Connect with us

Πολιτιστικά

Το Piandaemonium στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων – 5 και 6 Ιουλίου 2023

Θα ακουστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο “Voices at the End”

Δημοσιεύθηκε

στις

Το μοναδικό παγκοσμίως πιανιστικό σύνολο Piandaemonium εορτάζει φέτος με μοναδικό τρόπο την συμπλήρωση 25 ετών συναυλιακής παρουσίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού θα εμφανιστεί σε δύο ξεχωριστές παραστάσεις στις 5 και 6 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.

Θα ακουστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο “Voices at the End”, μια πολυμεσική σύνθεση του Νεοζηλανδού ελληνικής καταγωγής Γιάννη Ψαθά (John Psathas) για 6 πιάνα συνοδεία προηχογραφημένου ήχου και της ταινίας-ντοκυμαντέρ Planetary της ακτιβίστριας Joanna Macy, σε συνδυασμό με το έργο “And then there was light” του Δημήτρη Οικονόμου, παραγγελία του Piandaemonium, που θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη. Τα δύο έργα πραγματεύονται την κλιματική αλλαγή και την επιρροή της στην ανθρώπινη δραστηριότητα και καθημερινότητα.

Στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, μεταξύ Καβάλας και Δράμας, θα ηχήσουν δύο παραστάσεις σύγχρονης δημιουργίας υπό το φως των άστρων και του φεγγαριού, δύο μέρες μετά την πανσέληνο του Ιουλίου στις 21:00.

Στην εικοσαπενταετή του δράση, το Piandaemonium έχει παρουσιάσει σε πρώτες εκτελέσεις έργα Ελλήνων συνθετών γραμμένα ειδικά για το σχήμα, διασκευές σπουδαίων συμφωνικών έργων, αλλά και αυθεντικά έργα σε ποικίλους πιανιστικούς συνδυασμούς.

Το σύνολο έχει εμφανιστεί

 • στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ,
 • το Παλλάς στην Αθήνα,
 • το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών,
 • το Φεστιβάλ «Μουσικότροπο» της Λάρισας,
 • το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πιάνου 2017 της ΕΛΣ και
 • σε γεμάτες επανειλημμένα συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (2013, 2017, 2023).

Στην εκδήλωση συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Ευτυχία Βενιωτά, Εύη Γιαμοπούλου, Νίκος Ζαφρανάς, Γιώργος Κωνσταντίνου, Χρήστος Λενούτσος, Μαρία Μυλαράκη, Στέφανος Νάσος, Θοδωρής Τζοβανάκης, Μελίνα Τσινάβου, Κώστας Χάρδας και η Dawn Hardwick ως επίσημη προσκεκλημένη από το Piandaemonium  και τον συνθέτη John Psathas.

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (6€ γενική, 3€ μειωμένη).

Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://digitalculture.gov.gr

Κρατήσεις απευθείας:

https://www.ticketservices.gr/event/oli-i-ellada-enas-politismos/?eventid=9321&showids=59643,59644#eventpage_tics

Πρόγραμμα

 

Δημήτρης Οικονόμου (*1984)           And then there was light, για 6 πιανίστες σε 6 πιάνα (ανάθεση                                                       του Piandaemonium – Παγκόσμια πρεμιέρα)

                                                                        Second Rain

                                                                        Void Echoes

                                                                        The Stars

John Psathas (*1966)             Voices at the End, για 6 πιανίστες σε 6 πιάνα, προηχογραφημένο ήχο και video – Πανελλήνια πρεμιέρα

-Prologue. Mitote

                                                            -Part 1. Business as Usual

                                                            -Part 2. The Great Unravelling

                                                            -Part 3. The Great Turning

                                                            -Epilogue. Chrysalis

 Λίγα λόγια για τα έργα

Το νέο έργο του Δημήτρη Οικονόμου And then there was light θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στην αρχή της παράστασής μας. Με επιρροές από την ηλεκτρονική μουσική, το έργο περιγράφει φαινόμενα που βασίζονται σε στοιχεία της φύσης. Η σταδιακή εξέλιξη και μεταμόρφωση της υφής παραλληλίζεται με αναπόφευκτες αλυσιδωτές και μη αναστρέψιμες αντιδράσεις που καταστρέφουν ή αποκρυσταλλώνουν το μουσικό υλικό. Το έργο διαρκεί 14 λεπτά.

O Δημήτρης Οικονόμου, ένας από τους πιο διακεκριμένους συνθέτες της νέας γενιάς, είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης, σύνολα και ορχήστρες όπως ΚΟΑ και ΚΟΘ του έχουν παραγγείλει συνθέσεις, ενώ έργα του έχουν ηχογραφηθεί από τις δισκογραφικές Dissonance Records, Irida Classical και Phasma Music.

To έργο Voices at the End για 6 πιάνα, προηχογραφημένο ήχο και video του Νεοζηλανδού συνθέτη ελληνικής καταγωγής John Psathas (Γιάννης Ψαθάς) αποτελεί παραγγελία του διάσημου Piano Circus το 2018. Ο Γιάννης Ψαθάς διετέλεσε καθηγητής σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο Victoria του Wellington για 25 χρόνια, ενώ το αποτέλεσμα της συνθετικής εργασίας του έχει παρουσιαστεί επανειλημμένως από σπουδαίες ορχήστρες και σολίστ σε διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Πρόκειται για έναν από τους πιο διακεκριμένους συνθέτες της διασποράς, ο οποίος έχει ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, ενώ θεωρεί τιμή του κάθε παρουσίαση έργου του στην μακρινή πατρίδα του.

Το έργο Voices at the End βασίζεται στην ταινία-ντοκιμαντέρ Planetary της ακτιβίστριας Joanna Macy, Ph.D. και πραγματεύεται την κλιματική κρίση με έναν καλλιτεχνικό τρόπο αντιμετώπισής της. Καθώς όλα τα πλάσματα στον κόσμο αλληλοεξαρτώνται, το έργο εξερευνά τους τρόπους που βλέπει ο άνθρωπος την φύση και συνεπακόλουθα τον τρόπο που την αντιμετωπίζει.

6 πιανίστες παίζουν ζωντανά σε προηχογραφημένη ψηφιακή υπόκρουση, ενώ ταυτόχρονα προβάλλεται βίντεο σχετικό με κάθε μέρος. Πριν από κάθε μέρος υπάρχει απαγγελία/τραγούδι που το προαναγγέλλει. Το έργο διαρκεί περίπου 40 λεπτά.

Piandaemonium 6 πιάνα – 12 πιανίστες

Μια αγαπημένη παρέα μουσικών καταπολεμά την μοναχικότητα του πιανίστα, δημιουργεί μία ορχήστρα πιάνων και επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει μέσα σε ένα νέο πλαίσιο τον παραδοσιακό πιανιστικό ήχο. Το μοναδικό πιανιστικό σύνολο Piandaemonium ιδρύθηκε το 1998 στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Δόμνας Ευνουχίδου και αρχικά αποτελούνταν από την ίδια και έντεκα πρώην μαθητές της. Έκτοτε, το σύνολο εξελίχθηκε, άλλαξε σύνθεση πολλές φορές -παρότι ο πυρήνας διατηρείται σταθερός, εμφανίστηκε σε πολλές συναυλίες και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, πλέον ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία.

Στην εικοσαπενταετή του δράση, το Piandaemonium έχει παρουσιάσει σε πρώτες εκτελέσεις έργα Ελλήνων συνθετών γραμμένα ειδικά για το σχήμα, διασκευές σπουδαίων συμφωνικών έργων, αλλά και αυθεντικά έργα σε ποικίλους πιανιστικούς συνδυασμούς. Το σύνολο έχει εμφανιστεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, το Παλλάς στην Αθήνα, το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το Φεστιβάλ «Μουσικότροπο» της Λάρισας, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πιάνου 2017 της ΕΛΣ και επανειλημμένα σε γεμάτες συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (2013, 2017, 2023).

Στην εκδήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Ευτυχία Βενιωτά, Εύη Γιαμοπούλου, Νίκος Ζαφρανάς, Γιώργος Κωνσταντίνου, Χρήστος Λενούτσος, Μαρία Μυλαράκη, Στέφανος Νάσος, Θοδωρής Τζοβανάκης, Μελίνα Τσινάβου, Κώστας Χάρδας και η Dawn Hardwick ως επίσημη προσκεκλημένη από το Piandaemonium  και τον συνθέτη John Psathas.

Ηχοληψία: Γιώργος Καρυώτης

 

Πολιτιστικά

Μαρία Κιόρτεβε: “Ηχηρή Σιωπή” το Σάββατο 06 Απριλίου 2024 στις 19:00

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας σε συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας «UNDERCURRENT ΚΟΙΝΣΕΠ» παρουσιάζουν το βιβλίο της Μαρίας Κιόρτεβε με τίτλο «Ηχηρή Σιωπή»

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Έφη Ζάννη, Δικηγόρος και πιανίστρια

Σάββατο 06 Απριλίου 2024 – ώρα 19:00 μ.μ.

Αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας, Αγίας Βαρβάρας 5 (Είσοδος επί της Θεοτοκοπούλου).

Μαρία Κιόρτεβε

 • Γεννήθηκε στη Δράμα το 1976.
 • Σπούδασε Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 • Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη «Διοίκηση και Οργάνωση Εκπαιδευτικών Μονάδων» από το Αλεξάνδρειο ΤΕ.Ι. Θεσσαλονίκης.
 • Είναι φοιτήτρια στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Ψυχοπαιδαγωγικές, διδακτικές και διαπολιτισμικές. προσεγγίσεις στις ανθρωπιστικές επιστήμες» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
 • Έχει καταρτιστεί σε θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Εκπαίδευσης Ενηλίκων και Σχολικής Ψυχολογίας.
 • Διατηρούσε επί σειρά ετών φροντιστήριο Μ.Ε.
 • Εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση.
 • Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο κοριτσιών.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Πολιτιστικά

Ευχαριστίες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δραμινών και φίλων Θεσσαλονίκης ΥΔΡΑΜΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δραμινών και φίλων Θεσσαλονίκης ΥΔΡΑΜΑ, ευχαριστεί όλους όσους τίμησαν τους ήρωες της Επανάστασης του 1821 με την συμμετοχή τους στη πρόσφατη εκδήλωση που έγινε σε συνεργασία με την χορωδία “Φωνή των Μακεδόνων”.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες πρωτίστως στον ιδρυτή της χορωδίας, συμπατριώτη μας Χρόνη Νότα για την εξαιρετική ποιότητα της όλης εκδήλωσης, καθώς και στην KLINIKUM – ΚΑΪΚΟΝΙΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ, Εμπόριο Ιατρικού Εξοπλισμού, για την χορηγία επικοινωνίας και προβολής της εκδήλωσης.

Επιπλέον ευχαριστούμε τους Δημάρχους Παύλου Μελά, κ.Ασλανιδη για την άμεση ανταπόκριση στην παραχώρηση του χώρου και Κορδελιού – Ευόσμου, κ.Αλεξανδρίδη για την  συμμετοχή της Χορευτικής Ομάδας του Δήμου στην εκδήλωση.

Η μνήμη των αγωνιστών του 1821 παραμένει ασβέστη στις καρδιές μας.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Πολιτιστικά

Παρουσίαση παιδικού παραμυθιού “Ο Αστέρης ταξιδεύει στο διάστημα”

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας, οι εκδόσεις Οσελότος και η συγγραφέας Σωτηρία Μιχαηλίδου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού παραμυθιού

Ο Αστέρης ταξιδεύει στο διάστημα

Θα διαβαστούν αποσπάσματα του παραμυθιού από τη συγγραφέα.

Στο κουκλοθέατρο συμμετέχει η Μαρία Κωστελίδου.

Τα παιδιά θα γνωρίσουν τους ήρωες και θα ενημερωθούν για τους πλανήτες μέσω παιχνιδιού και δραστηριοτήτων.

Σας περιμένουμε!

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ

Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

στις 12:00 το μεσημέρι

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας,

Αίθουσα Εκδηλώσεων

(είσοδος επί της Θεοτοκοπούλου)

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Σωτηρία Μιχαηλίδου είναι εκπαιδευτικός.

Αγαπάει να διαβάζει βιβλία και να ταξιδεύει με τους ήρωές τους στο διάστημα, στον δικό μας και σε άλλους γαλαξίες.

Έχει χόμπι να σκαρφαλώνει μαζί τους σε βουνά, να επισκέπτεται χώρες μακρινές, να λύνει μυστήρια και σταυρόλεξα.

Μαγειρεύει λουκουμάδες με μέλι, τηγανητές πατάτες και… ιστορίες με καλό τέλος.

Της αρέσει να κάνει βόλτες με τον σκύλο της τον Σπίθα, βουτιές στη θάλασσα και στην αγγουροντομάτα, και ηλιοθεραπεία κάτω από την ομπρέλα.

Επισκέπτεται με ένα βιβλιοφορτηγό όμορφα μέρη και ψαρεύει λέξεις και περιπέτειες.

Συναντάει παιδιά που της κάνουν συντροφιά στα όνειρα και στα παραμύθια.

Στις βόλτες τη συντροφεύουν πολλοί φίλοι, όπως ξωτικά, νεράιδες, δεινόσαυροι, γοργόνες, ιππότες, πριγκίπισσες, ζωάκια και οι δυο της κόρες.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

Νίκη Ευκαρπίας – Δόξα Δράμας 1-1: Προμελετημένο έγκλημα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Ανακαλύφθηκε μια ολόκληρη αρχαία πόλη κάτω από τη Δράμα.

Εκπαιδευτικά1 μήνα πριν

Η ROBOTEK Δράμας πρώτη στον διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ΑΜ-Θ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Κώστας Αποστολίδης (1948 – 2024): Το Made in Greece επιχειρηματικό όνειρο ενός σπάνιου ανθρώπου

Εκπαιδευτικά1 μήνα πριν

Μεγάλη επιτυχία του Δραμινού καθηγητή πληροφορικής Ραφαήλ Τζίμα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 μήνα πριν

Στους αγώνες των Ανοιχτών Πρωταθλημάτων στη Δράμα παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Δράμας Δωρόθεος

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Ο δρόμος για Αμφίπολη έχει… πολύ δρόμο μπροστά του

Πολιτιστικά3 μήνες πριν

Η Μελίνα Μποτέλλη παρουσιάζει στη Δράμα τα «Δυο γυμνά άσπρα χέρια»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

Τη μεγαλύτερη ντροπή στα 106 χρόνια της ιστορίας μας φέτος δεν θα τη γλιτώσουμε

Πολιτιστικά3 μήνες πριν

Μορφωτικός Σύλλογος Καλαμπακίου Δράμας – Πρόσκληση για το ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ 2024

Εκπαιδευτικά1 μήνα πριν

Βραβείο στην Εικονική Επιχείρηση «Stalk Jet» του 1ου ΕΠΑΛ Δοξάτου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Βρέθηκε σορός ηλικιωμένου σε χωράφι στην Καλή Βρύση

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Κρίνουμε απαράδεκτο το καθεστώς δυνητικής αργίας Γενικής Ιατρού

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

«Μπαμ» της BIANCO MONTE Δράμα κόντρα στην ΑΕΚ 29-26

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

16η αγωνιστική της Α’ ΕΠΣΔ 2023-2024

Πολιτιστικά1 εβδομάδα πριν

Μαρία Κιόρτεβε: “Ηχηρή Σιωπή” το Σάββατο 06 Απριλίου 2024 στις 19:00

Εκπαιδευτικά1 εβδομάδα πριν

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 εβδομάδα πριν

Κ.Α.Ο.Δ.- ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Το Σάββατο στις 17:00 ΑΠΚ Κραχτίδη η πρεμιέρα των Play Out

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Ανακαλύφθηκε μια ολόκληρη αρχαία πόλη κάτω από τη Δράμα.

Χρηστικά3 εβδομάδες πριν

Cavalieri Assyrtiko ’23 Η νέα εσοδεία της οινοποιίας NICO LAZARIDI!

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Ήταν ένας απελευθερωτικός αγώνας. Δεν ήταν αγώνας συμφερόντων. Δεν ήταν αγώνας για την ύλη.

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

1ο Βραβείο πήρε η σχολική εφημερίδα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας σε διεθνή διαγωνισμό

Εκπαιδευτικά3 εβδομάδες πριν

Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας και Νερού

Πολιτιστικά3 εβδομάδες πριν

Ευχαριστίες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δραμινών και φίλων Θεσσαλονίκης ΥΔΡΑΜΑ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΕΥΑΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Επίσκεψη Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας στο Δήμαρχο Δράμας

Εκλογές 20193 εβδομάδες πριν

Διακόσμηση μπαλκονιού – Επιλέξτε το κατάλληλο στυλ σε φώτα Led

Χρηστικά3 εβδομάδες πριν

Πεζοπορία στη φύση: Οι απαραίτητες αγορές που πρέπει να κάνεις!

Χρηστικά3 εβδομάδες πριν

Πόσο ακόμα Formula 1: Drive to Survive αντέχουμε;

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Ημερίδα ΔΕΥΑΔ για την παγκόσμια ημέρα νερού

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών