Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΕΝΟΣ ΑΟΡΑΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ

Δημοσιεύθηκε

στις

Τσακίρης Α. Γιώργος

Ήταν στα τέλη του 2019 όταν στα δελτία ειδήσεων της χώρας, ξεκίνησαν να γίνονται σποραδικές αναφορές για έναν νέο ιό ο οποίος έπληττε μία συγκεκριμένη περιοχή της Κίνας. Τόσο η μακρινή απόσταση που μας χωρίζει από την αχανή αυτή χώρα, όσο και τα ελάχιστα, για τα πληθυσμιακά της δεδομένα, κρούσματα στα οποία αναφέρονταν, μας έκαναν να αισθανόμαστε πως πρόκειται για κάτι το οποίο δεν μας αφορά.

Έπρεπε να έρθει ο Ιανουάριος του 2020, και συγκεκριμένα η 23η του μήνα, για να μάθουμε πως μία πόλη της Κίνας με το όνομα Γουχάν, με πληθυσμό κοντά στα 10εκ. κατοίκους, έχει τεθεί σε καραντίνα λόγω της ταχείας μετάδοσης ενός νέου κορωνοϊού και τα πολύ σοβαρά συμπτώματα αναπνευστικής ανεπάρκειας που αυτός προκαλεί. Την ίδια ημέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήριζε ως «μέσου κινδύνου» τον ιό και αποφάσιζε τη στενή παρακολούθηση της πορείας του, αλλά και των μέτρων που έπαιρνε η Κινεζική κυβέρνηση, με σκοπό τον περιορισμό του.

Μία μόλις εβδομάδα αργότερα, ο ΠΟΥ αποφάσιζε ότι η επιδημία του νέου κορωνοϊού στην Κίνα συνιστά «έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ κ. Γκεμπρεγέσους, ανακοίνωνε την απόφαση όταν τα κρούσματα, και παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί, είχαν πλέον αρχίσει να καταγράφονται σε τουλάχιστον 18 χώρες.

Ακόμη και τότε όμως, ο ΠΟΥ εκτιμούσε ότι δεν υπήρχε λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα.

Σε συνέντευξη τύπου στις 30 Ιανουαρίου, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού ανέφερε πως «Ο ΠΟΥ δεν συνιστά να περιοριστούν τα ταξίδια, οι εμπορικές συναλλαγές και η μετακίνηση (του πληθυσμού) και αντιτίθεται σε κάθε περιορισμό των ταξιδιών» ενώ αναφερόμενος στα μέτρα που λάμβανε η Κίνα, δήλωσε ότι «πιστεύει πως θα ανακόψουν την διάδοση του ιού».

Στις αρχές Φεβρουαρίου μάθαμε ότι έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 29.000 κρούσματα, που σε ποσοστό 99% είχαν καταγραφεί στην Κίνα, ενώ μεμονωμένα κρούσματα είχαν διαπιστωθεί και σε ακόμη 26 χώρες, ιδιαίτερα σε γειτονικές της Κίνας περιοχές, λόγω του αυξημένου όγκου ταξιδιωτών.

Τις ίδιες ημέρες, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Αθ. Δημόπουλος, σε συνέντευξή του δήλωνε πως «σε σύγκριση με τις άλλες δύο επιδημίες κορωνοϊών τα τελευταία 20 χρόνια (SARS και MERS), ο νέος κορωνοϊός φαίνεται ότι είναι περισσότερο μολυσματικός, καθώς έχει υπολογιστεί ότι κάθε ασθενής προσβάλλει κατά μέσο όρο 2,68 άτομα, αλλά λιγότερο θανατηφόρος».

Τις ίδιες -όμως- επίσης ημέρες, η κατάσταση στην Κίνα φαινόταν πως είχε «ξεφύγει».

Οι ελλείψεις σε προμήθειες βασικού ιατρικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των μασκών, των προστατευτικών στολών και των υψηλής ποιότητας απολυμαντικών στα νοσοκομεία της Γουχάν ήταν πλέον εμφανείς, με τις υποδομές υγείας της πόλης να λειτουργούν πια πέραν των ορίων τους και τις κλίνες των μονάδων εντατικής θεραπείας που προορίζονταν για ασθενείς από τον ιό, να έχουν ήδη υπερκαλυφθεί.

Μόλις στις 12 Μαρτίου ο ΠΟΥ αναβάθμισε σε «πανδημία» την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, με το Ιράν και την Ιταλία να αποτελούν πλέον τις δύο χώρες στις οποίες εντοπιζόταν σημαντικός αριθμός κρουσμάτων.

Στην Ελλάδα, μετρούσαμε ήδη 89 επιβεβαιωμένα κρούσματα, που σχετίζονταν κατά βάση με ταξιδιώτες από την Ιταλία καθώς και με μια ομάδα προσκυνητών που είχαν ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Αίγυπτο και τις επαφές τους.

Η Κίνα, εκείνες τις ημέρες, «μετρούσε» περισσότερα από 81.000 κρούσματα και τουλάχιστον 3.000 θανάτους. Μόλις 10 ημέρες αργότερα, ο αριθμός αυτός θα εξαπλασιαζόταν, με τον ιό να αποτελεί πλέον παγκόσμιο υγειονομικό φαινόμενο.

Στα τέλη πλέον Μαρτίου, με τις περισσότερες χώρες του κόσμου να έχουν ανακοινώσει μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών τους, αλλά και το κλείσιμο δημόσιων δομών και εμπορικών καταστημάτων, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αναφέρει πως «Με το να ζητάμε από τον κόσμο να μείνει στο σπίτι και να απαγορεύουμε τις μετακινήσεις, αγοράζουμε χρόνο και μειώνουμε τις πιέσεις στα συστήματα υγείας. Από μόνα τους αυτά τα μέτρα δεν θα εξαλείψουν τις πανδημίες».

Είχε πλέον αρχίσει να γίνεται εμφανές το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα των επιπτώσεων στις οικονομίες των χωρών που είχαν λάβει περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Ακριβώς τότε, ξεκινούν να εμφανίζονται και οι περισσότερες αντιδράσεις αλλά και τα διάφορα υποθετικά σενάρια, με αντικείμενο το πού αποσκοπούσαν -στο σύνολό τους- όλες οι πολιτικές αποφάσεις που είχαν παρθεί με αφορμή την πανδημία του Covid-19, όπως είχε ονομαστεί ο νέος κορωνοϊός.

Ως ένας από εκείνους που από την πρώτη στιγμή πειθάρχησε στα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, ταυτόχρονα όμως δεν έπαψε να ανησυχεί για «την επόμενη ημέρα» των μέτρων που άκουγε να ανακοινώνονται, ένιωθα την ανάγκη να βρω ακόμη πιο πειστικές απαντήσεις από αυτές που δημόσια προβάλλονταν (και προβάλλονται).

Το «γιατί» που έμμεσα ή άμεσα άκουγα από όλο και περισσότερους που δεν έμεναν ικανοποιημένοι από τις πληροφορίες που έπαιρναν, έπρεπε να απαντηθεί.

Όπως λοιπόν έχει ήδη αναφερθεί πιο πάνω, η εμπειρία που είχε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από τις δύο προηγούμενες (και πιο γνωστές) περιπτώσεις κορωνοϊών, του SARS και του MERS, ήταν πως με τον περιορισμό και τη νοσηλεία όσων είχαν ασθενήσει, ο ιός σταδιακά «εξασθενούσε».

Κατά τα άλλα, ο νέος κορωνοϊός ήταν «ο μεγάλος άγνωστος».

Αυτό που -σχετικά- άργησε να γίνει αντιληπτό, ήταν πως ο νέος κορωνοϊός ήταν πολύ περισσότερο μολυσματικός από τους προηγούμενους, λιγότερο όμως θανατηφόρος. Ταυτόχρονα, η εμπειρία από τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε και η παρ’ ολίγον κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας της Κίνας, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν.

Η «ομολογία» άλλωστε του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ στα τέλη Μαρτίου πως «με το να ζητάμε από τον κόσμο να μείνει στο σπίτι και να απαγορεύουμε τις μετακινήσεις, αγοράζουμε χρόνο και μειώνουμε τις πιέσεις στα συστήματα υγείας», απλά επιβεβαίωνε τους φόβους των ηγετών, οι οποίοι είχαν πλέον να αντιμετωπίσουν το εξής δίλημμα : Με το εξαιρετικά σημαντικό δεδομένο πως ο νέος κορωνοϊός είναι περισσότερο μολυσματικός, μεταδίδεται δηλαδή πολύ περισσότερο και πιο γρήγορα από τους προηγούμενους, τι είναι σημαντικότερο και πώς μπορούμε να το ελέγξουμε; Η πιθανή κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας από την πίεση που θα δεχόταν λόγω της μεγάλης μετάδοσης του ιού και οι πολύ πιθανές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες που αυτή (η κατάρρευση) θα επέφερε, ή η προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας, μετά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, που θα μείωναν μεν την πίεση που θα δεχόταν τα συστήματα υγείας, θα επηρέαζαν όμως σημαντικά την γενικότερη εικόνα της οικονομίας της χώρας;

Ποιο από τα δύο θα είχε το μικρότερο (και πολιτικά) κόστος;

Είναι, κατά την γνώμη μου, βέβαιο πως, μπροστά σε έναν «αόρατο και -κυρίως- άγνωστο εχθρό», κανένας πολιτικός ηγέτης δεν θα ρίσκαρε, τόσο την -πολύ πιθανή- κατάρρευση του συστήματος υγείας της χώρας του, αλλά και -κατά συνέπεια- των οικονομικών (και πολιτικών) επιπτώσεων που μία τέτοια κατάρρευση θα προκαλούσε. Και ποιος αλήθεια θα μπορούσε να προβάλει οποιοδήποτε αντεπιχείρημα ενάντια στα περιοριστικά μέτρα που ήταν σίγουρο πως θα πλήξουν την οικονομία της χώρας, όταν το βασικό επιχείρημα για την πλήρη και αυστηρή εφαρμογή τους, ήταν (και είναι) η προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών;

Αυτό που θα προκαλούσε μεν οικονομικό (και πιθανά πολιτικό) κόστος, θα μπορούσε όμως να ελεγχθεί με τα κατάλληλα μέτρα στήριξης αργότερα, ήταν η επιβολή συγκεκριμένων περιοριστικών μέτρων, τόσο στις μετακινήσεις, όσο και στην εμπορική δραστηριότητα της χώρας. Ο τρόπος δε που αυτά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα μπορούν να παρουσιαστούν, είναι πολύ πιθανό να εκτιμηθούν (αργότερα) θετικά από τους πολίτες.

Η πλάστιγγα, ήταν βέβαιο πως θα έγερνε προς την δεύτερη επιλογή.

Κι όσο πιο σύντομα έπαιρνε κανείς αυτήν την απόφαση, τόσο το καλύτερο.

Σήμερα, έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα πως η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, με βάση τις πληροφορίες που κάθε στιγμή είχε, ήταν -εκτός από σωστή- και αναμενόμενη, εξακολουθώ να ανησυχώ για την «επόμενη ημέρα» της πανδημίας.

Μία καθημαγμένη μετά από δέκα μνημονιακά χρόνια οικονομία, δεν ανατάσσεται καθόλου εύκολα μετά από μία πρόσθετη κρίση, που είναι πολύ πιθανό να της στοιχίσει πολύ περισσότερο απ’ όσο αρχικά είχε υπολογιστεί.

Και κανείς σήμερα δεν μπορεί να εγγυηθεί πως ο «αόρατος και άγνωστος εχθρός» , δε θ΄αποτελέσει και πάλι την αφορμή για μελλοντικές προκλήσεις.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Δακτυλιώσεις στρουθιόμορφων πτηνών στο Δέλτα Νέστου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου-Βιστωνίδας και Ροδόπης του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής)  πραγματοποίησε δακτυλιώσεις  πτηνών από τις 22 έως και τις 28 Αυγούστου 2023, στο πλαίσιο  της πράξης “Διαχειριστικές Δράσεις Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και Θάσου”.

Κατά τις ημέρες που υλοποιήθηκε η δράση, δακτυλιώθηκαν στην περιοχή του Δέλτα του Νέστουσυνολικά 335 άτομα, από 26 διαφορετικά είδη πουλιών, με κυριότερα τον Θαμνοτσιροβάκο (Sylvia communis), τον Θαμνοφυλλοσκόπο (Phylloscopus trochilus), τον Κηποτσιροβάκο (Sylvia borin), τον Βουνοτσιροβάκο (Sylvia curruca) και τον Μαυροσκούφη (Sylvia atricapilla).

Η δακτυλίωση αποτελεί μία από τις κύριες επιστημονικές  μεθόδους  μελέτης των πτηνών με σκοπό την έρευνα και την προστασία τους.

Η σύλληψη τους γίνεται με ειδικά δίχτυα τα οποία τοποθετούνται στις περιοχές ενδιαφέροντος και το καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό τοποθετεί ένα δακτυλίδι, μεταλλικό ή έγχρωμο στον ταρσό (πόδι) του πτηνού, με μοναδικό κωδικό.

Στη συνέχεια τα πτηνά απελευθερώνονται ξανά στο φυσικό τους περιβάλλον, αφού  το προσωπικό προσδιορίσει το φύλο και την ηλικία τους και καταγράψει στοιχεία χρήσιμα για τη μελέτη τους όπως το μήκος  της φτερούγας, του ταρσού και του ράμφους τους,  το λίπος τους (βασισμένου σε ειδική κλίμακα) κ.λ.π.

Ο μοναδικός αριθμός που είναι χαραγμένος στα δακτυλίδια παραπέμπει στο πότε ακριβώς, σε ποια περιοχή και σε ποια χώρα έγινε η δακτυλίωση, έτσι ώστε όταν παρατηρηθούν  τα δακτυλιωμένα πτηνά  στο μέλλον, να εξαχθούν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις μεταναστευτικές διαδρομές που ακολουθούν, τις τοπικές μετακινήσεις τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τη διάρκεια της ζωής τους και να προταθούν και να εφαρμοστούν στοχευμένα  διαχειριστικά μέτρα για τη διατήρησή τους.

Οι δακτυλιώσεις που έγιναν για 5η συνεχόμενη φορά στην ευρύτερη περιοχή του  Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης,  εντάσσονται σε ένα κύκλο  προγραμματισμένων δακτυλιώσεων στρουθιόμορφων και παρυδάτιων πουλιών, ο οποίος έχει ενταχθεί στο ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»), του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων/Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείου Συνοχής και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητάς τους, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Κώστας Κατσιμίγας: Δεν θα είμαι υποψήφιος, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις …

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Κώστας Κατσιμίγας: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Πριν από τρεις μήνες ρωτήθηκα από δημοσιογράφους εάν προτίθεμαι να είμαι και πάλι υποψήφιος ως επικεφαλής παράταξης στις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.

Απάντησα ότι θα μπορούσα να συζητήσω αυτό το ενδεχόμενο μόνο εάν είχα τη στήριξη τουλάχιστον των δυο μεγάλων κομμάτων της κεντροαριστεράς, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με την προϋπόθεση ότι στο εγχείρημα δεν θα συμμετείχαν τα πρόσωπα που συνεργάστηκαν ταυτιζόμενα με την διοικούσα παράταξη του Κου Μέτιου.

Το εγχείρημα αυτό θα μπορούσε να είχε χαρακτηριστικά βιωσιμότητας και με αξιώσεις να διεκδικήσει τη διοίκηση της Περιφέρειας

Σήμερα φαίνεται ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτές. Υπολείπονται μόλις 5 εβδομάδες για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια και φρονώ ότι δεν υπάρχουν πλέον οι προοπτικές για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Επομένως δηλώνω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος ως επικεφαλής παράταξης στις επόμενες περιφερειακές εκλογές και ο κύκλος της παράταξης μας Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, μιας παράταξης πραγματικά αυτοδιοικητικής και ανεξάρτητης κλείνει στις 31 Δεκεμβρίου του 2023 σύμφωνα με τη λαϊκή εντολή που λάβαμε.

  • Ευχαριστώ τους συμπολίτες μας, που πίστεψαν σε μια ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση και σε μια άλλη εναλλακτική πρόταση για την Περιφέρεια μας και συμπορεύτηκαν μαζί μας είτε μέσα από τα ψηφοδέλτια του συνδυασμού μας είτε έξω από αυτά.
  • Ευχαριστώ όλους όσους στήριξαν το εγχείρημα μας με οποιοδήποτε τρόπο.
  • Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου εκλεγέντες περιφερειακούς συμβούλους για τη γόνιμη συνεργασία μας και τη διατήρηση μιας ακλόνητης συνοχής και ενότητας της παράταξης.
  • Ευχαριστώ τους υπαλλήλους της Περιφέρειας που ανταποκρίθηκαν στα αιτήματά μας και συνεργάστηκαν γόνιμα μαζί μας.
  • Ευχαριστώ τον αποσπασμένο στο γραφείο της παράταξης υπάλληλο της Περιφέρειας Κο Νεκτάριο Μπιτζιδη για τις υπηρεσίες του και την εργατικότητα του.
  • Ευχαριστώ ακόμη και τους πολιτικούς «αντιπάλους» στο Περιφερειακό Συμβούλιο που αρκετές φορές είχαν την ευκαιρία να πουν έναν καλό λόγο στο πρόσωπό μου και τους συνεργάτες μου Περιφερειακούς συμβούλους.
  • Ευχαριστώ όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους της Περιφέρειας για τη φιλική μεταχείριση προς το πρόσωπό μου και προς την παράταξή μας, για το βήμα που ευγενικά μας παραχώρησαν με κάθε ευκαιρία.

Τόσο για τον θεσμό της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης όσο και για όσα έλαβαν χώρα την τετραετία που διανύουμε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά το άμεσο προσεχές διάστημα.

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

Η ΕΣΠΕΑΜ/Θ στηρίζει την Θεατρική Παράσταση ”Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ”

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο Κυριάκος Σαχανίδης, ποιητής, γιός Ποντίων πρώτης γενιάς, απ’ αυτούς που επέζησαν από τη γενοκτονία και έχει ακούσματα και διηγήσεις από αυτόπτες μάρτυρες, διαφυγόντες το θάνατο. Άλλωστε αρ­κετές από τις μαρτυρίες που παρουσιάζει με ποιητικό τρόπο αποτελούν γεγονότα που συνέβησαν σε μέλη των οικογε­νειών των γονιών του.

΄΄ Μπροστά πάει η φάλαγγα των ζωντανών και πίσω μένει η φάλαγγα των νεκρών.

Στο δρόμο, άγριοι χωρικοί και τσέτες πέφτουν πάνω στους ανήμπορους, λήστευαν ακόμα και τα ρούχα και τα παπούτσια τους. Έσφαζαν, έπνιγαν, βίαζαν τις γυναίκες… Οι χωροφύλακες παρακολουθούσαν μονάχα και γελούσαν.

Όσοι επιζούσαν, ξυπόλητοι και γυμνοί έπαιρναν πάλι το δρόμο για το πουθενά. Κανείς δεν ήξερε που πάνε. Το κρύο, η βροχή, η πείνα κι η κούραση έφεραν τις αρρώστιες.

Η φάλαγγα των νεκρών πίσω μεγάλωνε. Η φάλαγγα των ζωντανών μίκραινε.

Όσοι μπόρεσαν και έφυγαν κρυφά γλύτωσαν. Οι πιο πολλοί έμειναν στους δρόμους τροφή στα όρνια και τους λύκους.

Λίγοι επέζησαν και χιλιοτυραννισμένοι, ή έφυγαν στη Ρωσία, ή ήρθαν στην Ελλάδα με την ανταλλαγή.”

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΕΑΜ/Θ), τιμά τους αδερφούς μας Ποντίους και στέλνει το μήνυμά της διαρκούς Ιεράς Μνήμης και ζητά από τους θύτες να εκφράσουν αναδρομικά τη συγνώμη στα αθώα θύματα τους.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

Δημοτικές 20232 ημέρες πριν

“Project για τη Δράμα”: Πόσες ψήφους αξίζει ένα εμβόλιο;

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Απόπειρα βιασμού νεαρής στη Δράμα σε πυλωτή οικοδομής

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 εβδομάδες πριν

Ο Χριστόφορος Παυλίδης εξαγόρασε το 100% όλων των εταιρειών του ομίλου “Παυλίδης Μάρμαρα”

Δημοτικές 20234 εβδομάδες πριν

Αναζητώντας τη Δράμα στον τουριστικό χάρτη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Δράμα: Συνελήφθη 62χρονος που μετέτρεψε την αυλή του σε αρχαιολογικό μουσείο

Δημοτικές 20236 ημέρες πριν

Ηχηρό μήνυμα αλλαγής και ανάτασης της Δράμας!

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ6 ημέρες πριν

Αποτελέσματα εκλογών ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Δράμας

Πολιτιστικά3 εβδομάδες πριν

Βρέθηκε αρχαίος κίονας στο κέντρο της Δράμας

Περιφερειακές 20232 εβδομάδες πριν

Υποψήφιοι Περιφερειακοί Σϋμβουλοι ΠΕ Δράμας με τη Λαϊκή Συσπείρωση

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Αγιασμός θεμελίωσης Γυμνασίου – Λυκείου Καλαμπακίου

Δημοτικές 20233 εβδομάδες πριν

Ψηφοδέλτιο “Project για τη Δράμα” – Δημοτικές Εκλογές 2023

Δημοτικές 20232 εβδομάδες πριν

Project για τη Δράμα: Πολιτισμός και Άνθρωπος

Δημοτικές 20234 ημέρες πριν

Ένωση Κυριών Δράμας: Όαση κοινωνικής προσφοράς

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Επίσκεψη Κασσελάκη στη Δράμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ7 ώρες πριν

Θ. Ξανθόπουλος: Θεωρώ βέλτιστη λύση την Εφη Αχτσιόγλου

Δημοτικές 202324 ώρες πριν

Συγχαρητήριο μήνυμα για τον ιατρό – χειρουργό Γιώργο Βράκα

Δημοτικές 202324 ώρες πριν

Πρόγραμμα 2024 – 2028 / «Project για τη Δράμα»

Εκλογές 201924 ώρες πριν

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.: Άρθρο του Θεόφιλου Ξανθόπουλου

Δημοτικές 202324 ώρες πριν

Αγαπάμε την πόλη μας – Ζωντανεύουμε τις γειτονιές της #2

Δημοτικές 20232 ημέρες πριν

Επαφές του Γιώργου Παπαδόπουλου και υποψηφίων της Επανεκκίνησης

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Επίσκεψη Κασσελάκη στη Δράμα

Περιφερειακές 20232 ημέρες πριν

“Μαζί για την Αλλαγή” Παρουσίαση υποψηφίων στη Δράμα

Δημοτικές 20232 ημέρες πριν

“Project για τη Δράμα”: Πόσες ψήφους αξίζει ένα εμβόλιο;

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

Ενίσχυση της αυτοεικόνας και προσωπική ενδυνάμωση

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες πριν

2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας

Δημοτικές 20233 ημέρες πριν

Σύλλογος Παραπληγικών Δράμας Όλοι διαφορετικοί. Όλοι ίσοι.

Δημοτικές 20234 ημέρες πριν

Ένωση Κυριών Δράμας: Όαση κοινωνικής προσφοράς

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ6 ημέρες πριν

Αποτελέσματα εκλογών ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Δράμας

Δημοτικές 20236 ημέρες πριν

Μεγαλειώδης συγκέντρωση της παράταξης «συνΕργάζομαι»

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών