Connect with us

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού  κυρίας Λίνας Μενδώνη πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας η τελετή έναρξης του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, που μετρά σχεδόν τρεις δεκαετίες στο τιμόνι του φεστιβάλ, άνοιξε τη βραδιά κηρύσσοντας την έναρξη της διοργάνωσης μαζί με τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Δημήτρη Καραμπατζάκη. Καλωσορίζοντας τη νέα υπουργό, ο κ. Παπαδόπουλος έθεσε τα τρία φλέγοντα ζητήματα για το θεσμό: την υπογραφή νέας προγραμματικής συμφωνίας, το αναπτυξιακό σχέδιο και την επείγουσα ανάγκη μεταστέγασης του Φεστιβάλ στην Καπναποθήκη –μια μεταστέγαση  η οποία θα δώσει και το πράσινο φως στην λειτουργία του τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Όπως θύμισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής στην κυρία Μενδώνη «ήσασταν εσείς που, με την μεσολάβηση του τότε δημάρχου Μαργαρίτη Τζίμα, το 2000 μας οδηγήσατε στην λύση της Καπναποθήκης. Όμως ακόμα, το σχέδιο αυτό δεν έχει υλοποιηθεί».

Παίρνοντας το λόγο η κυρία Μενδώνη είπε πως «το ΥΠΠΟΑ οφείλει να είναι δίπλα σας ως αρωγός σε κάθε προσπάθεια του Φεστιβάλ. Γνωρίζω τα προβλήματα, γνωρίζω πως το κτιριακό είναι μείζον πρόβλημα και πρέπει να λυθεί με την ανακατασκευή της Καπναποθήκης. Είναι καιρός να δώσουμε νέα πνοή στο Φεστιβάλ με έναν νέο χώρο. Όσο για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης είναι απλώς μια γραφειοκρατική διαδικασία που θα γίνει και θα ενισχυθεί».

Αναφερόμενη στο Φεστιβάλ και τους νέους δημιουργούς, η κυρία Μενδώνη είπε πως το Φεστιβάλ γεννήθηκε από το πάθος μιας νεανικής παρέας Δραμινών που πριν τέσσερις δεκαετίες δημιούργησαν την κινηματογραφική λέσχη Δράμας. Και κάπως έτσι, μια πόλη εκτός των μεγάλων πολιτιστικών προορισμών, «το 1995, μετά την διεθνοποίησή του Φεστιβάλ, έκανε το μεγάλο άλμα προς την εξωστρέφεια. Σήμερα ο σύγχρονος πολιτισμός ανθίζει στο Φεστιβάλ Δράμας, έναν ζωντανό οργανισμό που οφείλει να αφουγκραστεί τα μηνύματα των καιρών». Στην πορεία αυτών των χρόνων άλλαξαν πολλά «όμως αυτό που έμεινε αναλλοίωτο είναι η χαρά και η συγκίνηση των νέων κινηματογραφιστών όταν βλέπουν  τη δουλειά τους στη μεγάλη οθόνη. Όλοι όσοι έχουν μεγάλη πορεία στον κινηματογράφο πέρασαν από το Φεστιβάλ αυτό. Οι νέοι σκηνοθέτες έρχονται αισιόδοξοι και ορμητικοί προσβλέποντας στον ζωηρό διάλογο με το κοινό του Φεστιβάλ».

Μιλώντας για την Πόλη της Δράμας, η υπουργός την χαρακτήρισε μια «πανέμορφη υδάτινη πόλη που διεκδικεί σήμερα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής». Αφού ευχαρίστησε τους νέους δημιουργούς «που εγγυώνται τη συνέχεια της ελληνικής ταινίας και την εξωστρέφειά της», τους αφιέρωσε μερικούς όμορφους στίχους του Καβάφη: «Κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο, πρέπει/ νάσαι υπερήφανος κι ευτυχισμένος./ Εδώ που έφθασες λίγο δεν είναι ·/τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα».

Η κυρία Μενδώνη έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Βασίλη Κεκάτο, τον πρώτο έλληνα σκηνοθέτη που απέσπασε Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών πριν λίγους μήνες και ο οποίος συμμετέχει στο φετινό Φεστιβάλ, αλλά και στον Τάκη Σπυριδάκη, που έφυγε από κοντά μας, θυμίζοντας πως τιμήθηκε στη Δράμα για την ταινία του «Βέρα Κρουζ». Η τελετή έναρξης άλλωστε ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του.

Ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, παίρνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε στη σημασία της παρουσίας της Υπουργού στην τελετή έναρξης αλλά και στην χρηματοδότηση των 200.000 ευρώ που ενέκρινε για το Φεστιβάλ. Αφού ευχαρίστησε την Περιφερειακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα μέλη της κριτικής επιτροπής έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Αντώνη Παπαδόπουλο, «έναν άνθρωπο – ορόσημο που έβαλε την σφραγίδα του στην εξέλιξη του θεσμού», αλλά και στην πρωτοβουλία του  Μαργαρίτη Τζίμα για την αγορά της Καπναποθήκης από το Δήμο Δράμας. Αναφερόμενος στην δημιουργία σχολής κινηματογράφου στην πόλη, τόνισε πως «είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά αυτό το εγχείρημα και να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες με το ΕΑΠ».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης: ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος, ο βουλευτής ΝΔ Κωνσταντίνος Μπλούχος, η βουλευτής ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Την χαρά της για τη φετινή συνεργασία Φεστιβάλ Δράμας και Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου εξέφρασε και η διευθύντρια του Ινστιτούτου Άννα Μοντάβιο.

Η βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση των κριτικών επιτροπών του Ελληνικού και του Διεθνούς Τμήματος. Ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Δημήτρης Χαρίτος, παίρνοντας τον λόγο, συνέστησε στους εκπροσώπους των θεσμών να επικεντρωθούν στην πρακτική στήριξη του Φεστιβάλ, αφήνοντας το καλλιτεχνικό μέρος στους πλέον αρμόδιους, ενώ ο Δημήτρης Σπύρου, μέλος της φετινής επιτροπής μαζί με τους Γιάννη Φώτου, Σπύρο Σιάκα και Μαρία Λάφη, και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, συγκίνησε όλους με τα λόγια που είπε για τον Αντώνη Παπαδόπουλο, και την πρόσφατη περιπέτεια υγείας του: «Άνθρωπος με βαθύτατη παιδεία, ο Α. Παπαδόπουλος είναι αυτός που προσέδωσε την ηθική διάσταση στο Φεστιβάλ Δράμας και δόθηκε ολόψυχα σε αυτόν τον θεσμό, ενώ συνέβαλε και στην δημιουργία του Φεστιβάλ Ολυμπίας. Στάθηκε παλικάρι στην περιπέτειά του αυτή και είμαι σίγουρος πως ο Αντώνης θα είναι εδώ και του χρόνου, αγωνιστής όπως πάντα».

Διαβάστε όλο το άρθρο
Σχόλια

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ημερίδα ΔΕΥΑΔ για την παγκόσμια ημέρα νερού

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Πέτρος Τσολιάς υποψήφιος στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο Πέτρος Τσολιάς, Συντονιστής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, θα είναι στο ψηφοδέλτιο  του κόμματος «ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ» στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024

“Οι πρώτοι 10 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος “ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ”

Ο Πρόεδρος του κόμματος «ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ», κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ανακοινώνει τους πρώτους δέκα  (10) υποψήφιους Ευρωβουλευτές του συνδυασμού, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.

Ακολουθούν τα ονόματα των υποψηφίων:

 

  1. Πανταζίδου Όλγα – Συντονίστρια Κεντρικής Μακεδονίας
  2. Βασιλειάδου Όλγα – Ειδική Παιδαγωγός
  3. Μπίκα Γεωργία – Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος
  4. Κούρου Ράνια – Επαγγελματίας
  5. Λάβδας Ελευθέριος – Καθηγητής Ακτινολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
  6. Τσολιάς Πέτρος – Συντονιστής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
  7. Μπίθας Ορέστης – Χημικός Μηχανικός
  8. Γιοβανόπουλος Κωνσταντίνος – Νομικός, Συντονιστής Ημαθίας
  9. Κοσματόπουλος Αθανάσιος – Χειρουργός, τ. Δήμαρχος
  10. Μπέλλος Μιχάλης – Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

 

Ο Πρόεδρος του κόμματος κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου εύχεται «Καλό Αγώνα για την ΠΑΤΡΙΔΑ και τα ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ».

Την επόμενη εβδομάδα o κ. Εμφιετζόγλου θα ανακοινώσει τη «δεύτερη» δεκάδα υποψηφίων  ευρωβουλευτών του κόμματος «ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ».

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Κλιμάκιο ΓΣΕΕ στο Δήμο Δράμας εν όψει της Γενικής Απεργίας στις 17 Απριλίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Τον Δήμο Δράμας επισκέφθηκε σήμερα Κλιμάκιο της ΓΣΕΕ το οποίο βρέθηκε στην πόλη εν όψει της προετοιμασίας της Γενικής Απεργίας την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024. Το κλιμάκιο, λόγω απουσίας του Δημάρχου,  υποδέχθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Δ. Αμαραντίδης, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γ. Τσακίρης.

Το κλιμάκιο της ΓΣΣΕ αποτελούμενο από τον Γεν. Γρ. ΓΣΕΕ, Ν. Φωτόπουλο, τον Οργανωτικό Γρ. ΓΣΕΕ, Ευ. Μουτάφη, το μέλος της ΓΣΕΕ και Πρ. της Ομοσπονδίας Χειριστών, Ν. Ηλιόπουλο και τον Πρ. Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών ΓΣΕΕ, Απ. Ραπτόπουλο  συνόδευε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γ. Σαβρίδης, και τα μέλη της Διοίκησης Κ. Γεωργιάδης, Δ. Ιωαννίδης και Β. Τσακαλίδου.

Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η προετοιμασία, από πλευράς ΓΣΕΕ, της Γενικής Απεργίας την Τετάρτη 17 Απριλίου και την οργάνωση των σχετικών  κινητοποιήσεων. Ζητήθηκε από το Δήμο Δράμας να δηλώσει τη στήριξή του στα δίκαια αιτήματα της ΓΣΕΕ  και το επόμενο χρονικό διάστημα θα αποσταλεί σχετικό ψήφισμα, προκειμένου  να προωθηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

H Δράμα προικίζεται το 2024 με ένα νέο μουσείο φωτογραφικών μηχανών

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

Νίκη Ευκαρπίας – Δόξα Δράμας 1-1: Προμελετημένο έγκλημα

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Πρόγραμμα για όλα τα Δρώμενα του Δωδεκαημέρου 2024 στην Π.Ε. Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Για τον Σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Κωνσταντίνος Δ. Μπλούχος: «Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα»

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Κώστας Αποστολίδης (1948 – 2024): Το Made in Greece επιχειρηματικό όνειρο ενός σπάνιου ανθρώπου

Εκπαιδευτικά1 εβδομάδα πριν

Η ROBOTEK Δράμας πρώτη στον διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ΑΜ-Θ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Ορισμός Αντιδημάρχων Δήμου Δράμας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Λουτρά Ελευθερών: Εγκατάλειψη και παρακμή σε μια άλλοτε κραταιά και όμορφη λουτρόπολη

Εκπαιδευτικά1 εβδομάδα πριν

Μεγάλη επιτυχία του Δραμινού καθηγητή πληροφορικής Ραφαήλ Τζίμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Στην πρώτη θέση η Πατάτα Κ. Νευροκοπίου στον παγκόσμιο διαγωνισμό Taste Atlas Awards 2023-24

Πολιτιστικά3 μήνες πριν

Αρχαία Διονυσιακά Δρώμενα αναβιώνουν σε πολλά χωριά της ΠΕ Δράμας

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Μπαμπούγερα Καλή Βρύσης στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Η Μελίνα Μποτέλλη παρουσιάζει στη Δράμα τα «Δυο γυμνά άσπρα χέρια»

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Ο δρόμος για Αμφίπολη έχει… πολύ δρόμο μπροστά του

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Ημερίδα ΔΕΥΑΔ για την παγκόσμια ημέρα νερού

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Ο Πέτρος Τσολιάς υποψήφιος στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024

Εκλογές 20195 ημέρες πριν

Εξοικονομώ Επιχειρώ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ5 ημέρες πριν

Κλιμάκιο ΓΣΕΕ στο Δήμο Δράμας εν όψει της Γενικής Απεργίας στις 17 Απριλίου

Χρηστικά7 ημέρες πριν

Μέθοδοι απεντόμωσης : Πως οι δήμοι μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση παθογόνων παραγόντων που προσβάλουν σπίτι και επιχειρήσεις

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Απαιτούνται άμεσα μέτρα ενίσχυσης του νοσοκομείου Δράμας που βρίσκεται σε δεινή θέση

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Συνάντηση του Δημάρχου Δράμας με τους εκπροσώπους των ΤΑΧΙ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

ΕΚΘΕΣΗ «Μοναδικές Γεύσεις από την Ανατολική Μακεδονία Θράκη»

Εκπαιδευτικά1 εβδομάδα πριν

Η ROBOTEK Δράμας πρώτη στον διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ΑΜ-Θ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 εβδομάδα πριν

Στους αγώνες των Ανοιχτών Πρωταθλημάτων στη Δράμα παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Δράμας Δωρόθεος

Εκπαιδευτικά1 εβδομάδα πριν

Μεγάλη επιτυχία του Δραμινού καθηγητή πληροφορικής Ραφαήλ Τζίμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Οι θέσεις του ΚΚΕ για την ψυχική υγεία – Απαντήσεις στα αδιέξοδα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Διακοπή κυκλοφορίας στην περιμετρική οδό Κορυλόβου μέχρι το Νοέμβριο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Περίπατος γυναικών στο άλσος Κορυλόβου

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών