Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ας υποστηρίξουμε τους δημοσιογράφους, την αλήθεια και τη δικαιοσύνη

Δημοσιεύθηκε

στις

2 Νοεμβρίου – Διεθνής Ημέρα Κατά της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων

Μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ

 

Την Ημέρα αυτή, αποτίω φόρο τιμής στους δημοσιογράφους που κάνουν την δουλειά τους καθημερινά παρά τους εκφοβισμούς και τις απειλές. Το έργο τους και αυτό των πεσόντων συναδέλφων τους, μας θυμίζει ότι η αλήθεια δεν πεθαίνει ποτέ. Ούτε η δέσμευσή μας για το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. 

« Σε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία, περισσότεροι από χίλιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της αναγκαίας εργασίας τους. Εννέα από τις δέκα περιπτώσεις είναι άλυτες, χωρίς κανείς να  έχει λογοδοτήσει.

Οι γυναίκες δημοσιογράφοι διατρέχουν συχνά μεγαλύτερο κίνδυνο στο να στοχοποιηθούν όχι μόνο για το ρεπορτάζ τους αλλά και λόγω του φύλου τους, συμπεριλαμβανομένης της απειλής σεξουαλικής βίας.

Μόνο φέτος, τουλάχιστον 88 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν.

Πολλές χιλιάδες ακόμα έχουν υπάρξει θύματα επίθεσης, έχουν παρενοχληθεί, κρατηθεί ή φυλακισθεί με ψευδείς κατηγορίες, χωρίς τη νόμιμη διαδικασία.

Αυτό είναι απαράδεκτο! Αυτό δεν πρέπει να γίνει μία νέα κανονικότητα.

Όταν οι δημοσιογράφοι στοχοποιούνται, οι κοινωνίες στο σύνολό τους πληρώνουν ένα τίμημα.

Είμαι βαθιά προβληματισμένος από τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων και την κουλτούρα της ατιμωρησίας.

Καλώ τις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους και να δημιουργήσουν τις συνθήκες που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους.

Την Ημέρα αυτή, αποτίω φόρο τιμής στους δημοσιογράφους που κάνουν την δουλειά τους καθημερινά παρά τους εκφοβισμούς και τις απειλές. Το έργο τους και αυτό των πεσόντων συναδέλφων τους, μας θυμίζει ότι η αλήθεια δεν πεθαίνει ποτέ. Ούτε η δέσμευσή μας για το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. 

[alert variation=”alert-success”]Το ρεπορτάζ δεν είναι έγκλημα.  Μαζί, ας υποστηρίξουμε τους δημοσιογράφους, την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.»[/alert]

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΚΟΣΜΟΣ

Ψεύτικες οι επίσημες αναφορές για σεξουαλικά εγκλήματα από Ρώσους

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ἡ ανώτερη Ουκρανή αξιωματούχος Λουντμίλα Ντενίσοβα, επίτροπος της Ουκρανίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, απολύθηκε προ δεκαημέρου από τη θέση της ύστερα από πρόταση μομφής στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο (με διαφορά 234-9), επειδή θεωρήθηκε ότι με την δράση της βλάπτει την αξιοπιστία της χώρας.

Γιατί; Διότι διαπιστώθηκε από έρευνες διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πού ήθελαν να γυρίσουν ντοκιμαντέρ σε χώρους στους οποίους θεωρείτο ότι Ρώσσοι στρατιώτες είχαν διαπράξει φρικτά εγκλήματα (βιασμούς, βασανισμούς και φόνους) εις βάρος ειδικά γυναικών και παιδιών -όπως για παράδειγμα στην Μπούτσα- ότι ἡ ἐν λόγω κυρία έλεγε ψέματα!

Ἡ ίδια παραδέχθηκε ότι έλεγε ψέματα, όταν έκανε ανακοινώσεις ότι οι Ρώσσοι διέπρατταν εγκλήματα πολέμου προκειμένου να πεισθούν οι δυτικές χώρες να στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή της σε ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ἡ Ντενίσοβα παραδέχθηκε ότι με τα ψέματά της κατάφερε να πετύχει τον επιδιωκόμενο σκοπό:

«Όταν, για παράδειγμα, μίλησα στο ιταλικό κοινοβούλιο στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων, ξέρετε πόσο πολύ είχαν κουραστεί να ακούν για την Ουκρανία; Τότε μίλησα για τρομερά πράγματα για να τους ωθήσω να πάρουν τις αποφάσεις που χρειάζονται η Ουκρανία και ο ουκρανικός λαός»

Ἡ εν λόγω κυρία ήταν μέχρι πρότινος μία από τις βασικότερες πηγές πληροφόρησης στη Δύση για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.

Οι ισχυρισμοί της είχαν δημοσιευθεί επανειλημμένως από μεγάλα δυτικά μέσα όπως ἡ Washington Post και το CNN.”

Πηγή: https://euroweeklynews.com/

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΚΟΣΜΟΣ

Ολομέτωπη επίθεση των Ρώσων στο Κίεβο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Μεγάλη αεροπορική επιχείρηση των Ρώσων κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας – Εντείνονται οι μάχες στα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας

Εν εξελίξει βρίσκεται μεγάλη αεροπορική επιχείρηση με ρωσικά ελικόπτερα Mi-8 στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αντόνοβ, μερικά χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, σύμφωνα με ανταποκριτές  διεθνών ΜΜΕ και μαρτυρίες  κατοίκων της περιοχής που ανεβάζουν βίντεο στα social media.

Η έντονη επιχείρηση των ρωσικών στρατευμάτων σε περιοχές πολύ κοντά στο Κίεβο, βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις στοχεύσεις της Ρωσίας. Άγνωστα παραμένουν, ωστόσο, τα σχέδια της Ρωσίας αναφορικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αν επρόκειτο να τον συλλάβουν καταλαμβάνοντας το Κίεβο.

Όπως μεταδίδει o Αμερικανός δημοσιογράφος Κρίστοφερ Μίλερ, ανταποκριτής στο Buzzfeed News στο Twitter, ενας μεγάλος αριθμός από ρωσικά Mi-8 συμμετέχουν στην επιχείρηση με στόχο τον ζωτικής σημασίας αερολιμένα, που βρίσκεται στο Χοστόμελ. «Το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι η Ρωσία έχει πλέον τον έλεγχο» γράφει στην ανάρτησή του ο Μίλερ. Όπως επισημαίνει, πρόκειται για μία ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη, αφού το Αεροδρόμιο Αντόνοβ (γνωστό και ως Χοστόμελ) βρίσκεται πολύ κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέροουν ότι το αεροδρόμιο του Κιέβου βρίσκεται υπό κατάληψη, ενώ στις φλόγες έχει παραδοθεί το κτίριο της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών.

Μεγάλη αεροπορική επιχείρηση των Ρώσων σε αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο
Μεγάλη αεροπορική επιχείρηση των Ρώσων σε αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο 2
Μεγάλη αεροπορική επιχείρηση των Ρώσων σε αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο 3

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων σε πόλεις της Ουκρανίας. Εκρήξεις ακούγονται στο Κίεβο, στο Χάρκοβο, στο Λουχάνσκ και σε άλλες περιοχές, ενώ οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο και για 50 νεκρούς.

Δεύτερο κύμα επίθεσης από τη Ρωσία – Υπάρχουν δεκάδες νεκροί, λέει το Κίεβο

Πάνω από 50 Ουκρανοί έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη της εισβολής και εξουδετερώθηκαν δεκάδες «Ρώσοι κατακτητές», σύμφωνα με το Κίεβο – Έχουν καταληφθεί εδάφη από αυτονομιστές αντάρτες, λένε οι Ρώσοι – «Το κίνημα της απελευθέρωσης θα τελειώσει γρήγορα» λέει ο επικεφαλής των ανταρτών – Δείτε ζωντανές εικόνες από Ουκρανία

Ένα δεύτερο κύμα πληγμάτων με πυραύλους είναι σε εξέλιξη στην Ουκρανία, όπως επισήμανε σε δηλώσεις του σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι αρχές στο Κίεβο επεσήμαναν ότι κατά το πρώτο κύμα, που εξαπολύθηκε λίγη ώρα αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία σήμερα το πρωί, επλήγησαν διοικητικά κέντρα του στρατού και άλλα κτίρια σε διάφορες πόλεις της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

Ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε σήμερα ότι έκρηξη ακούστηκε στο Κίεβο γύρω στο μεσημέρι, τοπική ώρα. Νωρίτερα, υπήρχαν ανάλογες αναφορές στα διεθνή μέσα για πολλές ουκρανικές πόλεις, όχι μόνο στα ανατολικά της χώρας.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα σήμερα ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον της Ουκρανίας από πολλές κατευθύνσεις και πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται στην επίθεση. «Όχι, δεν είναι μια ρωσική εισβολή μόνο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μια ευρείας κλίμακας επίθεση από πολλές κατευθύνσεις», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Δείτε ζωντανές εικόνες από Κίεβο:

LIVE from Kiev amid Russia's military operation in Ukraine

Πάνω από 50 Ουκρανοί νεκροί, λέει  το Κίεβο – Ισχυρίζεται ότι εξουδετερώθηκαν 50 Ρώσοι κατακτητές

Ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε το Κιεβο, με την ουκρανική προεδρία να ανακοινώνει ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες και γύρω στους δέκα πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, όπως και σχεδόν «50 Ρώσοι κατακτητές». «Γνωρίζω ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και πολλές δεκάδες τραυματιστεί και γίνεται λόγος για γύρω στους δέκα νεκρούς αμάχους» σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι απώλειες αυτές προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, εξήγησε.

Νωρίτερα σήμερα η ουκρανική συνοριοφρουρά είχε ανακοινώσε ότι «ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις επαρχίες Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά) από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι περισσότερες μονάδες των συνοριοφρουρών δέχθηκαν πυρά στις ίδιες επαρχίες». Παράλληλα η συνοριοφρουρά δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται ρωσικά στρατιωτικά οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα «Ζ» να περνούν από ένα σημείο ελέγχου μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ουκρανίας.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν σκληρές μάχες. Ο στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες, οι οποίες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες», δήλωσε εξάλλου και ο Ζελένσκι στο διάγγελμά του. το μεσημέρι.

Σφοδρές συγκρούσεις έχουν αναφερθεί σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 «Ρώσους κατακτητές» στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο. «Στις 24 Φεβρουαρίου εξουδετερώθηκαν σχεδόν 50 Ρώσοι κατακτητές κοντά στην πόλη Στσάστια», στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε το γενικό επιτελείο στρατού σε ανακοίνωσή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  Ουκρανία χρησιμοποιεί τον όρο «Ρώσοι κατακτητές» τόσο για τους Ρώσους στρατιώτες όσο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

Η Μόσχα έχει διαψεύσει τις πληροφορίες του Κιέβου ότι έχει καταρρίψει αεροσκάφη της και έχει καταστρέψει τεθωρακισμένα οχήματά της.

«Το κίνημα της απελευθέρωσης θα τελειώσει γρήγορα» λέει επικεφαλής των αυτονομιστών

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έχουν καταλάβει εδάφη από τον ουκρανικό στρατό, καθώς το Κίεβο είναι αντιμέτωπο με στρατιωτική εισβολή της Μόσχας. Σύμφωνα με τον στρατηγό Ίγκορ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που μίλησε στη ρωσική τηλεόραση, οι αντάρτες προχώρησαν τρία χιλιόμετρα στην επαρχία Ντονέτσκ και ενάμισι χιλιόμετρο στην επαρχία Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αυτονομιστές «μάχονται και συγκρούονται με τον εχθρό» στην ανατολική Ουκρανία. Ο Κονατσένκοφ διαβεβαίωσε ότι ο ρωσικός στρατός δεν στοχοποιεί τις ουκρανικές πόλεις, αλλά μόνο «τις στρατιωτικές υποδομές», τις εγκαταστάσεις αεράμυνας και τα στρατιωτικά αεροδρόμια» με «μεγάλης ακρίβειας όπλα». «Ο άμαχος πληθυσμός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», τόνισε. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν δήλωσε ότι το «κίνημα της απελευθέρωσης θα τελειώσει πολύ γρήγορα».

«Μπορώ να πω ότι αυτό θα τελειώσει γρήγορα», τόνισε ο Πουσίλιν, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ότι οι πόλεις και τα χωριά της περιοχής θα απελευθερωθούν σύντομα.

Βίντεο δείχνει διαμερίσματα που επλήγησαν από επιδρομή στο Χάρκοβο:

«Δεν πλήττουμε αμάχους»

«Η Ρωσία δεν στοχοποιοεί πόλεις και δεν απειλεί αμάχους», ισχυρίζεται η Μόσχα, την ώρα που τον γύρο του διαδικτύου κάνουν βίντεο που δείχνουν εκρήξεις και θύματα μέσα σε ουκρανικές πόλεις. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε με διάγγελμά του σήμερα λίγο πριν από τις 05:00 την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, σε πολλές πόλεις της οποίας ακούγονται ισχυρές εκρήξεις και οι σειρήνες της αεράμυνας, καθώς το Κίεβο διαβεβαιώνει πως βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ρωσική «εισβολή ευρείας κλίμακας»

Από τρία διαφορετικά σημεία φαίνεται πως εισέβαλαν στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της συνοριοφρουράς της Ουκρανίας, τα ρωσικά στρατιωτικά κονβόι πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα — κυρίως από τη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία– και εισήλθαν στο Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο και το Λουχάνσκ. «Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις περιοχές Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά)» από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας, εξήγησε η συνοριοφρουρά, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα «Ζ».

Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν επίσης στην Ουκρανία από τη Ρωσία και από τη Λευκορωσία – με λευκορωσική υποστήριξη -γύρω στις 05:00 πμ τοπική ώρα σήμερα.  Επιθέσεις κατά μονάδων των μεθοριακών φρουρών και σημείων ελέγχου βρίσκονται σε εξέλιξη με τη χρήση πυροβολικού, άλλου στρατιωτικού υλικού και μικρών όπλων στις ουκρανικές περιοχές Λουγκάνσκ, Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιβ και Ζιτόμιρ.

Δείτε εικόνες από τα τανκς να μπαίνουν στην Ουκρανία από τα σύνορα με τη Λευκορωσία:

Εκρήξεις σε πολλές πόλεις

Λίγη ώρα μετά την απρόσμενη ανακοίνωση του ενοίκου του Κρεμλίνου, που τόνισε ότι σκοπός είναι η υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, ακούστηκε σειρά εκρήξεων στο Κίεβο. Σειρήνες της αεράμυνας ακούστηκαν επίσης στην ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς και στη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, όπου μετέφεραν τις πρεσβείες τους οι ΗΠΑ και αρκετές άλλες χώρες.

Στο μετρό του Κιέβου υπήρχαν δεκάδες κάτοικοι που πήγαν εκεί είτε για να προστατευθούν είτε για να επιβιβαστούν σε κάποιο τρένο, με βαλίτσες και σάκους στα χέρια, για να φύγουν από την πόλη.

Εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στην Κραματόρσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκεται το γενικό αρχηγείο του ουκρανικού στρατού, στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και στην Οδησσό, στη Μαύρη Θάλασσα.

Σειρήνες για αεροπορική επιδρομή ακούγονταν το πρωί της Πέμπτης στο Κίεβο:

Πανικός στο Χάρκοβο – Σκληρές εικόνες στο Ουμάν

Πανικός επικρατεί στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, με πολλούς κατοίκους της πόλης να προσπαθούν να την εγκαταλείψουν, την ώρα που ακούγονται εκρήξεις, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters. Ο αυτόπτης μάρτυρας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επεσήμανε ότι τα παράθυρα στο κτίριο όπου διαμένει τρέμουν από τις εκρήξεις.

Την ίδια ώρα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μάχονται σκληρά για να αντιμετωπίσουν τους μαζικούς βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού εναντίον υποδομών. Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι σημείωσε ότι στην προεδρία δεν επικρατεί πανικός.

Την ίδια ώρα, σκληρά βίντεο στα social media, των οποίων η αυθεντικότητα δεν έχει επιβεβαιωθεί, φέρεται να καταγράφουν τον θάνατο αμάχου ποδηλάτη στην πόλη  Ουμάν.

Ουκρανοί συρρέουν στα σύνορα με τη Μολδαβία

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι είναι έτοιμη να δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα συρρεύσουν από τη γειτονική Ουκρανία.

«Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει από κοινού τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επομένως συγκάλεσα σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας. Αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε η Σάντου.

«Θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξή μας», σημείωσε. Δεκάδες αυτοκίνητα έχουν σχηματίσει ουρές στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και την Μολδαβία, σύμφωνα με ειδησεογραφικούς ιστοτόπους της χώρας.

Το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας θα αποφασίσει εάν θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν σήμερα στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

Η χώρα της Βαλτικής, που κάποτε κυβερνούσε η Μόσχα, αλλά που τώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προτείνει επίσης να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη Λευκορωσία, καθώς ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Ουκρανία και από τη Λευκορωσία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε  νωρίτερα σήμερα ότι κηρύσσει ολόκληρη την επικράτεια σε κατάσταση πολέμου.  Αργότερα, σε νέο διάγγελμά του, ο Ζελένσκι κάλεσε όλους τους πολίτες που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα έναντι των ρωσικών δυνάμεων να παρουσιαστούν, λέγοντας ότι το Κίεβο θα διανείμει όπλα σε όποιον τα ζητήσει.

Σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα. «Διακόψαμε τις διπλωματικές μας σχέσεις με τη Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος απευθύνθηκε στους συμπατριώτες του με στρατιωτική πείρα και τους κάλεσε να σπεύσουν να υπερασπιστούν την πατρίδα. Επίσης ζήτησε από τους πολίτες της χώρας να πάνε να δώσουν αίμα, αφού υπάρχουν τραυματισμένοι στρατιώτες στα νοσοκομεία. «Να είστε έτοιμοι να υπερασπιστείτε την Ουκρανία στις πλατείες των πόλεών μας» είπε μεταξύ άλλων ο Ουκρανός πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον λαό.

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε και στους Ρώσους πολίτες, λέγοντας ότι όσοι δεν έχουν χάσει τη συνείδησή τους πρέπει να βγουν στον δρόμο και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκοσμίων Αξιών. Επίσης υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Ειρήνη και Ασφάλεια», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί θεμελιώδη Αρχή για την Ελλάδα και διαχρονικά καταδικάζουμε κάθε παραβίαση αυτών των βασικών αρχών που προβλέπονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Καλούμε τη ρωσική πλευρά για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες, πέρα των άλλων σοβαρών συνεπειών τους, βάζουν σε κίνδυνο την ζωή αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Κοινότητας που διαβιεί στην Ουκρανία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Ουκρανία και τονίζει ότι «θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της ομογένειας στην Ουκρανία στις δύσκολες αυτές στιγμές».

«Βρισκόμαστε σε διαρκή συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και Νατοϊκούς συμμάχους μας αναφορικά με την απάντηση στην παραβίαση της Διεθνούς Νομιμότητας» σημειώνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «Οι ελληνικές Αρχές στην Ουκρανία (πρεσβεία στο Κίεβο, Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό) βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες και τους κατόχους Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενούς προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή».

Ο Ερυθρός Σταυρός καλεί όλες τις πλευρές να προστατεύσουν τους αμάχους και τις βασικές υπηρεσίες

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές στην σύγκρουση στην Ουκρανία να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να προστατεύσουν τους πολίτες και τις βασικές υπηρεσίες, όπως αυτές της παροχής νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο πρόεδρος της ICRC Πίτερ Μάουρερ αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ότι οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού ανταποκρίνονται σε επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες που υπάρχουν και «θα πρέπει να μπορούν να συνεχίσουν την δουλειά τους που σώζει ζωές».

Η ICRC, η οποία έχει περίπου 600 μέλη του προσωπικού της στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων περίπου 400 στο ανατολικό τμήμα της χώρας, βοηθάει στην παροχή πόσιμου νερού στην περιοχή του Ντονέτσκ μετά τις ζημιές που υπέστησαν δύο σταθμοί υδροδότησης από βομβαρδισμούς το σαββατοκύριακο, προκαλώντας προβλήματα στην παροχή νερού σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός από την Ουκρανία: Φωτιά σε πυρηνικό εργοστάσιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή: protothema.gr

Βίντεο από το σημείο – Διακόπηκε η λειτουργία ενός αντιδραστήρα – Δεν έχει καταγραφεί επικίνδυνη αύξηση ραδιενέργειας, δηλώνουν οι αρμόδιοι

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε έναν πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία ενός αντιδραστήρα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας, διαβεβαιώνοντας ότι μετά το ατύχημα αυτό το επίπεδο της ραδιενέργειας στην περιοχή δεν παρουσιάζει επικίνδυνη αύξηση.

Η πυρκαγιά κατασβέστηκε μέσα σε μία ώρα. Ξεκίνησε αργά το βράδυ της Δευτέρας στον πυρηνικό σταθμό του Ρίβνε, στη δυτική Ουκρανία, σε απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων από το Κίεβο.

Μία εκπρόσωπος της δημόσιας υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας Energoatom είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η φωτιά ξεκίνησε από έναν μετασχηματιστή και αμέσως ενεργοποιήθηκε το σύστημα προστασίας των αντιδραστήρων. “Ο τρίτος αντιδραστήρας σταμάτησε. Το επίπεδο ραδιενέργειας δεν αυξήθηκε”, τόνισε , υπογραμμίζοντας ότι δεν τραυματίστηκε κανείς.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για να εξακριβώσουν τα αίτια του ατυχήματος.

Ο τρίτος αντιδραστήρας του Ρίβνε –συνολικά έχει τέσσερις– παρέμεινε εκτός λειτουργίας και σήμερα, λόγω των εργασιών που ήταν σε εξέλιξη για την αντικατάσταση του μετασχηματιστή.

Στην Ουκρανία λειτουργούν σήμερα τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί, με 15 αντιδραστήρες συνολικά. Η πυρηνική ενέργεια που παράγεται καλύπτει περίπου το 50% των αναγκών της χώρας.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Αναζήτηση στην Google

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

H Δράμα προικίζεται το 2024 με ένα νέο μουσείο φωτογραφικών μηχανών

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 μήνες πριν

Νίκη Ευκαρπίας – Δόξα Δράμας 1-1: Προμελετημένο έγκλημα

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Πρόγραμμα για όλα τα Δρώμενα του Δωδεκαημέρου 2024 στην Π.Ε. Δράμας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Για τον Σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Κωνσταντίνος Δ. Μπλούχος: «Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα»

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 εβδομάδες πριν

Κώστας Αποστολίδης (1948 – 2024): Το Made in Greece επιχειρηματικό όνειρο ενός σπάνιου ανθρώπου

Εκπαιδευτικά1 εβδομάδα πριν

Η ROBOTEK Δράμας πρώτη στον διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ΑΜ-Θ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Ορισμός Αντιδημάρχων Δήμου Δράμας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Λουτρά Ελευθερών: Εγκατάλειψη και παρακμή σε μια άλλοτε κραταιά και όμορφη λουτρόπολη

Εκπαιδευτικά1 εβδομάδα πριν

Μεγάλη επιτυχία του Δραμινού καθηγητή πληροφορικής Ραφαήλ Τζίμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ3 μήνες πριν

Στην πρώτη θέση η Πατάτα Κ. Νευροκοπίου στον παγκόσμιο διαγωνισμό Taste Atlas Awards 2023-24

Πολιτιστικά3 μήνες πριν

Αρχαία Διονυσιακά Δρώμενα αναβιώνουν σε πολλά χωριά της ΠΕ Δράμας

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Μπαμπούγερα Καλή Βρύσης στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου

Πολιτιστικά2 μήνες πριν

Η Μελίνα Μποτέλλη παρουσιάζει στη Δράμα τα «Δυο γυμνά άσπρα χέρια»

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ2 μήνες πριν

Ο δρόμος για Αμφίπολη έχει… πολύ δρόμο μπροστά του

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Ημερίδα ΔΕΥΑΔ για την παγκόσμια ημέρα νερού

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ4 ημέρες πριν

Ο Πέτρος Τσολιάς υποψήφιος στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024

Εκλογές 20196 ημέρες πριν

Εξοικονομώ Επιχειρώ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ6 ημέρες πριν

Κλιμάκιο ΓΣΕΕ στο Δήμο Δράμας εν όψει της Γενικής Απεργίας στις 17 Απριλίου

Χρηστικά7 ημέρες πριν

Μέθοδοι απεντόμωσης : Πως οι δήμοι μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση παθογόνων παραγόντων που προσβάλουν σπίτι και επιχειρήσεις

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Απαιτούνται άμεσα μέτρα ενίσχυσης του νοσοκομείου Δράμας που βρίσκεται σε δεινή θέση

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Συνάντηση του Δημάρχου Δράμας με τους εκπροσώπους των ΤΑΧΙ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

ΕΚΘΕΣΗ «Μοναδικές Γεύσεις από την Ανατολική Μακεδονία Θράκη»

Εκπαιδευτικά1 εβδομάδα πριν

Η ROBOTEK Δράμας πρώτη στον διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ΑΜ-Θ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια

ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 εβδομάδα πριν

Στους αγώνες των Ανοιχτών Πρωταθλημάτων στη Δράμα παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Δράμας Δωρόθεος

Εκπαιδευτικά1 εβδομάδα πριν

Μεγάλη επιτυχία του Δραμινού καθηγητή πληροφορικής Ραφαήλ Τζίμα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Οι θέσεις του ΚΚΕ για την ψυχική υγεία – Απαντήσεις στα αδιέξοδα

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Διακοπή κυκλοφορίας στην περιμετρική οδό Κορυλόβου μέχρι το Νοέμβριο

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα πριν

Περίπατος γυναικών στο άλσος Κορυλόβου

Βρείτε μας στο Facebook

Είμαστε στο Facebook και εδώ

Διαφημίσεις

top 30 ημερών