Connect with us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ερώτηση για το υψηλό κόστος  συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ερώτηση για το υψηλό κόστος  συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα, τα «ακριβά» επιτόκια αγορών με πιστωτικές κάρτες και τις νέες χρεώσεις υπηρεσιών από τις τράπεζες 

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε με άλλους 43 συναδέλφους του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με θέμα το υψηλό κόστος συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών στις Τράπεζες και τα αναγκαία μέτρα για την αποκλιμάκωση του.

Οι βουλευτές στην ερώτησή τους επισημαίνουν ότι σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, το συνολικό ετήσιο πραγματικό ποσοστό επιβάρυνσης  που περιλαμβάνει το επιτόκιο για αγορές με πιστωτικές κάρτες, κυμαίνεται ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, μεταξύ 12,13% και 19,2% ανάλογα με το πιστωτικό ίδρυμα, την στιγμή που το μέσο ονομαστικό επιτόκιο για τις καταθέσεις βρίσκεται στο 0,26%.

Επίσης, σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, οι μεσοσταθμικές τραπεζικές χρεώσεις για χρήση τερματικών POS από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ανέρχονται μεταξύ 0,6% και 0,8% για το 2018.

Παράλληλα οι συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προχωρούν σε ανεξέλεγκτες πρακτικές, χρεώνοντας τους πελάτες τους υπηρεσίες, όπως η ανανέωση κάρτας και η έκδοση PIN, που έως τώρα παρέχονταν δωρεάν, με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των κερδών τους από χρέωση τραπεζικών συναλλαγών σε βάθος τριετίας.

Την ίδια στιγμή, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 προβλέπει αυξημένο συντελεστή 30% όσον αφορά το εισόδημα που πρέπει να δαπανηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, προκειμένου να «χτιστεί» το αφορολόγητο. Με τα παραπάνω δεδομένα όμως, η χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, δεν αποτελεί κίνητρο αλλά λειτουργεί αποτρεπτικά και οδηγεί  σε περαιτέρω επιβάρυνση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτώνται οι Υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε ποιες πρωτοβουλίες θα προβούν τα Υπουργεία Οικονομικών και   Ανάπτυξης & Επενδύσεων σε συνεργασία με την Ένωση Τραπεζών & την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αποκλιμάκωση των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών και του κόστους παροχής υπηρεσιών συναλλαγών με ηλεκτρονικά.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

«Πρόσφατα κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020. Στο δεύτερο κεφάλαιο του προσχεδίου, μεταξύ των προτιθέμενων δημοσιονομικών παρεμβάσεων, περιλαμβάνεται η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ως του αποδεδειγμένα πιο αποτελεσματικού μέτρου. Ειδικότερα, προβλέπεται αυξημένος συντελεστής 30% κατά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, ανάμεσα σε αυτά και οι συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες» σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με την πρωτοβουλία αυτή η Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα υπάρχει αύξηση των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα. Οι συναλλαγές αυτές ωστόσο συνεπάγονται κόστος τόσο για τους καταναλωτές, οι οποίοι – ανάλογα με το μέσο που επιλέγουν – επιβαρύνονται με τόκους επί των συναλλαγών, όσο και για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι επιβαρύνονται για την λήψη υπηρεσιών αποδοχής ηλεκτρονικών συναλλαγών από τα πιστωτικά ιδρύματα.

» Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των τραπεζών το ΣΕΠΠΕ των πιστωτικών καρτών (συνολικό ετήσιο πραγματικό ποσοστό επιβάρυνσης που περιλαμβάνει το επιτόκιο για αγορές με πιστωτικές κάρτες) κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα από 12,13% – 19,2% ανάλογα με το πιστωτικό ίδρυμα. Από την άλλη, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το μέσο ονομαστικό επιτόκιο για καταθέσεις βρίσκεται στο 0,26%.

» Ταυτόχρονα οι συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα συνεπάγονται κόστος για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που προκύπτει από τις παρεχόμενες από τα πιστωτικά ιδρύματα υπηρεσίες αποδοχής συναλλαγών με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) οι μεσοσταθμικές τραπεζικές χρεώσεις για τη χρήση τερματικών POS από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 0,6% – 0,8% για το έτος 2018.

» Επιπλέον, τις τελευταίες μέρες γίναμε κοινωνοί μιας, ως φαίνεται, ανεξέλεγκτης πρακτικής των τραπεζών, σχετικά με την χρέωση τραπεζικών υπηρεσιών, ακόμη και όσων μέχρι πρόσφατα παρέχονταν δωρεάν. Ενδεικτικά αναφερόμαστε σε άρθρο της «Καθημερινής» της 9.10.2019 με τίτλο «Τράπεζες: Χρεώνουν την έκδοση του PIN και την ανανέωση της κάρτας» στο οποίο χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι: «Η πίεση για βελτίωση της κερδοφορίας από τη μια και η προσπάθεια να στρέψουν την πελατεία τους στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγών, που έχουν χαμηλότερα λειτουργικά κόστη από τα παραδοσιακά, έχουν ωθήσει τις τράπεζες να επιβάλλουν πλήθος χρεώσεων. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, τα έσοδα από προμήθειες ως ποσοστό της συνολικής οργανικής κερδοφορίας αυξάνονται».

» Από τα παραδείγματα που αναφέρονται προκύπτει ότι οι τράπεζες χρεώνουν 3 ευρώ για την επανέκδοση του PIN, ενώ με προμήθεια 5 ή 6 ευρώ επιβαρύνεται η ανανέωση της χρεωστικής κάρτας, ακόμη και αν αυτή οφείλεται σε κλοπή! Με βάση δε το γράφημα που παρατίθεται στο άρθρο, σε βάθος τριετίας οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν καταφέρει μέχρι και τον διπλασιασμό της κερδοφορίας από τη χρέωση τραπεζικών συναλλαγών (ως ποσοστό των συνολικών λειτουργικών τους εσόδων), συναλλαγών που αφορούν και την χρήση εκ μέρους των πολιτών ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγής.

» ΕΠΕΙΔΗ είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών να αυξηθούν τα έσοδα, προκειμένου να καλυφθεί μέρος από το δημοσιονομικό κενό.

» ΕΠΕΙΔΗ για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα προβεί στην αύξηση του ορίου των ηλεκτρονικών συναλλαγών για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου.

» ΕΠΕΙΔΗ, τα ύψος των επιτοκίων των καρτών όχι μόνο δεν αποτελεί κίνητρο αλλά λειτουργεί εντέλει αποτρεπτικά για αγορές μέσω πιστωτικών καρτών και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών λαμβάνοντας υπόψη και την μεγάλη απόκλιση μεταξύ του ύψους του επιτοκίου για αγορές μέσω πιστωτικών καρτών και του επιτοκίου καταθέσεων.

» ΕΠΕΙΔΗ, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές συνεπάγονται υψηλό κόστος για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

» ΕΠΕΙΔΗ, σημειώνεται ταυτόχρονη «εναρμόνιση» όλων των τραπεζών στην ίδια τιμολογιακή πολιτική, φαινόμενο που θα πρέπει να εξεταστεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ερωτώνται οι κ.κ  Υπουργοί:

1. Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προβούν τα Υπουργεία Οικονομικών και   Ανάπτυξης & Επενδύσεων σε συνεργασία με την Ένωση Τραπεζών & την ΤτΕ προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αποκλιμάκωση των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών και του κόστους παροχής υπηρεσιών συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής αλλά και να απαλλαχθούν τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες από υπερβολικές επιβαρύνσεις;

2. Θα ληφθούν μέτρα έναντι της «εναρμόνισης» των τραπεζών στην ίδια τιμολογιακή πολιτική που υπονομεύει κάθε έννοια ανταγωνισμού, σε βάρος των κατόχων καρτών των ελληνικών τραπεζών;

Διαβάστε όλο το άρθρο
Σχόλια

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ημερίδα ΔΕΥΑΔ για την παγκόσμια ημέρα νερού

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Πέτρος Τσολιάς υποψήφιος στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο Πέτρος Τσολιάς, Συντονιστής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, θα είναι στο ψηφοδέλτιο  του κόμματος «ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ» στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024

“Οι πρώτοι 10 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος “ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ”

Ο Πρόεδρος του κόμματος «ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ», κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ανακοινώνει τους πρώτους δέκα  (10) υποψήφιους Ευρωβουλευτές του συνδυασμού, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.

Ακολουθούν τα ονόματα των υποψηφίων:

 

  1. Πανταζίδου Όλγα – Συντονίστρια Κεντρικής Μακεδονίας
  2. Βασιλειάδου Όλγα – Ειδική Παιδαγωγός
  3. Μπίκα Γεωργία – Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος
  4. Κούρου Ράνια – Επαγγελματίας
  5. Λάβδας Ελευθέριος – Καθηγητής Ακτινολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
  6. Τσολιάς Πέτρος – Συντονιστής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
  7. Μπίθας Ορέστης – Χημικός Μηχανικός
  8. Γιοβανόπουλος Κωνσταντίνος – Νομικός, Συντονιστής Ημαθίας
  9. Κοσματόπουλος Αθανάσιος – Χειρουργός, τ. Δήμαρχος
  10. Μπέλλος Μιχάλης – Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

 

Ο Πρόεδρος του κόμματος κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου εύχεται «Καλό Αγώνα για την ΠΑΤΡΙΔΑ και τα ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ».

Την επόμενη εβδομάδα o κ. Εμφιετζόγλου θα ανακοινώσει τη «δεύτερη» δεκάδα υποψηφίων  ευρωβουλευτών του κόμματος «ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ».

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Κλιμάκιο ΓΣΕΕ στο Δήμο Δράμας εν όψει της Γενικής Απεργίας στις 17 Απριλίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Τον Δήμο Δράμας επισκέφθηκε σήμερα Κλιμάκιο της ΓΣΕΕ το οποίο βρέθηκε στην πόλη εν όψει της προετοιμασίας της Γενικής Απεργίας την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024. Το κλιμάκιο, λόγω απουσίας του Δημάρχου,  υποδέχθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Δ. Αμαραντίδης, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γ. Τσακίρης.

Το κλιμάκιο της ΓΣΣΕ αποτελούμενο από τον Γεν. Γρ. ΓΣΕΕ, Ν. Φωτόπουλο, τον Οργανωτικό Γρ. ΓΣΕΕ, Ευ. Μουτάφη, το μέλος της ΓΣΕΕ και Πρ. της Ομοσπονδίας Χειριστών, Ν. Ηλιόπουλο και τον Πρ. Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών ΓΣΕΕ, Απ. Ραπτόπουλο  συνόδευε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γ. Σαβρίδης, και τα μέλη της Διοίκησης Κ. Γεωργιάδης, Δ. Ιωαννίδης και Β. Τσακαλίδου.

Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η προετοιμασία, από πλευράς ΓΣΕΕ, της Γενικής Απεργίας την Τετάρτη 17 Απριλίου και την οργάνωση των σχετικών  κινητοποιήσεων. Ζητήθηκε από το Δήμο Δράμας να δηλώσει τη στήριξή του στα δίκαια αιτήματα της ΓΣΕΕ  και το επόμενο χρονικό διάστημα θα αποσταλεί σχετικό ψήφισμα, προκειμένου  να προωθηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

H Δράμα προικίζεται το 2024 με ένα νέο μουσείο φωτογραφικών μηχανών

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

Νίκη Ευκαρπίας – Δόξα Δράμας 1-1: Προμελετημένο έγκλημα

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Πρόγραμμα για όλα τα Δρώμενα του Δωδεκαημέρου 2024 στην Π.Ε. Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Για τον Σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Κωνσταντίνος Δ. Μπλούχος: «Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα»

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Κώστας Αποστολίδης (1948 – 2024): Το Made in Greece επιχειρηματικό όνειρο ενός σπάνιου ανθρώπου

Εκπαιδευτικά1 εβδομάδα πριν

Η ROBOTEK Δράμας πρώτη στον διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ΑΜ-Θ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Ορισμός Αντιδημάρχων Δήμου Δράμας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Λουτρά Ελευθερών: Εγκατάλειψη και παρακμή σε μια άλλοτε κραταιά και όμορφη λουτρόπολη

Εκπαιδευτικά1 εβδομάδα πριν

Μεγάλη επιτυχία του Δραμινού καθηγητή πληροφορικής Ραφαήλ Τζίμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Στην πρώτη θέση η Πατάτα Κ. Νευροκοπίου στον παγκόσμιο διαγωνισμό Taste Atlas Awards 2023-24

Πολιτιστικά3 μήνες πριν

Αρχαία Διονυσιακά Δρώμενα αναβιώνουν σε πολλά χωριά της ΠΕ Δράμας

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Μπαμπούγερα Καλή Βρύσης στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Η Μελίνα Μποτέλλη παρουσιάζει στη Δράμα τα «Δυο γυμνά άσπρα χέρια»

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Ο δρόμος για Αμφίπολη έχει… πολύ δρόμο μπροστά του

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Ημερίδα ΔΕΥΑΔ για την παγκόσμια ημέρα νερού

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Ο Πέτρος Τσολιάς υποψήφιος στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024

Εκλογές 20195 ημέρες πριν

Εξοικονομώ Επιχειρώ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

Κλιμάκιο ΓΣΕΕ στο Δήμο Δράμας εν όψει της Γενικής Απεργίας στις 17 Απριλίου

Χρηστικά7 ημέρες πριν

Μέθοδοι απεντόμωσης : Πως οι δήμοι μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση παθογόνων παραγόντων που προσβάλουν σπίτι και επιχειρήσεις

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Απαιτούνται άμεσα μέτρα ενίσχυσης του νοσοκομείου Δράμας που βρίσκεται σε δεινή θέση

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Συνάντηση του Δημάρχου Δράμας με τους εκπροσώπους των ΤΑΧΙ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

ΕΚΘΕΣΗ «Μοναδικές Γεύσεις από την Ανατολική Μακεδονία Θράκη»

Εκπαιδευτικά1 εβδομάδα πριν

Η ROBOTEK Δράμας πρώτη στον διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ΑΜ-Θ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 εβδομάδα πριν

Στους αγώνες των Ανοιχτών Πρωταθλημάτων στη Δράμα παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Δράμας Δωρόθεος

Εκπαιδευτικά1 εβδομάδα πριν

Μεγάλη επιτυχία του Δραμινού καθηγητή πληροφορικής Ραφαήλ Τζίμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Οι θέσεις του ΚΚΕ για την ψυχική υγεία – Απαντήσεις στα αδιέξοδα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Διακοπή κυκλοφορίας στην περιμετρική οδό Κορυλόβου μέχρι το Νοέμβριο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Περίπατος γυναικών στο άλσος Κορυλόβου

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών