Connect with us

Πολιτιστικά

Το έθιμο του «κουρμπανιού»  στο Καλαμπάκι

Δημοσιεύθηκε

στις

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου Δράμας

Έτσι και φέτος, παρά τη σφοδρή χιονόπτωση την ημέρα της «γύρας» στο χωριό, όλα τα σπίτια άνοιξαν το Σάββατο 5 Ιανουαρίου τις πόρτες τους για να προσφέρουν για το κουρμπάνι. Οι κουρμπαντζήδες αψηφώντας το χιόνι, το κρύο και την παγωνιά γύρισαν το χωριό πόρτα- πόρτα συνεχίζοντας  την παράδοση που τους κληροδοτήθηκε .

Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου το πρωί ανταποκρινόμενοι στο ετήσιο ραντεβού για τον καθαρισμό και την ετοιμασία του χώρου που γίνεται το κουρμπάνι , χωρίς να πτοηθούν από το χιόνι και τον πάγο που υπήρχε στον αύλιο χώρο της εκκλησίας, ετοίμασαν το χώρο κι ας απαιτήθηκε διπλός και τριπλός κόπος γιατί έπρεπε πρώτα με φτυάρια να καθαριστεί το χιόνι για να διασφαλιστεί η πρόσβαση .

Συνεχίζουμε τη διαδικασία της ετοιμασίας και τις επόμενες μέρες,  για να μπορέσουν όλοι να μετέχουν στο μεγαλύτερο πανηγύρι του νομού μας και να μοιραστούν μαζί μας τη φλόγα της παράδοσης μας που εξακολουθεί να ζεσταίνει τις καρδιές των νέων ανθρώπων κάθε ηλικίας σχεδόν έναν αιώνα τώρα .

Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε τον Άγιο Αθανάσιο με το δικό μας μοναδικό τρόπο στο Καλαμπάκι, στις 17 & 18 Ιανουαρίου.

Ιστορικό του εθίμου

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Θεός κάθε χρόνο, το ξημέρωμα της γιορτής του Αγίου Αθανασίου, έστελνε στο προαύλιο του ναού των Κρυονεριτών ένα ελάφι, το οποίο αφού ξεκουραζόταν, «θυσιαζόταν» με την ευλογία του ιερέα νωρίς το πρωί της γιορτής από τους «κουρμπαντζήδες», οι οποίοι το μαγείρευαν και στη συνέχεια το μοίραζαν σε όλους τους κατοίκους.
Μια χρονιά που τα χιόνια ήταν πολλά, το ελάφι άργησε να έρθει και οι «κουρμπαντζήδες» θορυβημένοι από την καθυστέρηση, επέσπευσαν τη θυσία χωρίς να το αφήσουν να ξεκουραστεί, όπως το έθιμο απαιτούσε. Έκτοτε το ελάφι δεν ξαναφάνηκε ίσως γιατί, όπως πίστευαν οι Κρυονερίτες, ο Θεός θύμωσε μαζί τους επειδή δεν τήρησαν τους κανόνες της θυσίας . Από τότε, στη θέση του ελαφιού χρησιμοποιούσαν ταύρο ή αγελάδα.

Το κουρμπάνι στο Καλαμπάκι
Το έθιμο ήρθε αυτούσιο στο Καλαμπάκι από τους Κρυονερίτες πρόσφυγες και γινόταν κάθε χρόνο με ευθύνη των «κουρμπαντζήδων».  Με τα χρόνια το χωριό μεγάλωνε και οι κάτοικοί του, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, διαφύλαξαν το κουρμπάνι θεωρώντας το πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου το μεγαλύτερο γεγονός στην κοινωνική ζωή του χωριού. Το 1979 ιδρύεται από τους κατοίκους του Καλαμπακίου ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος και περνά στα χέρια του η ευθύνη της διάσωσης και διατήρησης των τοπικών εθίμων και παραδόσεων.

Αρχικά συγκροτείται, με την επιμέλεια και συμμετοχή του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου, επιτροπή κουρμπανιού. Η συμμετοχή στην ομάδα αυτή είναι εθελοντική και  ελεύθερη -όποιος έχει το μεράκι και την αγάπη για το έθιμο.. Κάθε χρόνο όλο και περισσότερα άτομα συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι, παλιοί και νέοι.  Υπάρχουν άνθρωποι που για τριάντα και πλέον χρόνια δίνουν τις μέρες αυτές τον καλύτερο εαυτό τους για να γίνει το έθιμο.

