Connect with us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Επίκαιρες ερωτήσεις Θ. Ξανθόπουλου στη Βουλή

Δημοσιεύθηκε

στις

Για την εξόφληση οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις με συμψηφισμό απαιτήσεων του Δημοσίου, την εξομοίωση των περιοχών της Αν. Μακεδονίας Θράκης και το «χερσαίο μεταφορικό ισοδύναμο».

Με αφορμή την πρόσφατη τροπολογία σχετικά με την ρύθμιση των υποχρεώσεων της πολιτείας προς τις παραμεθόριες επιχειρήσεις λόγω της μη καταβολής της ενίσχυσης του μισθολογικού κόστους επί σειρά ετών, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η οποία ρυθμίζει το ζήτημα της εξόφλησης οφειλών της πολιτείας προς τις βιομηχανικές, βιοτεχνικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στις παραμεθόριες περιοχές, λόγω μη καταβολής της επιδότησης του μισθολογικού κόστους κατά 12% ή 4%, αναλόγως την περιοχή, αποτελεί κατ΄αρχάς θετική εξέλιξη καθώς ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματικών επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Οφείλουμε όμως εδώ να επισημάνουμε τα εξής:

-Η επιστροφή των οφειλών που αθροιστικά ανέρχονται σε 240 εκ. ευρώ, αφορά μόνο την περίοδο 2010-2015.

-Ο τρόπος επιστροφής που επιλέγεται είναι ο συμψηφισμός με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αυτών προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά Ταμεία και γενικά όλες υφιστάμενες και μελλοντικές απαιτήσεις του Δημοσίου έναντι των παραπάνω επιχειρήσεων. Όμως με το τρόπο αυτό αποκλείονται επιχειρήσεις που δεν έχουν τέτοιες οφειλές ενώ την ίδια στιγμή, ο στόχος της ενίσχυσης της ρευστότητας τους αποδεικνύεται αναιμικός.

-Επιπλέον, δεν διευκρινίζεται τι γίνεται στην περίπτωση, που η επιχείρηση, οφείλει λιγότερα από τα επιστρεφόμενα. Θα της επιστραφεί η επιπλέον διαφορά;

– Για ορισμένες από τις περιοχές, όπως η Δράμα, η ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι πολύ μικρότερη, καθώς η επιδότηση του μισθολογικού κόστους το παραπάνω διάστημα, ανέρχεται στο 4% και όχι στο 12% όπως στις περιοχές της Θράκης.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση της ΝΔ αφήνει την περιοχή μας εκτός της ενίσχυσης του 12% που ισχύει για την υπόλοιπη περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τη στιγμή που οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις της Δράμας που εξακολουθούν να λειτουργούν,  έχουν υποστεί κι αυτές  βαρύτατα πλήγματα από την κρίση αλλά και τις συνέπειες της πανδημίας.

Επίσης, η Κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει από καθαρή ιδεοληψία το άρθρο 41 του Νόμου 4608/2019 που αναφέρεται στη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, σε περιοχές με χαμηλό ΑΕΠ και υψηλή ανεργία και ο οποίο θα προσφέρει πρόσθετη ανακούφιση στις επιχειρήσεις της περιοχής.

Θεωρούμε λοιπόν δίκαιο και σωστό, να εξομοιωθούν όλες οι περιοχές της περιφέρειας ΑΜ-Θ ως προς το ποσοστό της ενίσχυσης του μισθολογικού κόστους των παραπάνω επιχειρήσεων στο 12%, ώστε να αυξηθούν έτσι αντίστοιχα και τα ποσά που τυχόν θα συμψηφισθούν με τις οφειλές τους.

Τέλος, καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί την αναπτυξιακή διαδικασία με μια ολιστική προσέγγιση, στην οποία θα λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες και οι επιβαρύνσεις των διαφόρων περιοχών της χώρας, θέτουμε σε συζήτηση την πρότασή για θέσπιση χερσαίου μεταφορικού ισοδύναμου, κατ΄ αντιστοιχία με το θαλάσσιο, ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα που προκαλούν στην δίκαιη οικονομική ανάπτυξη, η απομακρυσμένη τοποθεσία και η δύσκολη προσέγγιση των παραμεθόριων περιοχών της χώρας, εν μέσω μάλιστα των διαρκώς επιδεινούμενων οικονομικών μεγεθών.

Ερώτηση 37 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα στο σύστημα συμπλήρωσης υποχρεωτικής ηλεκτρονικής φόρμας από τους εισερχόμενους επισκέπτες στη χώρα

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε ερώτηση προς τον Υπουργό Τουρισμού σχετικά με τις δυσλειτουργίας και τα προβλήματα στο σύστημα συμπλήρωσης υποχρεωτικής ηλεκτρονικής φόρμας από τους εισερχόμενους επισκέπτες στη χώρα μας.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαμουλάκη, το μέτρο της υποχρεωτικής συμπλήρωσης φόρμας από όλους τους εισερχόμενους επισκέπτες στην Ελλάδα από την 1 Ιουλίου 2020, ημερομηνία επίσημης εκκίνησης της τουριστικής σεζόν της χώρας μας, αν και εύλογο, επιβλήθηκε με ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας εκ μέρους της τουριστικής αγοράς, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν έντονες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και, κυρίως, στο εξωτερικό.

«Οι παλινωδίες της κυβέρνησης στο ζήτημα της ηλεκτρονικής φόρμας οδήγησαν αρχικά σε κύμα ακυρώσεων και αρνητικών δημοσιευμάτων σε μέσα ενημέρωσης σε χώρες της δυτικής Ευρώπης. Τα δημοσιεύματα σε διεθνή έντυπα εστίαζαν στην πρωτοφανή έλλειψη ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού να ανταπεξέλθει στις υγειονομικές προκλήσεις της φετινής τουριστικής σεζόν και στην απουσία μέριμνας ώστε η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα να είναι προσβάσιμη στο σύνολο των υποψήφιων επισκεπτών. Οι παραπάνω ανησυχίες εντάθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες καθώς παρατηρήθηκαν εκατοντάδες περιπτώσεις δυσλειτουργίας της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας», σημειώνουν οι βουλευτές.

«Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα της Κρήτης ένα ποσοστό πάνω από 70% των εισερχόμενων επισκεπτών φεύγει από το αεροδρόμιο Ηρακλείου χωρίς κανένα έλεγχο. Ταυτόχρονα υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο τα εντοπισμένα κρούσματα συμμορφώνονται στους θεσμοθετημένους κανόνες. Η εικόνα αυτή δυσλειτουργίας του συστήματος ελέγχων εντοπίζεται μόλις 1 εβδομάδα πριν από την απελευθέρωση των πτήσεων από και προς την Μ. Βρετανία, χώρα που, όπως είναι γνωστό, η διασπορά του ιού Covid-19 στον γενικό πληθυσμό ήταν από τις υψηλότερες στον κόσμο», επισημαίνεται στη ερώτηση.

Τέλος, μέχρι και σήμερα, κανένα πρόστιμο μη-συμπλήρωσης της υποχρεωτικής φόρμας, που βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα travel.gov των εισερχομένων επισκεπτών, δεν έχει επιβληθεί, γεγονός που ενισχύει τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα και την έγκαιρη ενεργοποίηση του μέτρου, τονίζουν οι βουλευτές υπογραμμίζοντας ότι η προστασία της δημοσίας υγείας είναι αδιαπραγμάτευτη και προσθέτοντας ότι βέλτιστη διαχείριση του τουριστικού προϊόντος και της εμπορικής ταυτότητας της χώρας στο εξωτερικό απαιτεί σήμερα ιδιαίτερη μέριμνα από την πολιτεία.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο υπουργός Τουρισμού, πως θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση την επιτυχή λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για όλους τους τουρίστες καθώς και τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, αφού, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι  επισκέπτες της χώρας μας που υποβάλλονται σε τεστ δεν εφαρμόζουν το μέτρο του αυτοπεριορισμού.

Θ. Ξανθόπουλος: Χωρίς έγγραφα οι απευθείας αναθέσεις 739.388 ευρώ στις φυλακές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη-Τρίτοι και όχι η ανάδοχος εταιρεία  έκαναν τις απεντομώσεις-μυοκτονίες!

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ομολογεί ότι οι απευθείας αναθέσεις στις οποίες προχώρησε την περίοδο της πανδημίας, συνολικού ύψους τουλάχιστον 739.388 ευρώ, έγιναν στο μιλητό, δηλαδή προφορικά, χωρίς καμία ανταλλαγή εγγράφων και προσφορών μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου και των συγκεκριμένων εταιρειών που επιλέχθηκαν!

Αυτή η άνευ προηγουμένου παραδοχή που καταστρατηγεί κάθε διάταξη περί διαφάνειας των δημοσίων συμβάσεων, περιλαμβάνεται σε έγγραφη απάντηση του υπουργείου προς τον βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλο Ξανθόπουλο.

Από την ίδια απάντηση, φαίνεται επίσης ότι τις απεντομώσεις-μυοκτονίες στις φυλακές, δεν πραγματοποίησε η ανάδοχος εταιρεία που επιλέχθηκε καθώς δεν διέθετε την σχετική επιστημονική πιστοποίηση, αλλά τρίτοι, επιστήμονες και εταιρείες, που ήταν πιστοποιημένοι στο οικείο μητρώο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων!

Στην σχετική Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, ο βουλευτής Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ζητούσε μεταξύ άλλων, να κατατεθούν όλες οι σχετικές προσκλήσεις προς τις εταιρείες για κατάθεση προσφορών σχετικά με την ανάθεση των απολυμάνσεων και απεντομώσεων καθώς και για την προμήθεια υγειονομικού υλικού στις φυλακές, συνολικού ύψους 739.388 ευρώ.

Στην απάντηση του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου, επικαλείται την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επέβαλε ως κανόνα τις απευθείας αναθέσεις, την πανδημία και τις πιεστικές προθεσμίες, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«..Λόγω των εκτάκτων συνθηκών που υπαγόρευσαν την έκδοση της από 14-03-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Φ.Ε.Κ. Α’ – 64) -όπως κυρώθηκε με το άρθρο τρίτο του ν. 4682/2020 (Φ.Ε.Κ. Α’ 76)- και των

πιεστικών προθεσμιών για την έγκαιρη εφαρμογή στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας των προληπτικών μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19, προηγήθηκε έρευνα αγοράς δίχως να αποσταλούν σχετικές προσκλήσεις, ενώ, ως προς το τρίτο ερώτημα, και για τους ίδιους ακριβώς λόγους, επισημαίνεται ότι δεν υφίστατο υποχρέωση συγκρότησης συλλογικού οργάνου για την αξιολόγηση προσφορών».

Αλλά και στην περίπτωση  της ανάθεσης του έργου της απεντόμωσης-μυοκτονίας των φυλακών στην εταιρεία ΙΚΕ της κ. Αικ. Μιχαηλίδου,  δεν κατατέθηκε επίσης κανένα έγγραφο που να βεβαιώνει την πιστοποίηση της επιλεγείσας εταιρείας στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Η εν λόγω εταιρεία με δραστηριότητα την διοργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων, ανέλαβε το έργο, εν μέσω πανδημίας, προσθέτοντας  κυριολεκτικά λίγες μέρες πριν την απευθείας ανάθεση, την αντικείμενο των απολυμάνσεων και απεντομώσεων στο καταστατικό της. Με άλλα λόγια, δεν είχε καμία προηγούμενη εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Και όπως προκύπτει από τα έγγραφα, χρησιμοποίησε για την εκτέλεση του έργου, επιστημονικούς υπεύθυνους, άλλων, πιστοποιημένων εταιρειών!

Σύμφωνα μάλιστα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Inside Story, οι μυοκτονίες-απεντομώσεις φέρονται να έγιναν με ανάθεση από την ανάδοχο εταιρεία της κ. Μιχαηλίδου, σε 8 άλλες εταιρείες ή ατομικές επιχειρήσεις απεντομώσεων, αν και αυτό απαγορευόταν από την σύμβαση που είχε υπογράψει με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Επίσης, από το δημοσίευμα, ερωτήματα εγείρονται και όσον αφορά το κόστος των απεντομώσεων-μυοκτονιών, που φέρεται να είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος προηγούμενων αναθέσεων με το ίδιο αντικείμενο σε πολλές ελληνικές φυλακές.  Ως προς το ζήτημα αυτό, σημειώνουμε ότι δεν κατατέθηκαν οι εντολές πληρωμής του υπουργείου με τα ποσά που καταβλήθηκαν ανά φυλακή.

Η όλη αυτή στάση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο συγκεκριμένο θέμα, αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι στις εν λόγω απευθείας αναθέσεις, με πρόσχημα την πανδημία, παραβιάστηκαν ωμά και οι στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας που απαιτεί η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, σχετικά με τη χρηστή διαχείριση δημοσίου χρήματος. Και αυτό όχι μόνο δεν μπορεί να είναι ανεκτό αλλά πρέπει να ελεγχθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Ερωτήματα για ενδεχόμενες ποινικές εμπλοκές βουλευτών ΝΔ-μελών της Προανακριτικής Επιτροπής

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος συνυπέγραψε με άλλους 20 συναδέλφους του, ερώτηση της βουλευτού Θεσσαλονίκης Θεοδώρας Αυγέρη, σχετικά με δημοσιεύματα σε ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ,  που φέρουν βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι μετέχουν και στη σύνθεση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, να  έχουν ιδιαίτερα σοβαρές εμπλοκές και ποινικές εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, το πιο πρόσφατο δημοσίευμα, αυτό του διαδικτυακού ιστοτόπου tvxs.gr με τίτλο «Οι “εισαγγελείς” της Προανακριτικής εξυπηρετούν μαστροπούς και συντάσσουν πλαστές διαθήκες;» (https://m.tvxs.gr/mo/i/320936/f/news/ellada/oi-eisaggeleis-tis-proanakritikis-me-tis-sobares-anoixtes-ypotheseis.html), εγείρει σοβαρά ερωτήματα όχι μόνο για την συμμετοχή των εν λόγω βουλευτών στην Προανακριτική Επιτροπή, αλλά και για την ίδια την κοινοβουλευτική τους ιδιότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα:

  • Βουλευτής της Ν.Δ. – μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής  φέρεται να διώκεται για πλαστογραφία διαθήκης και απάτη, ενώ η δίωξη σε βάρος του εκκρεμούσε πριν θέσει υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές του της 7ης Ιουλίου 2019.
  • Βουλευτής της ΝΔ – μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα προώθησης ανηλίκων στην πορνεία, που σύμφωνα και με τα όσα ντοκουμέντα ήρθαν στο φως  από τις καταγραφές της ΕΥΠ πρόκειται για κύκλωμα trafficking, εκβιασμών, χρηματισμού δικαστών και εμπλοκής υψηλόβαθμων αξιωματούχων.
  • Βουλευτής της ΝΔ – μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής  φέρεται να συνδέεται με τη NOVARTIS HELLAS  και να έχει κομβικό ρόλο στον επηρεασμό της κοινής γνώμης και τη διαμόρφωση θετικής εικόνας της εταιρίας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν ότι είναι εύλογο οι παραπάνω υπόνοιες να γεννούν ερωτήματα και δυσπιστία για την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα των εν λόγω βουλευτών-μελών της Προανακριτικής Επιτροπής.

Και επειδή, όπως σημειώνουν  η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ που όρισε τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής όφειλε να γνωρίζει τις κάθε είδους αναμίξεις και εμπλοκές των προσώπων αυτών με την Ποινική Δικαιοσύνη, ώστε να διαφυλαχθεί ο θεσμικός-κοινοβουλευτικός ρόλος της  λειτουργίας της Προανακριτικής σύμφωνα με  το Σύνταγμα, ερωτούν τον υπουργό Δικαιοσύνης αν αληθεύουν τα ανωτέρω δημοσιεύματα και σε περίπτωση καταφατικής απάντησης, αν γνωρίζει σε ποιο δικαστικό στάδιο βρίσκονται οι παραπάνω αναφερθείσες υποθέσεις.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πρόσκληση σε ομάδα διακοπής καπνίσματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής  Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ» σχεδιάζει την δημιουργία ομάδας (ομάδων) διακοπής του καπνίσματος.

Στόχος των ομάδων  αυτών είναι  η κινητοποίηση των μελών της  και η αξιοποίηση της ομαδικής διαδικασίας για την διακοπή του καπνίσματος.

Σκοπός των ομάδων αυτών είναι η ψυχοεκπαίδευση των συμμετεχόντων μέσω της βιωματικής μάθησης, η δημιουργία ενός κλίματος ασφαλείας και εχεμύθειας, μέσα στο οποίο τα μέλη της ομάδας θα μπορούν να μοιραστούν τις προσωπικές εμπειρίες τους, τους φόβους και τις δυσκολίες τους, να πάρουν και να δώσουν στήριξη στην ομάδα.

Επίσης θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τα αποθέματα τους και να συνδεθούν με τις αξίες και τις ικανότητες τους.

Ο αριθμός των συναντήσεων αυτών θα έχει βιωματικό χαρακτήρα και θα είναι έξι εβδομαδιαίες συναντήσεις. Η συνολική διάρκεια κάθε συνάντησης θα είναι 90΄ λεπτά. Ο αριθμός των ατόμων που θα συμμετέχουν σε κάθε ομάδα θα είναι μέγιστος 12 άτομα.  Οι συναντήσεις θα γίνονται στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «ΔΡΑΣΗ»  ( Θεμιστοκλέους 2, 1ος όροφος) .

Οι  ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτές τις ομάδες  μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο του Κέντρου: 2521030053, από τις 22-04-2024 έως και 30-04-2024  ή μπορούν να στείλουν email στην ηλεκτρονική διεύθυνση: drasidrama@gmail.com.

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Τετάρτη ξεκινώντας από 15/05, 22/05, 29/05, 05/06, 12/06 και τελειώνουν στις 19-06-2024, και ώρες 11:00 12:30 πμ.

Υπεύθυνος των συναντήσεων αυτών είναι ο Βλάχος Κων/νος, Ψυχολόγος.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Οίνου «Βασικές αρχές οινογνωσίας»

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» με στόχο την κατάρτιση των εργαζομένων στο χώρο της εστίασης και του εμπορίου οίνου στη Δράμα, καθώς και την ανάδειξη του επώνυμου Ελληνικού κρασιού, διοργανώνει με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Δράμας, διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Βασικές αρχές οινογνωσίας».

Η πρόσκληση απευθύνεται κυρίως σε ιδιοκτήτες και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, wine bars, ξενοδοχεία, κάβες, super markets, delicatessen και διακίνηση ποτών, αλλά και σε καταναλωτές που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις οινικές τους γνώσεις, καλύπτοντας πλήρως τις βασικές αρχές οινογνωσίας.

Το σεμινάριο διαρκεί 14 εκπαιδευτικές ώρες και θα πραγματοποιηθεί στη ΔΡΑΜΑ, σε δύο (2) ημέρες σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

  • Τρίτη 14/05/24 – 10:00 – 17:00 Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη (Αδριανή)
  • Τετάρτη 15/05/24 – 10:00 – 17:00           Κτήμα Τέχνη Οίνου (Μικροχώρι)

Στη διάρκεια του εκπαιδευτικού αυτού διημέρου, τις βασικές αρχές οινογνωσίας θα πλαισιώσουν ξεναγήσεις στα οινοποιεία που θα φιλοξενήσουν το σεμινάριο, και  οινογευσίες, παρουσία των οινοποιών-μελών της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» στη Δράμα:   Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Κτήμα Παυλίδη, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Nico Lazaridi και Oenops.

Πληροφορίες:

  1. Εισηγήτρια του σεμιναρίου είναι η κα Μαρία Δήμου, οινοχόος, καθηγήτρια στη σχολή Le Monde και υπεύθυνη marketing στο Κατώγι Αβέρωφ.
  2. Το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο είναι 100€ και περιλαμβάνει το εγχειρίδιο οίνου με την ύλη του σεμιναρίου καθώς και τη βεβαίωση παρακολούθησης.
  3. Το Επιμελητήριο Δράμας καλύπτει πλήρως 25 θέσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις εστίασης που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην περιοχή (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
  4. Η εγγραφή πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση των στοιχείων σας στην παρακάτω Google Form και θα λάβετε άμεσα email επιβεβαίωσης της συμμετοχής σας, καθώς και ενημέρωση για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσετε. Google Form
  5. Η μετάβαση στους χώρους του σεμιναρίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με μέριμνα των συμμετεχόντων.

Πρόγραμμα Σεμιναρίου

Τρίτη 14/05/24 – ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

Αμπέλι & Οινοποίηση

09:45                      Προσέλευση

10:00 – 11:30          Ιστορική προσέγγιση του οίνου

Βασικά Στοιχεία Αμπελουργίας

Εισαγωγή στην οινοποίηση

11:30 – 12:00          Διάλειμμα-Καφές

12:00– 13:30           Παραγωγική διαδικασία κρασιών

Τύποι και κατηγορίες κρασιών

Οργανοληπτικός Έλεγχος/Γευσιγνωσία Κρασιών

(Θεωρητική Προσέγγιση)

13:30 – 14:00          Διάλειμμα (ελαφρύ γεύμα)

14:00 – 17:00         Ξενάγηση στο οινοποιείο και παρουσίαση της οινοποιητικής διαδικασίας

Γευσιγνωσία οίνων Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Οριζόντια γευσιγνωσία οίνων «Ασύρτικο & Sauvignon Blanc», το   χαρακτηριστικό «χαρμάνι/blend» της Δράμας από τα οινοποιεία:   Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Κτήμα Παυλίδη, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Nico Lazaridi και Oenops

Τετάρτη,  15/05/24, ΚΤΗΜΑ ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ

Κρασί & Γαστρονομία

09:45                      Προσέλευση

10:00 – 11:30          Το κρασί στην εστίαση

Το σέρβις του κρασιού

11:30 – 12:00          Διάλειμμα-Καφές

12:00 – 12:45          Το σέρβις του κρασιού

Μύθοι και αλήθειες

12:45 – 13:45         «Κρασί και Φαγητό» – Θεωρητική και Βιωματική προσέγγιση της συνδυαστικής φαγητού-κρασιού

13:45 – 14:15          Διάλειμμα (ελαφρύ γεύμα)

14.15 – 15:30         Ξενάγηση στο οινοποιείο και παρουσίαση της οινοποιητικής διαδικασίας

15.30 – 17:00         Γευσιγνωσία οίνων από τα οινοποιεία της Δράμας:   Κτήμα Παυλίδη, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Nico Lazaridi και Oenops

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Διάκριση σε βάρος των πολιτών της Δράμας από Κυβέρνηση και κτηματολόγιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Θ. Ξανθόπουλος: Κυβέρνηση και κτηματολόγιο επιβεβαιώνουν την διακριτική μεταχείριση σε βάρος των πολιτών της Δράμας-Αρνούνται παράταση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής δηλώσεων

Το Κτηματολογιο ΑΕ, με έγγραφη απάντησή του στην Αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας για διακριτική μεταχείριση των πολιτών της Δράμας αλλά και της Ξάνθης, στους οποίους αρνηθηκε να δώσει δίμηνη παράταση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων και αιτήσεων διόρθωσης, έως τις 30 Απριλίου 2024, την οποία είχε ζητήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος. Και αυτό, όταν το Κτηματολόγιο, με άλλη απόφασή του, είχε εγκρίνει και σωστά, σχετική παράταση της καταληκτικής προθεσμίας για την Π.Ε Ροδόπης, έως τις 13-5-2024!

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας είχε χαρακτηρίσει πρόκληση την στάση του Κτηματολογίου και είχε ζητήσει να υπάρξουν πρωτοβουλίες ώστε να μην καταπατηθούν “τα συνταγματικά κατοχυρωμένα συμφέροντα των δραμινών πολιτών, οι οποίοι για μια ακόμη φορά αντιμετωπίζονται ως πολίτες Β κατηγορίας”.

Ωστοσο, το Κτηματολογιο, απαντώντας στην Αναφορά του κ. Ξανθόπουλου, επιμένει και δικαιολογεί την στάση “δύο μέτρων και δυο σταθμών”, που ακολουθεί, επικαλούμενο ως επιχείρημα ότι η σύμβαση για την Δράμα και την Ξάνθη(ΚΤ5-01), είναι διαφορετική από την σύμβαση για την Ροδόπη(ΚΤ5-02) και ότι δεν τίθεται θέμα διακριτικης μεταχείρισης, διότι οι συμβάσεις διέπονται από διαφορετικά χρονοδιαγράμματα!

Στην ίδια απάντηση του Κτηματολογίου, αποκαλύπτεται όμως ότι η σύμβαση για την Δράμα και την Ξανθη, ξεκίνησε στις 14-1-2019, ένα μήνα αργότερα από την σύμβαση για την Ροδόπη που τέθηκε σε εφαρμογή στις 10-12-2028! Και παρόλα αυτά, για την περιοχή της Ροδόπης, δόθηκε επιπλέον παράταση της καταληκτικής προθεσμίας, έως τις 13 Μαίου 2024 και ορθώς. Παράταση που το Κτηματολόγιο αρνήθηκε για τους κατοίκους τόσο της Δράμας όσο και της Ξάνθης, για τους οποίους η προθεσμία έληξε στις 28 Φεβρουαρίου 2024. Οπως επισημαίνει μάλιστα, “η ανωτέρω ημερομηνία αφορά μόνο στην υποβολή των αρχικών εκπρόθεσμων δηλώσεων και στην υποβολή αιτήσεων διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος. Οι δηλώσεις νέων δικαιωμάτων και η κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων συνεχίζει να επιτρέπεται μέχρι και την περαίωση της κτηματογράφησης.”.

Θεωρούμε απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη την συμπεριφορά της κυβέρνησης και του  Κτηματολογίου απέναντι στους πολίτες της Δράμας και της Ξάνθης και ζητούμε από την κυβέρνηση να εξασφαλίζει συνθήκες ισονομίας για όλους τους πολίτες της ακριτικής μας περιφέρειας

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

Νίκη Ευκαρπίας – Δόξα Δράμας 1-1: Προμελετημένο έγκλημα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Ανακαλύφθηκε μια ολόκληρη αρχαία πόλη κάτω από τη Δράμα.

Εκπαιδευτικά2 μήνες πριν

Η ROBOTEK Δράμας πρώτη στον διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ΑΜ-Θ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Κώστας Αποστολίδης (1948 – 2024): Το Made in Greece επιχειρηματικό όνειρο ενός σπάνιου ανθρώπου

Εκπαιδευτικά2 μήνες πριν

Μεγάλη επιτυχία του Δραμινού καθηγητή πληροφορικής Ραφαήλ Τζίμα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

Στους αγώνες των Ανοιχτών Πρωταθλημάτων στη Δράμα παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Δράμας Δωρόθεος

Εκπαιδευτικά2 μήνες πριν

Βραβείο στην Εικονική Επιχείρηση «Stalk Jet» του 1ου ΕΠΑΛ Δοξάτου

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

«Μπαμ» της BIANCO MONTE Δράμα κόντρα στην ΑΕΚ 29-26

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 μήνες πριν

16η αγωνιστική της Α’ ΕΠΣΔ 2023-2024

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Βρέθηκε σορός ηλικιωμένου σε χωράφι στην Καλή Βρύση

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Κρίνουμε απαράδεκτο το καθεστώς δυνητικής αργίας Γενικής Ιατρού

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Προσκυνηματική εκδρομή στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ τον Μάιο

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

Ολοταχώς για το τοπικό η ΔΟΞΑ

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Παρουσίαση βιβλίου “Η Φλό στον δρόμο”, από την συγγραφέα Έλενα Αρτζανίδου

Χρηστικά2 μήνες πριν

Πότε η άδεια οδήγησης αυτοκινήτου ισχύει για οδήγηση μοτοσυκλέτας έως 125 κ.εκ.

Πολιτιστικά1 ημέρα πριν

Πέντε Σιωπές… της Σίλα Στίβενσον από την ομάδα “Θεατροστάσιο”

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 ημέρα πριν

1ο Τουρνουά Μπάσκετ “ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΓΚΛΑΒΟΠΟΥΛΟΥ”

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Πρόσκληση σε ομάδα διακοπής καπνίσματος

Εκπαιδευτικά4 ημέρες πριν

Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής της First Lego League στη Δράμα

Εκπαιδευτικά4 ημέρες πριν

Μεγάλη διάκριση για την ομάδα του Δραμινού καθηγητή Ραφαήλ Τζίμα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρομποτικης

Πολιτιστικά4 ημέρες πριν

ΒΥΖΑΝΤΙΝΉ ΜΕΓΑΛΟΠΡΈΠΕΙΑ με Ιερά κείμενα και ύμνους

ΑΘΛΗΤΙΚΑ5 ημέρες πριν

Στο τοπικό πρωτάθλημα μετά από 106 χρόνια – Μαύρη σελίδα για τη Δόξα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Οίνου «Βασικές αρχές οινογνωσίας»

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

Διάκριση σε βάρος των πολιτών της Δράμας από Κυβέρνηση και κτηματολόγιο

ΑΘΛΗΤΙΚΑ5 ημέρες πριν

Παίζοντας με καρδιά και μυαλό κέρδισε την παραμονή στην National league 1

ΑΘΛΗΤΙΚΑ6 ημέρες πριν

Κ.Α.Ο.Δ. – Μακεδονικος: Ο τελικός για μια θέση στην National League 1

Εκπαιδευτικά1 εβδομάδα πριν

Αντάμωμα σχολείων και Πολιτισμών στις 19 Απριλίου 2024

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε την υγεία ως εμπόρευμα και τον ασθενή ως πελάτη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Την Τετάρτη 17 Απρίλη κάνουμε το βήμα ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για μας και τα παιδιά μας

Εκπαιδευτικά1 εβδομάδα πριν

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι δίκαιος, γιατί έχει τον νου του στα παιδιά μας

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών