατος) και η ανάδυσή του (ανάσταση) στη συνέχεια σχετίζεται, εκτός από τον συμβολισμό του θανάτου και της αναγέννησης, με την εξαγνιστική ιδιότητα του νερού. Με τον τρόπο αυτό η επιστροφή στη ζωή έχει και την έννοια της κάθαρσης και του εξαγνισμού.

Στο Καλαμπάκι το έθιμο τελειώνει με το κατάβρεγμα του βασιλιά από τους παρευρισκομένους κατοίκους, σε μια συμβολική κίνηση που ολοκληρώνει το τελετουργικό. Η «αλλαγή» αφορά την ενσωμάτωση του εθίμου στον νέο τόπο ζωής που έχει διαφορετική γεωμορφολογία από την πατρίδα τους το Κρυόνερο, το οποίο διασχίζει ένα ποτάμι χωρίζοντάς το στη μέση. Το δρώμενο τελειώνει με πειράγματα, κέφι και χορό από τους μεταμφιεσμένους και συνεχίζεται ως αργά με όλους τους κατοίκους στον τόπο που εκτυλίχτηκε το σκηνικό.

Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 η «Καλογεροδευτέρα» θα πραγματοποιηθεί στο Καλαμπάκι με τον ίδιο τρόπο όπως γίνεται εκατό χρόνια τώρα. Ο θίασος του «Καλόγερου» θα ξεκινήσει από το πρωί την επίσκεψη στο χωριό. Το συμβολικό όργωμα της πλατείας θα γίνει στις 4.30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία.

Θα ακολουθήσει παρέλαση μικρών καρναβαλιστών.

Για το Δ.Σ του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου

 

Η Πρόεδρος                                                                                                                     Η Γραμματέας

Αθανασία Π. Θεοδωρίδου                                                                                              Παγώνα Χ. Στρατηγέλη

Διαβάστε όλο το άρθρο

Πολιτιστικά

“Αράπηδες” στο όμορφο χωριό του Ξηροποτάμου, Δράμας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Έθιμα και παραδόσεις που συνθέτουν την ξεχωριστή φυσιογνωμία του τόπου μας!

Οι προσπάθειες που καταβάλει ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου, αλλά και όλοι οι κάτοικοι μαζί, συμβάλουν σημαντικά στην πολιτιστική προβολή του χωριού, αλλά της Δράμας μας, γενικότερα!

Σας αξίζουν συγχαρητήρια!

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Καλό παράδεισο στην Μαρία μας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Δραμινός χειριστής έχασε τη ζωή του πέφτοντας με το τάμπερ από ύψος 150 μ.

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Το Νοσοκομείο Δράμας οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στη μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας

Δημοτικές 20233 εβδομάδες πριν

Ενώνουμε τη Δράμα: Η Αναστασία Χασαπάκη υποψήφια στην Κοινότητα Δράμας

Πολιτιστικά3 εβδομάδες πριν

Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυρίες “Η δύναμη της φιλίας”

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Έκθεση Τροφίμων και Ποτών της ΑΜ-Θ στο Μετρό του Συντάγματος

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Δεν θα προχωρήσουμε με σύνθημα το “πάμε και όπου βγει”…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Έκθεση τροφίμων και ποτών της Περιφέρειας ΑΜΘ στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Έμφαση στην «άλλη Ελλάδα» στη μεγαλύτερη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ITB

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Στάση εργασίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας στην απεργία της Τετάρτης

Εκπαιδευτικά2 εβδομάδες πριν

Ανέγερση νέου διδακτηρίου, Γυμνασίου – Λυκείου, Καλαμπακίου

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 εβδομάδες πριν

ΚΑΟΔ- Α.Ο  ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ  78-56: Μια ανάσα από την επίτευξη του στόχου της πρωτιάς

Δημοτικές 202320 ώρες πριν

Project για τη Δράμα: Η τριλογία της αποτυχίας: Ένα μνημείο. Ένα περίπτερο. Ένας Δήμος

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Ανασύρθηκε νεκρή γυναίκα από πηγάδι στο Φωτολίβος Δράμας

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 εβδομάδες πριν

Κ.Α.Ο.Δ. – Α.Ο. Γαλάτιστας: Την Κυριακή στις 17:00 στο  Δ. Κραχτίδης

Δημοτικές 202320 ώρες πριν

Project για τη Δράμα: Η τριλογία της αποτυχίας: Ένα μνημείο. Ένα περίπτερο. Ένας Δήμος

Εκλογές 20232 ημέρες πριν

“Επανεκκίνηση για τη Δράμα” Επίσκεψη στο Μουσείο Τρένων

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Θ. Ξανθόπουλος: Σοβαρός κίνδυνος για χιλιάδες διαβητικούς ασθενείς της Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

“ΔΡΑΣΗ”: Την πρόληψη στον τόπο μας θα την κάνουμε πράξη μαζί

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Διορίζονται 43 υπάλληλοι στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου

Βουλευτικές 20234 ημέρες πριν

Συνάντηση με την Πυροσβεστική ηγεσία πραγματοποίησε ο Δημήτρης Κυριαζίδης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Αλλαγή ώρας: Ξημερώματα Κυριακής 26 Μαρτίου γυρνάμε τους δείκτες

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 εβδομάδα πριν

Στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς η νίκη είναι μονόδρομος

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Ανασύρθηκε νεκρή γυναίκα από πηγάδι στο Φωτολίβος Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Θ. Ξανθόπουλος: Οι δήθεν «ποινές – χάδι» είναι στη φαντασία του κ. Τσιάρα

Εκπαιδευτικά2 εβδομάδες πριν

Ανέγερση νέου διδακτηρίου, Γυμνασίου – Λυκείου, Καλαμπακίου

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 εβδομάδες πριν

ΚΑΟΔ- Α.Ο  ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ  78-56: Μια ανάσα από την επίτευξη του στόχου της πρωτιάς

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Κήρυξη 24ωρης απεργίας στο Δημόσιο την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023

Δημοτικές 20233 εβδομάδες πριν

Ενώνουμε τη Δράμα: Η Αναστασία Χασαπάκη υποψήφια στην Κοινότητα Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Έμφαση στην «άλλη Ελλάδα» στη μεγαλύτερη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ITB

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών