ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Θέρμανση με υπέρυθρες ακτινοβολίες
Δημοσιεύθηκε
5 έτη πρινστις
Από
Admin
Στέφανος Θ. Τσιτομενέας, Ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ Πειραιά – pemptousia.gr
Όπως κάθε ακτινοβολία, έτσι και η υπέρυθρη απαιτεί μέτρα ασφαλείας, για μείωση οποιασδήποτε διακινδύνευσης. Η θέρμανση και η βιοδιέγερση, με ήπια υπέρυθρη ακτινοβολία, είναι επωφελής, εάν τηρούνται κάποια απλά μέτρα ασφαλείας.
Τύποι θέρμανσης.
Η θέρμανση, δηλαδή η μετάδοση της θερμότητας, μπορεί να γίνει, είτε έμμεσα με την κυκλοφορία ενός ρευστού, ικανού να μεταφέρει την θερμική ενέργεια, από ένα θερμό σώμα προς ένα ψυχρό χώρο, είτε άμεσα με την επαφή ενός θερμού σώματος με ένα ψυχρό σώμα ή ακόμη και με την ακτινοβολία ενός θερμού σώματος στο περιβάλλον του.
Παράδειγμα έμμεσης θέρμανσης είναι το αρκετά διαδεδομένο καλοριφέρ στο οποίο κυκλοφορεί νερό που ζεσταίνεται στον καυστήρα, όπως επίσης και το ηλεκτρικό αερόθερμο ή ο θερμοσυσσωρευτής που θερμαίνει ένα χώρο με την κυκλοφορία του θερμού αέρα.
Παράδειγμα άμεσης θέρμανσης με επαφή είναι οι ηλεκτρικές κουβέρτες και τα ηλεκτρικά θερμαινόμενα ενδύματα και υποδήματα, ενώ η θέρμανση με ακτινοβολία γίνεται από τα απλά τζάκια, τις πάσης φύσης ξυλόσομπες, τις ηλεκτρικές θερμάστρες και τις θερμάστρες με καύση υγραερίου. Έτσι είναι προφανές ότι η θέρμανση κλειστών και ανοικτών χώρων μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους που σχετίζονται με την χρήση, την αισθητική, τα οικονομικά κλπ.
[alert variation=”alert-success”]Η θέρμανση με ακτινοβολία στηρίζεται στην ικανότητα κάθε αντικειμένου να ακτινοβολεί, ανάλογα με την θερμοκρασία, στην οποία βρίσκεται η επιφάνεια του. Επομένως, ανεξάρτητα από το τύπο της θέρμανσης, όλα τα θερμικά σώματα ακτινοβολούν και θερμότητα. Σε αντιστοιχία με τον τύπο θέρμανσης, η τυπική θερμοκρασία στην επιφάνεια ενός θερμαντικού σώματος, μπορεί να βρίσκεται στην περιοχή από 60 βαθμών κελσίου (οC) έως και πλέον των 1.000 οC. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η θερμική ακτινοβολία βρίσκεται στο υπέρυθρο μέρος του φάσματος που δεν είναι ορατό από τον άνθρωπο, αλλά γίνεται αισθητό από το δέρμα του.[/alert]
Ειδικότερα ο συγκεκριμένος φυσικός νόμος συσχετίζει την ακτινοβολούμενη θερμότητα, δηλαδή την ακτινοβολούμενη ενέργεια, με την τέταρτη δύναμη της απόλυτης θερμοκρασίας. Είναι δεδομένο ότι ο άνθρωπος αισθάνεται άνεση, όταν βρίσκεται σε θερμοκρασιακό περιβάλλον παρόμοιο με αυτό του δέρματος του, το οποίο ακτινοβολεί στο υπέρυθρο. Έτσι φαίνεται ότι η ηπιότερη και αποδοτικότερη θέρμανση με ακτινοβολία είναι η χρήση αποκλειστικά υπέρυθρων ακτίνων.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν αναπτυχθεί διάφοροι τύποι ηλεκτρικών θερμοπομπών υπερύθρου που μπορούν να τοποθετηθούν στο δάπεδο, στους τοίχους και στην οροφή ενός χώρου και να έχουν πολύ καλή αισθητική και αποτελεσματικότητα, δηλαδή θετικό όφελος-κόστος, σε σχέση με πολλούς άλλους τύπους θέρμανσης. Ενώ εκτός του υπερύθρου, υπάρχει και ένα μικρό μέρος ορατής ή/και υπεριώδους ακτινοβολίας που εκπέμπεται από όλες τις ηλεκτρικές θερμάστρες ανοικτού τύπου.
Υπέρυθρη Ακτινοβολία & Επιδράσεις.
Οι φυσικές και τεχνητές υπέρυθρες (Infra-Red, ΙR) ακτινοβολίες, είναι μη ορατά ηλεκτρομαγνητικά (ΗΜ) κύματα με μικρή στοιχειώδη ενέργεια, η οποία κανονικά δεν προκαλεί ιονισμό και εντάσσεται στις μη-ιονίζουσες (ή μη-ιοντίζουσες) ακτινοβολίες. Στο φάσμα των υπερύθρων υπάρχουν οι ακτινοβολίες με μήκη κύματος από 0,8 έως 1.000 εκατομμυριοστά του μέτρου (μm).
Σημαντικές φυσικές υπέρυθρες ακτινοβολίες είναι ένα τμήμα από τις ποικίλες ηλιακές ακτινοβολίες, με τις τεράστιες εντάσεις που φτάνουν στην γη και την θερμαίνουν. Ενώ δευτερογενώς και ανάλογα με την επιφανειακή θερμοκρασία, τόσο το γήινο περιβάλλον, όσο και όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί ακτινοβολούν επίσης στο υπέρυθρο. Το ισοζύγιο των φυσικών ακτινοβολιών έχει μεγάλη πλανητική σημασία, διότι η ατμοσφαιρική απορρόφηση της υπέρυθρης ή αλλιώς θερμικής ακτινοβολίας, ενισχύει το φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου και επιταχύνει την κλιματική αλλαγή που θα έπρεπε να αντιστοιχεί, στην εποχή μας, σε μια πολύ μικρή μετακίνηση των κλιματικών συνθηκών προς τους πόλους, μόνο κατά 0,5 Κm/έτος.
Οι τεχνητές υπέρυθρες ακτινοβολίες προέρχονται κυρίως από την θέρμανση διαφόρων υλικών, για διάφορους σκοπούς, με κυριότερο προορισμό την θέρμανση κατοικημένων χώρων.
Η έκθεση στην ακτινοβολία των ζώντων οργανισμών και των φυσικών ή τεχνητών συστημάτων αποτιμάται με τον ρυθμό της απορροφούμενης δόσης που εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της ακτινοβολίας και του υλικού (βιολογικού ή όχι). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εποπτεύει την διερεύνηση των επιδράσεων από τις ακτινοβολίες στην υγεία ή στην ζωή και στο φυσικό περιβάλλον, δηλαδή των ποικίλων και περίπλοκων ζητημάτων των Φυσικών & Βιοιατρικών Επιστημών κλπ.
Η σχετικά περιορισμένη επιστημονική πείρα δείχνει, ότι δεν πρέπει να αναμένονται επιπτώσεις σε φυσικά & τεχνητά συστήματα ή σε ζώντες οργανισμούς από την ασθενή ακτινοβολία. Ενώ ακόμη και η πρόσκαιρη έκθεση σε ισχυρή, μπορεί να επιφέρει βιολογικές ή/και λειτουργικές επιπτώσεις και μη αναστρέψιμες βλάβες. Τυπικό παράδειγμα έκθεσης σε ασθενή ακτινοβολία, είναι η ανταλλαγή θερμικής ακτινοβολίας μεταξύ του ανθρώπου και του περιβάλλοντος του, χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στην υγεία, παρά μόνο όταν υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά θερμοκρασιών ανθρώπου-περιβάλλοντος, οπότε γίνεται πολύ ισχυρή η ακτινοβολία που απορροφά ο άνθρωπος κατά τον καύσωνα ή αυτή που εκπέμπει ο άνθρωπος στην παγωνιά, κάτι που αναγκάζει το καρδιαγγειακό σύστημα να υπερ-λειτουργεί.
Παραδείγματα ακραίων βιολογικών επιδράσεων είναι η αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά τους καύσωνες και οι θάνατοι από ψύξη, όπως επίσης και τα φαινόμενα απόκλισης από την κανονική λειτουργία των φυσικών ή τεχνητών συστημάτων από τα οποία εξαρτάται η κοινωνία, η υγεία & η ζωή.
Οι θερμικές & αθερμικές επιδράσεις των μη-ιονιζουσών ακτινοβολιών, απαιτούν μακροχρόνια έρευνα, για οριστικοποίηση των πορισμάτων. Έτσι ενώ ο WHO τεκμηριώνει ή πιθανολογεί την βλαπτικότητα πολλών άλλων τύπων ακτινοβολίας, δεν αναφέρει ούτε προειδοποιεί, για ενδεχόμενες επιδράσεις από την υπεριώδη ακτινοβολία, κάτι που συμφωνεί και με την κοινή πείρα, ότι ο άνθρωπος ζει και ανταλλάσσει διαρκώς υπέρυθρες ακτινοβολίες με το περιβάλλον και έχει προσαρμοστεί να αισθάνεται άνεση, όταν ισοσταθμίζεται η θερμική ακτινοβολία του, με την ακτινοβολία που απορροφά. Πρόσφατες μελέτες της βιοτεχνολογίας έδειξαν, ότι οι υπέρυθρες ακτίνες με μήκη κύματος 6-14 μm έχουν σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό και στην ανάπτυξη των έμβιων όντων και έτσι το φάσμα αυτό χαρακτηρίζεται ως βιογενετικό.
[alert variation=”alert-success”]Το νερό είναι ένα βασικό συστατικό του σώματος των γήινων όντων. Τα μόρια του νερού παρουσιάζουν ταλαντώσεις ανάλογες της θερμοκρασίας. Η εξωτερική διέγερση με υπέρυθρη ακτινοβολία προκαλεί συζευγμένες περιστροφικές και διαμήκεις ταλαντώσεις, σε εξαιρετικά υψηλή συχνότητα, μεταξύ των ιόντων υδρογόνου, και μεταξύ ιόντος υδρογόνου και της ρίζας υδροξειδίου. Η διέγερση αυτή χαρακτηρίζεται ως ενεργοποίηση του νερού, διότι σε κυτταρικό επίπεδο αυξάνει τον μεταβολισμό (διατροφή και απέκκριση) και προωθεί την ανάπτυξη της ζωής.[/alert]
Η υπέρυθρη διέγερση ενισχύει την απόκριση του σώματος, με αποτέλεσμα την αυξημένη αντίσταση σε ασθένειες. Έτσι φαίνεται ότι το κρυολόγημα και τα συμπτώματα της γρίπης μειώνονται, αν αντιμετωπιστούν κατάλληλα με υπέρυθρη ακτινοβόληση.
[alert variation=”alert-warning”]Η έκθεση όμως των ματιών σε πολύ ισχυρή υπέρυθρη ακτινοβολία, κοντά στο ορατό φάσμα, μπορεί να προκαλέσει ένα πιθανό έγκαυμα στον αμφιβληστροειδή, λόγω της οφθαλμικής εστίασης που υφίσταται η οπτική δέσμη, αλλά και μακροχρόνια την θόλωση του κερατοειδή και του φακού λόγω υπερ-θέρμανσης.[/alert]
Η ήπια θέρμανση με υπέρυθρη ακτινοβόληση είναι ασφαλέστερη, ιδίως για τα άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις ή με εύθραυστη υγεία, επειδή δεν αυξάνει δραματικά τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Αντίθετα η χρήση της υπέρυθρης σάουνας διεγείρει τη διαδικασία της εφίδρωσης, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό, όπως ακριβώς η έντονη φυσική άσκηση
Η γνώση ορισμένων βιολογικών επιδράσεων, οδήγησαν σε χρήσεις στην Ιατρική (ακτινοδιαγνωστική-ακτινοθεραπεία, εφαρμογές Laser, διαθερμίες κλπ). Δυστυχώς όμως η γνωσιολογία δεν επιτρέπει την σαφή διάκριση μεταξύ ασθενών και ισχυρών θερμικών ακτινοβολιών, ούτε σε συμπεράσματα για την συνέργεια των περιβαλλοντικών παραγόντων ή της ιδιοσυστασίας και της διατροφής ή των συνηθειών και των ασθενειών.
Το γενικό συμπέρασμα είναι, ότι από τις υπέρυθρες ακτινοβολίες δεν πρέπει να αναμένονται σημαντικές επιδράσεις, αλλά μάλλον θετικά αποτελέσματα για την επιβίωση ή την υγεία, εκτός από κάποιες ακραίες περιπτώσεις ισχυρής τοπικής ακτινοβόλησης που μπορεί να υπάρξουν επιδράσεις δερματικές, αισθητηριακές, γενετικές, κυτταρολογικές, αιματολογικές, νευρολογικές, κλπ. Οι ενδείξεις/αποδείξεις της βιολογικής ή/και λειτουργικής επικινδυνότητας σε έρευνες που δεν τεκμηριώνουν τις φυσικές παραμέτρους της ακτινοβόλησης, απαιτούν επιβεβαιωτική επαναληπτικότητα. Ενώ η σχετική βιβλιογραφία δεν πρέπει να σχολιάζεται και από μη εξειδικευμένους, διότι προκαλούν ασάφεια, ανησυχία, αναξιοπιστία κλπ.
Αρχές & Μέτρα Ασφαλείας.
