Connect with us

Πολιτιστικά

Το έθιμο του «κουρμπανιού»  στο Καλαμπάκι

Δημοσιεύθηκε

στις

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου Δράμας

Έτσι και φέτος, παρά τη σφοδρή χιονόπτωση την ημέρα της «γύρας» στο χωριό, όλα τα σπίτια άνοιξαν το Σάββατο 5 Ιανουαρίου τις πόρτες τους για να προσφέρουν για το κουρμπάνι. Οι κουρμπαντζήδες αψηφώντας το χιόνι, το κρύο και την παγωνιά γύρισαν το χωριό πόρτα- πόρτα συνεχίζοντας  την παράδοση που τους κληροδοτήθηκε .

Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου το πρωί ανταποκρινόμενοι στο ετήσιο ραντεβού για τον καθαρισμό και την ετοιμασία του χώρου που γίνεται το κουρμπάνι , χωρίς να πτοηθούν από το χιόνι και τον πάγο που υπήρχε στον αύλιο χώρο της εκκλησίας, ετοίμασαν το χώρο κι ας απαιτήθηκε διπλός και τριπλός κόπος γιατί έπρεπε πρώτα με φτυάρια να καθαριστεί το χιόνι για να διασφαλιστεί η πρόσβαση .

Συνεχίζουμε τη διαδικασία της ετοιμασίας και τις επόμενες μέρες,  για να μπορέσουν όλοι να μετέχουν στο μεγαλύτερο πανηγύρι του νομού μας και να μοιραστούν μαζί μας τη φλόγα της παράδοσης μας που εξακολουθεί να ζεσταίνει τις καρδιές των νέων ανθρώπων κάθε ηλικίας σχεδόν έναν αιώνα τώρα .

Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε τον Άγιο Αθανάσιο με το δικό μας μοναδικό τρόπο στο Καλαμπάκι, στις 17 & 18 Ιανουαρίου.

Ιστορικό του εθίμου

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Θεός κάθε χρόνο, το ξημέρωμα της γιορτής του Αγίου Αθανασίου, έστελνε στο προαύλιο του ναού των Κρυονεριτών ένα ελάφι, το οποίο αφού ξεκουραζόταν, «θυσιαζόταν» με την ευλογία του ιερέα νωρίς το πρωί της γιορτής από τους «κουρμπαντζήδες», οι οποίοι το μαγείρευαν και στη συνέχεια το μοίραζαν σε όλους τους κατοίκους.
Μια χρονιά που τα χιόνια ήταν πολλά, το ελάφι άργησε να έρθει και οι «κουρμπαντζήδες» θορυβημένοι από την καθυστέρηση, επέσπευσαν τη θυσία χωρίς να το αφήσουν να ξεκουραστεί, όπως το έθιμο απαιτούσε. Έκτοτε το ελάφι δεν ξαναφάνηκε ίσως γιατί, όπως πίστευαν οι Κρυονερίτες, ο Θεός θύμωσε μαζί τους επειδή δεν τήρησαν τους κανόνες της θυσίας . Από τότε, στη θέση του ελαφιού χρησιμοποιούσαν ταύρο ή αγελάδα.

Το κουρμπάνι στο Καλαμπάκι
Το έθιμο ήρθε αυτούσιο στο Καλαμπάκι από τους Κρυονερίτες πρόσφυγες και γινόταν κάθε χρόνο με ευθύνη των «κουρμπαντζήδων».  Με τα χρόνια το χωριό μεγάλωνε και οι κάτοικοί του, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, διαφύλαξαν το κουρμπάνι θεωρώντας το πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου το μεγαλύτερο γεγονός στην κοινωνική ζωή του χωριού. Το 1979 ιδρύεται από τους κατοίκους του Καλαμπακίου ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος και περνά στα χέρια του η ευθύνη της διάσωσης και διατήρησης των τοπικών εθίμων και παραδόσεων.

Αρχικά συγκροτείται, με την επιμέλεια και συμμετοχή του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου, επιτροπή κουρμπανιού. Η συμμετοχή στην ομάδα αυτή είναι εθελοντική και  ελεύθερη -όποιος έχει το μεράκι και την αγάπη για το έθιμο.. Κάθε χρόνο όλο και περισσότερα άτομα συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι, παλιοί και νέοι.  Υπάρχουν άνθρωποι που για τριάντα και πλέον χρόνια δίνουν τις μέρες αυτές τον καλύτερο εαυτό τους για να γίνει το έθιμο.

Το κουρμπάνι βήμα-βήμα

Η προετοιμασία

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ετοιμαστεί ο χώρος που θα γίνει το κουρμπάνι. Τα καζάνια πλένονται και όσα χρειάζονται γάνωμα γανώνονται, τα φλόγιστρα που θα ανάψουν συντηρούνται και ελέγχονται, ο χώρος καθαρίζεται και ασβεστώνεται, τα ξύλα που χρειάζονται για την φωτιά συγκεντρώνονται, το σπιτάκι που γίνεται το ξεψάχνισμα του κρέατος στήνεται και κάθε λεπτομέρεια ελέγχεται δυό και τρεις φορές ώστε όλα να γίνουν όπως πρέπει. Κάθε εργασία είναι εθελοντική και όλα τα απαραίτητα υλικά προσφέρονται από κατοίκους και επαγγελματίες του Καλαμπακίου.

Η «γύρα» στο χωριό

Οι «κουρμπαντζήδες» και τα μέλη του συλλόγου συγκεντρώνουν από όλους τους κατοίκους προσφορές σε σιτάρι, καλαμπόκι ή χρήματα. Η καθιερωμένη «γύρα» στο χωριό γίνεται συνήθως το πρώτο Σάββατο ή Κυριακή μετά τη γιορτή του Αι-Γιάννη. Το πρωί, συγκεντρώνονται όλοι οι εθελοντές κάθε ηλικίας και ξεκινούν πεζοί, με αγροτικά αυτοκίνητα να τους συνοδεύουν για να φορτώνουν τις προσφορές σε καλαμπόκι.Με κέφι και χτυπώντας τους τενεκέδες γυρνάνε όλο το χωριό, πόρτα-πόρτα, σε όλα ανεξαιρέτως τα σπίτια ζητώντας τη συνδρομή των κατοίκων για να γίνει το κουρμπάνι.

Με τα χρήματα που συγκεντρώνονται και την πώληση του καλαμποκιού που προσφέρθηκε αγοράζονται οι αγελάδες που θα χρησιμοποιηθούν. Το στάρι που προσφέρεται θα γίνει πλιγούρι την παραμονή από τους κουρμπαντζήδες για να βράσει με το κρέας .  Σήμερα με την αύξηση του πληθυσμού του Καλαμπακίου ένα ζώο δεν είναι αρκετό, γι’ αυτό χρησιμοποιούνται τέσσερα ή και περισσότερα.

Τα ζώα επιλέγονται προσεκτικά με την παρουσία κτηνίατρου και στη συνέχεια οδηγούνται στο σφαγείο. Δείγματα στέλνονται για έγκριση της ποιότητας του κρέατος . Οι μοσχαροκεφαλές δε θα χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή του κουρμπανιού, αλλά θα βγουν σε λαχειοφόρο αγορά από το Σύλλογο την ημέρα του κουρμπανιού.

Η παραμονή της γιορτής

Την παραμονή της γιορτής, στο προαύλιο της εκκλησίας,ξεκινά από το πρωί η προετοιμασία. Οι ρυθμοί είναι ιλιγγιώδεις γιατί όλα πρέπει να ‘να ι στη θέση τους, στην ώρα τους. Ο χώρος ετοιμάζεται, τα καζάνια που έχουν ήδη πλυθεί και γανωθεί παίρνουν τη θέση του πάνω από τα φλόγιστρα, τα ξύλα που θα χρησιμοποιηθούν για τα εξωτερικά καζάνια μπαίνουν στη θέση τους.  Αργά το πρωί γίνεται το  σπάσιμο και το «λίχνισμα» του σταριού,  ώστε το πλιγούρι να είναι έτοιμο για να μπει στα καζάνια

Το απόγευμα οι καμπάνες χτυπούν και μετά τον μέγα εσπερινό γίνεται η περιφορά της εικόνας. Την εικόνα σηκώνουν και πλαισιώνουν τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου.

Αμέσως μετά τα μέλη του Δ.Σ. με τη συνοδεία ζουρνάδων γυρνούν την αγορά του Καλαμπακίου και δίνουν έτσι το έναυσμα για το γλέντι που θα διαρκέσει δυο μέρες και θα γεμίσει όλες τις ταβέρνες του Καλαμπακίου με κόσμο που διασκεδάζει.Παράλληλα, οι προετοιμασίες συνεχίζονται.. Αργά το απόγευμα το κρέας τεμαχίζεται και μπαίνει στα καζάνια για να βράσει όλη νύχτα.

Στις 11.30 το βράδυ είναι η ώρα «να μπει φωτιά στα καζάνια» και η διαδικασία ξεκινάει…

Η νύχτα και το ξημέρωμα

Η νύχτα είναι μέρα για τους ανθρώπους που δουλεύουν πυρετωδώς στο «κουρμπάνι» . Τα κρέας βράζει όλη νύχτα και οι κουρμπαντζήδες είναι επί ποδός συνέχεια για να φροντίζουν να υπάρχει φωτιά στα καζάνια που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο, να προσέχουν τα  φλόγιστρα, να ξαφρίζουν το κρέας. Όλη νύχτα κυλάει με δουλειά, πειράγματα και κέφι που αποτελεί το κύριο συστατικό της συνταγής για ένα καλό κουρμπάνι. Το ξημέρωμα βρίσκει τους κουρμπαντζήδες να έχουν ολοκληρώσει το βράσιμο του κρέατος.

Τώρα είναι η ώρα για το ξεψάχνισμα, πρέπει δηλαδή, να αφαιρεθούν τα κόκαλα και το λίπος και το κρέας να τεμαχιστεί σε μικρά κομμάτια για να είναι έτοιμο να μοιραστεί ως πρώτος μεζές μετά το πέρας της θείας λειτουργίας.Δουλειά επίπονη και δύσκολη.

Ο ζωμός που έμεινε φιλτράρεται για να είναι καθαρός από μικρά κομματάκια κόκαλου και λίπος και ξαναμπαίνει στα καζάνια για να δεχτεί σε λίγο το πλιγούρι.

Το πρωί της γιορτής

Νωρίς το πρωί οι καμπάνες χτυπούν καλώντας τον κόσμο στη θεία λειτουργία. Αμέσως μετά, καθώς ο κόσμος βγαίνει από την εκκλησία, τα μέλη του Συλλόγου έχουν ετοιμάσει και προσφέρουν σε όλους τον πρώτο μεζέ: λίγο κρέας και ένα ποτηράκι τσίπουρο. Οι ζουρνάδες αρχίζουν να παίζουν και τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου σέρνουν το χορό πάνω στην πλατεία, όπου όλος ο κόσμος θα μπει να χορέψει. Λέγεται μάλιστα, πως όποιος χορέψει εκείνη τη μέρα θα «βγάλει πλιά», θα γεννήσουν δηλαδή οι κότες και τα ζωντανά του.

Το πανηγύρι ξεκίνησε πια, ο κόσμος γλεντάει και όλοι περνούν για έναν καλό μεζέ και τσίπουρο στην υπαίθρια καντίνα που στήνει ο Πολιτιστικός με τους εθελοντές του για να μπορέσει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα έσοδα. Μέσα στο κουρμπάνι, τίποτα δεν έχει χαλαρώσει, το πλιγούρι μπαίνει στα καζάνια για βράσει στο ζωμό του κρέατος και τώρα πια, χρειάζονται χέρια πολλά για να γυρνάνε συνεχώς το πλιγούρι πάνω από τη φωτιά για να μην «πιάσει».

‘Εξω το γλέντι συνεχίζεται χωρίς σταματημό.  Αργά το μεσημέρι, στις 3 η ώρα τα όργανα σταματούν για λίγο. Είναι η στιγμή που ο ιερέας θα ευλογήσει το κουρμπάνι για να ξεκινήσει το μοίρασμα στους κατοίκους του χωριού και σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Ένας, ένας, με υπομονή περνούν από τον προαύλιο χώρο για να πάρουν το κουρμπάνι, κρέας και πλιγούρι. Η διανομή θα συνεχιστεί για ώρες, μέχρι να πάρει και ο τελευταίος, μέχρι να μοιραστεί όλο το κρέας, όλο το πλιγούρι. Τότε μόνο είναι η στιγμή που οι κουρμπαντζήδες θα πάρουν μιαν ανάσα, θα αφεθούν στο γλυκό ήχο του ζουρνά, στο ρυθμικό χτύπημα του νταουλιού…..

Το γλέντι θα συνεχιστεί το βράδυ στις ταβέρνες. Ένας Αη Θανάσης ακόμα πήγε καλά. Για τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου δεν τέλειωσε ακόμα, θα τελειώσει όταν όλα καθαριστούν και μπουν πάλι στη θέση τους, για να περιμένουν τον επόμενο χρόνο να τιμήσουν τον Άγιο με τον τρόπο που έμαθαν γενιά με γενιά, παππούς με εγγόνι, έτσι όπως πιάνεται το νήμα της ιστορίας, η κλωστή της παράδοσης.

Για το Δ.Σ του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου

Η Πρόεδρος                                                                                                                     Η Γραμματέας

Αθανασία Π. Θεοδωρίδου                                                                                              Παγώνα Χ. Στρατηγέλη

Διαβάστε όλο το άρθρο
Advertisement
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Πολιτιστικά

«Ονειρούπολη» Δράμας 2021-2022 από 05 Δεκεμβρίου έως 02 Ιανουαρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο Δήμος Δράμας – Αντιδημαρχία Πολιτισμού διοργανώνει την 17η ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ από 05 Δεκεμβρίου έως 02 Ιανουαρίου.

Για 17η φορά στην πόλη μας οργανώνεται το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο χωριό της Ελλάδος, με μία σύνθεση δράσεων όπως:

  • τέχνες,
  • μουσική,
  • χειροτεχνία,
  • χορός,
  • εικαστικά,
  • φωτογραφία,
  • κινηματογράφος,
  • γαστρονομία

και άλλες πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, που θα συνθέσουν, όπως κάθε φορά, ένα μοναδικό σκηνικό.

Πάμε όλοι μαζί και φέτος να οργανώσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ.

Στον «δρόμο» για την 17η ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ, θα αγκαλιάσουμε τους συλλόγους, τους καλλιτέχνες και όχι μόνο, δίνοντας τους την ευκαιρία έκφρασης και δημιουργίας. Επενδύοντας στην εξωστρέφεια, αγκαλιάζουμε δυναμικά πολλές προσπάθειες συλλόγων, νέων καλλιτεχνών και φορέων τόσο από την πόλη όσο και από την περιφέρεια και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Με μεθοδικότητα, στρατηγική και πολλή δουλειά, θα γίνει προσπάθεια να οργανωθεί φέτος η καλύτερη ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ όλων των εποχών. Σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η συνεργασία τεσσάρων από τις επτά Δημοτικές Παρατάξεις.

Η ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ, έχει αποδειχθεί πως είναι σύμμαχος των ανθρώπινων σχέσεων, του παιδικού παιχνιδιού, του παραμυθιού και της μαγείας των Χριστουγέννων καθώς προάγει την κριτική σκέψη, τον οραματισμό και σαφώς συμβάλλει στη προβολή της πόλης μας σαν κεντρικός χειμερινός πολιτιστικός προορισμός.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Πολιτιστικά

Καλλιτεχνική απογείωση της Μελίνας Μποτέλλη στην Νέα Φιλαδέλφεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Φωτογραφίες από το προφίλ "Μελίνα Μποτέλλη Α"
Αντί δελτίου τύπου ,η ανάρτηση του δημοφιλούς ηθοποιού  και Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας κ. Γιάννη Βούρου για τη παράσταση της Μελίνας Μποτέλλη
“Χθες, στο ζεστό θεατράκι του σχολικού συγκροτήματος “Μίλτος Κουντουράς” γίναμε μάρτυρες μιας σπάνιας θεατρικής μέθεξης.
Μια καλλιτεχνική απογείωση με πιλότο την μοναδική ερμηνεύτρια Μελίνα Μποτέλλη Α’ που μας πήρε τρυφερά την ψυχή και την ταξίδεψε σε κύκλους χρωματιστούς, σε κάθετες πτώσεις μέχρι τα τρίσβαθα του ηλιακού πλέγματος, και σε οριζόντιες αναγνωρίσεις μέχρι η αλήθεια των λόγων να κατακερματίσει το συναίσθημα.
Κερδισμένοι οι παρόντες θεατές καθώς αυτή παράσταση αποδείχθηκε αγωγός ψυχής, χαμένοι αυτοί που δεν παρέστησαν.
Κι επειδή υποχρέωση της Δημοτικής αρχής είναι να επιμένει και να μην απογοητεύεται….
Μελίνα, αγαπημένη μου συνάδελφε σε περιμένω και πάλι για να διδάξεις και αυτούς που δεν είχαν το προνόμιο να σε απολαύσουν.
Εύγε και σε ευχαριστώ προσωπικά”.
Παρών και ο Δραστήριος Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών κ. Σπύρος Μπιμπιλας.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Πολιτιστικά

Το βραβείο της Αικατερίνης Π. Οικονόμου από την Ακαδημία Αθηνών

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ένωση Κυριών Δράμας – Ladies Union of Drama

Απονεμήθηκε στην Πρόεδρο της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας το βραβείο της Αικατερίνης Π. Οικονόμου από την Ακαδημία Αθηνών.

Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Ακαδημαϊκός κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης και στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας παρέδωσε τις τιμητικές διακρίσεις.

Η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε και θα μεταδοθεί διαδικτυακά την Τρίτη 26 Οκτωβρίου στις 18:00 μ.μ. μέσω συνδέσμου που θα ανακοινώσει η Ακαδημία Αθηνών.

Συνεχίζουμε δυναμικά το έργο μας, έχοντας ως βασικό μας προτέρημα την αγάπη μας για τον συνάνθρωπο. Έτσι πορευόμαστε τόσα χρόνια κι έτσι θα συνεχίσουμε. Θα παλεύουμε πάντα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η έμπρακτη αναγνώριση του έργου μας, μας δίνει δύναμη, να συνεχίσουμε τη δράση μας αλλά και την ώθηση να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο, ένα αύριο χωρίς διακρίσεις.

Είμαστε πολύ περήφανοι για τη σημερινή μας διάκριση, είμαστε όμως ακόμη πιο περήφανοι που είμαστε κομματι αυτής της ομάδας. Συγχαρητήρια και πολλά μπράβο στην Πρόεδρο μας, Αλίκη Τσιαμούρα, που καθημερινά μας διδάσκει μαθήματα ζωής.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

Advertisement
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Η Δημοτική Παράταξη “Project για τη Δράμα” αποχωρεί από την διαπαραταξιακή

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Θωμάς Μαργαρίτης: Είναι αδιανόητο τα αντίγραφα να ξεπερνούν το πρωτότυπο

Πολιτιστικά3 εβδομάδες πριν

«Ονειρούπολη» Δράμας 2021-2022 από 05 Δεκεμβρίου έως 02 Ιανουαρίου

ΑΘΛΗΤΙΚΑ3 εβδομάδες πριν

Νίκη με 0-4 ο Πανδραμαϊκός εκτός, ήττα με 1-0 εντός η Δόξα!

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ6 ημέρες πριν

Επείγουσα αλλαγή διανυκτέρευσης 30 Νοεμβρίου 2021

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου: Απεργία – Συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου στις 11 π.μ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Υγειονομική διαχείριση στην Περιφέρεια ΑΜΘ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ4 εβδομάδες πριν

BIANCO MONTE ΔΡΑΜΑ 1986: Γολγοθάς δέκα παιχνιδιών σε 40 μέρες

ΑΘΛΗΤΙΚΑ4 εβδομάδες πριν

ΚΑΟΔ – Α.Ο. Γαλάτιστας 79-54 : Ανώτερος ο ΚΑΟΔ με εκπληκτικό  δεύτερο ημίχρονο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Ονειρούπολη 2021-2022 – Έναρξη προετοιμασίας Κάλλιο αργά παρά ποτέ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Κατέβασαν ρολά για 24 ώρες τα καταστήματα εστίασης και τα κομμωτήρια στη Δράμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη της Άννας, της Σοφία και του Κώστα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 εβδομάδες πριν

Στις 10.00 το πρωί θα ανοίγουν από τη Δευτέρα τα καταστήματα στη Δράμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Η κυβέρνηση των «αρίστων» διαλύει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

07 Νοε: 42 κρούσματα στη Δράμα, 4.307 στην Ελλάδα, 288.562 τεστ ημέρας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ6 ώρες πριν

Ονειρούπολη Δράμας 2021-2022 από 05 Δεκεμβρίου έως 02 Ιανουαρίου

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ13 ώρες πριν

Ξεκινάει η Ονειρούπολη για εμβολιασμένους ή με πιστοποιητικό νόσησης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ16 ώρες πριν

Υποβολή αιτήσεων για Μείωση Δημοτικών Τελών σε ευπαθείς ομάδες

ΑΘΛΗΤΙΚΑ17 ώρες πριν

Το ευρωπαϊκό ταξίδι της BIANCO MONTE ΔΡAΜΑ 1986 ολοκληρώθηκε στη Ρωσία

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ17 ώρες πριν

04 Δεκ: 41 κρούσματα στη Δράμα, 5.157 στην Ελλάδα, 394.473 τεστ ημέρας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 ημέρες πριν

Με την «υπογραφή» της Disney και αυστηρά μέτρα ανοίγει η Ονειρούπολη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

02 Δεκ: 48 κρούσματα στη Δράμα, 6.260 στην Ελλάδα, 341.227 τεστ ημέρας

ΑΘΛΗΤΙΚΑ4 ημέρες πριν

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

01 Δεκ: 57 κρούσματα στη Δράμα, 6.196 στην Ελλάδα, 350.685 τεστ ημέρας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Θ. Ξανθόπουλος για γυναικοκτονίες: Η κυβέρνηση έχει ευθύνη απέναντι στη κοινωνία

ΑΘΛΗΤΙΚΑ5 ημέρες πριν

Κ.Α.Ο.Δ. – ΑΣΑΑ ΖΕΦΥΡΟΣ  68 – 42: Άνετη νίκη του ΚΑΟΔ που έπιασε την 2η θέση

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

30 Νοε: 57 κρούσματα στη Δράμα, 7.486 στην Ελλάδα, 636.441 τεστ ημέρας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ6 ημέρες πριν

Επείγουσα αλλαγή διανυκτέρευσης 30 Νοεμβρίου 2021

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ6 ημέρες πριν

29 Νοε: 71 κρούσματα στη Δράμα, 6.677 στην Ελλάδα, 96.315 τεστ ημέρας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ6 ημέρες πριν

Εκδήλωση:  Προσβάσιμες διαδρομές στο Δήμο Δράμας

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

Φορέματα

top 30 ημερών