Το κουρμπάνι βήμα-βήμα

Η προετοιμασία

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ετοιμαστεί ο χώρος που θα γίνει το κουρμπάνι. Τα καζάνια πλένονται και όσα χρειάζονται γάνωμα γανώνονται, τα φλόγιστρα που θα ανάψουν συντηρούνται και ελέγχονται, ο χώρος καθαρίζεται και ασβεστώνεται, τα ξύλα που χρειάζονται για την φωτιά συγκεντρώνονται, το σπιτάκι που γίνεται το ξεψάχνισμα του κρέατος στήνεται και κάθε λεπτομέρεια ελέγχεται δυό και τρεις φορές ώστε όλα να γίνουν όπως πρέπει. Κάθε εργασία είναι εθελοντική και όλα τα απαραίτητα υλικά προσφέρονται από κατοίκους και επαγγελματίες του Καλαμπακίου.

Η «γύρα» στο χωριό

Οι «κουρμπαντζήδες» και τα μέλη του συλλόγου συγκεντρώνουν από όλους τους κατοίκους προσφορές σε σιτάρι, καλαμπόκι ή χρήματα. Η καθιερωμένη «γύρα» στο χωριό γίνεται συνήθως το πρώτο Σάββατο ή Κυριακή μετά τη γιορτή του Αι-Γιάννη. Το πρωί, συγκεντρώνονται όλοι οι εθελοντές κάθε ηλικίας και ξεκινούν πεζοί, με αγροτικά αυτοκίνητα να τους συνοδεύουν για να φορτώνουν τις προσφορές σε καλαμπόκι.Με κέφι και χτυπώντας τους τενεκέδες γυρνάνε όλο το χωριό, πόρτα-πόρτα, σε όλα ανεξαιρέτως τα σπίτια ζητώντας τη συνδρομή των κατοίκων για να γίνει το κουρμπάνι.

Με τα χρήματα που συγκεντρώνονται και την πώληση του καλαμποκιού που προσφέρθηκε αγοράζονται οι αγελάδες που θα χρησιμοποιηθούν. Το στάρι που προσφέρεται θα γίνει πλιγούρι την παραμονή από τους κουρμπαντζήδες για να βράσει με το κρέας .  Σήμερα με την αύξηση του πληθυσμού του Καλαμπακίου ένα ζώο δεν είναι αρκετό, γι’ αυτό χρησιμοποιούνται τέσσερα ή και περισσότερα.

Τα ζώα επιλέγονται προσεκτικά με την παρουσία κτηνίατρου και στη συνέχεια οδηγούνται στο σφαγείο. Δείγματα στέλνονται για έγκριση της ποιότητας του κρέατος . Οι μοσχαροκεφαλές δε θα χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή του κουρμπανιού, αλλά θα βγουν σε λαχειοφόρο αγορά από το Σύλλογο την ημέρα του κουρμπανιού.

Η παραμονή της γιορτής

Την παραμονή της γιορτής, στο προαύλιο της εκκλησίας,ξεκινά από το πρωί η προετοιμασία. Οι ρυθμοί είναι ιλιγγιώδεις γιατί όλα πρέπει να ‘να ι στη θέση τους, στην ώρα τους. Ο χώρος ετοιμάζεται, τα καζάνια που έχουν ήδη πλυθεί και γανωθεί παίρνουν τη θέση του πάνω από τα φλόγιστρα, τα ξύλα που θα χρησιμοποιηθούν για τα εξωτερικά καζάνια μπαίνουν στη θέση τους.  Αργά το πρωί γίνεται το  σπάσιμο και το «λίχνισμα» του σταριού,  ώστε το πλιγούρι να είναι έτοιμο για να μπει στα καζάνια

Το απόγευμα οι καμπάνες χτυπούν και μετά τον μέγα εσπερινό γίνεται η περιφορά της εικόνας. Την εικόνα σηκώνουν και πλαισιώνουν τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου.

Αμέσως μετά τα μέλη του Δ.Σ. με τη συνοδεία ζουρνάδων γυρνούν την αγορά του Καλαμπακίου και δίνουν έτσι το έναυσμα για το γλέντι που θα διαρκέσει δυο μέρες και θα γεμίσει όλες τις ταβέρνες του Καλαμπακίου με κόσμο που διασκεδάζει.Παράλληλα, οι προετοιμασίες συνεχίζονται.. Αργά το απόγευμα το κρέας τεμαχίζεται και μπαίνει στα καζάνια για να βράσει όλη νύχτα.

Στις 11.30 το βράδυ είναι η ώρα «να μπει φωτιά στα καζάνια» και η διαδικασία ξεκινάει…

Η νύχτα και το ξημέρωμα

Η νύχτα είναι μέρα για τους ανθρώπους που δουλεύουν πυρετωδώς στο «κουρμπάνι» . Τα κρέας βράζει όλη νύχτα και οι κουρμπαντζήδες είναι επί ποδός συνέχεια για να φροντίζουν να υπάρχει φωτιά στα καζάνια που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο, να προσέχουν τα  φλόγιστρα, να ξαφρίζουν το κρέας. Όλη νύχτα κυλάει με δουλειά, πειράγματα και κέφι που αποτελεί το κύριο συστατικό της συνταγής για ένα καλό κουρμπάνι. Το ξημέρωμα βρίσκει τους κουρμπαντζήδες να έχουν ολοκληρώσει το βράσιμο του κρέατος.

Τώρα είναι η ώρα για το ξεψάχνισμα, πρέπει δηλαδή, να αφαιρεθούν τα κόκαλα και το λίπος και το κρέας να τεμαχιστεί σε μικρά κομμάτια για να είναι έτοιμο να μοιραστεί ως πρώτος μεζές μετά το πέρας της θείας λειτουργίας.Δουλειά επίπονη και δύσκολη.

Ο ζωμός που έμεινε φιλτράρεται για να είναι καθαρός από μικρά κομματάκια κόκαλου και λίπος και ξαναμπαίνει στα καζάνια για να δεχτεί σε λίγο το πλιγούρι.

Το πρωί της γιορτής

Νωρίς το πρωί οι καμπάνες χτυπούν καλώντας τον κόσμο στη θεία λειτουργία. Αμέσως μετά, καθώς ο κόσμος βγαίνει από την εκκλησία, τα μέλη του Συλλόγου έχουν ετοιμάσει και προσφέρουν σε όλους τον πρώτο μεζέ: λίγο κρέας και ένα ποτηράκι τσίπουρο. Οι ζουρνάδες αρχίζουν να παίζουν και τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου σέρνουν το χορό πάνω στην πλατεία, όπου όλος ο κόσμος θα μπει να χορέψει. Λέγεται μάλιστα, πως όποιος χορέψει εκείνη τη μέρα θα «βγάλει πλιά», θα γεννήσουν δηλαδή οι κότες και τα ζωντανά του.

Το πανηγύρι ξεκίνησε πια, ο κόσμος γλεντάει και όλοι περνούν για έναν καλό μεζέ και τσίπουρο στην υπαίθρια καντίνα που στήνει ο Πολιτιστικός με τους εθελοντές του για να μπορέσει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα έσοδα. Μέσα στο κουρμπάνι, τίποτα δεν έχει χαλαρώσει, το πλιγούρι μπαίνει στα καζάνια για βράσει στο ζωμό του κρέατος και τώρα πια, χρειάζονται χέρια πολλά για να γυρνάνε συνεχώς το πλιγούρι πάνω από τη φωτιά για να μην «πιάσει».

‘Εξω το γλέντι συνεχίζεται χωρίς σταματημό.  Αργά το μεσημέρι, στις 3 η ώρα τα όργανα σταματούν για λίγο. Είναι η στιγμή που ο ιερέας θα ευλογήσει το κουρμπάνι για να ξεκινήσει το μοίρασμα στους κατοίκους του χωριού και σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Ένας, ένας, με υπομονή περνούν από τον προαύλιο χώρο για να πάρουν το κουρμπάνι, κρέας και πλιγούρι. Η διανομή θα συνεχιστεί για ώρες, μέχρι να πάρει και ο τελευταίος, μέχρι να μοιραστεί όλο το κρέας, όλο το πλιγούρι. Τότε μόνο είναι η στιγμή που οι κουρμπαντζήδες θα πάρουν μιαν ανάσα, θα αφεθούν στο γλυκό ήχο του ζουρνά, στο ρυθμικό χτύπημα του νταουλιού…..

Το γλέντι θα συνεχιστεί το βράδυ στις ταβέρνες. Ένας Αη Θανάσης ακόμα πήγε καλά. Για τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου δεν τέλειωσε ακόμα, θα τελειώσει όταν όλα καθαριστούν και μπουν πάλι στη θέση τους, για να περιμένουν τον επόμενο χρόνο να τιμήσουν τον Άγιο με τον τρόπο που έμαθαν γενιά με γενιά, παππούς με εγγόνι, έτσι όπως πιάνεται το νήμα της ιστορίας, η κλωστή της παράδοσης.

Για το Δ.Σ του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου

Η Πρόεδρος                                                                                                                     Η Γραμματέας

Αθανασία Π. Θεοδωρίδου                                                                                              Παγώνα Χ. Στρατηγέλη

Διαβάστε όλο το άρθρο
Advertisement
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Πολιτιστικά

Ανάδειξη 10 μνημείων της “χρυσής εποχής” του καπνού στη Δράμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Με 160.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ ΑΜ-Θ, θα χρηματοδοτηθεί το έργο προβολής δέκα ιστορικών μνημείων της Δράμας, με σκοπό την ανάδειξη της «χρυσής εποχής» του καπνού στην περιοχή την περίοδο 1840-1940.

Το έργο εντάσσεται στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Δράμας, και αφορά στα μνημεία:

  • Καπναποθήκη και Αρχοντικό Αναστασιάδη.
  • Σιδηροδρομικός Σταθμός.
  • Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου.
  • Εκπαιδευτήρια Ορθοδόξου Κοινότητος.
  • Καπναποθήκη Πρωτόπαππα (πρώην Μιχαηλίδη).
  • Θέατρο Ολύμπια.
  • Καπναποθήκη Σπήρερ.
  • Αρχοντικό Τζήμου (Ταξιαρχία).
  • Αρχοντικό Φάις.
  • Εθνική Τράπεζα.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Πολιτιστικά

Μνημόσυνο για τους πεσόντες του Μακεδονικού Αγώνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 Σας προσκαλούμε στο μνημόσυνο για τους πεσόντες του Μακεδονικού Αγώνα που θα τελεστεί την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 09:30 π.μ. στον Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου, ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μακεδονομάχων του Δήμου Προσοτσάνης.

Με τιμή

 

            Ο Δήμαρχος                                                                Ο Πρόεδρος του Συλλόγου

 

      Θεόδωρος Αθανασιάδης                                                      Κων/νος Παπαδόπουλος

Διαβάστε όλο το άρθρο

Πολιτιστικά

Αγιασμός της ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΔΡΑΜΑΣ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το απόγευμα της Τετάρτης 30 Σεπτεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Συλλόγου μας ο καθιερωμένος αγιασμός της ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΔΡΑΜΑΣ για την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής και χορευτικής χρονιάς παρουσία του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κος Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος – εντεταλμένος για τα θέματα Πολιτισμού κος Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ. Το Δήμο Δράμας εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας κα Αθανασιάδου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Δράμας κος Κυριάκος Χαρακίδης, αξιωματούχοι της τοπικής μας κοινωνίας, καθώς και Πρόεδροι και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, αλλά και πλήθος κόσμου. Τα μαθήματα θρακιώτικης και ελληνικής παράδοσης του συλλόγου μας (τμήματα χορού, χορωδίας και μουσικών οργάνων) ξεκίνησαν τη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου.

Φέτος, λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, η Θρακική Εστία Δράμας προσαρμόζει τα χορευτικά της τμήματα και το τμήμα της χορωδίας σύμφωνα με τον προβλεπόμενο αριθμό χορευτών βάσει του χώρου διδασκαλίας μας ακολουθώντας, επίσης, τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ευχόμαστε σε όλους Καλή Παραδοσιακή Χορευτική Χρονιά, με Υγεία!

Με εκτίμηση για το Διοικητικό Συμβούλιο της Θρακικής Εστίας Δράμας

Ο Πρόεδρος

Φώτιος Μπέγγας

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ9 ώρες πριν

2.100 κρούσματα στη Δράμα από την αρχή της επιδημίας (25/11/2020)

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Σύλλογος Ιατρών Νοσοκομείου Δράμας: Πρέπει να αντιληφθείτε τη κρισιμότητα των στιγμών

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Στο “κόκκινο” η Δράμα από την Τρίτη, κλείνει εστίαση – διασκέδαση

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Κυκλοφορούν 20.000 ασυμπτωματικοί στην ΠΕ Δράμας;

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Τα μέτρα που ισχύουν από αύριο στη Δράμα, «πορτοκαλί» περιοχή

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα πριν

Πως κάνω αίτηση σύνδεσης φυσικού αέριου στη Δράμα; Μηδενικό το κόστος σύνδεσης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Στο «πορτοκαλί» η Δράμα με 24 νέα κρούσματα, 1211 στην Ελλάδα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Ξε..φύγαμε! 1259 κρούσματα στην Ελλάδα – 18 στη Δράμα -12 θάνατοι

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Ο Μητσοτάκης σκέφτεται “γκρίζο” για τη Δράμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Η Δράμα έχει σχεδόν το ίδιο ποσοστό κρουσμάτων με την Ιταλία!

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα πριν

ΠΟΕΔΗΝ: Υπάρχει οργή για τα λάθη και τις παραλήψεις διασποράς του ιού εντός του νοσοκομείου Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Έχω υποστεί ΣΟΚ….. Καλό ταξίδι δάσκαλε…. Άτιμε Covid-19!!!!!

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Από πού εξαρτάται το πόσο βαριά θα αρρωστήσει κάποιος;

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

33 κρούσματα στη Δράμα. 1690 στην Ελλάδα και 128 διασωληνωμένοι

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Η Υπουργός Παιδείας σε online διδασκαλία του 2ου Γυμνασίου Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ7 ώρες πριν

Πρόσληψη 15 ατόμων με διάρκεια σύμβασης 4 μηνών από το Δήμο Δράμας

ΕΛΛΑΔΑ8 ώρες πριν

Κτηματολόγιο: Δεύτερη ευκαιρία για να σωθούν περιουσίες

ΑΘΛΗΤΙΚΑ9 ώρες πριν

Παγκόσμιο σοκ: «Έφυγε από τη ζωή ο Ντιέγκο Μαραντόνα» μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Αργεντινής

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ9 ώρες πριν

2.100 κρούσματα στη Δράμα από την αρχή της επιδημίας (25/11/2020)

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ9 ώρες πριν

25 Νοε: 59 κρούσματα στη Δράμα. Ελλάδα: 2152 κρούσματα, 597 διασωληνωμένοι

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ13 ώρες πριν

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Ανακοίνωση ιατρών Γ.Ν.Ν  Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα πριν

Πως κάνω αίτηση σύνδεσης φυσικού αέριου στη Δράμα; Μηδενικό το κόστος σύνδεσης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα πριν

ΠΟΕΔΗΝ: Υπάρχει οργή για τα λάθη και τις παραλήψεις διασποράς του ιού εντός του νοσοκομείου Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα πριν

24 Νοε: 33 κρούσματα στη Δράμα. Ελλάδα: 2135 κρούσματα, 101 θάνατοι

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 ημέρες πριν

Καλό ταξίδι Άννα!

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 ημέρες πριν

Rapid test στη Βιομηχανική Περιοχή Δράμας: 11 θετικά στα 112 δείγματα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ2 ημέρες πριν

23 Νοε, Δράμα: 19 κρούσματα. Ελλάδα: 1388 κρούσματα, 84 θάνατοι, 549 διασωληνωμένοι

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 ημέρες πριν

Οριακή η κατάσταση: Γέμισε το νοσοκομείο ασθενείς με κορονοϊό

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.: Στήριξη του Νοσοκομείου Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Μια πρόταση του Τζίμα Μαργαρίτη

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών

error: Content is protected !!