Η διαχείριση των επιδράσεων, σε διεθνές & κρατικό επίπεδο στηρίζεται στις γενικές αρχές πρόληψης/προφύλαξης που εξειδικεύονται στην πράξη από τις Φυσικές Επιστήμες με τρεις περιβαλλοντικές αρχές (Ακτινοπροστασία): α)-Αιτιολόγηση (Justification). Να αποδεικνύεται ότι το όφελος, από την συγκεκριμένη εγκατάσταση και έκθεση στην ακτινοβολία, είναι μεγαλύτερο από τους συνεπαγόμενους κινδύνους ή τις περιβαλλοντικές βλάβες. β)-Οριοθέτηση (Limitation). Να τηρούνται κάποια αποδεκτά όρια έκθεσης (Exposure Limits, EL) στην ακτινοβολία, χωρίς αυτά να είναι απαραίτητα και όρια ασφαλείας. γ)-Βελτιστοποίηση (Optimization) (As Low As Reasonably Achievable, ALARA). Να επιτυγχάνεται ο σκοπός της εφαρμογής, με ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης της υγείας ή του περιβάλλοντος.
Παραδείγματα εφαρμογών της ακτινοπροστασίας είναι: Η αιτιολόγηση της θερμικής ακτινοβόλησης για ιατρικούς σκοπούς, η αιτιολογημένη μελέτη στην επιλογή και εγκατάσταση κάθε θερμοπομπού, η νομοθέτηση ορίων έκθεσης βασισμένων σε επιστημονικές συστάσεις (WHO, EU κλπ), η σύγκριση της έντασης (οριοθέτηση) κάθε θερμικής ακτινοβολίας με τα όρια έκθεσης, η βελτιστοποιημένη εγκατάσταση των θερμοπομπών στις κατάλληλες θέσεις ενός χώρου, η βελτιστοποίηση στην διέλευση των καλωδίων ηλεκτροδοσίας του θερμοπομπού κλπ.
Η ακτινοπροστασία του πληθυσμού, σε προσωπικό επίπεδο, στηρίζεται στην αρχή της συνετής αποφυγής (prudent avoidance) που υλοποιείται με τα εξής μέτρα ασφαλείας:
α) όσο το δυνατόν μικρότερη διάρκεια έκθεσης στην ακτινοβολία. (π.χ. όχι συνεχές κοίταγμα του θερμοπομπού υψηλής θερμοκρασίας, όχι εμπόδια που αλληλεπιδρούν με την ακτινοβολία)
β) όσο το δυνατόν πιο μακριά η πηγή της ακτινοβολίας (π.χ. στην άκρη του δωματίου ή καλύτερα σε τόση απόσταση, ώστε η ακτινοβολία να προσφέρει μόνο άνεση) και
γ) χρήση θωρακίσεων ή ασπίδων (π.χ. κατάλληλα πετάσματα, ρούχα, γυαλιά κλπ για την αποφυγή υπερ-θέρμανσης από απορρόφηση ισχυρής ακτινοβολίας).
Συμπεράσματα
Όπως κάθε ακτινοβολία, έτσι και η υπέρυθρη απαιτεί μέτρα ασφαλείας, για μείωση οποιασδήποτε διακινδύνευσης. Πλην όμως η υπέρβαση των ορίων έκθεσης δεν αντιστοιχεί σε βέβαιη νόσηση ή βλάβη. Η θέρμανση και η βιοδιέγερση, με ήπια υπέρυθρη ακτινοβολία, είναι επωφελής, εάν τηρούνται κάποια απλά μέτρα ασφαλείας. Δηλαδή η θέρμανση και η σάουνα με υπέρυθρη ακτινοβολία είναι ασφαλής, εάν τηρούνται η ακτινοπροστασία (ένταση στο δέρμα 110-200 W/m2) και η συνετή αποφυγή.
Να αποφεύγεται η επαγγελματική έκθεση σε πολύ ισχυρή υπέρυθρη ακτινοβολία, χωρίς την προστασία των ματιών και του σώματος.
Η δέσμη των υπέρυθρων Laser πρέπει να κατευθύνεται σε ακατοίκητες περιοχές ή σε ανοικτό πεδίο, ενώ στην δέσμη πρέπει να συνυπάρχει και ορατή ακτινοβολία.
Να αποφεύγεται η άμεση θέρμανση από τον ήλιο χωρίς την χρήση υαλοπινάκων που απορροφούν την UV ακτινοβολία.
Για τις χρήσεις και τις επιδράσεις των υπερύθρων ακτίνων, είναι χρήσιμη η ενημέρωση του πληθυσμού από εξειδικευμένους επιστήμονες και όχι από όσους υπεραπλουστεύουν, προκαλώντας σύγχυση και τεχνοφοβία που μπορεί να βλάψουν περισσότερο από τις όποιες επιπτώσεις.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Πώς το blockchain έφερε επανάσταση στο online πόκερ
Δημοσιεύθηκε
1 μήνα πρινστις
30 Αυγούστου 2023Από

Στη σημερινή εποχή, έχουμε μάθει να παίζουμε με έναν διαφορετικό τρόπο. Κάποτε τα παιχνίδια ήταν μία αποκλειστική απασχόληση με φυσική παρουσία, αφού ήταν πρακτικά αδύνατον να διασκεδάσει κάποιος χωρίς να είναι παρών. Τα πράγματα άλλαξαν κυρίως μετά την έλευση της νέας χιλιετίας, αφού η διασκέδαση επαναπροσδιορίστηκε και τα παιχνίδια άρχισαν να παίρνουν νέα μορφή. Ήδη από την τελευταία εικοσαετία του προηγούμενου αιώνα είχαν εμφανιστεί τα βιντεοπαιχνίδια, τα οποία μάλιστα ανέβαζαν συνεχώς επίπεδο με κάθε νέα καινοτομία που εμφανιζόταν.
Υπήρχαν όμως πάντα τα παραδοσιακά παιχνίδια, που για λίγο καιρό φαινόταν ότι θα έμεναν ανέγγιχτα. Αυτό φυσικά δεν ίσχυσε, καθώς κάποια από αυτά δεν άντεξαν στην πίεση, ενώ άλλα βρήκαν τρόπο να εισχωρήσουν στην ψηφιακή εποχή και να αλλάξουν προφίλ. Τα περισσότερα από αυτά διατήρησαν τον χαρακτήρα τους, όμως δέχτηκαν και μία ισχυρή ώθηση προς το μέλλον, την οποία προκάλεσε η τεχνολογία με τα νέα δεδομένα που έφερε. Ένα από αυτά τα παιχνίδια ήταν το πόκερ, που έφυγε από τα τραπέζια των φίλων και πέρασε στον online κόσμο, για να γίνει γνωστό σε όλον τον κόσμο.
Το πόκερ είναι ένα παιχνίδι που εμφανίστηκε στις ΗΠΑ στα μέσα του 1800, ως εξέλιξη διάφορων άλλων παιχνιδιών που είχαν έρθει από την Ευρώπη. Σύντομα έγινε το πιο αγαπητό παιχνίδι με τράπουλα και μέχρι το 1970 παρέμενε ένα παιχνίδι παρέας ή φίλων, με αποκλειστικά φυσική παρουσία. Το πόκερ είναι ένα από τα πρώτα παιχνίδια που ευνοήθηκαν από την τεχνολογία, αφού κατάφερε να μπει σε πολλά σπίτια μέσω της τηλεόρασης. Η τηλεοπτική μετάδοση μεγάλων τουρνουά από το Λας Βέγκας διήρκεσε περίπου 25 χρόνια, πριν έρθει η μεγαλύτερη δυνατή ώθηση που μπορούσε να πάρει: ο συνδυασμός internet και κινητών τηλεφώνων.
Το πόκερ μπήκε σε κάθε σπίτι με αυτόν τον τρόπο, έγινε προσβάσιμο από κάθε φίλο του παιχνιδιού, χωρίς φυσική παρουσία, ανά πάσα στιγμή της ημέρας και από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου. Εκεί που φαινόταν ότι δεν μπορεί να πάει πιο μακριά, δημιουργήθηκε το blockchain πριν από περίπου μία δεκαετία. Πρόκειται για μία ασφαλή τεχνολογία που έφερε επανάσταση σε κάθε τομέα της online ζωής, ακόμη κι αν πολλές φορές δεν το καταλαβαίνουμε. Το blockchain έχει βοηθήσει στη διασφάλιση της ακεραιότητας του ίδιου του παιχνιδιού προς όφελος των χρηστών, στην ασφάλεια των συναλλαγών τους μέσα στις εξειδικευμένες πλατφόρμες, στην ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, ακόμη και στην ταχύτητα του παιχνιδιού.
Η διαφάνεια αποτελεί προτεραιότητα στις παραπάνω περιπτώσεις και αυτός ήταν ένας τομέας στον οποίο έπασχε το online πόκερ. Με το blockchain εξαφανίστηκε κάθε ίχνος υποψίας που παλιότερα είχαν οι παίκτες, αφού όλα καταγράφονται σε ένα δημόσιο λογιστικό βιβλίο, το οποίο καθένας μπορεί να ελέγξει για να είναι σίγουρος. Είναι αδύνατον να υπάρξει η παραμικρού είδους χειραγώγηση, χάρη σε συμβόλαια, λογισμικά και συμφωνίες που διασφαλίζουν το παιχνίδι. Το blockchain καταγράφει τα πάντα με απίστευτες ταχύτητες και ο ανοικτός του κώδικας κάνει όλες τις πληροφορίες προσβάσιμες σε όλους.
Φυσικά, η ασφάλεια που προσφέρει το blockchain έχει διπλή υπόσταση. Από τη μία εξασφαλίζει τις συναλλαγές, τις αναλήψεις και τις καταθέσεις που πραγματοποιούνται διά μέσου της εκάστοτε πλατφόρμας και προσφέρει περισσότερη ταχύτητα, από την άλλη σιγουρεύει ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν πρόκειται να διαρρεύσουν προς καμία κατεύθυνση. Έως τώρα τα συστήματα ήταν κεντρικά, με συγκέντρωση δεδομένων σε έναν σέρβερ. Το blockchain έδωσε τη δυνατότητα διαμοιρασμού σε δίκτυα με κρυπτογραφημένες τεχνικές και απόλυτη προστασία από κακόβουλες ενέργειες τρίτων, κάτι που αλλάζει όσα ξέραμε για την ανωνυμία.
Με την τεχνολογία blockchain κατάφεραν, επίσης, να αποκτήσουν πρόσβαση στο online πόκερ όλοι οι άνθρωποι, από όλον τον πλανήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή το blockchain δεν γνωρίζει περιορισμούς με φυσικές τοποθεσίες και οι απαγορεύσεις παύουν να υφίστανται. Το μέλλον του blockchain και των online πλατφορμών φαίνεται ότι κρύβει ένα μεγάλο όπλο. Οι εταιρείες θα μπορούν -αν το θελήσουν- να δημιουργήσουν το δικό τους νόμισμα συναλλαγών, που φυσικά θα εξαρτάται από τα παραδοσιακά νομίσματα που όλοι ξέρουμε. Ωστόσο, ένα νόμισμα αποκλειστικά για παιχνίδι πόκερ μπορεί να γκρεμίσει κάθε εμπόδιο που παρουσιάζεται σήμερα εξαιτίας της διαφοράς συναλλάγματος και των προμηθειών που επιβάλλονται στις συναλλαγές.
Θεωρείται, λοιπόν, δεδομένο ότι στο άμεσο μέλλον η τεχνολογία blockchain θα προσφέρει ακόμη πιο συναρπαστικές ευκαιρίες στη βιομηχανία του igaming.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Η ιστορία και η εξέλιξη των καζίνο
Δημοσιεύθηκε
1 έτος πρινστις
5 Σεπτεμβρίου 2022Από
Admin
Λας Βέγκας, Μακάου, Μόντε Κάρλο. Τι κοινό υπάρχει ανάμεσά τους; Φυσικά, η φήμη τους ως οι πόλεις με τα μεγαλύτερα καζίνο στον κόσμο. Πότε όμως ιδρύθηκαν τα πρώτα καζίνο και πώς έγιναν τόσο γνωστά παγκοσμίως;
Ο όρος casino προέρχεται από την ιταλική λέξη casa, που σημαίνει σπίτι. Οι Ιταλοί, λοιπόν, χρησιμοποιούσαν τη λέξη αυτή για να περιγράψουν μια μικρή εξοχική κατοικία. Τα συγκεκριμένα σπίτια χρησιμοποιούνταν κυρίως από τους Βενετούς, τόσο για διασκέδαση όσο και για ξεκούραση. Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβάνονταν και διάφορα παιχνίδια. Υπό αυτή τη μορφή, λοιπόν, δανείστηκε η αγγλική γλώσσα τη λέξη casino, γύρω στον 18ο αιώνα. Από τα μέσα του 19ου αιώνα και έπειτα, η λέξη χρησιμοποιείται με το ίδιο νόημα που έχει σήμερα, δηλαδή περιγράφει το χώρο όπου παίζονται συγκεκριμένου είδους παιχνίδια. Το πρώτο καζίνο στην ιστορία, το οποίο είχε λίγο πολύ τη μορφή που έχουν τα σημερινά καζίνο, ιδρύθηκε στη γερμανική πόλη Baden-Baden το 1748, και λειτουργεί ακόμη και σήμερα.
Το καζίνο του Μονακό σχεδιάστηκε το 1863 από τον αρχιτέκτονα Charles Garnier, ο οποίος έχτισε την όπερα του Παρισιού. Το επιβλητικό αυτό κτίριο γρήγορα έγινε το σημείο αναφοράς των τυχερών παιχνιδιών και προσέδωσε τη λάμψη που μέχρι τότε έλειπε από αυτόν το χώρο. Ο Πρίγκιπας Κάρολος, που έδωσε και το όνομά του στην πόλη, με μεγάλη εξυπνάδα προέβλεψε τα μεγάλα κέρδη που θα έφερνε μια τέτοια επιχείρηση στα μέρη του, και προέβη σε αυτή την επιχειρηματική κίνηση. Το καζίνο του Μόντε Κάρλο είναι παγκοσμίως γνωστό για τους πάμπλουτους και πασίγνωστους επισκέπτες του, ενώ ακολουθεί πάντα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όσον αφορά τα σύγχρονα μηχανήματα και τα slot machines.
Από την άλλη, η ιστορία του Λας Βέγκας είναι διαφορετική. Οι πρώτοι της κάτοικοι ήταν κυρίως υπάλληλοι σιδηροδρομικών εταιριών και μέχρι το 1911 είχε λιγότερους από 1000 κατοίκους. Στη δεκαετία του ’40 όμως, όλα άλλαξαν, αφού άρχισαν να χτίζονται μεγάλα ξενοδοχεία με καζίνο στην περιοχή Las Vegas Strip. Εκείνη την περίοδο, χαρακτηριστικό όνομα είχε το περίφημο καζίνο «Φλαμίνγκο» . Μεγάλα ονόματα της εποχής, όπως ο Έλβις Πρίσλεϊ, ο Φρανκ Σινάτρα και ο Ντιν Μάρτιν, έδιναν παραστάσεις στις τεράστιες αίθουσες των καζίνο, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα και λάμψη στην πόλη. Το Λας Βέγκας σήμερα είναι ακόμα γνωστό ως προορισμός για τους λάτρεις των παιχνιδιών, αν και ο τζίρος από τα καζίνο δεν ξεπερνάει το 20% των συνολικών εσόδων της πόλης.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, το ίντερνετ βρίσκεται ακόμα στα πρώτα του βήματα, αλλά αρχίζει και μπαίνει όλο και περισσότερο στις ζωές των ανθρώπων. Το καζίνο, φυσικά, ακολουθεί την εξέλιξη της τεχνολογίας και ιδρύεται η εταιρία Microgaming, που σκοπό έχει να αναπτύξει εφαρμογές για online παιχνίδια. Το Gaming Club Casino, το πρώτο καζίνο του ίντερνετ, κάνει την εμφάνισή του το 1994. Το καζίνο αυτό περιλαμβάνει δύο φρουτάκια, ένα τριών κυλίνδρων και ένα με πέντε, ένα τραπέζι για blackjack, δύο ρουλέτες, ένα τραπέζι για baccarat και ένα για ζάρια, καθώς και ένα παιχνίδι για βίντεο πόκερ. Το Gaming Club Casino έγινε ευρέως γνωστό και κάνει μεγάλη επιτυχία μέχρι και σήμερα.
Από τότε έως τώρα, η τεχνολογία και το ίντερνετ έχουν αναπτυχθεί ραγδαία, με αποτέλεσμα να έρθουν μεγάλες αλλαγές στο κομμάτι των online casino. Υπάρχουν πλέον πάρα πολλές ιστοσελίδες, όπως το PokerStars Casino, με πολλή μεγάλη γκάμα παιχνιδιών. Οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν από ένα τεράστιο εύρος παιχνιδιών και διάφορες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα παιχνίδια jackpot, slot games, ρουλέτα, ακόμα και παιχνίδια τραπεζιού. Το λογισμικό είναι πραγματικά εύκολο στη χρήση και οι οδηγίες είναι οι ίδιες με αυτές ενός κανονικού καζίνο. Οι χρήστες παίζουν σε πραγματικό χρόνο με πραγματικούς ντίλερ, γεγονός που τους δίνει την αίσθηση ότι βρίσκονται σε ένα καζίνο, κάτι που κάνει το παιχνίδι ακόμη πιο ενδιαφέρον. Εκτός από τον υπολογιστή τους, οι παίκτες μπορούν επίσης να απολαύσουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια στο smartphone τους. Έτσι, μπορούν να παίζουν από την άνεση του σπιτιού τους, χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν, και πάντα με την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων.
Βλέπουμε, λοιπόν, πως η τεχνολογία μας έχει δώσει τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση σε δραστηριότητες που πολλοί από εμάς δε θα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, απλά και μόνο με ένα κλικ.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Φωτογράφισαν τη μαύρη τρύπα στην καρδιά του γαλαξία μας
Δημοσιεύθηκε
1 έτος πρινστις
12 Μαΐου 2022Από
Admin
Ένα σημαντικό επίτευγμα στο πεδίο της αστρονομίας και της αστροφυσικής ανακοίνωσαν σήμερα οι επιστήμονες: τη «φωτογράφηση» για πρώτη φορά της τεράστιας μαύρης τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του δικού μας γαλαξία.
Το επίτευγμα-ορόσημο κατέστη εφικτό από το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT) και η ανακοίνωση έγινε με συνεντεύξεις Τύπου ταυτόχρονα σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Χιλή, Ιαπωνία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Κίνα κα) από τις ερευνητικές ομάδες της μεγάλης κοινοπραξίας του ΕΗΤ, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) και άλλους επιστημονικούς φορείς.
Η μαύρη τρύπα στο κέντρο του σπειροειδούς γαλαξία μας, γνωστή με το όνομα Τοξότης Α*, απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη, έχει μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και καταναλώνει μια τεράστια ποσότητα υλικών (σκόνης, αερίων και ολόκληρων άστρων) που έλκονται από την πανίσχυρη βαρυτική έλξη της.
Το ΕΗΤ, που ξεκίνησε το 2012, είναι ένα «εικονικό» τηλεσκόπιο, αποτελούμενο από ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργαζομένων παρατηρητηρίων που από κοινού έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες, όντας έτσι ικανό να παρατηρήσει άμεσα μια μαύρη τρύπα ή πιο σωστά το κοντινό περιβάλλον της.
Το 2019 οι επιστήμονες του ΕΗΤ είχαν αποκαλύψει την πρώτη «φωτογραφία» μαύρης τρύπας (ουσιαστικά ενός καυτού φωτεινού δακτυλίου πέριξ του σκοτεινού κέντρου της από όπου δεν μπορεί να «δραπετεύσει» το φως), στο κέντρο ενός άλλου γαλαξία, του Messier 87 (M87), σε απόσταση 54 εκατομμυρίων ετών φωτός. Η εν λόγω μαύρη τρύπα εκτιμάται ότι έχει πολύ μεγαλύτερη μάζα, περίπου 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του Ήλιου.
Πηγή: amna.gr – ΠΔΡ
Αναζήτηση στην Google
Αναζήτηση στο GoDrama


“Project για τη Δράμα”: Πόσες ψήφους αξίζει ένα εμβόλιο;

Απόπειρα βιασμού νεαρής στη Δράμα σε πυλωτή οικοδομής

Δημοσκόπηση στο Δήμο Δράμας – Εκλογές 2023

Δράμα: Συνελήφθη 62χρονος που μετέτρεψε την αυλή του σε αρχαιολογικό μουσείο

Αποτελέσματα εκλογών ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Δράμας

2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας

Ηχηρό μήνυμα αλλαγής και ανάτασης της Δράμας!

Παρουσίαση ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης

Επίσκεψη Κασσελάκη στη Δράμα

Υποψήφιοι Περιφερειακοί Σϋμβουλοι ΠΕ Δράμας με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Ένωση Κυριών Δράμας: Όαση κοινωνικής προσφοράς

Η Υφυπουργός τουρισμού κ. Έλενα Ράπτη στο 2ο φεστιβάλ γαστρονομίας Δράμας

Project για τη Δράμα: Πολιτισμός και Άνθρωπος

Project για τη Δράμα: Λήξις συναγερμού!

Σύλλογος Παραπληγικών Δράμας Όλοι διαφορετικοί. Όλοι ίσοι.

Όλγα Καρατζόγλου, υπ. Περιφερειακή Σύμβουλος με την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία

Ο Κώστας Δουβαλίδης για τον Μπάμπη Σδρόλα

Πόλη + Ζωή: Αποτελέσματα Δημοσκόπησης

Περιοδεία Γραμματέα Κ.Π.Ε. ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Σπυρόπουλου, σε Δράμα

Θυρανοίξια στο εξωκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στα Κουδούνια

Δημοσκόπηση στο Δήμο Δράμας – Εκλογές 2023

H ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Τροποποίηση της Δράση 3δ.5-6.1 ΠΕΠ υφισταμένων επιχειρήσεων

Πρόγραμμα Project για τη Δράμα (μέρος 5ο )

Πλούσιος ο απολογισμός έργων του Δήμου Δοξάτου την περίοδο 2019-2023

Επίσκεψη στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας και στα Δικαστήρια Δράμας

Θ. Ξανθόπουλος: Να λειτουργήσουν άμεσα οι φυλακές Νικηφόρου Δράμας

Κυριακή Παπαζώτου: «Στον Δήμο μας υλοποιούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους 40.000.000 €»

Ομιλία του υπ. Δημάρχου Δράμας Γ. Παπαδόπουλου και παρουσίαση υποψηφίων

Project για τη Δράμα: Λήξις συναγερμού!
Βρείτε μας στο Facebook
Είμαστε στο Facebook και εδώ
Διαφημίσεις
top 30 ημερών
-
Δημοτικές 20232 εβδομάδες πριν
“Project για τη Δράμα”: Πόσες ψήφους αξίζει ένα εμβόλιο;
-
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν
Απόπειρα βιασμού νεαρής στη Δράμα σε πυλωτή οικοδομής
-
Δημοτικές 20233 ημέρες πριν
Δημοσκόπηση στο Δήμο Δράμας – Εκλογές 2023
-
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν
Δράμα: Συνελήφθη 62χρονος που μετέτρεψε την αυλή του σε αρχαιολογικό μουσείο
-
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν
Αποτελέσματα εκλογών ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Δράμας
-
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν
2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας
-
Δημοτικές 20232 εβδομάδες πριν
Ηχηρό μήνυμα αλλαγής και ανάτασης της Δράμας!
-
Δημοτικές 20233 εβδομάδες πριν
Παρουσίαση ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης