Connect with us

Πολιτιστικά

Το Piandaemonium στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων – 5 και 6 Ιουλίου 2023

Θα ακουστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο “Voices at the End”

Δημοσιεύθηκε

στις

Το μοναδικό παγκοσμίως πιανιστικό σύνολο Piandaemonium εορτάζει φέτος με μοναδικό τρόπο την συμπλήρωση 25 ετών συναυλιακής παρουσίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού θα εμφανιστεί σε δύο ξεχωριστές παραστάσεις στις 5 και 6 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.

Θα ακουστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο “Voices at the End”, μια πολυμεσική σύνθεση του Νεοζηλανδού ελληνικής καταγωγής Γιάννη Ψαθά (John Psathas) για 6 πιάνα συνοδεία προηχογραφημένου ήχου και της ταινίας-ντοκυμαντέρ Planetary της ακτιβίστριας Joanna Macy, σε συνδυασμό με το έργο “And then there was light” του Δημήτρη Οικονόμου, παραγγελία του Piandaemonium, που θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη. Τα δύο έργα πραγματεύονται την κλιματική αλλαγή και την επιρροή της στην ανθρώπινη δραστηριότητα και καθημερινότητα.

Στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, μεταξύ Καβάλας και Δράμας, θα ηχήσουν δύο παραστάσεις σύγχρονης δημιουργίας υπό το φως των άστρων και του φεγγαριού, δύο μέρες μετά την πανσέληνο του Ιουλίου στις 21:00.

Στην εικοσαπενταετή του δράση, το Piandaemonium έχει παρουσιάσει σε πρώτες εκτελέσεις έργα Ελλήνων συνθετών γραμμένα ειδικά για το σχήμα, διασκευές σπουδαίων συμφωνικών έργων, αλλά και αυθεντικά έργα σε ποικίλους πιανιστικούς συνδυασμούς.

Το σύνολο έχει εμφανιστεί

 • στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ,
 • το Παλλάς στην Αθήνα,
 • το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών,
 • το Φεστιβάλ «Μουσικότροπο» της Λάρισας,
 • το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πιάνου 2017 της ΕΛΣ και
 • σε γεμάτες επανειλημμένα συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (2013, 2017, 2023).

Στην εκδήλωση συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Ευτυχία Βενιωτά, Εύη Γιαμοπούλου, Νίκος Ζαφρανάς, Γιώργος Κωνσταντίνου, Χρήστος Λενούτσος, Μαρία Μυλαράκη, Στέφανος Νάσος, Θοδωρής Τζοβανάκης, Μελίνα Τσινάβου, Κώστας Χάρδας και η Dawn Hardwick ως επίσημη προσκεκλημένη από το Piandaemonium  και τον συνθέτη John Psathas.

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (6€ γενική, 3€ μειωμένη).

Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://digitalculture.gov.gr

Κρατήσεις απευθείας:

https://www.ticketservices.gr/event/oli-i-ellada-enas-politismos/?eventid=9321&showids=59643,59644#eventpage_tics

Πρόγραμμα

 

Δημήτρης Οικονόμου (*1984)           And then there was light, για 6 πιανίστες σε 6 πιάνα (ανάθεση                                                       του Piandaemonium – Παγκόσμια πρεμιέρα)

                                                                        Second Rain

                                                                        Void Echoes

                                                                        The Stars

John Psathas (*1966)             Voices at the End, για 6 πιανίστες σε 6 πιάνα, προηχογραφημένο ήχο και video – Πανελλήνια πρεμιέρα

-Prologue. Mitote

                                                            -Part 1. Business as Usual

                                                            -Part 2. The Great Unravelling

                                                            -Part 3. The Great Turning

                                                            -Epilogue. Chrysalis

 Λίγα λόγια για τα έργα

Το νέο έργο του Δημήτρη Οικονόμου And then there was light θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στην αρχή της παράστασής μας. Με επιρροές από την ηλεκτρονική μουσική, το έργο περιγράφει φαινόμενα που βασίζονται σε στοιχεία της φύσης. Η σταδιακή εξέλιξη και μεταμόρφωση της υφής παραλληλίζεται με αναπόφευκτες αλυσιδωτές και μη αναστρέψιμες αντιδράσεις που καταστρέφουν ή αποκρυσταλλώνουν το μουσικό υλικό. Το έργο διαρκεί 14 λεπτά.

O Δημήτρης Οικονόμου, ένας από τους πιο διακεκριμένους συνθέτες της νέας γενιάς, είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης, σύνολα και ορχήστρες όπως ΚΟΑ και ΚΟΘ του έχουν παραγγείλει συνθέσεις, ενώ έργα του έχουν ηχογραφηθεί από τις δισκογραφικές Dissonance Records, Irida Classical και Phasma Music.

To έργο Voices at the End για 6 πιάνα, προηχογραφημένο ήχο και video του Νεοζηλανδού συνθέτη ελληνικής καταγωγής John Psathas (Γιάννης Ψαθάς) αποτελεί παραγγελία του διάσημου Piano Circus το 2018. Ο Γιάννης Ψαθάς διετέλεσε καθηγητής σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο Victoria του Wellington για 25 χρόνια, ενώ το αποτέλεσμα της συνθετικής εργασίας του έχει παρουσιαστεί επανειλημμένως από σπουδαίες ορχήστρες και σολίστ σε διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Πρόκειται για έναν από τους πιο διακεκριμένους συνθέτες της διασποράς, ο οποίος έχει ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, ενώ θεωρεί τιμή του κάθε παρουσίαση έργου του στην μακρινή πατρίδα του.

Το έργο Voices at the End βασίζεται στην ταινία-ντοκιμαντέρ Planetary της ακτιβίστριας Joanna Macy, Ph.D. και πραγματεύεται την κλιματική κρίση με έναν καλλιτεχνικό τρόπο αντιμετώπισής της. Καθώς όλα τα πλάσματα στον κόσμο αλληλοεξαρτώνται, το έργο εξερευνά τους τρόπους που βλέπει ο άνθρωπος την φύση και συνεπακόλουθα τον τρόπο που την αντιμετωπίζει.

6 πιανίστες παίζουν ζωντανά σε προηχογραφημένη ψηφιακή υπόκρουση, ενώ ταυτόχρονα προβάλλεται βίντεο σχετικό με κάθε μέρος. Πριν από κάθε μέρος υπάρχει απαγγελία/τραγούδι που το προαναγγέλλει. Το έργο διαρκεί περίπου 40 λεπτά.

Piandaemonium 6 πιάνα – 12 πιανίστες

Μια αγαπημένη παρέα μουσικών καταπολεμά την μοναχικότητα του πιανίστα, δημιουργεί μία ορχήστρα πιάνων και επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει μέσα σε ένα νέο πλαίσιο τον παραδοσιακό πιανιστικό ήχο. Το μοναδικό πιανιστικό σύνολο Piandaemonium ιδρύθηκε το 1998 στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Δόμνας Ευνουχίδου και αρχικά αποτελούνταν από την ίδια και έντεκα πρώην μαθητές της. Έκτοτε, το σύνολο εξελίχθηκε, άλλαξε σύνθεση πολλές φορές -παρότι ο πυρήνας διατηρείται σταθερός, εμφανίστηκε σε πολλές συναυλίες και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, πλέον ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία.

Στην εικοσαπενταετή του δράση, το Piandaemonium έχει παρουσιάσει σε πρώτες εκτελέσεις έργα Ελλήνων συνθετών γραμμένα ειδικά για το σχήμα, διασκευές σπουδαίων συμφωνικών έργων, αλλά και αυθεντικά έργα σε ποικίλους πιανιστικούς συνδυασμούς. Το σύνολο έχει εμφανιστεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, το Παλλάς στην Αθήνα, το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το Φεστιβάλ «Μουσικότροπο» της Λάρισας, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πιάνου 2017 της ΕΛΣ και επανειλημμένα σε γεμάτες συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (2013, 2017, 2023).

Στην εκδήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Ευτυχία Βενιωτά, Εύη Γιαμοπούλου, Νίκος Ζαφρανάς, Γιώργος Κωνσταντίνου, Χρήστος Λενούτσος, Μαρία Μυλαράκη, Στέφανος Νάσος, Θοδωρής Τζοβανάκης, Μελίνα Τσινάβου, Κώστας Χάρδας και η Dawn Hardwick ως επίσημη προσκεκλημένη από το Piandaemonium  και τον συνθέτη John Psathas.

Ηχοληψία: Γιώργος Καρυώτης

 

Πολιτιστικά

Μορφωτικός Σύλλογος Καλαμπακίου: Εκατό χρόνια μετά…

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Κρατώντας την υπόσχεση που δόθηκε πέρυσι με αφορμή τα εκατό χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, την εκκένωση της Θράκης, τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, εκατό χρόνια από την μόνιμη εγκατάσταση των προσφύγων στο Καλαμπάκι,  τιμούμε τους όλους τους πρόσφυγες πρώτης γενιάς. Χωρίς διάκριση, χωρίς εξαιρέσεις, άλλωστε, το χωριό μας είναι αμιγώς προσφυγικό.

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου το πρωί θα τελεστεί μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Καλαμπάκι για όλους τους «ανταλλάξιμους» πρόσφυγες που θεμελίωσαν τη ζωή όλων μας, που δεν αντάλλαξαν τη μνήμη και την περηφάνια της καταγωγής.

Η παρουσία όλων μας τιμά τη μνήμη των παππούδων και των γιαγιάδων μας, των ανθρώπων που μας κληρονόμησαν τη μνήμη για να τη διαφυλάξουμε.

 

Για τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμπακίου

Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δοξάτου

Αθανασία Π. Θεοδωρίδου

Για τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου

Ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι. Ναού & Αρχιερατικός Επίτροπος

Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Τσενεκίδης

Διαβάστε όλο το άρθρο

Πολιτιστικά

Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας, 15 Σεπτεμβρίου, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας και το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργανώνουν παιδικό εργαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες, προσκαλώντας τους μικρούς φίλους να γιορτάσουν μαζί τους την ημέρα της Δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει ο συγγραφέας,  κ. Βασίλης Τερζόπουλος, ο οποίος θα διαβάσει την ιστορία του βιβλίου του «Το κορίτσι με το φλάουτο»(εκδ. Υδροπλάνο),  χρησιμοποιώντας εικόνες – μουσική και θα συνομιλήσει με τους μικρούς αναγνώστες  στην Αίθουσα εκδηλώσεων της βιβλιοθήκης (είσοδος επί της Θεοτοκοπούλου) τη Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18:30.

Σας περιμένουμε!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:

 • Ο Βασίλης Τερζόπουλος γεννήθηκε το 1980 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στη Δράμα.
 • Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics (Ευρωπαϊκή Πολιτική) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Διοίκηση Μονάδων Υγείας).
 • Έχει εργαστεί στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ως Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης, στον τομέα της Επικοινωνίας και του Πολιτισμού.
 • Είναι ο επικεφαλής του διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος Short and Green, με ταινίες περιβαλλοντικού προβληματισμού και κεντρικός παρουσιαστής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, καθώς επίσης συνεργάτης ελληνικού προγράμματος των Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
 • Έχει εκδώσει πέντε βιβλία για παιδιά, εκ των οποίων το ένα και στα αγγλικά, σε ηλεκτρονική μορφή. Έχει δημοσιεύσει διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά και ιστοτόπους.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Πολιτιστικά

Βρέθηκε αρχαίος κίονας στο κέντρο της Δράμας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Του Γιώργου Λεκάκη | ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.8.2023

Βρέθηκε αρχαίος κίονας στο κέντρο της Δράμας

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, το εύρημα βρέθηκε στον δρόμο, μπροστά από το κτήριο της οδού Βεργίνας 52, στην αγορά της Δράμας!

Ο κίονας βρέθηκε σε σωστικές ανασκαφές έργων Φυσικού Αερίου. Ανέλαβε να τον εκτιμήσει η τοπική Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Σε μια ερώτησή μας, απάντησαν πως μάλλον ήταν «για αντιστήριξη πετρόκτιστου αγωγού αποχέτευσης, από τα χρόνια της οθωμανοκρατίας»…

Ο προσφάτως ευρεθείς αράβδωτος κίονας είναι προς εξέταση στον περίβολο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Δράμας…

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Απόπειρα βιασμού νεαρής στη Δράμα σε πυλωτή οικοδομής

Δημοτικές 20234 εβδομάδες πριν

Δίκαια και επιτακτικά τα αιτήματα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Ο Χριστόφορος Παυλίδης εξαγόρασε το 100% όλων των εταιρειών του ομίλου “Παυλίδης Μάρμαρα”

Δημοτικές 20234 εβδομάδες πριν

Αναζητώντας τη Δράμα στον τουριστικό χάρτη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Δράμα: Συνελήφθη 62χρονος που μετέτρεψε την αυλή του σε αρχαιολογικό μουσείο

Δημοτικές 20235 ημέρες πριν

Ηχηρό μήνυμα αλλαγής και ανάτασης της Δράμας!

Πολιτιστικά3 εβδομάδες πριν

Βρέθηκε αρχαίος κίονας στο κέντρο της Δράμας

Περιφερειακές 20232 εβδομάδες πριν

Υποψήφιοι Περιφερειακοί Σϋμβουλοι ΠΕ Δράμας με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Δημοτικές 20232 εβδομάδες πριν

Project για τη Δράμα: Πολιτισμός και Άνθρωπος

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Αποτελέσματα εκλογών ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Αγιασμός θεμελίωσης Γυμνασίου – Λυκείου Καλαμπακίου

Δημοτικές 20233 εβδομάδες πριν

Ψηφοδέλτιο “Project για τη Δράμα” – Δημοτικές Εκλογές 2023

Δημοτικές 20231 εβδομάδα πριν

Παρουσίαση ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης

Δημοτικές 20231 εβδομάδα πριν

Αγωνιστές της ζωής

Περιφερειακές 20233 εβδομάδες πριν

Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία – Οι υποψήφιοι Σύμβουλοι της ΠΕ Δράμας

Δημοτικές 20232 ώρες πριν

Επαφές του Γιώργου Παπαδόπουλου και υποψηφίων της Επανεκκίνησης

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες πριν

Επίσκεψη Κασσελάκη στη Δράμα

Περιφερειακές 20232 ώρες πριν

“Μαζί για την Αλλαγή” Παρουσίαση υποψηφίων στη Δράμα

Δημοτικές 20232 ώρες πριν

“Project για τη Δράμα”: Πόσες ψήφους αξίζει ένα εμβόλιο;

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα πριν

Ενίσχυση της αυτοεικόνας και προσωπική ενδυνάμωση

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα πριν

2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας

Δημοτικές 20231 ημέρα πριν

Σύλλογος Παραπληγικών Δράμας Όλοι διαφορετικοί. Όλοι ίσοι.

Δημοτικές 20232 ημέρες πριν

Ένωση Κυριών Δράμας: Όαση κοινωνικής προσφοράς

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Αποτελέσματα εκλογών ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Δράμας

Δημοτικές 20234 ημέρες πριν

Μεγαλειώδης συγκέντρωση της παράταξης «συνΕργάζομαι»

Δημοτικές 20235 ημέρες πριν

Ηχηρό μήνυμα αλλαγής και ανάτασης της Δράμας!

Πολιτιστικά1 εβδομάδα πριν

Μορφωτικός Σύλλογος Καλαμπακίου: Εκατό χρόνια μετά…

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Δράμα: Συνελήφθη 62χρονος που μετέτρεψε την αυλή του σε αρχαιολογικό μουσείο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Απόπειρα βιασμού νεαρής στη Δράμα σε πυλωτή οικοδομής

Δημοτικές 20231 εβδομάδα πριν

Παρουσίαση ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών